Τα προεκλογικά της κοιλάδας του Βουραϊκού

Τα προεκλογικά της κοιλάδας του Βουραϊκού

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Ι. ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΑΒΑΝ ΤΕΛΟΣ

   Τέλειωσε λοιπόν κι αυτή η διαδικασία, με εκλογικό θρίαμβο του ψηφοδέλτιου του επικεφαλής Θανάση Παπαδόπουλου (Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών) μες 71,2%, έναντι του ψηφοδελτίου του επικεφαλής Θανάση Γ. Κανελλόπουλου (ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ) με 25,85% και του Σταμάτη Ανδριόπουλου (Λαϊκή Συσπείρωση) με 2,95% στον ευρύ σε έκταση Καλλικρατικό Δήμο Καλαβρύτων.

   Ο πάλι Δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος θα έχει 14 Δημ. συμβούλους, έναντι 5 (1+4) του Θανάση Κανελλόπουλου. Θα έχει την πλειοψηφία των Κοινοτικών Συμβουλίων σε όλα τα χωριά, πλην ελαχίστων που ανήκουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η Λ. Σ. δεν εξέλεξε ούτε τον επικεφαλής Σταμάτη Ανδριόπουλο, παρότι πλησίασε πολύ κοντά το παράλογο φίλτρο και όριο του 3%! Τι μπορούμε λοιπόν να κρατήσουμε επί της ουσίας μετά απ’ αυτά τα αποτελέσματα;

   Η γνώμη μου είναι να αναδιφήσουμε στις προεκλογικές εξαγγελίες, δεσμεύσεις, αναφορές, μισόλογα ή και αγνοήσεις πολλών ζητημάτων. Εμείς θα μείνουμε κυρίως σε ότι αφορά την δυτική κοιλάδα του Βουραϊκού. Θα προσπαθήσουμε με προσοχή, αλλά και θάρρος, να αποδελτιώσουμε ότι θεωρήσαμε σημαντικό. Ελπίζω να μην έχω παρανοήσει κάποια στάση εκ των υποψηφίων, νικητών και ηττημένων.

   Θα αναφερθούμε με βάση τις προφορικές προεκλογικές ομιλίες κυρίως των δύο πρώτων ψηφοδελτίων, αφού ο τρίτος δεν μίλησε, παρά μόνο άφησε φυλλάδια μιας γενικής πολιτικής κατεύθυνσης. Ας ελπίσουμε άλλοι αρθρογράφοι να αναδείξουν ό,τι συγκράτησαν για τις υπόλοιπες κοιλάδες και την έδρα του Δήμου…

ΙΙ. ΨΗΦΙΑΚΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

   Το ζήτημα το άνοιξε ο Αθαν. Παπαδόπουλος με βάση ειδικό πρόγραμμα τοποθέτησης υδρομέτρων. Έμεινε στο ότι έχει πάρει ο δήμος το πρόγραμμα με την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Συμπλήρωσε ότι θα είναι ψηφιακά και ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί στα υπερ-τουριστικά Καλάβρυτα και στο διπλανό Σκεπαστό. Προσπάθησε να εξηγήσει ότι με αυτά θα ελέγχεται η κατανάλωση νερού, καθησύχασε για το δικαίωμα άρδευσης των κήπων, αφού το νερό άρδευσης έχει μπει σε αυτό της ύδρευσης, χωρίς να αναφερθεί όμως σε καμία  τιμολογιακή πολιτική. Επομένως ο κίνδυνος παραμονεύει!

   Παραμένει το ερώτημα γιατί να μπουν υδρόμετρα στη νεροφόρα Κέρτεζη, που κυρίως δεν είναι τουριστική, αλλά απλά αγροτοκτηνοτροφική και παραθεριστική το καλοκαίρι. Για το λίγο νερό της γεώτρησης που ανοίχτηκε είπε ότι θα ξανα-προσπαθήσουν.

   Να σημειώσουμε επίσης, ότι στα καφενεία συζητείται η ύδρευση το Καλοκαίρι από την γεώτρηση στο Γκαλντιρίμι, η οποία είχε ανοιχτεί για την άρδευση μέρους του ανοικτού κάμπου παλαιότερα. Κατάλαβα όμως ότι τα υδρόμετρα προηγούνται της γεώτρησης.

