Αρχείο κατηγορίας Θεολογία της Απελευθέρωσης

Για το βιβλίο: Παναγιώτη Μπούρδαλας, Από την Αχαϊκή γη έως του κόσμου τα πέρατα.

Για το βιβλίο:  Παναγιώτη Μπούρδαλας, Από την Αχαϊκή γη έως του κόσμου  τα πέρατα.

Για μια απελευθερωτική θε-ανθρωπολογία: υποδείγματα, θραύσματα, Μεγάλη Σύνοδος 2016, «3η Ρώμη»[1]

Του Γρηγόρη Στουρνάρα*

Εύχονται όλοι όταν κυκλοφορεί ένα βιβλίο «καλοτάξιδο» και είναι πράγματι η ανάγνωση ένα ταξίδι, μοναχικό στα αλήθεια, αλλά αναμφίβολα βιωματικό. Αυτό το δείχνουν όλα όσα υπογραμμίζουμε και όλα όσα σημειώνουμε στα περιθώρια των σελίδων. Αλίμονο στα βιβλία που παραμένουν άγραφα, όταν τα διαβάζουμε. Αλίμονο όμως και σε όσα βιβλία δεν συζητιούνται γιαυτά που λένε.

Το βιβλίο του Παναγιώτη Μπούρδαλα δε μπορεί να μείνει άθικτο και δίχως σημάδια από το μολύβι του αναγνώστη. Είναι αδύνατο να μην προκαλέσει συζήτηση. Ένα βιβλίο τεκμηριωμένο με αγιογραφικό λόγο και σοβαρή προσέγγιση με σεβασμό στα κείμενα τα οποία παραθέτει, αναλύει και κρίνει με πολύπλευρο τρόπο.

Όπως λέει ο Γ. Σεφέρης «είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά»[2] κι έτσι απλά και όχι απλοϊκά, ο Π.Μπ. μιλά για μια σειρά από θέματα, πολλές φορές ενοχλητικά, ενώ θα μνημονεύσει μια σειρά από πρόσωπα που διαμόρφωσαν ποικιλότροπα τη σκέψη και την πορεία του, δίχως να αγιογραφεί και να εξιδανικεύει. Τα βιωματικά κείμενα του πρώτου μέρους ανοίγουν διαδραστικό διάλογο με την ανάλυση των θεμάτων που ξεδιπλώνονται στο δεύτερο μέρος.

Αυτά τα πρόσωπα, καθημερινά, σαν κι εμάς, σαν τους διπλανούς μας, πρόσωπα της αχαϊκής γης, αλλά και όπου αλλού, εξηγούν με το παράδειγμά τους τα όσα αναφέρονται στο δεύτερο μερός του βιβλίου, όπου μιλά για την ορθοδοξία της πράξης, την παιδεία των Τριών Ιεραρχών και του Ν. Τεμπονέρα, τον Μαύρο Χριστό και τους μετανάστες, το Σταυρό ως σύμβολο και ως πηγή ζωής, για τη λειτουργική ζωή στην περίοδο της πανδημίας. Τολμάει να καταπιαστεί με τη Μεγάλη Σύνοδο του 2016 και τα μύρια όσα απόνερα, αναλύοντας, κρίνοντας, παρεμβαίνοντας, μιλώντας για τις διακόνισσες (αρκετά πιο πριν την πρόσφατη χειροτονία της διακόνισσας Αγγελικής στην Μαύρη Ήπειρο). Θα ασχοληθεί, επίσης, με το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις σχέσεις της ελλαδικής εκκλησίας με αυτό. Τέλος, θα αναλύσει με θεολογικό, αλλά και με καίριες γεωστρατηγικές και πολιτικές επισημάνσεις την πορεία της 3ης Ρώμης, της θεσμικής ρωσικής εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.

Ο Π. Μπ. μας αφήνει ελεύθερους να σκεφτούμε, να δούμε με κριτική διάθεση τα πράγματα, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με τα όσα καταθέτει κάθε φορά. Ο ίδιος λαμβάνει θέση, σαφή και τεκμηριωμένη και προσκαλεί σε διάλογο.

