Σπάζοντας τα τεχνητά εμπόδια της ιστορίας: από την Αχαϊκή Γη ως τα πέρατα του κόσμου του Παναγιώτη Μπούρδαλα

Σπάζοντας τα τεχνητά εμπόδια της ιστορίας:

από την Αχαϊκή Γη ως τα πέρατα του κόσμου του Παναγιώτη Μπούρδαλα

Παρουσίαση: Αγγελική Μαύρου[1]

   Με τιμή δέχθηκα την πρόσκληση να προλογίσω και εγώ το βιβλίο του κου Μπούρδαλα Παναγιώτη μιλώντας ως γυναίκα σύγχρονη, εργαζόμενη ιδιωτικά ως επιστήμων υγείας, μητέρα μικρών παλιά και μεγάλων «παιδιών» τώρα.  

   Διαβάζοντας τα περιεχόμενα είδα τα τόσα κεφάλαια –κάποια έμοιαζαν μακρινά από τα δικά μου γνωστικά αντικείμενα και ενδιαφέροντα! Σίγουρα έδειχνε ένα βιβλίο ΔΥΣΚΟΛΟ και ΟΓΚΩΔΕΣ σε νοήματα και αντικείμενα για το δικό μου νου….

   Όμως διαψεύστηκα και για άλλη μια φορά απόλαυσα και χάρηκα την ανάγνωση –μελέτη  χάρη στην ροή του λόγου, τον απλό τρόπο γραφής, την καλλιτεχνική πένα, την ακρίβεια  Φυσικού και τις γνώσεις Θεολόγου του συγγραφέα.

   Ο ίδιος ο συγγραφέας γράφει:

   «Αφιερώνεται

στους «δυνάμει και ενεργεία» χριστιανούς,

που κατανοούν τον σύγχρονο κόσμο

και παλεύουν θε-ανθρωπολογικά,

σπάζοντας τα τεχνητά εμπόδια της ιστορίας…»

   α) «ΔΥΝΑΜΕΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ: χριστιανός = συνάνθρωπος που μέσα στην ζωή κάθε μέρα από το οποιοδήποτε πόστο στέκεται Καλός πλησίον, όπως ΜΙΑ ΜΑΝΑ που δίνει στα παιδιά της αέρα να νιώθουν και το αυτεξούσιο, παρέα με την αυξημένη υπευθυνότητα και την αγάπη που αυτή η ίδια νιώθει …

   Γράφει:

   «Δεν θα ξεχάσω το δρόμο της μεσότητας απέναντι στη δική της ευθύνη και την αποδοχή του δικού μου «αυτεξούσιου», που αποτελεί το πρώτο στάδιο για να γευτεί κάποιος άνθρωπος το τέρμα της πλήρους ελευθερίας».

   Μια γυναίκα χήρα που εκτελεί με χαρά το «αγαπάτε τους εχθρούς υμών», παρόλη την επίγνωση του κινδύνου, το φόβο  και τις αντιρρήσεις των αγαπημένων.

   «…’’Μάνα, αυτός είναι Γερμανός! Είναι ένας από τους εχθρούς μας!’’ αναφωνήσαμε σχεδόν ταυτόχρονα οι δυο μας. ‘’Φέραμε τον εχθρό μέσα στο σπίτι μας, μάνα!’’ Εκείνη γύρισε, μας κοίταξε αυστηρά και ύστερα είπε:

   ‘’Κι αν ήταν φίλος, συγγενής, γνωστός ή άγνωστος; Αν ήταν ο αδελφός σας; Φέρτε μου πετσέτες καθαρές και βάλτε μερικά στρωσίδια, εδώ στην άκρη, να έχει ζέστη όταν τον συνεφέρω… Άντε, σύρτε και κάνετε αυτό που σας λέω!’’…».[2]

   β) ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ: θα διαβάσετε παραδείγματα/περάσματα δασκάλων – ηγετών –καθηγητών κι Ένας παππούλης –πνευματικός, που όχι τυχαία συγκεντρώνει τα «παιδιά του» στην νοερή αγκαλιά του σαν μαγνήτης, όμως τους σπάει τις δεσμεύσεις και τους απελευθερώνει στην κοινωνία –γράφει:

   ‘’Φοβάσαι μήπως αμαρτήσεις; Μη φοβάσαι… θα αμαρτήσεις… γιατί κανένας δεν είναι αναμάρτητος… Ο Χριστός είπε μετανοείτε… όχι μετανοήστε…’’. ‘’Η εκκλησία είναι συνεργείο… μέσα στην εκκλησία είναι όλα τα τρακαρισμένα… για να φτιαχτούνε’’.