   Το νερό αυτό μπορεί να στέλνεται, τόσο στα Αλώνια για τους εκεί Στάβλους κλπ, όσο και για τα ανακαινισμένα κτίρια, ώστε να σταματήσει η κατανάλωση από το δίκτυο ύδρευσης του χωριού. Παράλληλα τους Καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να γεμίζει την κεντρική δεξαμενή. Τόσο απλά τεχνικά, αρκεί να υπάρχει βούληση και σωστός σχεδιασμός.

   Θεωρώ ότι οι άλλοι δυο επικεφαλής και οι υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι όφειλαν να έχουν κάνει δημόσιες συζητήσεις και εξηγήσεις. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε… Υπάρχει ακόμα ένα ερώτημα: Θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα χωριά της κοιλάδας; Θα επεκταθεί και στις άλλες κοιλάδες, όπως και στο νεροφόρο Πλανητέρου;

ΙΙΙ. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ ΠΡΟΣ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

   Πάλι γι’ αυτό ακούσαμε ολίγα στην Κέρτεζη, αλλά εκτιμώ θα έχουν ειπωθεί πολλά στα Καλάβρυτα. Το τραινάκι αυτό το τραβά η ατμομηχανή του νικητή σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Έχω την εντύπωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διαφωνεί, αφού ο επικεφαλής όπου και να βρισκόταν μιλούσε για θρησκευτικό τουρισμό.

   Αλήθεια πως θα ισορροπήσει ο μοναχισμός στην Αγία Λαύρα με το τραινάκι; Θα υπάρξει το όραμα του μακαριστού Ηγουμένου Φιλάρετου για έξοδο του Μουσείου εκτός Μονής; Ερωτήματα περισσότερο θεανθρωπολογικά…

IV. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

   Η κοιλάδα του Βουραϊκού διαθέτει τεράστια έκταση και πρώιμα και όψιμα προϊόντα. Αν εξαιρέσουμε την περιοχή νότια του Σκεπαστού, που έχει μετατραπεί σε ημι-βιομηχανική και εμπορική, ο υπόλοιπος κάμπος βρίσκεται σε μια αντίφαση. Ένα μεγάλο ακόμα μέρος είναι μη καλλιεργήσιμο, ειδικά στη δυτική κοιλάδα (Κέρτεζη, Καλλιφώνιο, Λαγοβούνι, Πριόλιθος) που δεν έχει γίνει ακόμα επέκταση του αναδασμού.

   Ένα άλλο μεγάλο μέρος, από το Σκεπαστό έως τα ανατολικά του κάμπου της Κέρτεζης, καλλιεργούνται συμπληρωματικά για την κτηνοτροφία (γρασίδια, τριφύλλια, καλαμπόκια). Η καθ’ αυτό αγροτική παραγωγή (φασόλια, πατάτες) είναι πολύ μειωμένη, ενώ η καλλιέργεια δημητριακών (όπως το σιτάρι) σχεδόν εξαφανισμένη!

   Τι μένει; Είτε μεγάλα κομμάτια χέρσα, που πονάει η ψυχή μας, αφού η γενιά μου έχει σ’ αυτά δουλέψει, είτε παραδομένα μ’ ένα φτωχό τιμητικό ενοίκιο στους επιχειρηματίες κηπευτικών και φράουλας!

   Τι άκουσα προεκλογικά; Δυο αναφορές μόνο από τον νικητή των εκλογών: Πόσο άσχημα αισθητικά είναι οι καλλιέργειες φράουλας από επιχειρηματία στα βόρεια των Καλαβρύτων. Μάλλον, γιατί πλέον τα Καλάβρυτα τα θέλουν μόνο για το τουρισμό; Ή γιατί τα χημικά που πέφτουν (δεν γνωρίζω αν ελέγχονται) μολύνουν το πόσιμο νερό και το υπέδαφος;

   Αξίζει νομίζω στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από το φυλλάδιο της τοπικής Λ.Σ.: «Την ίδια στιγμή, το 80% των κατοίκων της περιοχής μας, απασχολείται στον πρωτογενή τομέα, με τη γεωργοκτηνοτροφία, χωρίς να μεριμνά η εκάστοτε κυβέρνηση και η δημοτική αρχή για την ανάπτυξή της, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, που ακόμα δεν έχουν δρόμους για τις στάνες τους ή ηλεκτρικό ρεύμα, ή τα αναγκαία έργα για τις καλλιέργειές τους…».