Ας μην περιμένουμε όμως αγαπολογίες, εσχατολογίες ή ουτοπίες. Με οξύ βλέμμα θα μιλήσει για την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και πιστών από άλλους, περισσότερο πιστούς και φωτισμένους. Στέκεται ιδιαίτερα στο πέρασμα από τον μαζικό άνθρωπο, στον συλλογικό/τριαδικό και στη σημερινή παραφθορά , τον ατομικό άνθρωπο.

Βασικό ζητούμενο είναι σε όλα αυτά η ενότητα, όπως νοηματοδοτείται στο: « μετ πάσης ταπεινοφροσύνης κα πραΰτητος, μετ μακροθυμίας, νεχόμενοι λλήλων ν γάπ, σπουδάζοντες τηρεν τν νότητα το πνεύματος ν τ συνδέσμ τς ερήνης·  ν σμα κα ν πνεμα, καθς κα κλήθητε ν μι λπίδι τς κλήσεως μν·  ες κύριος, μία πίστις, ν βάπτισμα·  ες θες κα πατρ πάντων, π πάντων κα δι πάντων κα ν πσιν» (Προς Εφεσίους, δ΄, 2-3)

Η διάσπαση της ενότητας εδράζεται και είναι βαθιά ριζωμένη σε μια σειρά από κατηγοριοποιήσεις που δύσκολα όμως τεκμηριώνονται, αλλά κυρίως σε κατηγορίες που εύκολα και αδιάκριτα εκστομίζονται για δικανισμό, νομικισμό, συνοδοιπορία με την παγκοσμιοκρατία, εκκοσμίκκευση, αλλά και τύφλωση, φονταμενταλισμό, επαγγελματισμό, ευσεβισμό, επαρχιωτισμό, εθνικισμό εξουθενώνοντας και περιθωριοποιώντας την όποια διαφορετικότητα.

Η ενότητα δεν επιτυγχάνεται όταν εξετάζουμε τους άλλους, κι αυτοί οι άλλοι σε αντιδιαστολή με εμάς τους «σωσμένους» και θεματοφύλακες έχουν πολλά ονόματα, ετερόδοξοι, αιρετικοί, οικουμενιστές, εμβολιασμένοι και αντιεμβολιαστές…. Η ενότητα δεν αρχίζει ζητώντας από τους άλλους να αλλάξουν, αλλά αναγνωρίζοντας πρώτιστα τη δική μας ανεπάρκεια και παραδεχόμενοι ότι εμείς πρώτα δεν είμαστε τέλειοι. Ας μην περιμένουμε από τον άλλο να αλλάξει για να συμφωνήσουμε, αλλά να εξετάζουμε αυτό που ο άλλος σκέφτεται και πως βλέπει την κατάσταση που από κοινού αντιμετωπίζουμε. Το πρώτο βήμα για την ενότητα δεν είναι η ακατάσχετη επιχειρηματολογία, αλλά η αποδοχή του άλλου, ως προσώπου, σε μια προσδοκία μεταμόρφωσης του κόσμου ανάλογα με την απάντηση που δίνει ο καθένας μας στο ερώτημα «Κα τίς στί μου πλησίον;» (Λουκ. ι΄ 25-29).

 Το βιβλίο επανοριοθετεί την πίστη, ως βίωμα με πολλαπλό περιεχόμενο μέσα σε ένα περιβάλλον που επικρατεί ο «άθεος ανθρωπισμός της νεωτερικότητας» [σ. 482] και η άθρησκη πραγματικότητα, η οποία ειδωλοποιεί την ατομικότητα και και αποθεώνει την υποκειμενικότητα. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, την οποία αρκετοί την εκλαμβάνουν ως ένα νέο ολοκληρωτισμό -αλλά δεν είναι, όσο ακόμα υπάρχουν ρωγμές και χαραμάδες για να σκεπτόμαστε διαφορετικά και όσο μπορούμε ελεύθερα-. Αναπόφευκτα, όμως, επηρεάζει και το σύνολο των πιστών, της εκκλησίας, καθώς εγκαταλείπεται η εσχατολογική διάσταση της πίστης και παρασιωπάται η προσδοκία της Ανάστασης, ενώ συχνά αντικαθίσταται από ένα ευαγγέλιο της ευημερίας ορθόδοξης κοπής.

