Αρχείο κατηγορίας Συνοδικά και ασυνόδευτα

Για το βιβλίο: Παναγιώτη Μπούρδαλας, Από την Αχαϊκή γη έως του κόσμου τα πέρατα.

Για το βιβλίο:  Παναγιώτη Μπούρδαλας, Από την Αχαϊκή γη έως του κόσμου  τα πέρατα.

Για μια απελευθερωτική θε-ανθρωπολογία: υποδείγματα, θραύσματα, Μεγάλη Σύνοδος 2016, «3η Ρώμη»[1]

Του Γρηγόρη Στουρνάρα*

Εύχονται όλοι όταν κυκλοφορεί ένα βιβλίο «καλοτάξιδο» και είναι πράγματι η ανάγνωση ένα ταξίδι, μοναχικό στα αλήθεια, αλλά αναμφίβολα βιωματικό. Αυτό το δείχνουν όλα όσα υπογραμμίζουμε και όλα όσα σημειώνουμε στα περιθώρια των σελίδων. Αλίμονο στα βιβλία που παραμένουν άγραφα, όταν τα διαβάζουμε. Αλίμονο όμως και σε όσα βιβλία δεν συζητιούνται γιαυτά που λένε.

Το βιβλίο του Παναγιώτη Μπούρδαλα δε μπορεί να μείνει άθικτο και δίχως σημάδια από το μολύβι του αναγνώστη. Είναι αδύνατο να μην προκαλέσει συζήτηση. Ένα βιβλίο τεκμηριωμένο με αγιογραφικό λόγο και σοβαρή προσέγγιση με σεβασμό στα κείμενα τα οποία παραθέτει, αναλύει και κρίνει με πολύπλευρο τρόπο.

Όπως λέει ο Γ. Σεφέρης «είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά»[2] κι έτσι απλά και όχι απλοϊκά, ο Π.Μπ. μιλά για μια σειρά από θέματα, πολλές φορές ενοχλητικά, ενώ θα μνημονεύσει μια σειρά από πρόσωπα που διαμόρφωσαν ποικιλότροπα τη σκέψη και την πορεία του, δίχως να αγιογραφεί και να εξιδανικεύει. Τα βιωματικά κείμενα του πρώτου μέρους ανοίγουν διαδραστικό διάλογο με την ανάλυση των θεμάτων που ξεδιπλώνονται στο δεύτερο μέρος.

Αυτά τα πρόσωπα, καθημερινά, σαν κι εμάς, σαν τους διπλανούς μας, πρόσωπα της αχαϊκής γης, αλλά και όπου αλλού, εξηγούν με το παράδειγμά τους τα όσα αναφέρονται στο δεύτερο μερός του βιβλίου, όπου μιλά για την ορθοδοξία της πράξης, την παιδεία των Τριών Ιεραρχών και του Ν. Τεμπονέρα, τον Μαύρο Χριστό και τους μετανάστες, το Σταυρό ως σύμβολο και ως πηγή ζωής, για τη λειτουργική ζωή στην περίοδο της πανδημίας. Τολμάει να καταπιαστεί με τη Μεγάλη Σύνοδο του 2016 και τα μύρια όσα απόνερα, αναλύοντας, κρίνοντας, παρεμβαίνοντας, μιλώντας για τις διακόνισσες (αρκετά πιο πριν την πρόσφατη χειροτονία της διακόνισσας Αγγελικής στην Μαύρη Ήπειρο). Θα ασχοληθεί, επίσης, με το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις σχέσεις της ελλαδικής εκκλησίας με αυτό. Τέλος, θα αναλύσει με θεολογικό, αλλά και με καίριες γεωστρατηγικές και πολιτικές επισημάνσεις την πορεία της 3ης Ρώμης, της θεσμικής ρωσικής εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.

Ο Π. Μπ. μας αφήνει ελεύθερους να σκεφτούμε, να δούμε με κριτική διάθεση τα πράγματα, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με τα όσα καταθέτει κάθε φορά. Ο ίδιος λαμβάνει θέση, σαφή και τεκμηριωμένη και προσκαλεί σε διάλογο.