   Όμως συμπονούσε, βαθιά. Δεν προσπαθούσε να μπει στο κέντρο: ‘’Ανάμεσα στο ζευγάρι δεν μπαίνει ούτε στυπόχαρτο …, ούτε ο πνευματικός’’,  έλεγε.

   Η αμαρτία, πολυχρησιμοποιημένη και φορτισμένη με ενοχές και φοβίες από τους συντηρητικούς κύκλους, ήταν όπως έλεγε η κατάσταση που ‘’ο άνθρωπος λειτουργεί εκτός των προδιαγραφών του Κατασκευαστή.. και τότε θα πάθει ζημιά! Είναι σα να βάλεις στο αυτοκίνητο αντί για βενζίνη, οινόπνευμα… θα χαλάσει’’.

   Για νέους ανθρώπους μακριά από την εκκλησία δεν είχε προκαταλήψεις: ‘’Ελάτε να δείτε και το δικό μου σπίτι και αν δε σας αρέσει, φεύγετε’’, έλεγε σε πολύ προσωπικές συζητήσεις.

   γ) ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Τεχνητά –όχι φυσικά– τα εμπόδια τα σφάλματα ….πολλά αναφέρονται μέσα στο βιβλίο, για τις αγκυλώσεις στους κόλπους της εκκλησίας, για τα πατριαρχεία, τον «αστοχριστιανισμό» –από έναν χριστιανό, που δεν θέλει να καταγγείλει, αλλά αγαπητικά να  εξηγήσει ότι τα εμπόδια και οι αγκυλώσεις αυτές είναι τεχνητά –και διορθώσιμα όταν ο άνθρωπος σκέπτεται συλλογικά και αγαπά την ελευθερία τη δική του και του διπλανού, όταν διακόπτεται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο  … Όταν δεν αδιαφορεί για την ενότητα με τον διπλανό.

   Διαβάζω…

   «Σήμερα, 2.000 χρόνια μετά, οι χριστιανοί δεν αποτελούν μία ενότητα, αλλά ούτε στο εσωτερικό των Ομολογιών επίσης. Από την άλλη μεριά, σ’ όσες χώρες οι διοικήσεις των τοπικών Εκκλησιών – Ομολογιών βρίσκονται σε σχετική υποτέλεια στις κυβερνήσεις ή μεγάλα μοναστήρια βρίσκονται στο έλεος χορηγιών (όχι δωρεών), δεν είναι μόνο η διαφορετική στάση που τους διαχωρίζει έναντι του πλούτου. Τους διαχωρίζει και η αντίληψή τους και η στάση τους έναντι των ξένων. Και όταν λέμε ξένων, δεν εννοούμε μόνο τους τουρίστες ή τους πλούσιους αγοραστές γης, αλλά και τους ανθρώπους τους παραπεταμένους από οποιαδήποτε γήϊνη πατρίδα. (…) 

   Μέσα στο πλαίσιο αυτό μια μεγάλη μερίδα της ακόμα ορθόδοξης νεότητας στρεβλώνεται επικίνδυνα, ενώ στην κοινωνία την περιμένει ο πρακτικός και «εγκληματικός» αθεϊσμός.

Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι ο θεωρητικός αθεϊσμός σ’ ανθρώπους «καλής θέλησης», προσωρινά μπορεί να διασώζει ως κιβωτός τα βαθύτερα της συνείδησης, ειδικά της νεότητας, αφού ο «θάνατος του θεού» δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ο «θάνατος» ενός ειδωλοποιημένου χριστιανισμού. Επομένως είναι δυνατή η αποκάλυψη της απελευθερωτικής ορθόδοξης χριστιανικής ανθρωπολογίας».

   δ) ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΘΕ–ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ: «παλεύουν» όχι για να ζορίζονται –είναι ήδη ζόρικη η ζωή –ίσως ακόμη πιο ζόρικη για όσους δεν πιστεύουν– αλλά παλεύουν γιατί κάθε φορά ελεύθερα επιλέγουν την κατεύθυνση, την οδό της πίστης. Επιλέγουν να πιστεύουν στο δύσκολο δρόμο. Γιατί είναι δύσκολο να πιστεύεις ότι και λίγοι αρκούν για να φέρουν την αλλαγή.