Η απελευθερωτική θε/ανθρωπολογία συνδιαλέγεται με την υπαρκτική θεανθρωπολογία του συλλογικού ανθρώπου. Συνειρμικά η απελευθερωτική διάσταση θα συνδεόταν ιδανικά με μια θεολογία της απελευθέρωσης. Πως ορίζεται όμως αυτή η απελευθερωτική διαδικασία στους δυστοπικούς καιρούς μας; Και τελικά αυτό που περιγράφουμε ως δυστοπία είναι εξ ορισμού και αφ’ εαυτού κακό ή αποτελεί ένα στιγμιότυπο στη διαδικασία πορείας προς το έσχατο τέλος; Το περιγράφει πολύ ωραία ο Γρηγόριος ο Θεολόγος:

«Το σώμα μου είναι σε κακή κατάσταση, το γήρας βαραίνει το κεφάλι μου, οι φροντίδες περιπλέκονται, τα ζητήματα επιτίθενται, η φιλία δεν έχει εμπιστοσύνη, η Εκκλησία χωρίς ποιμένες. Έφυγαν τα καλά, τα δεινά προκαλούν, το ταξίδι μας μέσα στη νύχτα, φάρος πουθενά, ο Χριστός κοιμάται. Τι μου μέλλεται τάχα; Μια μόνο βλέπω λύση των συμφορών, το θάνατο. Και τα εκεί όμως τα βλέπω ζοφερά, συμπεραίνοντας από τα εδώ».[3]

Η θεώρηση όμως του Π. Μπ. δεν είναι δυστοπική., αλλά απελευθερωτική.

Απελευθέρωση από τι; Γιατί ζητώντας την απελευθέρωση, θα πρέπει να κατανοήσουμε και ποια είναι τα δεσμά. Απελευθέρωση από την παραδοσιοκρατία, παραδοσιολαγνεία ή την προοδευτικίζουσα άρνηση της παράδοσης; (Βέβαια, το ποια είναι αυτή παράδοση και ποιο το περιεχόμενο είναι μια αλλά πολύ μεγάλη συζήτηση). Ίσως το κεντρικό θέμα είναι πως διαχειρίζεται κανείς αυτή την ιστορική κληρονομιά. Αναστοχαζόμενοι κι εμβαθύνοντας, προτείνοντας, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας ή με τον εύκολο τρόπο μιας μουσειακής ορθοδοξίας, μιας ορθοδοξίας με την επισήμανση μην αγγίζετε, μέσα σε γυάλινη προθήκη με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και συναγερμούς, όπου ως εκσυγχρονισμός ή μεταρρύθμιση νοείται η τοποθέτηση μιας οθόνης αφής για την παροχή πληροφοριών στους επίδοξους επισκέπτες πιστούς ή προσκυνητές;  Και τι θα απογίνουν τελικά όλοι αυτοί οι αυτοπροσδιοριζόμενοι νόμιμοι κληρονόμοι και οι θεσμικοί θεματοφύλακες  ή οι εκσυγχρονιστές ανανεωτές, όταν θα πρέπει να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που αναδύονται στην εποχή μας και να λάβουν θέση στην υποχώρηση της συλλογικής λατρείας και την κυριαρχία της ατομικής θρησκευτικότητας.

Εύκολες οι κρίσεις και πάμπολλες οι κριτικές για τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις σχέσεις μας με αυτό, όπως και για τις αποφάσεις της Μεγάλης Σύνοδου το 2016. Ας στρέψουμε, όμως, το βλέμμα μας, αν αντέχουμε, στην καχεκτική ενορία μας, των ανώνυμων και άγνωστων μεταξύ τους ενοριτών, ή σε εκείνους τους «φωτισμένους» πιστούς που διαβάζουν και αποστηθίζουν αντίστοιχα «φωτισμένες» αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ορθοτομώντας το ορθό δόγμα διαπληκτιζόμενοι με τις αντίθετες απόψεις στα σχόλια, σε εκείνους που παρακολουθούν άπειρες διαδικτυακές ομιλίες, δεν διαβάζουν την Αγία Γραφή, έχουν όμως διαβάσει πλήθος γεροντι-στι-κά, αλλά όχι το Γεροντικό. Αυτά όλα βέβαια τα κάνουν μόνο οι άλλοι και όχι εμείς

Με αυτά τα θέματα ασχολείται στο βιβλίο του ο Π.Μπ., και θέτει με άμεσο, αλλά και άδολο τρόπο, αυτά τα ερωτήματα.

