Αρχείο κατηγορίας Θέα στο δημόσιο χώρο

Προσωπικός αριθμός και αριθμητικά αγιογραφικά σύμβολα

Προσωπικός αριθμός και αριθμητικά αγιογραφικά σύμβολα

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Ι. ΕΣΑΓΩΓΙΚΑ

   Για μια ακόμα φορά οι λεγόμενοι φονταμενταλιστικοί και χιλιαστικοί κύκλοι στη χώρα μας συνδέουν με απόλυτο τρόπο πραγματικές κυβερνητικές αλλαγές, που έχουν παγκόσμιο ηλεκτρονικό χαρακτήρα, με σύμβολα στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορά την εισαγωγή του «προσωπικού αριθμού» που εισάγει αυτό τον καιρό τη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (ΝΔ).

   Με τον τρόπο που λειτουργούν, δημιουργούν προβλήματα στην σοβαρή κριτική που είναι αναγκαία. Εμείς θα πάμε ανάποδα σ’ αυτό το άρθρο. Θα ξεκινήσουμε από κάποια αριθμητικά σύμβολα στην Αγία Γραφή για να βγάλουμε το δικό μας συμπέρασμα για το εν λόγω ζήτημα.

ΙΙ. 666 ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

   Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αναγνώσεις για το «666», αλλά και συσχετίσεις. Αυτό που φωνασκεί είναι το ρεύμα που διαβάζει τους αριθμούς «κατά γράμμα». Υπάρχει το ρεύμα που κάνει ανάγνωση «κατά πνεύμα», αλλά και το άλλο που το αγνοεί ή και το χλευάζει. Ο αριθμός «666» (αρχικά στην εβραϊκή γραφή) στην Παλαιά Διαθήκη αυτός ουσιαστικά είναι ένας ιουδαϊσμός που δηλώνει στη γλώσσα τους υπερβολή. Στην Καινή Διαθήκη γράφεται «χξς».

   Στην προκειμένη περίπτωση ο «έξι» σχετίζεται με την 6η ημέρα (περίοδο) της εξελικτικής δημιουργίας, πριν δηλαδή τη δημιουργία την 7η ημέρα του ανθρώπου και την «αρχή» της ιστορίας. Κάθε επόμενη ημέρα αποτελεί μία ανάβαση σε ανώτερο επίπεδο με στόχο το τελικό πέρασμα στην 8η ημέρα (έσχατα). Η επιστροφή όμως από την 7η ημέρα της ανθρωπιάς στην 6η ημέρα του βιολογισμού και του ατομισμού αποτελεί έκ-πτωση. Με αυτή την οπτική ο αριθμός «6» ή «ς» συμβολίζει αυτή την έκπτωση.

   Στην παλαιά Διαθήκη συναντιέται στον Σολωμόντα ως «666», που αφορά τα 666 χρυσά τάλαντα που μάζεψε με σκληρή οικονομική πολιτική για να κτιστεί ο ομώνυμος ναός στην Ιερουσαλήμ. Αυτόν τον αριθμό χρησιμοποιεί και η αποκάλυψη του Ιωάννη… Μα οι αριθμοί στον Ιωάννη έχουν πάρει ακόμη βαθύτερη πνευματική σημασία.

ΙΙΙ.  ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

   Το βιβλίο αυτό δεν μπήκε εύκολα στον Κανόνα της Καινής Διαθήκης. Η θεολογία και Χριστολογία του είναι κρυμμένη πίσω από αριθμούς, αλλά και στη θεατρική δομή γραφής της. Η δυσκολία κατανόησης οδήγησε στη μη ανάγνωση στις εκκλησιαστικές ακολουθίες. Κομμάτια μόνο ιερατικής μορφής βρίσκονται σε ευχές στη Θεία Λειτουργία.