Ας μην περιμένουμε όμως αγαπολογίες, εσχατολογίες ή ουτοπίες. Με οξύ βλέμμα θα μιλήσει για την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και πιστών από άλλους, περισσότερο πιστούς και φωτισμένους. Στέκεται ιδιαίτερα στο πέρασμα από τον μαζικό άνθρωπο, στον συλλογικό/τριαδικό και στη σημερινή παραφθορά , τον ατομικό άνθρωπο.

Βασικό ζητούμενο είναι σε όλα αυτά η ενότητα, όπως νοηματοδοτείται στο: « μετ πάσης ταπεινοφροσύνης κα πραΰτητος, μετ μακροθυμίας, νεχόμενοι λλήλων ν γάπ, σπουδάζοντες τηρεν τν νότητα το πνεύματος ν τ συνδέσμ τς ερήνης·  ν σμα κα ν πνεμα, καθς κα κλήθητε ν μι λπίδι τς κλήσεως μν·  ες κύριος, μία πίστις, ν βάπτισμα·  ες θες κα πατρ πάντων, π πάντων κα δι πάντων κα ν πσιν» (Προς Εφεσίους, δ΄, 2-3)

Η διάσπαση της ενότητας εδράζεται και είναι βαθιά ριζωμένη σε μια σειρά από κατηγοριοποιήσεις που δύσκολα όμως τεκμηριώνονται, αλλά κυρίως σε κατηγορίες που εύκολα και αδιάκριτα εκστομίζονται για δικανισμό, νομικισμό, συνοδοιπορία με την παγκοσμιοκρατία, εκκοσμίκκευση, αλλά και τύφλωση, φονταμενταλισμό, επαγγελματισμό, ευσεβισμό, επαρχιωτισμό, εθνικισμό εξουθενώνοντας και περιθωριοποιώντας την όποια διαφορετικότητα.

Η ενότητα δεν επιτυγχάνεται όταν εξετάζουμε τους άλλους, κι αυτοί οι άλλοι σε αντιδιαστολή με εμάς τους «σωσμένους» και θεματοφύλακες έχουν πολλά ονόματα, ετερόδοξοι, αιρετικοί, οικουμενιστές, εμβολιασμένοι και αντιεμβολιαστές…. Η ενότητα δεν αρχίζει ζητώντας από τους άλλους να αλλάξουν, αλλά αναγνωρίζοντας πρώτιστα τη δική μας ανεπάρκεια και παραδεχόμενοι ότι εμείς πρώτα δεν είμαστε τέλειοι. Ας μην περιμένουμε από τον άλλο να αλλάξει για να συμφωνήσουμε, αλλά να εξετάζουμε αυτό που ο άλλος σκέφτεται και πως βλέπει την κατάσταση που από κοινού αντιμετωπίζουμε. Το πρώτο βήμα για την ενότητα δεν είναι η ακατάσχετη επιχειρηματολογία, αλλά η αποδοχή του άλλου, ως προσώπου, σε μια προσδοκία μεταμόρφωσης του κόσμου ανάλογα με την απάντηση που δίνει ο καθένας μας στο ερώτημα «Κα τίς στί μου πλησίον;» (Λουκ. ι΄ 25-29).

 Το βιβλίο επανοριοθετεί την πίστη, ως βίωμα με πολλαπλό περιεχόμενο μέσα σε ένα περιβάλλον που επικρατεί ο «άθεος ανθρωπισμός της νεωτερικότητας» [σ. 482] και η άθρησκη πραγματικότητα, η οποία ειδωλοποιεί την ατομικότητα και και αποθεώνει την υποκειμενικότητα. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, την οποία αρκετοί την εκλαμβάνουν ως ένα νέο ολοκληρωτισμό -αλλά δεν είναι, όσο ακόμα υπάρχουν ρωγμές και χαραμάδες για να σκεπτόμαστε διαφορετικά και όσο μπορούμε ελεύθερα-. Αναπόφευκτα, όμως, επηρεάζει και το σύνολο των πιστών, της εκκλησίας, καθώς εγκαταλείπεται η εσχατολογική διάσταση της πίστης και παρασιωπάται η προσδοκία της Ανάστασης, ενώ συχνά αντικαθίσταται από ένα ευαγγέλιο της ευημερίας ορθόδοξης κοπής.