Μην περιμένετε όμως έτοιμες απαντήσεις. Ο συγγραφέας δεν δογματίζει.

 Στη σελίδα 64 και στην υποσημείωση 40  αναφέρεται ένα περιστατικό, όταν ο Χρίστος Φωτεινόπουλος συνάντησε την καθηγήτρια – και του Π. Μπ. – την Μαρία Παπαγιάννη – Νίκα: «…η αγαπημένη μου καθηγήτρια, Θεολόγος κυρία Μαρία Παπαγιάννη – Νίκα, υπήρξε για πολλά χρόνια πολύτιμο στήριγμα, μια -χωρίς υπερβολή- αληθινή Μάνα για όλους εμάς τους μαθητές της. Είχα να την δω από το 1975, χρονιά που αποφοίτησα από το Γυμνάσιο Καλαβρύτων!

       Την συνάντησα στο ισόγειο του σπιτιού της, στο μικρό αλλά ζεστό και παραδοσιακά διακοσμημένο σαλονάκι, δίπλα από το Δικηγορικό Γραφείο του άνδρα της, του αείμνηστου Σπύρου Νίκα.

       Μόλις με είδε –‘’εποχούμενο επί αμαξιδίου’’- εμφανώς συγκινημένη, σηκώθηκε -όντας εγχειρισμένη στο ισχίο- με αγκάλιασε, με φίλησε και μου είπε με μια απέραντη τρυφερότητα και μια απερίγραπτη οικειότητα:

      ‘’κάθισε κοντά μου παιδί μου, να μιλήσουμε σαν χριστιανοί, όχι σαν θεολόγοι, γιατί οι θεολόγοι δεν είναι όλοι χριστιανοί’’».

Αυτή την τελευταία φράση, ας τη κρατήσουμε.

Συνοψίζει τα πάντα.

* Ο Γρηγόρης Στουρνάρας είναι Δρ Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π., Αρχαιολόγος.



[1] Παρουσίαση στο Σύλλογο ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ στο Βόλο, στις 24.05.2024.               

[2] Ένας γέροντας στην ακροποταμιά

[3] «Ερωτάς, πώς τα ημέτερα. Και λίαν πικρώς. Βασίλειον ουκ έχω, Καισάριον ουκ έχω, τον πνευματικό αδελφό και σωματικόν. «Ο πατήρ μου και μήτηρ μου εγκατέλειπόν με;» μετά του Δαβίδ φθέγγομαι. Τα του σώματος πονηρώς έχει, το γήρας υπέρ κεφαλής, φροντίδων επιπλοκαί, πραγμάτων επιδρομαί, τα των φίλων άπιστα, τα της Εκκλησίας αποίμαντα. Έρρει τα καλά, γυμνά τα κακά, ο πλους εν νυκτί, πυρσός ουδαμού, Χριστός καθεύδει. Τί χρη παθείν; Μία μοι των κακών λύσις, ο θάνατος. Και τα εκείθεν μοι φοβερά, τοις εντεύθεν τεκμαιρομένω». (Βλ. Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Συγγράμματα, ἐκδ. ΕΠΕ, 7, σ. 152).

