Προσωπικός αριθμός και αριθμητικά αγιογραφικά σύμβολα

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Ι. ΕΣΑΓΩΓΙΚΑ
Για μια ακόμα φορά οι λεγόμενοι φονταμενταλιστικοί και χιλιαστικοί κύκλοι στη χώρα μας συνδέουν με απόλυτο τρόπο πραγματικές κυβερνητικές αλλαγές, που έχουν παγκόσμιο ηλεκτρονικό χαρακτήρα, με σύμβολα στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορά την εισαγωγή του «προσωπικού αριθμού» που εισάγει αυτό τον καιρό τη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (ΝΔ).
Με τον τρόπο που λειτουργούν, δημιουργούν προβλήματα στην σοβαρή κριτική που είναι αναγκαία. Εμείς θα πάμε ανάποδα σ’ αυτό το άρθρο. Θα ξεκινήσουμε από κάποια αριθμητικά σύμβολα στην Αγία Γραφή για να βγάλουμε το δικό μας συμπέρασμα για το εν λόγω ζήτημα.
ΙΙ. 666 ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αναγνώσεις για το «666», αλλά και συσχετίσεις. Αυτό που φωνασκεί είναι το ρεύμα που διαβάζει τους αριθμούς «κατά γράμμα». Υπάρχει το ρεύμα που κάνει ανάγνωση «κατά πνεύμα», αλλά και το άλλο που το αγνοεί ή και το χλευάζει. Ο αριθμός «666» (αρχικά στην εβραϊκή γραφή) στην Παλαιά Διαθήκη αυτός ουσιαστικά είναι ένας ιουδαϊσμός που δηλώνει στη γλώσσα τους υπερβολή. Στην Καινή Διαθήκη γράφεται «χξς».
Στην προκειμένη περίπτωση ο «έξι» σχετίζεται με την 6η ημέρα (περίοδο) της εξελικτικής δημιουργίας, πριν δηλαδή τη δημιουργία την 7η ημέρα του ανθρώπου και την «αρχή» της ιστορίας. Κάθε επόμενη ημέρα αποτελεί μία ανάβαση σε ανώτερο επίπεδο με στόχο το τελικό πέρασμα στην 8η ημέρα (έσχατα). Η επιστροφή όμως από την 7η ημέρα της ανθρωπιάς στην 6η ημέρα του βιολογισμού και του ατομισμού αποτελεί έκ-πτωση. Με αυτή την οπτική ο αριθμός «6» ή «ς» συμβολίζει αυτή την έκπτωση.
Στην παλαιά Διαθήκη συναντιέται στον Σολωμόντα ως «666», που αφορά τα 666 χρυσά τάλαντα που μάζεψε με σκληρή οικονομική πολιτική για να κτιστεί ο ομώνυμος ναός στην Ιερουσαλήμ. Αυτόν τον αριθμό χρησιμοποιεί και η αποκάλυψη του Ιωάννη… Μα οι αριθμοί στον Ιωάννη έχουν πάρει ακόμη βαθύτερη πνευματική σημασία.
ΙΙΙ. ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
Το βιβλίο αυτό δεν μπήκε εύκολα στον Κανόνα της Καινής Διαθήκης. Η θεολογία και Χριστολογία του είναι κρυμμένη πίσω από αριθμούς, αλλά και στη θεατρική δομή γραφής της. Η δυσκολία κατανόησης οδήγησε στη μη ανάγνωση στις εκκλησιαστικές ακολουθίες. Κομμάτια μόνο ιερατικής μορφής βρίσκονται σε ευχές στη Θεία Λειτουργία.
Οι αριθμοί που κυριαρχούν στο τελευταίο αυτό βιβλίο της Κ. Διαθήκης είναι ο 7, ο 6 και ο 12. Ο 6 βρίσκεται στον «666» ή καλύτερα «χξς». Ο 7 ολόκληρος κυριαρχεί στις 7 πράξεις της θεατρικής δομής, αλλά και στις 7 σκηνές κάθε πράξης. Ως μισός του 7 (=3,5) εμφανίζεται ειδικά ως μισός των 7 ετών, δηλαδή στους 42 μήνες (3χ12+6), ή αλλιώς στις 1260 ημέρες (42χ30). Ως 12 εμφανίζεται στο σχήμα της ουράνιας Βασιλείας (3χ4).