Η απελευθερωτική θε/ανθρωπολογία συνδιαλέγεται με την υπαρκτική θεανθρωπολογία του συλλογικού ανθρώπου. Συνειρμικά η απελευθερωτική διάσταση θα συνδεόταν ιδανικά με μια θεολογία της απελευθέρωσης. Πως ορίζεται όμως αυτή η απελευθερωτική διαδικασία στους δυστοπικούς καιρούς μας; Και τελικά αυτό που περιγράφουμε ως δυστοπία είναι εξ ορισμού και αφ’ εαυτού κακό ή αποτελεί ένα στιγμιότυπο στη διαδικασία πορείας προς το έσχατο τέλος; Το περιγράφει πολύ ωραία ο Γρηγόριος ο Θεολόγος:

«Το σώμα μου είναι σε κακή κατάσταση, το γήρας βαραίνει το κεφάλι μου, οι φροντίδες περιπλέκονται, τα ζητήματα επιτίθενται, η φιλία δεν έχει εμπιστοσύνη, η Εκκλησία χωρίς ποιμένες. Έφυγαν τα καλά, τα δεινά προκαλούν, το ταξίδι μας μέσα στη νύχτα, φάρος πουθενά, ο Χριστός κοιμάται. Τι μου μέλλεται τάχα; Μια μόνο βλέπω λύση των συμφορών, το θάνατο. Και τα εκεί όμως τα βλέπω ζοφερά, συμπεραίνοντας από τα εδώ».[3]

Η θεώρηση όμως του Π. Μπ. δεν είναι δυστοπική., αλλά απελευθερωτική.

Απελευθέρωση από τι; Γιατί ζητώντας την απελευθέρωση, θα πρέπει να κατανοήσουμε και ποια είναι τα δεσμά. Απελευθέρωση από την παραδοσιοκρατία, παραδοσιολαγνεία ή την προοδευτικίζουσα άρνηση της παράδοσης; (Βέβαια, το ποια είναι αυτή παράδοση και ποιο το περιεχόμενο είναι μια αλλά πολύ μεγάλη συζήτηση). Ίσως το κεντρικό θέμα είναι πως διαχειρίζεται κανείς αυτή την ιστορική κληρονομιά. Αναστοχαζόμενοι κι εμβαθύνοντας, προτείνοντας, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας ή με τον εύκολο τρόπο μιας μουσειακής ορθοδοξίας, μιας ορθοδοξίας με την επισήμανση μην αγγίζετε, μέσα σε γυάλινη προθήκη με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και συναγερμούς, όπου ως εκσυγχρονισμός ή μεταρρύθμιση νοείται η τοποθέτηση μιας οθόνης αφής για την παροχή πληροφοριών στους επίδοξους επισκέπτες πιστούς ή προσκυνητές;  Και τι θα απογίνουν τελικά όλοι αυτοί οι αυτοπροσδιοριζόμενοι νόμιμοι κληρονόμοι και οι θεσμικοί θεματοφύλακες  ή οι εκσυγχρονιστές ανανεωτές, όταν θα πρέπει να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που αναδύονται στην εποχή μας και να λάβουν θέση στην υποχώρηση της συλλογικής λατρείας και την κυριαρχία της ατομικής θρησκευτικότητας.

Εύκολες οι κρίσεις και πάμπολλες οι κριτικές για τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις σχέσεις μας με αυτό, όπως και για τις αποφάσεις της Μεγάλης Σύνοδου το 2016. Ας στρέψουμε, όμως, το βλέμμα μας, αν αντέχουμε, στην καχεκτική ενορία μας, των ανώνυμων και άγνωστων μεταξύ τους ενοριτών, ή σε εκείνους τους «φωτισμένους» πιστούς που διαβάζουν και αποστηθίζουν αντίστοιχα «φωτισμένες» αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ορθοτομώντας το ορθό δόγμα διαπληκτιζόμενοι με τις αντίθετες απόψεις στα σχόλια, σε εκείνους που παρακολουθούν άπειρες διαδικτυακές ομιλίες, δεν διαβάζουν την Αγία Γραφή, έχουν όμως διαβάσει πλήθος γεροντι-στι-κά, αλλά όχι το Γεροντικό. Αυτά όλα βέβαια τα κάνουν μόνο οι άλλοι και όχι εμείς

Με αυτά τα θέματα ασχολείται στο βιβλίο του ο Π.Μπ., και θέτει με άμεσο, αλλά και άδολο τρόπο, αυτά τα ερωτήματα.