   Αλήθεια σε ποια φάση βρίσκεται η επέκταση του αναδασμού στον δυτικό κάμπο της Κέρτεζης. Για το ζήτημα αυτό δεν πρόσεξα κάποια έστω αποστροφή από κάποιο συνδυασμό…

V. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

   Όλοι μίλησαν υπέρ της κτηνοτροφίας. Μάλιστα εκθείασαν την Κέρτεζη και ως κτηνοτροφικό χωριό. Και η αλήθεια είναι ότι η κοιλάδα του Βουραϊκού  είναι προχωρημένη, ειδικά στην αγελαδοτροφία.

   Η προβατοτροφία ξεκινά από τα ίδια τα Καλάβρυτα και επεκτείνεται μέχρι την Κέρτεζη. Οι κτηνοτρόφοι όμως αυτοί μειώνονται. Το ερώτημα όμως παραμένει: Με ποια νέα μέτρα στήριξης θα διεκδικηθούν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων; Η αιγοτροφία όμως μειώνεται συνεχώς, ειδικά στην Κέρτεζη, που διαθέτει ακόμα λίγες μονάδες. Όμως και σ’ αυτό τον τομέα κάποιοι νέοι κτηνοτρόφοι πούλησαν τα γίδια τους. Υπάρχει λοιπόν το ίδιο ερώτημα που αφορά και αυτούς. Φαντάζομαι ότι το ζήτημα θα αφορά όλο το Δήμο.

   Στα ερωτήματα αυτά δεν άκουσα καμία εξειδικευμένη πρόταση μελέτης και διεκδίκησης. Κάνω κάποιο λάθος;

VI. ΒΟΥΡΑΪΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

   Δυο μεγάλα προβλήματα φαίνεται να ξεκινούν στον Βουραϊκό ποταμό. Το ένα αφορά το πολυχρωματικό έλκος των πλατάνων του. Κυρίως στις περιοχές που το οικοσύστημα αυτό είναι πυκνό. Σημειώνουμε δύο τέτοιες περιοχές. Μία στην στενόχωρη κοιλάδα της Κέρτεζης και μία παράλληλα με τον οδοντωτό. Δυστυχώς δεν άκουσα τίποτα και από κανέναν στην προεκλογική περίοδο, παρά τα πολλά εξειδικευμένα συνέδρια που έχουν γίνει.

   Άκουσα μόνο τον Θαν. Κανελλόπουλο να ομιλεί για τουριστική του αξιοποίηση του ποταμού εντός του οικισμού. Ναι βεβαίως, αλλά προέχει η καθαριότητα, η υγεία των πλατάνων και φυσικά η ασφάλεια από πλημμύρες.

   Το δεύτερο πρόβλημα, λοιπόν, είναι η μικρή κοίτη του σε πολλά σημεία, λόγω πολλών αιτιών. Μία απ’ αυτές είναι η ισοπέδωση των όχθων του στις περιοχές του αναδασμού. Η άλλη είναι ο μη καθαρισμός του. Η τρίτη είναι η έλλειψη τοιχίων. Αν προσθέσουμε και την πιθανότητα να πέφτουν και τα νεκρά πλατάνια μέσα του, κατανοούμε τι μπορεί να συμβεί από την Κέρτεζη μέχρι τους Κραστικούς, από τον Πριόλιθο μέχρι τους Κραστικούς, αλλά και από τους Κραστικούς μέχρι τα Καλάβρυτα και τη Ζαχλωρού!

   Στην Κέρτεζη ένας μεγαλο-αγρότης έθεσε το θέμα στον Δήμαρχο Αθ. Παπαδόπουλο. Το γνώριζε βεβαίως το θέμα, αλλά η απάντησή του άφησε κενά. Από τους υπόλοιπους δεν πρόσεξα κάποια πρόταση. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Εξάλλου αυτά που έχουν συμβεί στη Θεσσαλία (και όχι μόνο) δεν πρέπει να μας αφήσουν σε ησυχία.