O «γυναίκας… εις τάξιν λειτουργών προσδεξάμενος»

Η Διάκονος Αγγελική προσφέρει τη Θεία Κοινωνία σε μικρό παιδί…

O «γυναίκας… εις τάξιν λειτουργών προσδεξάμενος»

Του Δημητρίου Μόσχου

   Η χειροτονία μιας γυναίκας-στελεχους τοπικής Εκκλησίας σε διακόνισσα στη Ζιμπάμπουε (ΦΩΤΟ), έστω και με κάποια τελετουργικά παράδοξα, έγινε αφορμή, ένα ζήτημα σχετικά «ανώδυνο» και λυμένο πριν δεκαετίες να επανέλθει μέσα από γραφίδες της εκκλησιαστικής δημοσιογραφίας που βρήκαν την ευκαιρία να καταγγείλουν την επέλαση του φεμινισμού, την «προοδευτική θεολογία», τον κίνδυνο του «Αγγλικανισμού» κλπ.

   Εμφανίσθηκε μια ήκιστα φιλάδελφη αναλγησία απέναντι στις ανάγκες μιας τοπικής Εκκλησίας, καθώς ακόμα και επίσκοποι αποφάνθηκαν με σιγουριά για επισκοπές στην άλλη μεριά του πλανήτη ότι δεν υπάρχει ανάγκη διακονισσών αφού υπάρχει ο νηπιοβαπτισμός.

Συνέχεια

Μπερντιάγεφ και Μπαίμε: μυστικισμός, φως και σκοτάδι του Θεού

Μπερντιάγεφ και Μπαίμε: μυστικισμός, φως και σκοτάδι του Θεού

Του Γεωργίου – Νεκταρίου Παναγιωτίδη*

   Σε ένα από τα κορυφαία βιβλία ορθόδοξης θεολογίας του 20ου αιώνα, τη «Μυστική θεολογία της Ανατολικής Εκκλησίας», ο Βλαδίμηρος Λόσσκυ κάνει λόγο για τα δύο διακριτά και αλληλοσυμπληρούμενα στοιχεία που συνυπάρχουν στην Ορθοδοξία: τη θεολογία και το μυστικισμό. Ο Λόσσκυ θέλει συνάμα να τονίσει με αυτή τη διάκριση τη σπουδαιότητα της (αυθεντικής) μυστικής εμπειρίας μέσα στην προσέγγιση της ορθόδοξης πίστης απ’ τον καθένα μας, διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να εκπέσει στην κακώς εννοούμενη «ακαδημαϊκή θεολογία»: σε ένα ακαδημαϊκό άθλημα ξερού και ορθολογιστικού στοχασμού, άγευστου και άπειρου της -υπέρ φύσιν- εμπειρίας του ζωντανού Θεού.

   Μέσα σε αυτήν την προοπτική και με δεδομένη αυτή την προβληματική, πολλά έχουν να μας πουν τα δύο δοκίμια –εκτενείς μελέτες- του μεγάλου Ορθόδοξου φιλοσόφου και συγγραφέα του 20ου αιώνα Νικολάι Μπερντιάγεφ πάνω στο μεγάλο Χριστιανό μυστικό Ιάκωβο Μπαίμε που εκδόθηκαν μεταφρασμένα πολύ πρόσφατα (ιδ. έκδοση, 2022) και στη χώρα μας.

Ο απρόσιτος Θεός και η συνάντηση μαζί του

Συνέχεια

50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. «Όφεις, ποτέ!»

50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Όφεις, ποτέ!»

Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας στέκει με σεβασμό μπροστά στην συμπλήρωση μισού αιώνα από την εμβληματική εξέγερση του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου 1973). Εύχεται, η δίψα για ελευθερία και το αδούλωτο φρόνημα να εμπνέουν όλες τις γενιές, μακριά από κάθε υστεροβουλία, ευτελισμό εννοιών και καπηλεία θυσιών.

Το κεντρικό σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (το οποίο πλέον ακούγεται σαν στερεότυπο και από πολλούς προσπερνιέται ως κάτι παρωχημένο) διατηρεί πλήρη ζωντάνια και εξαιρετική επικαιρότητα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»: και τα τρία μαζί και αδιαίρετα.

Συνέχεια

ΔΥΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΩΝ ΑΧΥΡΑ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ! ΣΑΝΟ, ΠΟΤέ!

ΔΥΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΩΝ ΑΧΥΡΑ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ! ΣΑΝΟ, ΠΟΤέ!

Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου*

Ετούτες οι εκλογές (του 2023) έχουν σημαδευτεί από την θορυβώδη είσοδο της επίκλησης της χριστιανικής πίστης στο πολιτικό προσκήνιο. Μέσα στην πανευρωπαϊκή και παγκόσμια ενίσχυση φαιών και μαύρων κινημάτων, δεν αποτελεί διόλου έκπληξη το ότι η είσοδος αυτή δεν αφορά παρουσίες Θεολογίας της Απελευθέρωσης. Αφορά κόμματα διαποτισμένα από θρησκευτικό φονταμενταλισμό, του οποίου βασικά χαρακτηριστικά είναι τα εξής τρία: 1) Επιθετικός σταυροφορικός λόγος που ισχυρίζεται πως είναι μαρτυρία, 2) Δίψα για θεοκρατία, δηλαδή για νομική επιβολή των αξιωμάτων της εκκλησιαστικής κοινότητας εφ’ όλης της κοινωνίας, και 3) Αποθέωση της αυτοχθονίας, δηλαδή ανάδειξη της βιολογικο-εθνικής προέλευσης σε αποφασιστικό κριτήριο προσδιορισμού των ανθρώπων και της στάσης απέναντί τους. Και τα τρία χαρακτηριστικά κρώζουν υπέρ της Ορθοδοξίας, μα αποτελούν ριζικά αντιχριστιανικές πεποιθήσεις.

Το παρόν σημείωμα, ίσα που προκάμω να το γράψω, μέσα σε στιγμές πολύ δύσκολες για μένα. Το γράφω ως προσημείωση αναλυτικότερου κειμένου, που ίσως να καταφέρω να φτιάξω αργότερα. Μου είναι αδύνατο να αναλύσω εδώ αυτά τα τρία χαρακτηριστικά. Έχω γράψει κατ’ επανάληψη εδώ και χρόνια, και (συγχωρέστε με, αλλά) σε τυχόν ενδιαφερόμενους ευχαρίστως να θέσω υπόψη τους δημοσιευμένα κείμενά μου.

Συνέχεια

Μια νέα θεατρική πρόταση της Καλαβρυτινής απελευθέρωσης από τη συγγραφέα Αναστασία Ευσταθίου

Μια νέα θεατρική πρόταση της Καλαβρυτινής απελευθέρωσης

από τη συγγραφέα Αναστασία Ευσταθίου[1]

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα[2]

Ι. Προλογικά

     Για την σύγχρονη ιστορία της Χώρας, όσον αφορά την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821, υπάρχουν τρεις τάσεις για την ανάγνωσή της. Μια κοσμοπολίτικη ανάγνωση, που προσπαθεί να την αναθεωρήσει για λόγους πολιτικού ρεαλισμού, στα πλαίσια της λεγόμενης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των σχέσεων με την Τουρκία. Μια συντηρητική, που στο όνομα της προηγούμενης, αντιστέκεται σε κάθε επιστημονική έρευνα που αλλάζει κάποια από τα δεδομένα και την ερμηνεία της. Και μια τρίτη, που στέκεται ανεξάρτητα από τις δύο προηγούμενες. Δεν επηρεάζεται από τον λεγόμενο πολιτικό ρεαλισμό, ούτε αποδέχεται ό,τι βρήκε άκριτα και αντιεπιστημονικά. Ανοίγεται σε μια πλήρη και ολιστική θεώρηση.

     Στα πλαίσια της τρίτης άποψης συμμετέχω σήμερα, παρότι δεν είμαι ιστορικός αλλά απλός ιστοριοδίφης και συγγραφικός ερευνητής του ευρύτερου γενέθλιου τόπου. Πρόκειται για την ευρύτερη κοιλάδα του Βουραϊκού και την πρώην έδρα του Καζά Καλαβρύτων, δηλαδή την Κέρτεζη. Βγάζω στην επιφάνεια κάποια παλιά, αλλά και νέα στοιχεία. Στη συνέχεια δίνω και τις δικές μου ερμηνείες σ’ αυτά. Κατ’ ακολουθία όλων των προηγούμενων, κάνω και κάποιες προτάσεις είτε σε στενό είτε σε ευρύτερο επίπεδο.

