Ονοματοδοσίες οδών και παρόδων βόρειας-κεντρικής Κέρτεζης – Μέρος V

Ονοματοδοσίες οδών και παρόδων βόρειας-κεντρικής Κέρτεζης – Μέρος V

Άμισθη μελέτη του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Ονοματοδοσίες οδών και παρόδων βόρειας-κεντρικής Κέρτεζης, μέρος ΙV άνω του Ι. Ν. της Παντάνασσας. Συνέχεια από το μέρος ΙV: www.tomtb.com/?p=14992.

1) Πάροδος Κώστα Σκαμβούγερα – κόκκινο χρώμα

Βρισκόμαστε νοερά στην Κέρτεζη και συγκεκριμένα στην «Οδό Γεωργίου Αν. Στριφτόμπολα». Μπροστά μας περνά ο ημισκεπασμένος μικροχείμαρρος του Άη Τρύφωνα από τα ανατολικά του λόφου του Λαρή. Επίσης βρισκόμαστε 100 μέτρα νότια και χαμηλότερα από την αφετηρία της χθεσινής οδού. Βλέποντας νοτιοδυτικά αντικρύζουμε μια νεοπαγή πάροδο που έχει ανοιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες από συνορεύοντες ιδιοκτήτες.

Η πάροδος αυτή, όσον αφορά την Κοινότητα, πολύ πιθανόν να θεωρείται ιδιωτική. Στην προέκταση της και μετά τα σκαλιά συναντά την «Οδό ήρωα Ανδρέα Κόντη». Έτσι θα μπορούσε να θεωρηθεί, εάν ήταν δημόσια, η συνέχεια της.

Στις λίγες φωτογραφίες ξεκινάμε από τα ανατολικά βλέποντας στο βάθος το βουνό Κουλούρα με το βράχο της Κοκκινάδι. Προχωρώντας στα αριστερά μας είναι η παλιά οικία του Κώστα του Σκαμβούγερα του πρεσβύτερου και φυσικά των κληρονόμων του. Ο Κώστας Σκαμβούγερας ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «Καραμούζας». Μετά τα σκαλιά συναντάμε την «οδό ήρωα Ανδρέα Κόντη».

Κατόπιν κάνουμε την αντίστροφη νοητή πορεία. Προτείνω, αν και ιδιωτική, τιμής ένεκεν, την ονομασία «Πάροδος Κώστα Σκαμβούγερα». Συνεχίζεται με δύο ακόμη παρόδους.

φ/β, 04.12.2021.

2) Οδός ήρωα Ανδρέα Γ. Κόντη – μπορντό χρώμα

Καλημέρα και χρόνια πολλά για το ΟΧΙ στον ιταλικό φασισμό του Μουσολίνι, κατόπιν στο γερμανικό ναζισμό του Χίτλερ αλλά στη συνέχεια στο ΝΑΙ στην εθνική αντικατοχική αντίσταση. Αν και ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς είχε παρόμοιες αντιλήψεις με Μουσολίνι και Χίτλερ, η πρόσδεση του στα αγγλικά συμφέροντα τον οδήγησε στο ΟΧΙ. Σ αυτό το ΟΧΙ ήταν ήδη έτοιμος ο ελληνικός ναός και φτάσαμε στο έπος του 1940.

Ο εξαναγκασμός το 1941 των Γερμανών ναζιστών να εισέλθουν στην Ελλάδα έδωσε το χρόνο στους Ρώσους του Στάλιν να ετοιμαστούν. Το ίδιο επέτυχε και η Εθνική αντίσταση. Στο πλαίσιο αυτό μια μικρή αλλά αξιόλογη μερίδα κερτεζιτών την επάνδρωσε και τη στήριξε. Το 1944 με έφοδο Γερμανών στην Κέρτεζη συνέλαβαν τον Ανδρέα Γεωργίου Κόντη (δλδ του γιου του δασκάλου του χωριού) και τον οδήγησαν στη Πάτρα. Ο νέος αναδείχτηκε σε ήρωα, αφού ούτε κατέδωσε αγωνιστές, αλλά και θυσιάστηκε. Εκεί στις 9 Μαΐου μαζί με λίγους ακόμα μη κερτεζίτες κρεμάστηκε σε πεύκο. Τον θυσιασμένο αυτόν Κερτεζίτη τιμούμε σήμερα σε διπλανή οδό στην πατρική του οικία.