   Στην περιοχή του Πριολίθου (και Κανδάλου) στα νοτιοδυτικά της κοιλάδας, όπου ξεκινά και ο 2ος πνεύμονας του Βουραϊκού, δεν υπάρχει πρόβλημα ακόμα με το έλκος του πλατάνου (δεν περνούν γραμμές της ΔΕΗ από δίπλα). Υπάρχει όμως πολύ σοβαρό πρόβλημα στον καθαρισμό του ποταμού. Έχω πληροφορίες ότι το θέτουν οι κάτοικοι εδώ και καιρό. Μιλάμε δλδ για μία ακόμη βόμβα!

VII. ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ

   Οι γραμμές της υπερυψηλής τάσης τέμνουν την δυτική Κοιλάδα του Βουραϊκού, δυτικά του Καλλιφωνίου και ανατολικά και βόρεια της Κέρτεζης. Όπως έχουμε ξαναγράψει, περνούν στα όρια του προχριστιανικού οχυρού της Κέρτεζης (Παναγιά) και στα δυτικά όρια των Αλωνιών, όπου και πολλοί στάβλοι.

   Μάλιστα άφησαν κι ένα ανάθεμα με το δρόμο που χαράκτηκε κάτω από τον Καρβουνιάρη, στο λεγόμενο Κουτελέϊκο βουνό, μέχρι τον Αη Θόδωρο. Έμεινε χωρίς χάραξη κάτι λιγότερο από ένα χλμ, στο ενδιάμεσο. Αφού έγινε η πληγή στο βουνό δεν μπορούσαν όλοι οι θεσμικοί να πιέσουν για λόγους πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων, αν κάποια στιγμή χρειαστεί;

   Το αίτημα για πολλαπλά αντισταθμιστικά μέτρα παραμένει. Όμως τίποτα δεν ακούστηκε από κανέναν από τους τρεις υποψήφιους Δημάρχους, αλλά ούτε από τους/τις υποψήφιους γενικότερα. Εδώ η σιωπή δεν είναι χρυσός! Είναι πρόβλημα. Όταν σύντομα θα περάσουν τα 400.000 Volt, θα επανέλθουμε.

   Να σημειώσουμε ότι προβλήματα οπτικής, ηλεκτρομαγνητικής όψης και κινδύνου πυρκαγιάς έχουμε και στην κοιλάδα των Λαπαθών. Ως γνωστόν οι Γ.Μ.Υ.Τ. περνούν ανάμεσα σε Κρυονέρι (Ασάνι) και Μπούμπουκα, αλλά και ανάμεσα σε Μάνεσι και Λαπάτες. Τι άραγε έγινε εκεί; Πάντως τίποτα, όπως έγινε σωστά στην Ι. Μ. Αγίων Θεοδώρων!

VIII. ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

   Έχουμε γράψει πριν δύο χρόνια (Καλοκαίρι 2021) μια ολόκληρη σειρά τριών εξειδικευμένων άρθρων για τα προβλήματα που γεννά η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών σε βουνά κοντά σε οικισμούς. Έχουμε αναφερθεί ειδικότερα, πέραν της οπτικής και ακουστικής όχλησης, ειδικά σε οικισμούς του τύπου της Κέρτεζης. Επίσης έχουμε σημειώσει ότι δημιουργούν φίλτρα στα περάσματα μεταναστευτικών ροών πτηνών, αλλά και προβλήματα στην μόνιμη πανίδα και τις φωλιές τους.

   Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες μεταξύ Σκεπαστού και Κερπινής (αν δεν κάνω λάθος). Όμως καμία αντίδραση δεν συνέβη. Στην Κέρτεζη όμως ομόφωνα το υπάρχον Κοινοτικό Συμβούλιο έχει πάρει απόφαση για την μη τοποθέτηση στα γύρω βουνά. Μου δημιούργησε μεγάλη εντύπωση η μη αναφορά κανενός εκ των υποψηφίων. Εφησυχάζουν, σιωπούν ή συμφωνούν με την τοποθέτηση; Δεν γνωρίζω…

IX. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Ή ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΤΕΖΗ;

   Για το ξενοδοχείο έχουν γραφεί πολλά παλαιότερα και προεκλογικά δικό μου αφιέρωμα στη στήλη αυτή (Ιούλιος 2023). Το ευχάριστο είναι ότι απάντησαν, μάλλον άμεσα και οι δύο βασικοί διεκδικητές του Δήμου.