   Οι αριθμοί που κυριαρχούν στο τελευταίο αυτό βιβλίο  της Κ. Διαθήκης είναι ο 7, ο 6 και ο 12. Ο 6 βρίσκεται στον «666» ή καλύτερα «χξς». Ο 7 ολόκληρος κυριαρχεί στις 7 πράξεις της θεατρικής δομής, αλλά και στις 7 σκηνές κάθε πράξης. Ως μισός του 7 (=3,5) εμφανίζεται ειδικά ως μισός των 7 ετών, δηλαδή στους 42 μήνες (3χ12+6), ή αλλιώς στις 1260 ημέρες (42χ30). Ως 12 εμφανίζεται στο σχήμα της ουράνιας Βασιλείας (3χ4).

   Η βασική εξωτερική δομή του βιβλίου, λοιπόν, αποτελεί μία θεατρική πράξη, της οποίας προηγείται ένας μικρός πρόλογος. Ακολουθεί μικρή εισαγωγή και οι επτά εκτενείς πράξεις. Κάθε πράξη αποτελείται από επτά σκηνές. Κλείνει με επίλογο.

   Ο κυρίαρχος, όμως αριθμός είναι ο 7, και όχι ο 6, ο οποίος συσχετίζεται με τις επτά ημέρες της δημιουργίας. Εδώ ουσιαστικά συμβολίζει την ανα-δημιουργία, όπως ξεκίνησε από τον Χριστό. Στο τέλος οδηγεί στην 8η ημέρα, στα έσχατα.

IV. ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ 7 ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

   Η Αποκάλυψη του Ιωάννη με τη θεατρική της μορφή ουσιαστικά παρουσιάζει αφενός την Αναδημιουργία στην Ιστορία και αφετέρου τους διωγμούς των Χριστιανών. Η επιμονή του συγγραφέα στον αριθμό 7 (των 7 πράξεων με τις 7 ανά πράξη σκηνές) συμβολίζει την επιστροφή στην ανθρωπιά που επανέφερε εν δυνάμει ο Ιησούς σε προσωπικό, συλλογικό και ιστορικό επίπεδο. Αυτή διακόπτεται από τις απάνθρωπες, αντίχριστες και αντίθεες δυνάμεις.

   Σε κάθε πράξη έχουμε όλη την ιστορική εποχή από την ίδρυση της εκκλησίας μέχρι τα έσχατα. Σε κάθε επόμενη όμως πράξη η οπτική γωνία διαφέρει. Έτσι οι πράξεις δεν διαβάζονται σε γραμμική οπτική, αλλά κατά κάποιο τρόπο ελικοειδή. Οι χιλιαστικές αναγνώσεις πέφτουν πάντα μέσα σ’ αυτή την παγίδα… Διαβάζουν ευθύγραμμα στο χρόνο.

   Το επικίνδυνο σημείο, που έχει χιλιαστική διάσταση (1000 χρόνια), και μπερδεύει, είναι το κεφάλαιο Κ (20). Στην παγίδα αυτή έπεσαν και κάποιοι πρώτοι χριστιανοί συγγραφείς. Μα τα 1000 χρόνια είναι όλη η ιστορία μετά Χριστόν…

V. ΤO «χξς» ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ

   Το 6 στην Αποκάλυψη του Ιωάννη παρουσιάζεται μόνο με τη μορφή του 666, αλλά με ελληνικούς χαρακτήρες ως «χξς». Η αναφορά προέρχεται, όπως σημειώσαμε, από τα 666 τάλαντα του Σολομώντα. Η ερμηνεία του στηρίζεται τόσο στη σχέση του με το 7 της Αποκάλυψης που κυριαρχεί, όσο και με τους ελληνικούς χαρακτήρες.

   Σε σχέση με το 7 συμβολίζει τον καθαρά βιολογικό τρόπο ζωής, δηλαδή στην έλλειψη ανόδου στο τρόπο της αλληλέγγυας και πνευματικής συλλογικής ζωής που έφερε ο Χριστός.