υνεχίζουμε λοιπόν τις ονοματοδοσίες των οδών. Ακριβώς δυτικά της χθεσινής πρότασης ως «Οδός Γεωργ. Αν. Στριφτόμπολα» και παράλληλα και δίπλα στην πατρική οικία του νεαρού, ανέρχεται δρόμος που σε μορφή ς προχωρά ανηφορικά. Κατόπιν στρίβει ανατολικά και ενώνεται με το δρόμο που ονομάσαμε «Γεωργίου Αναγν. Στριφτομπολα» που στη νοητή ευθεία φτάνει στο Επάνω δρόμο που ονομάσαμε «Οδός Αγίου Τρύφωνα». Έτσι ενώνει κι αυτός τον κεντρικό δρόμο («Οδός 22ας Μαρτίου» η πρότασή μας) με τον επάνω δρόμο έμμεσα. Προτείνουμε λοιπόν την ονομασία «Οδός ήρωα Ανδρέα Γ. Κόντη».

φ/β, 28.10.2021.

3) Πάροδος Τσατσώνη – ανοικτό μπλέ χρώμα

Σήμερα θα παρουσιάσουμε την προτελευταία πάροδο της βόρειας Κέρτεζης. Βρισκόμαστε επί της (οδού ήρωα Ανδρέα Κόντη) και 30 μέτρα βόρεια της κεντρικής οδού στην αγορά (Οδός 22ας Μαρτίου 1821).

Εκεί αρχικά με βορειοδυτική κατεύθυνση και κατόπιν βόρεια εκτείνεται η μικρή ανοδική πάροδος. Στο βάθος εκτείνεται ο δασώδης λόφος του Λαρή. Ανάμεσα σε σπίτια που πλέον δεν έχουν μόνιμους κατοίκους επιλέξαμε το επώνυμο «Τσατσώνης», ενός σογιού που δεν είχε αγόρια. Η μία όμως κόρη παντρεύτηκε Κερτεζίτη που ήλθε ως σώγαμπρος και έδωσε ζωή. Στα υπόλοιπα σπίτια οι κληρονόμοι έχουν μικρή σχέση.

Προτείνω λοιπόν την ονομασία «Πάροδος Τσατσώνη». Στις πρόσφατες φωτογραφίες έχουμε πρώτα την άνοδο προς το λόφο του Λαρή και κατόπιν την κάθοδο μέχρι την «οδό ήρωα Ανδρέα Κόντη» και με φόντο το γυμνό καστανόδασος αυτή την εποχή. Συνεχίζεται αύριο με την τελευταία πάροδο.

φ/β, 06.12.2021.

4) Πάροδος Ιωάννη Ρέλλα – γκρίζο χρώμα

Εμείς πάντως προχωράμε 100 μέτρα ανατολικά από την κεντρική πλατεία και επί της κεντρικής οδού που προτείναμε την ονομασία «Οδός 22ας Μαρτίου 1821». Ανέρχεται πάροδος, αριστερά της οποίας βρίσκεται η οικία κληρονόμων Κώστα Μάρκου, όπου στο υπόγειο για ένα διάστημα λειτούργησε σχολαρχείο. Δεξιά η παλαιά πέτρινη οικία Παπαναγιώτου. Στο βάθος βρίσκεται η οικία κληρονόμων Ιωάννου Ρέλλα. Και μια εγκαταλειμμένη οικία πίσω από αυτήν και κατόπιν αδιέξοδο, δλδ ο δρόμος τελειώνει στου Λεχουρίτη (Μπουζάκη).

Ο αείμνηστος Ιωάννης Ρέλλας στις αρχές του 20ου αιώνα είχε εξοπλισθεί με όλα τα σχετικά καζάνια παραγωγής τσίπουρου. Πάντοτε παρήγαγε με σχετική άδεια. Σε επόμενο βιβλίο μας για την οικονομία θα έχουμε λεπτομέρειες.

Στις δύο φωτογραφίες βλέπουμε την άνοδο και την κάθοδο της παρόδου. Προτείνω την ονομασία «Πάροδος Ιωάννου Ρέλλα».

φ/β, 02.12.2021.

5) Οδός Γ. Ζωγράφου – μώβ χρώμα

Συνεχίζουμε με την ονοματοδοσία των δρόμων της Κέρτεζης. Η χθεσινή ανάρτηση δημιούργησε μια πολύ καλή συζήτηση και για πολλούς άλλους δρόμους. Έτσι οι πρωινές καθημερινές αναρτήσεις κατά κανόνα θα αφιερωθούν κεντρικά για ένα δρόμο κάθε φορά. Παρέα θα τοποθετηθούν για τη συζήτηση, είτε οι προεκτάσεις τους, είτε όσοι τους τεμνουν. Στην πρώτη φάση θα βάλουμε τους δρόμους που έχουν ονοματοδοτηθεί.