   Ο Κερτεζίτης Θανάσης Γ. Κανελλόπουλος υιοθέτησε πλήρως την πρόταση στην προεκλογική του ομιλία στην Κέρτεζη. Διαφορετικά, ο νικητής Θανάσης Παπαδόπουλος, κοιτάζοντάς με στα μάτια, είπε ότι έκαναν άγονη προσπάθεια να παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Όσον αφορά για την πρόταση για Γηροκομείο, δεν αρνήθηκε την ουσία της ιδέας. Αναφέρθηκε σε κάποια πιθανή νομική δυσκολία αλλαγής του ρόλου του. Νομικός δεν είμαι, αλλά ευτυχώς ο έτερος Θανάσης είναι διαπρεπής δικηγόρος. Ας το πάρει πάνω του και νομικά.

X. ΝΕΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΚΕΡΤΕΖΗ)

   Για τον νεοβυζαντινό αυτό ναό αναφερθήκαμε στο προηγούμενο φύλλο της «ΩΡΑΣ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ». Έχουμε γράψει κι άλλες φορές. Ο Δήμαρχος Θαν. Παπαδόπουλος, ενέταξε κι αυτό το ζήτημα στις «ευαισθησίες μου», ενώ ο Στ. Ανδριόπουλος δεν αναφέρθηκε (όπως και για τα περισσότερα ειδικά θέματα).

   Για το ζήτημα αυτό αναφέρθηκε όμως ο Θαν. Κανελλόπουλος με στόχο τον θρησκευτικό τουρισμό στην Κέρτεζη. Δεν αναφέρθηκε όμως στον πρώτο του ρόλο, που είναι ο λειτουργικός. Βεβαίως δεν μπορούμε να μην τον έχουμε και τον τουρισμό, αφού γύρω από το ναό αυτού ερευνώντας βρίσκουμε πολύ «χρυσάφι».

   Αυτό για το οποίο μπορεί να ενημερωθεί βεβαίως εκτενώς (αν δεν το έχει κάνει ήδη) είναι για την πορεία και τις δυσκολίες που έχουν οι ενέργειες της ομάδας πρωτοβουλίας και της ενοριακής επιτροπής. Εάν δεν γίνουν οι δύο μελέτες που έχει προτείνει η αρχαιολογική υπηρεσία και δεν εκτελεστούν οι εργασίες, καλύτερα είναι να μη πάνε εκεί τουρίστες…

XI. ΟΧΥΡΟ ΚΑΙ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΕΡΤΕΖΗΣ

   Για το προχριστιανικό Οχυρό της Κέρτεζης (δορυφόρο της αρχαίας Κύναιθας) έχουμε αναφερθεί στη στήλη αυτή ουκ ολίγες φορές. Για το Κάστρο της Ντεσμένας πρόσφατα (Αύγουστος 2023) στη στήλη αυτή, μαζί και με άλλα ιστορικά μνημεία της δυτικής Κοιλάδας του Βουραϊκού, όπως και του Οχυρού.

   Όπως σημειώσαμε, έχουμε παράνομες ανασκαφές στο Κάστρο της Ντεσμένας. Η μία μάλλον σίγουρη αρχές του Καλοκαιριού του 2023. Μάλιστα κυκλοφορούν φήμες ότι αυτοκίνητο του Δήμου πήρε τα σύνεργα και μία μεγάλη γεννήτρια. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά δεν στάθηκε κανένας υποψήφιος στα ιστορικά αυτά μνημεία.

   Η αλήθεια είναι ότι διάβασα ότι ο Θαν. Κανελλόπουλος μίλησε για αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων στα Τριπόταμα. Να εκτιμήσω ότι αυτό θα αφορά όλα τα μνημεία του Δήμου, αλλά και του τόπου καταγωγής του. Από την άλλη, ο Θαν. Παπαδόπουλος, πάλι κοιτώντας με στην προεκλογική ομιλία του στην Κέρτεζη, είπε ότι έχω ευαισθησίες (αφορά το άρθρο στη στήλη αυτή – Αύγουστος 2023), αλλά δεν συνέχισε περαιτέρω.