Σε σχέση με τους ελληνικούς χαρακτήρες, ερμηνευτές σημειώνουν πως τα στοιχεία χ (=600) και ς (=6) συμβολίζουν τη λέξη Χριστός ως πρώτο και ως τελευταίο γράμμα. Ανάμεσά τους υπεισέρχεται το γράμμα ξ (=60), το οποίο δεν έχει η λέξη Χριστός, που έχει οφιοειδή μορφή, που θεωρείται δηλητηριώδης, λόγω της σύνδεσής του με τον «όφι» στον αρχικό Παράδεισο της τρυφής (Γένεση).

   Στην Αποκάλυψη σημειώνεται ότι οι «έμποροι των εθνών» θα χαράξουν το «χξς» στο μέτωπο και στο δεξί χέρι πολλών χριστιανών. Στην ελικοειδή ανάγνωση της Αποκάλυψης, αυτό μπορεί να συμβαίνει σε όλη την ιστορία μετά Χριστόν και σε όλη τη γη. Και σημαίνει τόσο στη θεωρία (νους, μέτωπο), όσο και στην πράξη (δεξί χέρι), ότι κυριαρχεί ο βιολογισμός και ανταγωνισμός στους ανθρώπους και η νόθευση του ευαγγελικού νοήματος («ιδού αντίχριστοι πολλοί γεγόνασι»).

   Στη γραμμική ερμηνεία οι οπαδοί της περιμένουν έναν ισχυρό αντίχριστο, όπου το χάραγμα δεν θα είναι ουσιαστικό και συμβολικό, αλλά πραγματικό. Αυτοί το συσχετίζουν με σύγχρονες και τεχνολογικές δυνατότητες και τώρα τελευταία με τον λεγόμενο προσωπικό αριθμό…

VΙ. ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ;

   Μέχρι τις ημέρες μας, μας ακολουθούν τρεις αριθμοί. Ένας αστυνομικός, ένας υγειονομικός και ένας φορολογικός. Καμία σχέση μεταξύ τους. Όσοι κάναμε και φοιτητές είχαμε και από έναν σε κάθε τμήμα. Όσοι εργάζονται στο Δημόσιο έχουν και έναν εργασιακό.

   Προσωπικά, εκτός από τους παραπάνω τρεις, είχα έναν στο φυσικό τμήμα του Πανεπ. της Πάτρας και έναν άλλο ακόμα στο θεολογικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπ. Θεσσαλονίκης. Καμία σχέση ο ένας με τον άλλον. Άλλον ακόμα αριθμό μητρώου είχα ως εργαζόμενος εκπαιδευτικός.

   Τώρα ετοιμάζουν έναν και μοναδικό, ο οποίος σταδιακά θα ενοποιήσει όλους τους υπόλοιπους. Θυμίζει τους αριθμούς των φυλακισμένων. Εκ πρώτης όψεως πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμό. Σ’ αυτόν βοηθάει η ηλεκτρονική τεχνολογία. Μόνο που η τεχνολογία δεν είναι απολύτως ουδέτερη και στη θεωρία και στην πράξη. Γέρνει πάντα στη μεριά των από πάνω, των ισχυρών.

   Στην περίπτωσή μας, όσα φίλτρα κι αν βάλουν αρχικά, στο τέλος με τον αριθμό αυτό οι χειριστές της εξουσίας θα μπορούν να συσχετίζουν ποινικό μητρώο, ιατρικά, φορολογικά στοιχεία, αλλά και ακαδημαϊκά ή εργασιακά δεδομένα. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας. Χαρακτηρίζει απολύτως πολιτεύματα που ρέπουν στον ολοκληρωτισμό.