   Κεφάλαιο: Περί της προσφυγικής δομής στον τόπο του συγγραφέα… Κεφάλαιο φυλακές και covid-19 …

   Γράφει:

   «Κλείνω και μ’ ένα δικό μου ερώτημα: Γιατί τα μεγάλα ή και μικρότερα ΜΜΕ, όπως και η Κυβέρνηση, δεν ενημερώνουν στον ίδιο βαθμό με τις καθημερινές ενημερώσεις, υποδείξεις και τρομοκρατίες, κλπ και για τις δομές αυτές;» και

   ε) ΤΕΛΟΣ: πολύ αξιόλογη η παράθεση  και ο σχολιασμός της στάσης των Ορθοδόξων εκκλησιών για τα θέματα που απασχόλησαν την Μεγάλη Σύνοδο και τον πόλεμο στην Ουκρανία!

Εύχομαι το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο ως του κόσμου τα πέρατα και να μιλήσει στις καρδιές σας

Διαβάστε το άφοβα!

Ευχαριστώ.

Ναύπλιο – Βουλευτικό, 04/02/2023


[1] Η Αγγελική Μαύρου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Η διαφορά μεταξύ κατάγματος και αυτοάνοσου: Για την ενδοοικογενειακή βία, μια θεολογική ματιά

Η διαφορά μεταξύ κατάγματος και αυτοάνοσου:

Για την ενδοοικογενειακή βία, μια θεολογική ματιά

Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου*

Ας φέρουμε, παρακαλώ, στον νου μας το εξής σκηνικό:

Κάποιοι άνθρωποι κατευθύνονται στο θέατρο για να παρακολουθήσουν μια παράσταση. Φτάνουν, αλλά δεν βρίσκουν θέση. Όλα τα καθίσματα είναι καπαρωμένα. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν μένουν εκτός θεάτρου. Το ενδιαφέρον όμως εδώ είναι το εξής: Ελεύθερες θέσεις δεν υπάρχουν, διότι κάποιοι άλλοι είχαν σπεύσει πρώτοι, και δεν έπιασαν μία θέση για τον εαυτό τους, αλλά πέντε. Όχι πέντε θέσεις για πέντε άτομα, αλλά πέντε θέσεις για ένα άτομο – για την άπλα του. Το πιάσιμο ωστόσο αυτών των θέσεων δεν έγινε με παράνομη έφοδο και κατάληψη. Έγινε νόμιμα, με συναλλαγή την οποία αναγνωρίζει ο νόμος, ο οποίος νόμος άλλωστε υπόσχεται κοινωνική ειρήνη.

Την σκηνή αυτή του θεάτρου την δανείστηκα από μια αποστροφή του Μεγάλου Βασιλείου. Και την προχωρώ. Έχουμε ανθρώπους που μένουν εκτός θεάτρου, και προφανώς έχουμε και ανθρώπους οι οποίοι δεν ξεκινούν καν να πάνε στο θέατρο, διότι απλούστατα αν πληρώσουν για το θέατρο, δεν θα πληρώσουν για την ΔΕΗ.

Συνέχεια

Περί διανοητικής και βιωματικής περιπατητικής: από την Αχαϊκή Γη ως τα πέρατα του κόσμου του Παναγιώτη Μπούρδαλα

Περί διανοητικής και βιωματικής περιπατητικής:

από την Αχαϊκή Γη ως τα πέρατα του κόσμου του Παναγιώτη Μπούρδαλα

Παρουσίαση: Γιώργος Κόνδης[1]

     Η προσπάθεια του Παναγιώτη Μπούρδαλα να προσδώσει μια θετική προοπτική στο διάλογο ανάμεσα στα κοινωνικο-πολιτικά ρεύματα και τα θεολογικά, ιδιαίτερα εκείνα του χριστιανικού κόσμου, είναι σημαντική, ωφέλιμη αλλά και δύσκολα κατανοητή κάτω από το βάρος των στερεοτύπων που παράγονται από μονοκαλλιέργειες σκέψης και δράσης. Ο ίδιος ο συγγραφέας ήταν για χρόνια συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ, είχε άμεση επαφή και συνεργασία με πολιτικές παρατάξεις και ήταν ενεργό μέλος χριστιανικών κοινοτήτων νέων με αξιόλογη δράση σε πολλά επίπεδα. Θα έλεγα μάλιστα πως ο Παναγιώτης, με το προκαταρκτικό θεωρητικό του μοντέλο για τους μαύρους και λευκούς κύκνους, όπου οι μαύροι αποτελούν τη μεγάλη μάζα των ανθρώπων υποκείμενη στις κυρίαρχες προσταγές και υποδείξεις, ενώ οι λευκοί αποτελούνται από τους λίγους εκλεκτούς και τολμηρούς που μεταφέρουν νέες απελευθερωτικές ιδέες και καταφέρνουν να σπρώξουν τις μάζες (τους μαύρους κύκνους) σε δρόμους κοινωνικής μεταβολής και πολιτικής αλλαγής, αγγίζει εκείνη την ιδέα της λενινιστικής θεωρίας και πράξης για τις φωτισμένες μειοψηφίες που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας.