XII. ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΚΡΑΣΤΙΚΩΝ – ΚΕΡΤΕΖΗΣ

   Έχει χυθεί πολύ μελάνι για το δρόμο αυτό, έχουν γίνει εκατοντάδες συζητήσεις, αλλά ακόμη και τώρα «οι μισοί» κάτοικοι της Κέρτεζης δεν μπορούν να πιστέψουν ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος η διαδικασία που έχει ξεκινήσει. Τον δρόμο αυτό τον έχουν πάρει επικοινωνιακά «αγκαζέ» ο θριαμβευτής των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στο Δήμο Θαν. Παπαδόπουλος με τον επίσης θριαμβευτή Περιφερειάρχη Νεκτ. Φαρμάκη.

   Να σημειώσω ιδιαιτέρως ότι τον πήρε επάνω του και ο τωρινός πρόεδρος της Κέρτεζης Παν. Χρ. Κούρτης. Χωρίς το δικό του κόπο δεν θα είχαν μαζευτεί οι δηλώσεις παραχώρησης ιδιωτικού χώρου από τον αναδασμό μέχρι το σχέδιο πόλης του χωριού μας.

   Προεκλογικά ανακοινώθηκε το προχωρημένο στάδιο απόφασης χρηματοδότησης του έργου. Όλοι μας κατανοούμε την επιλογή αυτής της στιγμής. Την στιγμή την κατήγγειλε διπλά όμως ο Θαν. Κανελλόπουλος στην Κέρτεζη. Από τη μία σημείωσε ότι η δική του υποψηφιότητα έφερε την ανακοίνωση. Πιθανόν και να έχει δίκιο. Τόνισε με έμφαση ότι η υποψηφιότητά του σπρώχνει το έργο μέχρι το τέλος. Και θα το στηρίξει.

   Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός της αναφοράς νομικών προβλημάτων. Αυτά δεν τα κατονόμασε, λέγοντας ότι είναι ειδικά θέματα. Ειδικά, αλλά νομίζω έπρεπε να αναφερθούν. Ίσως αυτή να είναι και η κύρια αιτία που έχασε την πρωτιά στην Κέρτεζη.

   Οφείλει όμως να δει και άλλες όψεις του έργου, πέραν της νομικής. Να σπρώξει το έργο προς την εκτέλεση σύντομα. Να δει τι γίνεται με την ανάποδη γέφυρα στις Καμάρες, κοντά στην αφετηρία του δρόμου. Να μη γίνουν κακοτεχνίες πουθενά. Πάντως, όλοι μας οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή, θεσμικοί και μη.

XIII. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΚΕΡΤΕΖΗΣ

   Πρόκειται για μια παλιά ιστορία. Δυστυχώς πριν πολλές δεκαετίες υπήρξαν κακοτεχνίες, ανέβηκε πολύ ο κεντρικός δρόμος στο κέντρο της αγοράς και «κατέβηκαν» σπίτια, αλλά και το ιστορικό κτίριο των Τετρεμέλη και Στριφτόμπολα. Ελπίζουμε ότι με την εκτέλεση των έργων σύντομα στο ιστορικό αυτό κτίριο (από ιδιώτες κερτεζίτες) και την επίβλεψη του Δήμου (να σημειώσουμε ο Δήμαρχος Θαν. Παπαδόπουλος δεν άφησε αυτή την ευκαιρία να πέσει κάτω), το πρόβλημα θα λυθεί εκεί.

   Όμως για μια σειρά από λόγους το έργο της ανάπλασης αυτής δεν προχωρά. Αναφέρθηκε σε αυτό ο Δήμαρχος, μα δεν κατάλαβα ακριβώς ποια είναι η αιτία. Για το ζήτημα αυτό δεν αναφέρθηκε ο Θαν. Κανελλόπουλος, ούτε φυσικά ο τρίτος των υποψηφίων. Δεν άκουσα καμία κουβέντα ούτε από τους υπόλοιπους υποψήφιους δημοτικούς και κοινοτικούς. Ευτυχώς μας το «θύμησε» ο ίδιος ο Δήμαρχος!

   Να σημειώσουμε όμως ότι ήταν επιτυχημένη η διπλή ανάπλαση μέρους της πλατείας «Ομονοίας» και του «Κεφαλοβρύσου»!