Μην περιμένετε όμως έτοιμες απαντήσεις. Ο συγγραφέας δεν δογματίζει.

 Στη σελίδα 64 και στην υποσημείωση 40  αναφέρεται ένα περιστατικό, όταν ο Χρίστος Φωτεινόπουλος συνάντησε την καθηγήτρια – και του Π. Μπ. – την Μαρία Παπαγιάννη – Νίκα: «…η αγαπημένη μου καθηγήτρια, Θεολόγος κυρία Μαρία Παπαγιάννη – Νίκα, υπήρξε για πολλά χρόνια πολύτιμο στήριγμα, μια -χωρίς υπερβολή- αληθινή Μάνα για όλους εμάς τους μαθητές της. Είχα να την δω από το 1975, χρονιά που αποφοίτησα από το Γυμνάσιο Καλαβρύτων!

       Την συνάντησα στο ισόγειο του σπιτιού της, στο μικρό αλλά ζεστό και παραδοσιακά διακοσμημένο σαλονάκι, δίπλα από το Δικηγορικό Γραφείο του άνδρα της, του αείμνηστου Σπύρου Νίκα.

       Μόλις με είδε –‘’εποχούμενο επί αμαξιδίου’’- εμφανώς συγκινημένη, σηκώθηκε -όντας εγχειρισμένη στο ισχίο- με αγκάλιασε, με φίλησε και μου είπε με μια απέραντη τρυφερότητα και μια απερίγραπτη οικειότητα:

      ‘’κάθισε κοντά μου παιδί μου, να μιλήσουμε σαν χριστιανοί, όχι σαν θεολόγοι, γιατί οι θεολόγοι δεν είναι όλοι χριστιανοί’’».

Αυτή την τελευταία φράση, ας τη κρατήσουμε.

Συνοψίζει τα πάντα.

* Ο Γρηγόρης Στουρνάρας είναι Δρ Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π., Αρχαιολόγος.



[1] Παρουσίαση στο Σύλλογο ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ στο Βόλο, στις 24.05.2024.               

[2] Ένας γέροντας στην ακροποταμιά

[3] «Ερωτάς, πώς τα ημέτερα. Και λίαν πικρώς. Βασίλειον ουκ έχω, Καισάριον ουκ έχω, τον πνευματικό αδελφό και σωματικόν. «Ο πατήρ μου και μήτηρ μου εγκατέλειπόν με;» μετά του Δαβίδ φθέγγομαι. Τα του σώματος πονηρώς έχει, το γήρας υπέρ κεφαλής, φροντίδων επιπλοκαί, πραγμάτων επιδρομαί, τα των φίλων άπιστα, τα της Εκκλησίας αποίμαντα. Έρρει τα καλά, γυμνά τα κακά, ο πλους εν νυκτί, πυρσός ουδαμού, Χριστός καθεύδει. Τί χρη παθείν; Μία μοι των κακών λύσις, ο θάνατος. Και τα εκείθεν μοι φοβερά, τοις εντεύθεν τεκμαιρομένω». (Βλ. Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Συγγράμματα, ἐκδ. ΕΠΕ, 7, σ. 152).

Πρόλογος για: «Από την Αχαϊκή γη έως του κόσμου τα πέρατα»

Πρόλογος για: «Από την Αχαϊκή γη έως του κόσμου τα πέρατα»

[Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα, εκδόσεις Αρμός 2022]

Του Θανάσης Ν. Παπαθανασίου*

   Διαβάζουμε μερικές φορές σε βιβλιοπαρουσιάσεις και βιβλιοκρισίες, ότι κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο συντίθεται από κείμενα «άνισα». «Άνισα», υπό την έννοια ότι έχουν ποικιλία θεμάτων και ποικιλία χαρακτήρα, όπως π.χ. αφηγήσεις μαζί με μελετήματα. Το βιβλίο αυτό του Παναγιώτη Μπούρδαλα σίγουρα αξίζει στο έπακρο αυτόν τον χαρακτηρισμό. Είναι κυριολεκτικά πολυαξονικό.