Η βασική εξωτερική δομή του βιβλίου, λοιπόν, αποτελεί μία θεατρική πράξη, της οποίας προηγείται ένας μικρός πρόλογος. Ακολουθεί μικρή εισαγωγή και οι επτά εκτενείς πράξεις. Κάθε πράξη αποτελείται από επτά σκηνές. Κλείνει με επίλογο.
Ο κυρίαρχος, όμως αριθμός είναι ο 7, και όχι ο 6, ο οποίος συσχετίζεται με τις επτά ημέρες της δημιουργίας. Εδώ ουσιαστικά συμβολίζει την ανα-δημιουργία, όπως ξεκίνησε από τον Χριστό. Στο τέλος οδηγεί στην 8η ημέρα, στα έσχατα.
IV. ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ 7 ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Η Αποκάλυψη του Ιωάννη με τη θεατρική της μορφή ουσιαστικά παρουσιάζει αφενός την Αναδημιουργία στην Ιστορία και αφετέρου τους διωγμούς των Χριστιανών. Η επιμονή του συγγραφέα στον αριθμό 7 (των 7 πράξεων με τις 7 ανά πράξη σκηνές) συμβολίζει την επιστροφή στην ανθρωπιά που επανέφερε εν δυνάμει ο Ιησούς σε προσωπικό, συλλογικό και ιστορικό επίπεδο. Αυτή διακόπτεται από τις απάνθρωπες, αντίχριστες και αντίθεες δυνάμεις.
Σε κάθε πράξη έχουμε όλη την ιστορική εποχή από την ίδρυση της εκκλησίας μέχρι τα έσχατα. Σε κάθε επόμενη όμως πράξη η οπτική γωνία διαφέρει. Έτσι οι πράξεις δεν διαβάζονται σε γραμμική οπτική, αλλά κατά κάποιο τρόπο ελικοειδή. Οι χιλιαστικές αναγνώσεις πέφτουν πάντα μέσα σ’ αυτή την παγίδα… Διαβάζουν ευθύγραμμα στο χρόνο.
Το επικίνδυνο σημείο, που έχει χιλιαστική διάσταση (1000 χρόνια), και μπερδεύει, είναι το κεφάλαιο Κ (20). Στην παγίδα αυτή έπεσαν και κάποιοι πρώτοι χριστιανοί συγγραφείς. Μα τα 1000 χρόνια είναι όλη η ιστορία μετά Χριστόν…
V. ΤO «χξς» ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ
Το 6 στην Αποκάλυψη του Ιωάννη παρουσιάζεται μόνο με τη μορφή του 666, αλλά με ελληνικούς χαρακτήρες ως «χξς». Η αναφορά προέρχεται, όπως σημειώσαμε, από τα 666 τάλαντα του Σολομώντα. Η ερμηνεία του στηρίζεται τόσο στη σχέση του με το 7 της Αποκάλυψης που κυριαρχεί, όσο και με τους ελληνικούς χαρακτήρες.
Σε σχέση με το 7 συμβολίζει τον καθαρά βιολογικό τρόπο ζωής, δηλαδή στην έλλειψη ανόδου στο τρόπο της αλληλέγγυας και πνευματικής συλλογικής ζωής που έφερε ο Χριστός.
Σε σχέση με τους ελληνικούς χαρακτήρες, ερμηνευτές σημειώνουν πως τα στοιχεία χ (=600) και ς (=6) συμβολίζουν τη λέξη Χριστός ως πρώτο και ως τελευταίο γράμμα. Ανάμεσά τους υπεισέρχεται το γράμμα ξ (=60), το οποίο δεν έχει η λέξη Χριστός, που έχει οφιοειδή μορφή, που θεωρείται δηλητηριώδης, λόγω της σύνδεσής του με τον «όφι» στον αρχικό Παράδεισο της τρυφής (Γένεση).