XIV. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

   Έχει αρχίσει η εκτέλεση και αποπερατώθηκε ο βιολογικός καθαρισμός των Καλαβρύτων και των γύρω ρυπογόνων εστιών (π. χ. τυροκομεία), επί δημαρχίας Γεωργ. Λαζουρά. Και πολύ καλά έγινε. Δεν γνωρίζω την μελέτη, ούτε αν υπάρχουν ατέλειες στο έργο. Το έργο έπρεπε να γίνει και συγχαρητήρια σε όλους.

   Θεωρώ λογικό να μπει στο έργο και το Σκεπαστό και η Αγία Λαύρα σύντομα. Το επιτρέπει εξάλλου η υψομετρική διαφορά. Στο σημείο όμως αυτό οφείλω να ρίξω την πρόταση για προμελέτη αρχικά, να μπουν και όλα τα χωριά της δυτικής κοιλάδας του Βουραϊκού: Κραστικοί, Λαγοβούνι, Κάνδαλος και Πριόλιθος από τη μία μεριά και Καλλιφώνιο και Κέρτεζη από την άλλη. Η υψομετρική διαφορά είναι πολύ καλή! Και ευτυχώς.

   Μάλιστα καλό θα ήταν να προβλεφθεί στη βόρεια άκρη χωμάτινη λωρίδα για το πέρασμα των σωλήνων στο νέο δρόμο προς Κέρτεζη, με την εκτέλεση του έργου. Όμως για ένα τέτοιο έργο πνοής και υγείας, τίποτα δεν άκουσα από κανέναν (πάλι)…

XV. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΔΡΟΜΩΝ ΚΕΡΤΕΖΗΣ

   Έχω γράψει στη στήλη αυτή (Ιούλιος 2023) για την θετική πορεία των προτάσεων αυτών, τόσο από πλευρά Κοινότητας Κερτέζης, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μου έκανε περίεργη εντύπωση η μη αναφορά για την τελεσφόρηση του έργου αυτού μέχρι το τέλος από κανένα υποψήφιο. Γιατί άραγε το ξέχασαν;

XVI. ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ

   Η γενιά μας, αλλά και αμέτρητες προηγούμενες μεγάλωσαν στα βουνά και τα κατάφεραν, παρά τους βαρείς χειμώνες. Προμηθεύονταν επί αιώνες καυσόξυλα από τα γύρω βουνά για τα τζάκια τους κι αργότερα για τις σόμπες τους. Προσωπικά έχω ζήσει να κουβαλώ ξερά έλατα από τον Κερτεζίτικο Έλατο και χλωρές καστανιές από το γέρικο τότε Καστανόδασος.

   Στην εποχή μας ανθούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις καυσοξύλων. Μπορεί ανάμεσά τους να πουλιούνται και ξύλα από ελαιόδεντρα που κλαδεύονται ή καταργούνται. Όμως συχνά πουλιούνται και άγρια ξύλα, που τυπικά είναι δύσκολο έως αδύνατο να το προμηθευτούν οι φτωχότερες οικογένειες. Το πρόβλημα είναι έντονο για όσους φυλάσσουν Θερμοπύλες στα βουνά.

   Παλιά υπήρχε αγαστή συνεργασία Κοινοτήτων με το δασαρχείο.  Έτσι και τα ξερά έφευγαν από τα βουνά και τα γέρικα δένδρα αντικαθίστανται από υγιή καινούργια, όπως συνέβη με όλο το καστανόδασος της Κέρτεζης τις δεκαετίες 1960 και 1970.

   Ο Θαν. Κανελλόπουλος είχε μηνύματα γι’ αυτό το ζήτημα και ήταν ο μόνος που έθεσε προεκλογικά το πρόβλημα στην Κέρτεζη. Οφείλει να το επωμιστεί ο Δήμος και οι Κοινότητες με μια νέα πολιτική για τα καυσόξυλα. Εξάλλου, αντί για αλογομούλαρα εκείνης της εποχής, υπάρχουν τα τρακτέρ και τα αγροτικά που διευκολύνουν όπου έχουν ανοιχθεί δασικοί δρόμοι.