   Μα τότε, υπάρχει άραγε κάτι που δένει αυτά τα κείμενα;

   Η απάντησή μου είναι πως ναι. Τα κείμενα τα τόσο ποικίλα τα δένει μια πολύτιμη οπτική: Η κατανόηση του τοπικού ως υποστασιοποίησης του οικουμενικού. Δίχως την τοπική, ενσώματη, ιδιαίτερη πραγμάτωση, το οικουμενικό γίνεται φάντασμα. Χωρίς την ανοιχτωσιά στο οικουμενικό, το τοπικό γίνεται φυλακή. Ο τόπος σου λοιπόν και οι άνθρωποί σου αληθεύουν ως ο τρόπος δεξίωσης του πανανθρώπινου. Σπουδαίοι τόποι και σπουδαίοι άνθρωποι είναι εκείνοι, στων οποίων την ταυτότητα οι αεραγωγοί για το πανανθρώπινο είναι δομικά στοιχεία˙ όχι ενδεχόμενες, κατοπινές προσθήκες.

Συνέχεια

Κυριακή κατά της γυναικοκτονίας

Κυριακή κατά της γυναικοκτονίας

Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου*

Την δεύτερη Κυριακή μετά την Κυριακή του Πάσχα, μέσα στην αναστάσιμη ακόμα ατμόσφαιρα, περάστε από την εκκλησία. Η προτροπή μου αυτή απευθύνεται σε όλους όσους νοιάζονται: ένθεους και άθεους. Περάστε όσοι νοιάζεστε για τις οδύνες των γυναικών, ώστε να μοιραστούμε μια χαρά: τα τραγούδια μιας απελευθέρωσης που έσκασε μύτη μπροστά σε έναν αδειασμένο τάφο, μιας απελευθέρωσης που μπολιάζει την ιστορία μα και που ταυτόχρονα εκκρεμεί.

Η δεύτερη Κυριακή μετά την Κυριακή του Πάσχα είναι η γιορτή των Μυροφόρων, δηλαδή των γυναικών εκείνων οι οποίες, σύμφωνα με την αφήγηση των ευαγγελίων, πήγαν με αρώματα στον τάφο του Χριστού για να τιμήσουν τον αγαπημένο νεκρό.

Έτσι ειπωμένο, μοιάζει με μια αναμενόμενη, στερεότυπη αφήγηση για παραδοσιακά γυναικείες δουλειές. Έλα όμως που δεν είναι έτσι! Άλλο πράγμα λένε τα ευαγγέλια, καθώς και οι εκκλησιαστικοί ύμνοι. Κάτι ανατρεπτικό, κάτι που δένει την ανάσταση με μια επ-ανάσταση! Αλλά τα ανατρεπτικά δεν αντέχονται. Και γι’ αυτό ξεδοντιάζονται και καταλήγουν να μοιάζουν με άνευρες ιστοριούλες της σειράς…

Ας ψηλαφίσουμε λοιπόν την δυναμική της γιορτής:

Συνέχεια

Ερανίσματα λόγων από τους Τρεις Ιεράρχες και άξονες της σύγχρονης εκπαίδευσης

Ερανίσματα λόγων από τους Τρεις Ιεράρχες και άξονες της σύγχρονης εκπαίδευσης

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Ι. Πρωτολογία

Καλησπέρα. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες, από όποιον τρόπο κι αν συμμετέχουν σ’ αυτή την τηλε-συζήτηση. Θα ήθελα να ξεκινήσω από δύο εκφράσεις της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης (Κολυμπάρι 2016), πριν από πέντε περίπου χρόνια, που αφορούν το θέμα μας.

Η μία έκφραση βρίσκεται στην εγκύκλιο της Συνόδου, που αναφέρεται στο κυρίαρχο εκπαιδευτικό σύστημα και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο το δυτικό κόσμο κυρίως. Αυτό, λοιπόν, είναι «εκκοσμικευμένο» και «ατομοκεντρικό», με ό,τι μπορεί να σημαίνουν και οι δύο αυτοί επιθετικοί προσδιορισμοί. Το σύστημα αυτό ταλανίζει τις νέες γενιές και προβληματίζει βέβαια και την Μεγάλη Σύνοδο[1].