     Δεν το σημειώνω επικριτικά. Αντίθετα! Ο ρόλος των προσωπικοτήτων και των οργανωμένων ομάδων είναι σημαντικός, αν όχι καθοριστικός, σχετικά με τους προσανατολισμούς των κοινωνιών. Το σημειώνω επίσης για να δώσω μεγαλύτερη έμφαση στις ιδέες του Παναγιώτη που εκφράζονται, όλα αυτά τα χρόνια, μέσα σε πλαίσια που δεν ευνοούν καθόλου την κατανόηση ιδεών και την αναζήτηση νοήματος σκέψεων και πράξεων. Διαβάζοντας λοιπόν τις σελίδες του πονήματος, θυμήθηκα πολλά, έμαθα αρκετά και προσπάθησα να καταλάβω περισσότερα.

Συνέχεια

Ονοματοδοσίες οδών και παρόδων βόρειας-κεντρικής Κέρτεζης – Μέρος V

Ονοματοδοσίες οδών και παρόδων βόρειας-κεντρικής Κέρτεζης – Μέρος V

Άμισθη μελέτη του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Ονοματοδοσίες οδών και παρόδων βόρειας-κεντρικής Κέρτεζης, μέρος ΙV άνω του Ι. Ν. της Παντάνασσας. Συνέχεια από το μέρος ΙV: www.tomtb.com/?p=14992.

1) Πάροδος Κώστα Σκαμβούγερα – κόκκινο χρώμα

Βρισκόμαστε νοερά στην Κέρτεζη και συγκεκριμένα στην «Οδό Γεωργίου Αν. Στριφτόμπολα». Μπροστά μας περνά ο ημισκεπασμένος μικροχείμαρρος του Άη Τρύφωνα από τα ανατολικά του λόφου του Λαρή. Επίσης βρισκόμαστε 100 μέτρα νότια και χαμηλότερα από την αφετηρία της χθεσινής οδού. Βλέποντας νοτιοδυτικά αντικρύζουμε μια νεοπαγή πάροδο που έχει ανοιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες από συνορεύοντες ιδιοκτήτες.

Η πάροδος αυτή, όσον αφορά την Κοινότητα, πολύ πιθανόν να θεωρείται ιδιωτική. Στην προέκταση της και μετά τα σκαλιά συναντά την «Οδό ήρωα Ανδρέα Κόντη». Έτσι θα μπορούσε να θεωρηθεί, εάν ήταν δημόσια, η συνέχεια της.

Στις λίγες φωτογραφίες ξεκινάμε από τα ανατολικά βλέποντας στο βάθος το βουνό Κουλούρα με το βράχο της Κοκκινάδι. Προχωρώντας στα αριστερά μας είναι η παλιά οικία του Κώστα του Σκαμβούγερα του πρεσβύτερου και φυσικά των κληρονόμων του. Ο Κώστας Σκαμβούγερας ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «Καραμούζας». Μετά τα σκαλιά συναντάμε την «οδό ήρωα Ανδρέα Κόντη».

Κατόπιν κάνουμε την αντίστροφη νοητή πορεία. Προτείνω, αν και ιδιωτική, τιμής ένεκεν, την ονομασία «Πάροδος Κώστα Σκαμβούγερα». Συνεχίζεται με δύο ακόμη παρόδους.

φ/β, 04.12.2021.