   Έχει σχέση με τον 666; Για μας που διαβάζουμε ελικοειδώς την Αποκάλυψη και με τη θεολογική γλώσσα τους αριθμούς στην Αγία Γραφή, καμία άμεση. Δυστυχώς όσοι δεν διαβάζουν έτσι, αλλά χιλιαστικά, τα συσχετίζουν… Και αποπροσανατολίζουν εν τέλει από την ουσία, την οποία για το σύγχρονο δυτικό κόσμο, στη θεωρεία τουλάχιστον, ακόμα είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας και του κυρίαρχου λαού. Τι, όχι;

* Ο Παναγιώτης Μπούρδαλας είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός ως φυσικός, πτ. θεολογίας, συγγραφέας και συνδικαλιστής στους χώρους των εκπαιδευτικών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 1η δημοσίευση στην ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, στήλη Βουραϊκές νύξεις, φ. 90 – ΙΟΥΝΙΟΣ 2025, σελ. 28-29.

Τεχνολογική Επιτάχυνση ή Τεχνολογική Αποανάπτυξη;

Τεχνολογική Επιτάχυνση ή Τεχνολογική Αποανάπτυξη;

Του Χάρη Ναξάκη*

     Ο Τεχνοκόσμος-ψηφιακό κεφάλαιο, τεχνητή νοημοσύνη, μεταανθρωπινότητα και τεχνολογική αποανάπτυξη (Εκδόσεις Κουκκίδα, 2025)- είναι ένα δοκίμιο μου για τον τεχνοπολιτισμό. Τριάντα χρόνια και κάτι από την εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής, στην οποία είχα χαρακτηρίσει ως πληροφοριακό (ψηφιακό) καπιταλισμό την μετάλλαξη με όχημα τις νέες τεχνολογίες, του βιομηχανικού καπιταλισμού, στο δοκίμιο αυτό αναθεωρώ την άποψη αυτή. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις επιτάσσουν να τεθούν τα παρακάτω ερωτήματα:

Συνέχεια

Τέμπη: Πόρισμα κόλαφος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ – Δεν λειτουργούσε τίποτα

Τέμπη Πόρισμα κόλαφος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

– Πιθανή η ύπαρξη άγνωστου καυσίμου- Δεν λειτουργούσε τίποτα

Κατόπιν ερώτησης για διευκρίνιση, οι ερευνητές είπαν πως έλαβαν υπόψη τους όλα τα δεδομένα, συνέκριναν τα στοιχεία και θεωρούν «εξαιρετικά απίθανο» τα έλαια σιλικόνης να προκάλεσαν την πυρόσφαιρα και με αυτό συμφωνούν επιπλέον αναλύσεις ειδικών που έχουμε και επαληθεύουν τα ευρήματα μας».

Κόλαφος για το σύστημα λειτουργίας του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα αλλά και για την έκρηξη μετά τη σύγκρουση, ειναι το πόρισμα που παρουσίασε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών για την τραγωδία στα Τέμπη.

Το πόρισμα διαπίστωσε σειρά ελλείψεων και εικόνα διάλυσης στον σιδηρόδρομο με ευθύνη των κυβερνήσεων, του υπουργείου Μεταφορών, του ΟΣΕ, της Hellenic Train, της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων.

Με την 717 θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία

Συνέχεια

Από το Έγκλημα στα Τέμπη στο Σήμα Κινδύνου για τον Οδοντωτό

Από το Έγκλημα στα Τέμπη στο Σήμα Κινδύνου για τον Οδοντωτό

Του Βασίλη Κοκότη*

   Η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών σιδηροδρόμων επιβλήθηκε βίαια στα χρόνια των μνημονίων ως λύση για τα χρόνια προβλήματα του ΟΣΕ, για τα οποία κύριοι υπεύθυνοι είναι ίδιοι ακριβώς που εμφανίστηκαν ως σωτήρες και πρότειναν τη «λύση». Αυτοί διόριζαν τους δικούς τους, αυτοί κανόνιζαν τις υπερτιμολογήσεις, αυτοί ανέχονταν την κακοδιαχείριση. Όταν το χρέος του ΟΣΕ διογκώθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα, μας είπαν πως η μόνη διέξοδος ήταν να παραδοθούν οι σιδηρόδρομοι στους ιδιώτες. Υποσχέθηκαν καλύτερη διαχείριση, επενδύσεις, σύγχρονες υποδομές και, κυρίως, ασφάλεια.