Το δεύτερο σημείο, το οποίο θέλω να σημειώσω, είναι το γεγονός ότι η Μεγάλη Σύνοδος θεωρεί ότι τα μεγάλα ζητήματα: τα εκκλησιαστικά, τα θεολογικά, οι επιπτώσεις τους σε διάφορες όψεις της κοινωνίας και της ζωής, στο βίο και στην πολιτεία των ανθρώπων χρειάζονται, για να είναι προφητική η μαρτυρία της Εκκλησίας, επαναδιατύπωση[2].

Ας πάμε να επαναδιατυπώσουμε στη σημερινή εποχή ζητήματα, που έθεσαν πριν από 1600 χρόνια, από την ώριμη ηλικία των Τριών Ιεραρχών μέχρι σήμερα[3]. Για να δούμε δυο -τρία σημεία σε αυτά τα 1600 χρόνια.

Γράμμα ενός παιδιού από το Καρά Τεπέ

Γράμμα ενός παιδιού από το Καρά Τεπέ

Της Μάιρας Ζαρέντη*

Και θα με λέγαν Ιόλη και Γωγώ και Σταυρούλα.
Και θα πήγαινα σχολείο κανονικά χωρίς να παλεύω ανάμεσα σε Χ και ψ και ο και r και f και z.
Και θα είχα μαμά και θα είχα μπαμπά.
Και σε κάποιο σύμπαν παράλληλο θα με προστάτευαν οι ενήλικοι και δε θα χρειαζόταν να κάνω το σώμα μου ασπίδα.
Και δε θα χρειαζόταν να κάνω το σώμα μου δοχείο για άνδρες πολλαπλούς πάρα τη θέλησή μου.
Και δε θα μου έκοβαν με νυστέρι την ηδονή.
Μπορεί να μου άρεσε να πίνω γάλα και να μη γυρεύω χουρμάδες.
Κι’ έτσι δε θα χρειαζόταν να απολογούμαι για την προτίμησή μου στο πρωινό.
Μπορεί να μη φοβόμουν το θεό ούτε και το σκοτάδι.
Κι αντί για κραυγές πριν κοιμηθώ να άκουγα ένα νανούρισμα από εκείνα που δεν ξέρω καν πως πάνε.

Η Εκκλησία άνευ της Ευχαριστίας δεν είναι πλέον Εκκλησία

Η Εκκλησία άνευ της Ευχαριστίας δεν είναι πλέον Εκκλησία

Συνέντευξη του Μητροπ. Περγάμου Ιωάννη – Μετάφραση από τα αγγλικά: Παναγιώτης Γ. Παύλος

Μια (τηλεφωνική) συνομιλία με τον Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα* (23 Μαρτίου 2020)

Σεβασμιώτατε, θα θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις σας για την τρέχουσα κατάσταση, καθώς η θεολογία σας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις παρούσες περιστάσεις.

Η θεολογία μου, δυστυχώς, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Στην Ελλάδα έχουν ήδη κλείσει τις εκκλησίες και η Θεία Λειτουργία δεν τελείται. Τελείται στην Σερβία;

Λαμβάνοντας υπ όψιν την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίζεται ο αριθμός των ανθρώπων σε κάθε ορισμένο τόπο, καθώς επίσης και το ζήτημα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της διατήρησης αποστάσεων, η πιο πρόσφατη απόφαση του Πατριάρχη Ειρηναίου είναι οι ακολουθίες να τελούνται στους ναούς, αλλά όχι με περισσότερους από πέντε ανθρώπους.

Αυτό είναι αποδεκτό.

Στην Αμερική αποφασίστηκε ότι ο ιερέας, ο ψάλτης και ο βοηθός στο ιερό, να είναι παρόντες, προκειμένου να τελείται η Θεία Λειτουργία, ούτως ώστε να μπορούν να υπάρχουν τα άγια μυστήρια, για να μεταλαμβάνει ο κόσμος. Τί σκέπτεστε επ αυτού;

Κατ᾽ εμέ, η Εκκλησία άνευ της Θείας Ευχαριστίας δεν είναι πλέον Εκκλησία. Από την άλλη μεριά, ο κίνδυνος μετάδοσης αυτού του ιού στους άλλους μας επιβάλλει την ανάγκη να κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει το κλείσιμο της Εκκλησίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει λάβει δραστικά μέτρα εξαιτίας του πολύ σημαντικού εν εξελίξει ζητήματος.