XVII. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

   Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα αυτό βρίσκεται στο φυλλάδιο της Λ. Σ. και μάλιστα με αληθινό και καυστικό τρόπο. Γράφει:

   «…Αλλά και στο ζήτημα της υγείας, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή κινήθηκε σε σύμπνοια με τις κεντρικές κατευθύνσεις της υποστελέχωσης, καθώς δια της απουσίας της πρακτικά συμφωνεί με τις ΣΔΙΤ (καθαριότητα, σίτιση,, διοικητικό προσωπικό) που εφαρμόζεται στο νοσοκομείο Καλαβρύτων, αλλά και τις ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες σε μια περιοχή που εξυπηρετεί αρκετό πληθυσμό. Κάτω από δύσκολες συνθήκες μετακίνησης και σε απόσταση από μεγάλα αστικά κέντρα.

   Ανάλογο πρόβλημα υποστελέχωσης έχουν και τα άλλα ΚΥ και περιφερειακά ιατρεία του δήμου, πολλά από τα οποία δεν υποστηρίζονται από προσωπικό, αφήνοντας τον λαό χωρίς στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας».

   Δεν γνωρίζω τι είπε στα Καλάβρυτα ή στα άλλα χωριά ο δήμαρχος Θαν. Παπαδόπουλος, αλλά στην Κέρτεζη (που σχετικά έχει και εύκολη πρόσβαση στα Καλάβρυτα) δεν είπε τίποτα. Αντίθετα, ο Θαν. Κανελλόπουλος κατήγγειλε ότι το νοσοκομείο έχει γίνει Κέντρο Υγείας!

XVIII. ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

   Το τόνισε αφετηριακά ο Δήμαρχος στην ομιλία του στην Κέρτεζη, αλλά και εμφαντικά: «Δει δη χρημάτων…» για όλα τα έργα! Σωστό και πάλι σωστό. Οφείλει όμως κι αυτός ο Δήμος να μη ρίχνει το πρόβλημα στις μνημονιακές περικοπές της χρηματοδότησης των Δήμων από φόρους που τους οφείλει. Τους παίρνει η κάθε κυβέρνηση από το λαό για να κάνει υποτίθεται ορθή αναδιανομή, αλλά δεν μπορεί με αυτά τα χρήματα να εξοφλούνται τα δάνεια της χώρας…

   Επίσης δεν μπορούμε να το ρίχνουμε μόνο στη μείωση του πληθυσμού στην απογραφή. Κάτι δεν έγινε ορθά από το Δήμο και τις Κοινότητες, ώστε να απογραφούμε π.χ. όλοι οι συνταξιούχοι που μένουμε ένα χρονικό διάστημα πάλι στα χωριά μας!

   Θέλω να σημειώσω ότι οι σχεδιασμένες κινητοποιήσεις για πολλά από τα ζητήματα που τυπικά δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου και των Κοινοτήτων, μπορούν να διεκδικηθούν με συλλογικές κινητοποιήσεις, και όχι μόνο με ιδιαίτερες συναντήσεις και με γνωριμίες. Αυτές και στην εποχή μας είναι μικρές σε αξία, όσο και αν κάποιοι τις θεωρούν ακόμα πρώτης προτεραιότητας. Αυτό όμως αποτελεί μια πλάνη. Αυτό βιώσαμε με την επιτροπή Πρωτοβουλίας για επαναφορά του νεοβυζαντινού μας ναού.

   Τελειώνοντας, το μακροσκελές αυτό σπονδυλωτό σημείωμα, αφενός κατανοώ ότι παρόμοια ζητήματα αφορούν όλες τις κοιλάδες του Δήμου. Κατανοώ ακόμα και τις δυσκολίες. Πιθανόν σε κάποια ζητήματα να είμαι πιο απαιτητικός. Ίσως και κάπου να είμαι ολίγον ενοχλητικός. Όμως μέρος της δημοκρατίας αποτελεί και η δημόσια ενόχληση, κι ας άφησα λόγω χώρου κάποια ακόμα ζητήματα έξω από το εν λόγω άρθρο, όπως ότι, το κύριο ζήτημα χρηματοδότησης από τον δημόσιο κορβανά και τα ΕΣΠΑ γυρίζει γύρω από τα υπερ-τουριστικά Καλάβρυτα (π.χ. χιονοδρομικό).

*  Ο Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρτεζη. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός ως φυσικός, πτ. θεολογίας, συγγραφέας και ειδικός ερευνητής της Κέρτεζης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη στήλη μου «Βουραϊκές νύξεις» στη μηνιαία εφημερίδα «ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ», φ. 70, Οκτώβριος 2023, σελ. 10-11.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.