Συνέχεια

Μια Ατραπός στη Γκρίζα πόλη… Β΄

Μια Ατραπός στη Γκρίζα πόλη…

Παρουσιάζοντας μαζί δυο Καλαβρυτινά βιβλία

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Β΄ ΜΕΡΟΣ

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΜΕΡΟΣ Α΄

VI. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙ ΕΓΩ

   Ο Βασίλης γεννήθηκε μια γενιά μετά στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Καλάβρυτα. Η Δέσποινα είχε ήδη αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο Καλαβρύτων και σπούδαζε. Τα Καλάβρυτα είχαν πλέον περάσει σ’ άλλη φάση. Το εμπορικό στοιχείο είχε εισέλθει, πάλι, στον κεντρικό τους πυρήνα. Ζούσαν οι αδελφές, οι χήρες, αλλά ελάχιστες μανάδες των εκτελεσμένων. Είχαν μεγαλώσει οι 13 επιζήσαντες κι ερχόταν το ανθρώπινο τέλος τους.

   Ο Βασίλης μεγάλωσε κι αυτός στο δικό του περιβάλλον, με θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά, όπως σχεδόν όλοι μας. Το 1990-1991 τον συνάντησα ως καθηγητής φυσικής στην γ’ γυμνασίου. Τον γνώρισα όχι μόνο ως έναν τυπικά άριστο μαθητή, αλλά ως ένα νεαρό με προβληματισμούς πολύ μεγαλύτερης ηλικίας. Έφευγε συχνά έξω από το μάθημα της ημέρας, αλλά πάντα υπήρχε η δυνατότητα να βγάλω στην επιφάνεια τη δεύτερη από τις τρεις δυνατότητες ενός καθηγητή. Αυτού του λειτουργού, του παιδαγωγού, του συντονιστή συζητήσεων. Αυτές οι μνήμες είναι ακόμα στις σκέψεις μου.

Συνέχεια

Μπερντιάγεφ και Μπαίμε: μυστικισμός, φως και σκοτάδι του Θεού

Μπερντιάγεφ και Μπαίμε: μυστικισμός, φως και σκοτάδι του Θεού

Του Γεωργίου – Νεκταρίου Παναγιωτίδη*

   Σε ένα από τα κορυφαία βιβλία ορθόδοξης θεολογίας του 20ου αιώνα, τη «Μυστική θεολογία της Ανατολικής Εκκλησίας», ο Βλαδίμηρος Λόσσκυ κάνει λόγο για τα δύο διακριτά και αλληλοσυμπληρούμενα στοιχεία που συνυπάρχουν στην Ορθοδοξία: τη θεολογία και το μυστικισμό. Ο Λόσσκυ θέλει συνάμα να τονίσει με αυτή τη διάκριση τη σπουδαιότητα της (αυθεντικής) μυστικής εμπειρίας μέσα στην προσέγγιση της ορθόδοξης πίστης απ’ τον καθένα μας, διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να εκπέσει στην κακώς εννοούμενη «ακαδημαϊκή θεολογία»: σε ένα ακαδημαϊκό άθλημα ξερού και ορθολογιστικού στοχασμού, άγευστου και άπειρου της -υπέρ φύσιν- εμπειρίας του ζωντανού Θεού.

   Μέσα σε αυτήν την προοπτική και με δεδομένη αυτή την προβληματική, πολλά έχουν να μας πουν τα δύο δοκίμια –εκτενείς μελέτες- του μεγάλου Ορθόδοξου φιλοσόφου και συγγραφέα του 20ου αιώνα Νικολάι Μπερντιάγεφ πάνω στο μεγάλο Χριστιανό μυστικό Ιάκωβο Μπαίμε που εκδόθηκαν μεταφρασμένα πολύ πρόσφατα (ιδ. έκδοση, 2022) και στη χώρα μας.