Πολλοί έχουν θέσει το ερώτημα: Τί λέει ο Ιωάννης Ζηζιούλας; Καθώς ο καθένας γνωρίζει ότι είχατε κάποτε πει ότι εντός της Ορθοδοξίας δεν υφίσταται ῾῾ιδιωτική᾽᾽Λειτουργία.

Η Λειτουργία υπό τις παρούσες συνθήκες θα τελείται για να ζήσει ο κόσμος. Ο ιερέας θα την τελέσει προκειμένου να επιτραπεί στους ανθρώπους να λάβουν την Θεία Κοινωνία. Ας μην λησμονούμε, η Λειτουργία τελείται ῾῾ὑπὲρ τῶν δι᾽ εὐλόγους αἰτίας ἀποληφθέντων᾽᾽.

Πανδημία και εκκλησιαστική ζωή – Για τα δύσκολα, 2ο

Πανδημία και εκκλησιαστική ζωή – Για τα δύσκολα, 2ο

Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου*]

Μέσα σε λίγες μέρες έχουν γραφτεί πάρα πολλά, με το σκηνικό της πανδημίας να αλλάζει δραματικά κάθε ώρα (στις 27 Φεβρουαρίου είχα κάνει την πρώτη ανάρτηση, και τα μέτρα της σοφής Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας τότε φάνταζαν… αλλόκοτα). Δυο σκέψεις ακόμη καταθέτω στην ελευθερία των τέκνων του Θεού.

Η παράδοση της Εκκλησίας βοά ότι η γλώσσα δεν είναι μέρος της αποκάλυψης. Την αποκάλυψη την κάνει ο Θεός, και μετά είναι δουλειά του ανθρώπου να την διατυπώσει με τις ανθρώπινες γλώσσες˙ ουδεμία γλώσσα μονοπωλεί ιερότητα ή αποτελεί αποκάλυψη.

Παρόμοια, ο τρόπος τέλεσης της Ευχαριστίας και τα αντικείμενα που υπηρετούν το κοινωνείν δεν ταυτίζονται με την Ευχαριστία. Έχει επισημανθεί κατά κόρον αυτές τις μέρες ότι οι χριστιανοί δεν κοινωνούσαν πάντα με κοινό κουταλάκι, ούτε και σήμερα στη λειτουργία του αγίου Ιακώβου. Η επίσης κατά κόρον ανασυρθείσα σύσταση του αγίου Νικοδήμου Αγιορείτη για απολύμανση (σε ξύδι) των σκευών με τα οποία κοινώνησε ασθενής σε καιρό επιδημίας, δείχνει ομοίως την μη-ταύτιση Ευχαριστίας και τρόπων της. Το να κανονιστούν λοιπόν τώρα τρόποι διαφορετικοί από τους καθιερωμένους, είναι και θεμιτό και ζητούμενο. Αλλά, προσοχή: Για ποιον λόγο; Εδώ είναι τα δύσκολα. Για να παραμένει η κοινότητα πιστή στην ταυτότητά της και στον Κύριό της. Όχι για να ενδώσει στην όποια δημαγωγία, ούτε για να πλειοδοτήσει στην ψευδαίσθηση αθανασίας, την οποία καλλιεργεί η ναρκισσιστική εποχή μας. Το να παραμείνει η Εκκλησία πιστή στην ταυτότητά της σημαίνει πολλά, και οπωσδήποτε σημαίνει να μην ταυτίσει την λειτουργική ζωή με μία μόνο έκφρασή της. Όχι για να κάνει τη μοντέρνα ή την προοδευτική. Αλλά για να μην προσχωρήσει στην αίρεση των «ιερών γλωσσών» και στην ειδωλοποίησή τους.