Συνέχεια

Περί διανοητικής και βιωματικής περιπατητικής: από την Αχαϊκή Γη ως τα πέρατα του κόσμου του Παναγιώτη Μπούρδαλα

Περί διανοητικής και βιωματικής περιπατητικής:

από την Αχαϊκή Γη ως τα πέρατα του κόσμου του Παναγιώτη Μπούρδαλα

Παρουσίαση: Γιώργος Κόνδης[1]

     Η προσπάθεια του Παναγιώτη Μπούρδαλα να προσδώσει μια θετική προοπτική στο διάλογο ανάμεσα στα κοινωνικο-πολιτικά ρεύματα και τα θεολογικά, ιδιαίτερα εκείνα του χριστιανικού κόσμου, είναι σημαντική, ωφέλιμη αλλά και δύσκολα κατανοητή κάτω από το βάρος των στερεοτύπων που παράγονται από μονοκαλλιέργειες σκέψης και δράσης. Ο ίδιος ο συγγραφέας ήταν για χρόνια συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ, είχε άμεση επαφή και συνεργασία με πολιτικές παρατάξεις και ήταν ενεργό μέλος χριστιανικών κοινοτήτων νέων με αξιόλογη δράση σε πολλά επίπεδα. Θα έλεγα μάλιστα πως ο Παναγιώτης, με το προκαταρκτικό θεωρητικό του μοντέλο για τους μαύρους και λευκούς κύκνους, όπου οι μαύροι αποτελούν τη μεγάλη μάζα των ανθρώπων υποκείμενη στις κυρίαρχες προσταγές και υποδείξεις, ενώ οι λευκοί αποτελούνται από τους λίγους εκλεκτούς και τολμηρούς που μεταφέρουν νέες απελευθερωτικές ιδέες και καταφέρνουν να σπρώξουν τις μάζες (τους μαύρους κύκνους) σε δρόμους κοινωνικής μεταβολής και πολιτικής αλλαγής, αγγίζει εκείνη την ιδέα της λενινιστικής θεωρίας και πράξης για τις φωτισμένες μειοψηφίες που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας.

     Δεν το σημειώνω επικριτικά. Αντίθετα! Ο ρόλος των προσωπικοτήτων και των οργανωμένων ομάδων είναι σημαντικός, αν όχι καθοριστικός, σχετικά με τους προσανατολισμούς των κοινωνιών. Το σημειώνω επίσης για να δώσω μεγαλύτερη έμφαση στις ιδέες του Παναγιώτη που εκφράζονται, όλα αυτά τα χρόνια, μέσα σε πλαίσια που δεν ευνοούν καθόλου την κατανόηση ιδεών και την αναζήτηση νοήματος σκέψεων και πράξεων. Διαβάζοντας λοιπόν τις σελίδες του πονήματος, θυμήθηκα πολλά, έμαθα αρκετά και προσπάθησα να καταλάβω περισσότερα.

Συνέχεια

Σάρκα ή σαρκοφάγος; Πολυμορφία και ιεραποστολική φύση της Εκκλησίας

Σάρκα ή σαρκοφάγος;

Πολυμορφία και ιεραποστολική φύση της Εκκλησίας

Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου*

Εισήγηση στη συνάντηση εργασίας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός & Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας, Τετάρτη 24-11-2021, στον χώρο της ΑΕΑΑ.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την ψηλάφηση τριών ορισμών.

Πρώτον: Τι είναι σάρκα.

Η σάρκα είναι εαυτός μας. Δεν είναι περιτύλιγμα,  δεν είναι τσόφλι, δεν είναι φυλακή. Είναι εαυτός μας. Ασώματος άνθρωπος δεν υπάρχει, και γι’ αυτό δεν θα υπάρξει ασώματη ανάσταση. Κι όταν λέμε ότι ο Χριστός σαρκώθηκε, δεν εννοούμε ότι η θεότητά του φώλιασε μέσα σε ένα σάρκινο περιτύλιγμα, τσόφλι ή φυλακή. Σάρκα του Χριστού έγινε ο πλήρης άνθρωπος. Και πλήρης άνθρωπος σημαίνει και σώμα και ψυχή και νου και πράξη και δημιουργικότητα. Επαναλαμβάνω: Η σάρκα είναι εαυτός μας. Δεν είναι περιτύλιγμα,  δεν είναι τσόφλι, δεν είναι φυλακή.