Ο απρόσιτος Θεός και η συνάντηση μαζί του

Συνέχεια

«Γάμος» ΛΟΑΤΚΙ+ και «διάλογος» κωφών…

«Γάμος» ΛΟΑΤΚΙ+ και «διάλογος» κωφών…

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Ι. ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

   Με 176 βουλευτές από τους 300, με ψήφους κυρίως από τα τρία μνημονιακά κόμματα Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με καθολική υπερψήφιση από την «Πλεύση Ελευθερίας», σηματοδοτήθηκε μια νέα πραγματικότητα.

   Ονομάστηκε «γάμος» (πολιτικός), μεταξύ μελών της «ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας», δηλαδή των ομόφυλων συνανθρώπων μας με ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τον καθιερωμένο των ετερόφυλων. H Χώρα μας κατατάσσεται ως η 37η χώρα στον κόσμο για την αναγνώριση αυτού του θεσμού, ως πολιτικού γάμου.  Έτσι οδηγήθηκε και στην τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα. Εισάχθηκε νομικά για το κράτος ο κανόνας ότι «γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου». Η Ελλάδα έγινε η πρώτη «ορθόδοξη» χώρα που διαφοροποιείται από τις άλλες χώρες της «ορθόδοξης» Ανατολής.

ΙΙ. Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Συνέχεια

Ομοφυλοφιλία και εργολάβοι του εξώτερου πυρός

«Η αγάπη δεν μπορεί να το υποφέρει…».

Ομοφυλοφιλία και εργολάβοι του εξώτερου πυρός

Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου*

   Ο άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ (+ 1993) αφηγήθηκε κάποτε μια συνομιλία του δασκάλου του, αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη (+ 1938), με έναν ερημίτη μοναχό. Ο μοναχός έλεγε: «Ο Θεός θα τιμωρήσει όλους τους άθεους. Θα καίγονται στο πυρ το αιώνιο».

   Πριν όμως προχωρήσει στην παρουσίαση της συνομιλίας μοναχού και Σιλουανού, ο ίδιος ο Σωφρόνιος σχολίασε την στάση του μοναχού: «Προφανώς», έγραψε, «η ιδέα πως οι άθεοι θα ετιμωροῦντο στο αιώνιο πυρ, του προκαλούσε ευχαρίστηση, κατά το ψαλμικό “εὐφρανθήσεται δίκαιος, ὅταν ἴδῃ ἐκδίκησιν” (Ψαλμ. νζ΄ 11-12)».

   Νομίζω πως το σχόλιο αυτό (τρεις αράδες όλο κι όλο στο σχετικό βιβλίο) έχει συγκλονιστική δυναμική, μ’ όλη την ηρεμία με την οποία διατυπώνεται. Το να βεβαιώνει κάποιος ανενδοίαστα και σαρωτικά την αιώνια καταδίκη κάποιων ανθρώπων, ο Σωφρόνιος το αποδίδει σε ένα είδος πνευματικού σαδισμού. Ο Σωφρόνιος δηλαδή βλέπει κάτι νοσηρό, χαιρεκακία, παρ’ όλο που (προσοχή!) ο βεβαιώσας βασιζόταν σαφώς σε φράσεις και έννοιες της Αγίας Γραφής. Όντως ο Ψαλμός μιλά για χαρά των δικαίων μπροστά στην απόδοση δικαιοσύνης, και όντως η Καινή Διαθήκη μιλά για αιώνια κόλαση. Όμως εδώ ακριβώς είναι το καίριο σημείο, πάνω στο οποίο γεννιούνται διαφορές αγεφύρωτες: Ο μοναχός είχε υπέρ του χωρία, ο Σωφρόνιος είχε μαζί του την αλήθεια, είχε δηλαδή το πνεύμα που ζωοποιεί, σε αντιδιαστολή προς το γράμμα που αποκτείνει (το ειδωλοποιημένο γράμμα, καθόσον το γράμμα έχει νόημα ως διάκονος του πνεύματος). Και συνεχίζει ο Σωφρόνιος παραθέτοντας τον διάλογο του Γέροντα Σιλουανού με τον μοναχό:

Συνέχεια

Πυλώνες Μεσσάτιδας: Για μια τεχνολογία με κέντρο τη ζωή

Για μια τεχνολογία με κέντρο τη ζωή

Ομιλία: Για την περίπτωση παραγωγής και μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ. Μία απάντηση των πολιτών-πελατών για τις επιπτώσεις στη ζωή και στη φύση.[1]

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Αγαπητοί φίλοι,

μ’ αφορμή το ζήτημα της διέλευσης των Πυλώνων Υ. Τ. από την περιοχή μας και τις διαμάχες με την ΔΕΗ για μία 10ετία, έχω την ευκαιρία να μιλήσω σήμερα από τη σκοπιά του συλλόγου πρόληψης απέναντι στις εξαρτησιογόνες ουσίες, κι όχι μόνο. Ο σύλλογός μας, που δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια στη περιοχή του Δήμου Μεσσάτιδας για τις ανάγκες της ζωής, έχει την ονομασία «Παλμός ζωής». Φυσικά, και πολλοί άλλοι μηχανισμοί του πολιτισμού μας είναι αλλότριες δυνάμεις προς την ουσία της ζωής.

Η σύγχρονη τεχνολογία μεταμορφώνεται κι αυτή σε δύναμη πάνω στον άνθρωπο και πάνω στη φύση. Ο πόλεμος των ημερών, δείχνει και τα δύο, με «σοκ και δέος»!!![2] Ούτε τη φύση προστατεύει με το απεμπλουτισμένο ουράνιο στις βόμβες, ούτε τους λαούς και τους ανθρώπους απελευθερώνει. Κι αν το πρόβλημα ήταν μόνο για τις πολεμικές εκστρατείες, η ελπίδα θα βρισκόταν μόνο στο τέλος του πολέμου. Όμως ο «ιδεώδης άνθρωπος» του πολιτισμού μας, είναι ο τυποποιημένος άνθρωπος της καθησυχαστικής ζωής, της αγοραίας αντίληψης, του μεταλλαγμένου όντος κι από την σύγχρονη τεχνολογία. Γι’ αυτό, δεν φτάνει σήμερα να μιλήσουμε μόνο στη γλώσσα της επιστήμης και της τεχνικής της, αλλά κυρίως στη γλώσσα της ζωής.

Συνέχεια

Οι Εμείς, οι Εκείνοι κι Εσείς

Οι Εμείς, οι Εκείνοι κι Εσείς

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

   Πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα πριν λίγες εβδομάδες, στις 4 και 5 Νοεμβρίου του 2023, ένα ενδιαφέρον διήμερο, αλλά όχι από κάποιο θεσμό. Πραγματοποιήθηκε από την συλλογικότητα των Καλαβρύτων «Εμείς». Ο γενικός τίτλος του ήταν: «Η αυτοοργανωμένη συλλογικότητα ΕΜΕΙΣ ανοίγει συζήτηση για το πως θα μπορούσαν οι μικροί τόποι να λειτουργούν χωρίς ανάθεση και αποτελεσματικά».

   Το βραδάκι του Σαββάτου 4 Νοέμβρη στο Πολύκεντρο έγινε η πρώτη εκδήλωση με εισηγήσεις και συζήτηση. Σημαντική ήταν η παρουσία των συμμετεχόντων. Εκτός από τους Καλαβρυτινούς και κάποιους εκ των γειτονικών περιχώρων, είχαν προσέλθει αντιπρόσωποι που εισηγήθηκαν ή έλαβαν μέρος στη συζήτηση από πολλές πόλεις: Πήλιο, Γαργαλιάνους, Καλαμάτα, Τήνο, Αθήνα, Έδεσσα!

Συνέχεια