Μετά φόβου Θεού και κορονοϊού…

Μετά φόβου Θεού και κορονοϊού…

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Ι. Εισαγωγικά

Ο κορονοϊός, εκτός από αναστατώσεις, παθογένειες, ασθένειες και θανάτους (σύντομα) σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, έφερε στην επιφάνεια και ζητήματα στη λειτουργική ζωή των τοπικών εκκλησιών εκ των έξω. Οι τοπικές Εκκλησίες ζουν μέσα στον κόσμο και υφίστανται τα πλαίσια που τους καθορίζουν οι αντιλήψεις, οι κοσμοθεωρίες, τα «πιστεύω» και οι εκάστοτε συσχετισμοί δύναμης στις κοινωνίες. Έτσι οι παντός είδους πιέσεις, δίκαιες ή άδικες, υγειονομικού, φοβικού ή ιδεολογικού επιπέδου αναγκάζουν τις ηγεσίες των τοπικών εκκλησιών σε αποφάσεις.

Έτσι βγαίνουν με ένταση και έκταση και οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις που οφείλονται σε μονομερείς οράσεις των πραγμάτων. Θα εντοπίσω αρχικά δύο πολύ εμφανείς:

1. Την ιδεολογικού και κοσμοθεωρητικού επιπέδου επίθεση των νεοδιαφωτιστών με βασικά επιχειρήματα τον ορθολογισμό, τις επιστήμες, την υγεία, την ισονομία και τα συναφή. Και οι περισσότεροι επικεντρώνουν στην κοινή συμμετοχή κατά τη Θεία Ευχαριστία.

2. Την θρησκευτικού τύπου εμμονή, πολλές φορές με μια θεολογική μονομέρεια που θυμίζει παλαιά προβλήματα, πολλά από τους πρώτους αιώνες, που οδήγησαν σε τοπικές και οικουμενικές συνόδους. Κάποια εντοπίστηκαν πολύ νωρίτερα και περιλαμβάνονται και στις επιστολές της Καινής Διαθήκης.

ΙΙ. Περί επιστήμης και «θρησκείας»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 1857

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 1857

Των Σταματούλας Ζαπάντη* και Λάμπρου Σιμάτου*

Παρουσιάζουμε το πρωτότυπο του τελευταίου επί Δυτικοκρατίας Κανονισμού Συναδελφικών και Πατρωνικών Εκκλησιών. Είναι παρμένο από το βιβλίο «Οι Ναοί του Αργοστολίου στα χρόνια της Ένωσης (1864)» της Σταματούλας Ζαπάντη, δρ ιστορίας, τότε προϊσταμένης των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Κεφαλληνίας και του Λάμπρου Σιμάτου, τότε υπεύθυνου Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κεφαλληνίας.

Τα βιβλία ανέσυραν από την αφάνεια οι Συναδελφοί του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και Ευαγγελίστριας Φαρακλάτων. Προέρχονται από τα τοπικά αρχεία και θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία και να τα διαβάζουν οι μεγάλοι.

Συνέχεια

Οι μεγάλοι χαμένοι από τη συμφωνία

Οι μεγάλοι χαμένοι από τη συμφωνία

Του Παντελή Καλαϊτζίδη*

 

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, που αφορά την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας του κλήρου και θέματα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, φαίνεται ότι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου τόσο στο εσωτερικό της Εκκλησίας όσο και στη σχέση της με την Πολιτεία. Πρόκειται για μια συμφωνία από την οποία επρόκειτο να βγουν κερδισμένοι ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος και χαμένοι η Εκκλησία ως κοινότητα πιστών (κληρικών και λαϊκών) και το δημοκρατικό αίτημα εκκοσμίκευσης των θεσμών και νέας ρύθμισης των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας.

Ο Πρωθυπουργός υπολόγιζε να «πουλήσει» στο αριστερόστροφο ακροατήριό του μια τολμηρή απόφαση στο συμβολικό επίπεδο (καθώς στα οικονομικά εξακολουθούν να ισχύουν οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών), πετώντας έξω από το μισθολόγιο του Δημοσίου τον κλήρο και ελευθερώνοντας την ίδια στιγμή 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, υποσχόμενος ισάριθμους διορισμούς και προσλήψεις.

Συνέχεια