Δεύτερος ορισμός: Τι είναι σαρκοφάγος.

Με αφορμή το άγαλμα του Στριφτόμπολα στο Λεβίδι – Βιβλιοπαρουσίαση για το 1821 βιβλίου του Παν. Α. Μπούρδαλα

Με αφορμή το άγαλμα του Στριφτόμπολα στο Λεβίδι – Παρουσίαση του βιβλίου για το 1821 του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα

Από την Ελισάβετ Καπαγερίδου*

Πάντα αγαπούσα τα βουνά. Ίσως επειδή γεννήθηκα στους πρόποδες του Πάικου. Ίσως επειδή πάνω στα ελεύθερα βουνά της Ελλάδας πολέμησαν οι Έλληνες για ελευθερία. Έχουν μια περηφάνεια τα βουνά μας όπως ορθώνονται προς τον  ουρανό. Αψηφούν την ισοπεδωτική βαρύτητα, αψηφούν και το βαρύ πόδι του κατακτητή. Σε καλούν να πετάξεις ψηλά σαν αετός, να σκαρφαλώσεις στις κορυφές τους τις αδούλωτες. Η θάλασσα μαζί με τα βουνά σφράγισαν τον άνθρωπο τούτης της πατρίδας. Μυστηριακή και απρόβλεπτη η θάλασσα, ανυπότακτα και αγέρωχα τα βουνά. Η συνύπαρξη αυτών των στοιχειών γέννησαν ποιητές, γέννησαν και πολεμιστές. Γέννησαν, γεννούν και θα ξαναγεννήσουν.

Όταν παιδεία & ποίηση συναντούν την επανάσταση 1821: Πολύτιμη και ευπρόσιτη ιστορική πηγή

Πολύτιμη και ευπρόσιτη ιστορική πηγή

(Βιβλιοπαρουσίαση στην Κέρτεζη 8.8.2021 του νέου βιβλίου του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα με τίτλο «Όταν παιδεία & ποίηση συναντούν την επανάσταση 1821» και υπότιτλο «Ανάμεσα στα βουνά και την Κέρτεζη», εκδόσεις Αρμός 2021)

Του Φίλιππου Σαρδελιάνου*

Όσο πια στενά-τοπικά είναι τα πλαίσια του θέματος που πραγματεύεται ένα βιβλίο τόσο πιο δύσκολη είναι η καταγραφή του υλικού για αυτό.

Το πρόβλημα κάθε ερευνητή είναι ότι το υλικό που αναζητεί είναι διάσπαρτο σε πολλές διαφορετικές πηγές, σε βιβλιοθήκες, σε αρχεία, σε ιδιωτικές συλλογές. Και χρειάζεται επίμονη έρευνα καταγραφή και αποκωδικοποίηση αυτού του διάσπαρτου υλικού για να μελετηθεί και καταγραφεί η ιστορία ενός τόπου, όπως εν προκειμένω, της Κέρτεζης και να γίνουν γνωστά τα πρόσωπα και οι φορείς που πρωτοστάτησαν.

Αυτή είναι η σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε ο Παναγιώτης Μπούρδαλας για την καταγραφή της τοπικής ιστορίας της Κέρτεζης και τη συμβολή της στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Το βιβλίο είναι μια πολύτιμη και ευπρόσιτη ιστορική πηγή, με πλούσια τεκμηρίωση, που προήλθε από τη μακρόχρονη και επίμοχθη μεθοδική εργασία και ερευνητική δράση του συγγραφέα και δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη εκτός από τα γεγονότα να γνωρίσει το πνεύμα και τις συνθήκες της εποχής, να προσεγγίσει τους ίδιους τους πρωταγωνιστές αυτού του τόπου, της Κέρτεζης, λόγιους ή πολεμιστές, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στην δημιουργία του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.