Στην Αποκάλυψη σημειώνεται ότι οι «έμποροι των εθνών» θα χαράξουν το «χξς» στο μέτωπο και στο δεξί χέρι πολλών χριστιανών. Στην ελικοειδή ανάγνωση της Αποκάλυψης, αυτό μπορεί να συμβαίνει σε όλη την ιστορία μετά Χριστόν και σε όλη τη γη. Και σημαίνει τόσο στη θεωρία (νους, μέτωπο), όσο και στην πράξη (δεξί χέρι), ότι κυριαρχεί ο βιολογισμός και ανταγωνισμός στους ανθρώπους και η νόθευση του ευαγγελικού νοήματος («ιδού αντίχριστοι πολλοί γεγόνασι»).
Στη γραμμική ερμηνεία οι οπαδοί της περιμένουν έναν ισχυρό αντίχριστο, όπου το χάραγμα δεν θα είναι ουσιαστικό και συμβολικό, αλλά πραγματικό. Αυτοί το συσχετίζουν με σύγχρονες και τεχνολογικές δυνατότητες και τώρα τελευταία με τον λεγόμενο προσωπικό αριθμό…
VΙ. ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ;
Μέχρι τις ημέρες μας, μας ακολουθούν τρεις αριθμοί. Ένας αστυνομικός, ένας υγειονομικός και ένας φορολογικός. Καμία σχέση μεταξύ τους. Όσοι κάναμε και φοιτητές είχαμε και από έναν σε κάθε τμήμα. Όσοι εργάζονται στο Δημόσιο έχουν και έναν εργασιακό.

Προσωπικά, εκτός από τους παραπάνω τρεις, είχα έναν στο φυσικό τμήμα του Πανεπ. της Πάτρας και έναν άλλο ακόμα στο θεολογικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπ. Θεσσαλονίκης. Καμία σχέση ο ένας με τον άλλον. Άλλον ακόμα αριθμό μητρώου είχα ως εργαζόμενος εκπαιδευτικός.
Τώρα ετοιμάζουν έναν και μοναδικό, ο οποίος σταδιακά θα ενοποιήσει όλους τους υπόλοιπους. Θυμίζει τους αριθμούς των φυλακισμένων. Εκ πρώτης όψεως πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμό. Σ’ αυτόν βοηθάει η ηλεκτρονική τεχνολογία. Μόνο που η τεχνολογία δεν είναι απολύτως ουδέτερη και στη θεωρία και στην πράξη. Γέρνει πάντα στη μεριά των από πάνω, των ισχυρών.
Στην περίπτωσή μας, όσα φίλτρα κι αν βάλουν αρχικά, στο τέλος με τον αριθμό αυτό οι χειριστές της εξουσίας θα μπορούν να συσχετίζουν ποινικό μητρώο, ιατρικά, φορολογικά στοιχεία, αλλά και ακαδημαϊκά ή εργασιακά δεδομένα. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας. Χαρακτηρίζει απολύτως πολιτεύματα που ρέπουν στον ολοκληρωτισμό.
Έχει σχέση με τον 666; Για μας που διαβάζουμε ελικοειδώς την Αποκάλυψη και με τη θεολογική γλώσσα τους αριθμούς στην Αγία Γραφή, καμία άμεση. Δυστυχώς όσοι δεν διαβάζουν έτσι, αλλά χιλιαστικά, τα συσχετίζουν… Και αποπροσανατολίζουν εν τέλει από την ουσία, την οποία για το σύγχρονο δυτικό κόσμο, στη θεωρεία τουλάχιστον, ακόμα είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας και του κυρίαρχου λαού. Τι, όχι;
* Ο Παναγιώτης Μπούρδαλας είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός ως φυσικός, πτ. θεολογίας, συγγραφέας και συνδικαλιστής στους χώρους των εκπαιδευτικών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 1η δημοσίευση στην ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, στήλη Βουραϊκές νύξεις, φ. 90 – ΙΟΥΝΙΟΣ 2025, σελ. 28-29.