2) Οδός ήρωα Ανδρέα Γ. Κόντη – μπορντό χρώμα

Συνέχεια

Οι αρχέγονοι αμπελώνες στην Κέρτεζη και το πνεύμα του Οίνου

Οι αρχέγονοι αμπελώνες στην Κέρτεζη και το πνεύμα του Οίνου

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Στην εποχή μας η Κέρτεζη, όπως και όλος ο ορεινός όγκος, διαθέτει λίγους αμπελώνες[1]. Οι αιτίες πολλές, με κυριότερη το δημογραφικό ζήτημα και τις ευρύτερες ελληνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές. Οι λίγοι όμως αυτοί είναι σύγχρονοι και παράγουν εκλεκτό κρασί, όπως και άλλα παράγωγα, με νέες ποικιλίες.

Κατά την μεγάλη ανάπτυξη όμως της κωμόπολης (Κέρτεζης) αναπτύχθηκαν αμπελώνες σε όλα σχεδόν τα βορεινά μη αρδεύσιμα μέρη, που έβλεπαν δηλαδή προς τη μεσημβρία σε πλαγιές, αλλά αργότερα και στους βορεινούς πρόποδες της «Ντεσμένας», στα νότια της δυτικής κοιλάδας. Το 1906 καταγράφονται ότι ήταν περίπου 1000 στρ.. Συγκεκριμένα:

Συνέχεια

Δρόμοι και πάροδοι της βόρειας Κέρτεζης Μέρος IV

Συνολική πρόταση ονοματοδοσίας δρόμων και πλατειών του οικισμού της Κέρτεζης

Άμισθη μελέτη του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Συνέχεια από το μέρος Γ’: https://www.tomtb.com/?p=14973

Δ΄ Οδοί και πάροδοι της βόρειας Κέρτεζης IV (περί την Αγία Βαρβάρα)

Ονομάζουμε βόρεια Κέρτεζη μεθοδολογικά όλη την περιοχή βόρεια του κεντρικού δρόμου, αρχικά με την ονομασία «οδός Αναγνώστη Στριφτόμπολα», στη συνέχεια «οδός 22ας Μαρτίου 1821» και ένα μέρος της «οδού ιεροδιδασκάλου Δοσιθέου Τσιβίλη». Αυτή φθάνει μέχρι τον Πάνω δρόμο, που έχουμε ονομάσει «οδός Αη Τρύφωνα».

Περιλαμβάνει επομένως μικρότερες οδούς και αρκετές παρόδους που τεμαχίζουν όλη αυτή τη μεγάλη περιοχή ανατολικά έχοντας ως όριο του Σαρδούνη το λαγκάδι και την «οδό Αη Σαράντα» και δυτικά μέχρι του «Παναγούρου το λαγκάδι» ή αλλιώς «Λαγκάδι του Αη Μόδεστου». Ακριβώς δυτικά η οδός που ανέρχεται θα ονομαστεί «οδός Πύργου Δημάρχου Οικονομογιώργη».

Θα ξεκινήσουμε από τα ανατολικά προς τα δυτικά, κλείνοντας νοητά κάθε ένα τετράγωνο, μεταξύ της οδού Αγίωβ Σαράντα και Γεωργίου Αν. Στριφτόμπολα, δηλαδή με κέντρο την Αγία Βαρβάρα.

Σημείωση: Οι δρόμοι έχουν χαραχθεί με χρώματα τα οποία σημειώνονται κάθε φορά κάτω από την προτεινόμενη ονομασία, ώστε να βρίσκονται εύκολα στο χάρτη). Ο χάρτης είναι επεξεργασμένος από τον google map (24.01.2023).

1) Οδός Αη Σαράντα

(Θαλασσί χρώμα)

Συνέχεια

Σύγχρονοι «νονοί» της πιο διεστραμμένης διαστρέβλωσης της γλώσσας

Σύγχρονοι «νονοί» της πιο διεστραμμένης διαστρέβλωσης της γλώσσας

Του Χρήστου Κάτσικα*

Όποιος είχε στοιχειώδη εμπειρία από τους μάγιστρους της επικοινωνιακής πολιτικής,  των κυβερνήσεων, δεν είναι πια δύσκολο διακρίνει με γυμνό οφθαλμό τις αθέατες σκοπιμότητες.

Το βασικό εργαλείο για τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι η «μαϊμουδοποίηση» των λέξεων. Αν μπορείς να ελέγξεις την έννοια των λέξεων, μπορείς να ελέγξεις τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις λέξεις.

Οι επικοινωνιολόγοι των μνημονιακών κυβερνήσεων έγιναν οι καλύτεροι νονοί της πιο διεστραμμένης διαστρέβλωσης των λέξεων, των εννοιών, της γλώσσας.

Κυρίαρχο παράδειγμα της προηγούμενης περιόδου, αλλά όχι μοναδικό, η «ιστορία» με τους δημόσιους υπαλλήλους.

Συνέχεια

Δρόμοι και πάροδοι της ανατολικής Κέρτεζης Μέρος ΙΙΙ

Συνολική πρόταση

ονοματοδοσίας δρόμων και πλατειών του οικισμού της Κέρτεζης

Δρόμοι και πάροδοι της ανατολικής Κέρτεζης Μέρος ΙΙΙ

Άμισθη μελέτη του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Συνέχεια από το προηγούμενο – 2ο: Συνολική πρόταση ονοματοδοσίας δρόμων και πλατειών του οικισμού της Κέρτεζης – Ο κεντρικός δρόμος | Αποικία Ορεινών Μανιταριών (tomtb.com)

Για λόγους μεθοδολογικούς όλοι οι άλλοι δρόμοι, μεγαλύτερης ή μικρότερης προσβασιμότητας, όπως και οι πάροδοι, θα διαμοιραστούν γεωγραφικά. Η σειρά παρουσίασης θα έχει μόνο γεωγραφικά κριτήρια, ώστε να γίνεται η παρουσίαση καλύτερα κατανοητή. Στις αρχικές παρουσιάσεις στο διαδίκτυο είχα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο δεν μπορεί να μπει εδώ. Πάντως, ούτως ή άλλως, θα χρειαστεί ανεπίσημος και κατόπιν ειδικός επίσημος χάρτης, εφόσον το Κοινοτικό Συμβούλιο πάρει απόφαση να προχωρήσει το ζήτημα.

Ως δυτικό όριο της ανατολικής Κέρτεζης θα ορίσουμε του «Σαρδούνη το λαγκάδι» και την «οδό Αη Σαράντα» που βρίσκεται στη δυτική του όχθη. Θα ξεκινήσουμε από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Αρχικά θα παρουσιάσουμε την βορειοανατολική πλευρά που είναι σχετικά πυκνοδομημένη και κατόπιν θα πάμε νοτιοανατολικά, όπου έχουμε μόνο ένα δρόμο, κι αυτόν σε ορφανή κατάσταση.

1) Οδός αρχαίας Κύναιθας

Συνέχεια

Η έξοδος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων

Η έξοδος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Ι. Προς μια νέα αλληλεπίδραση

Τα ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης, η νέα ψηφιακή εποχή και η καλή λειτουργία του ΔΣ του Καλαβρυτινού  Μουσείου Ολοκαυτώματος έκαναν ένα μεγάλο βήμα. Δημιούργησαν την κινητή ψηφιακή και όχι μόνο έκθεση πολλών ιστορικών και λοιπών στοιχείων που στεγάζει το Μουσείο. Το γενικό της θέμα είναι «Καλάβρυτα: Μια πόλη στην Ιστορία, πριν και μετά το Ολοκαύτωμα». Δεν γνωρίζουμε ακόμα όλες τις αλληλεπιδράσεις στο τρίγωνο Μουσείο, ιστορία, νέα γενιά.

Για τις 5 του φετινού Νοέμβρη, και το αντίστοιχο βραδάκι, είχα καλεστεί από μέλος του ΔΣ του εν λόγω Μουσείου να παραστώ στα εγκαίνια της κινητής έκθεσης που στήθηκε για πρώτη φορά εκτός Καλαβρύτων. Ήταν η Πάτρα και σε κτήριο της Achaia Claus, εκατό μέτρα μπαίνοντας από την πύλη και στα νοτιοδυτικά του λόφου. Η έκθεση είχε ήδη ανοίξει από τις 24.10.2022 και προβλέπεται να είναι διαθέσιμη έως τις 16.12.2022. Πιθανά να υπάρξει παράταση λόγω της μεγάλης ζήτησης από τα σχολεία της Πάτρας.

Συνέχεια

Μανιτάρια Κοκκινίτες Κέρτεζης στιφάδο

Μανιτάρια Κοκκινίτες Κέρτεζης στιφάδο

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Ι. Εισαγωγικά

Πρόκειται για τον Λακτάριο το νόστιμο, λατινικά Lactarius deliciosus. Τον συλλέγουμε στους πρόποδες του ελατόδασους της κωμόπολής μας συνήθως σε υψόμετρο περί τα 1000μ (από 950 έως 110μ). Φύεται στο χώμα.

Συνέχεια