Ο δρόμος που ανεβαίνει κάθετα προς του Μπαλή, του «Κουσιού» και του Μπαρέλου τα σπίτια εμπρός από τον ενοριακό μας κεντρικό ναό της Γέννησης της Θεοτόκου όπως βλέπετε ονομάζεται «Οδός Γ. Ζωγράφου». Νομίζω ότι αφορά έναν σπουδαίο αγιογράφο που έδρασε τέλος του 19 αι και αρχές του 20ου. Όσοι και όσες γνωρίζετε στοιχεία γι αυτόν μπορείτε να τα γράψετε στα σχόλια.

Η νοητή συνέχεια αυτού του δρόμου κατεβαίνει νότια προς το σπίτι του Δημητράκη» Κρησσαρά» και του «Καρπέτα», που ήταν η έδρα του Βοεβόδα του Καζά Καλαβρύτων μέχρι το 1780 περ. – άνοιξε πολύ μετά την απελευθέρωση της Κέρτεζης από την Τουρκοκρατία.  

φ/β, 9.10.2021.

6) Οδός λόφου Λαρή – θαλασσί χρώμα

Συνεχίζουμε λοιπόν με κάποιους μικρούς δρόμους ή παρόδους, όπως είπαμε χθες. Βρισκόμαστε στην «Οδό Γ. Ζωγράφου», που έχουμε δείξει στις αρχές της προσπάθειας μας. 100 μέτρα βόρεια από τις κόγχες της Παντάνασσας, μπροστά από το σπίτι του Μπαλή, στρίβει ο δρόμος αυτός βορειοδυτικά και με αδιέξοδο. Στο σημείο αυτό και με κατεύθυνση βορειοανατολική άρχεται νέος δρόμος, τον οποίο σας παρουσιάζουμε σήμερα.

Ο δρόμος αυτός, παρότι ένα μέρος του έχει τσιμεντοστρωθεί, το υπόλοιπο που ανέρχεται μέχρι την «Οδό Αγίου Τρύφωνα». Φτάνει ,λοιπόν, 100 μέτρα δυτικά του όμορφου ναΐσκου, αλλά έχει μείνει στη μοίρα του. Ως γνωστόν βόρεια της περιοχής βρίσκεται ο λόφος του Λαρή, όπως μου έχει εξηγήσει ο αείμνηστος Αποστόλης Παν. Ανδριόπουλος/ «Κομόλας». Ο δρόμος αυτός, όταν τα οικόσιτα υποστατικά ζώα ήταν σε καθημερινή δράση, χρησιμοποιούνταν συχνά, φέρνοντας ξύλα από τον Έλατο ή πατημένα σταφύλια από Άγιους Σαράντα. Ήταν μάλιστα και εναλλακτικός δρόμος για δεκάδες σπίτια όλης αυτής της γειτονιάς, μέχρι και του «Κάκη».

Στις φωτογραφίες δείχνουμε πρώτα την άνοδο μπροστά από το σπίτι του Μπαλή και προχωρώντας δείχνουμε το παρατημένο παλιό μονοπάτι, το οποίο νομίζω πρέπει να μπει σε πρόγραμμα, ώστε να είναι προσπελάσιμο και για περιπατητές. Κατόπιν δείχνουμε την είσοδο από την «Οδό Αγίου Τρύφωνα» και συνεχίζουμε την κάθοδο μέχρι να συναντήσουμε την «Οδό Γ. Ζωγράφου». Προτείνω ως ονομασία του «Οδός λόφου Λαρή».

φ/β, 01.12.2021.

7) Οδός Δημάρχου Χρήστου Σκαμβούγερα – καφέ χρώμα

Συνεχίζουμε δυτικά και βόρεια του κεντρικού δρόμου, στο ύψος της κεντρικής πλατείας και εκκλησίας.

Πίσω και παράλληλα του Ναού, αλλά με αδιέξοδο έχει ανοιχτεί κατά πλάτος ένας παλιός πιο στενός δρόμος που οδηγεί στην παλαιά οικία του Δημάρχου του Δήμου Καλλιφωνίας με έδρα την Κέρτεζη Χρήστου Σκαμβούγερα. Επί της δημαρχίας του το 1876 έγινε η επίσημη δωρεά στη συλλογική Κέρτεζη η οικία του Γεωργίου Αναγν. Στριφτόμπολα για χρήση σχολείου.

Η κατοικία του τότε δημάρχου είναι ανακαινισμένη σήμερα και ανήκει στους απογόνους του Ιωάννου και Χρήστου Σαμαρτζόπουλου/»Κάκη. Προτείνω ο δρόμος να ονομαστεί «Οδός Δημάρχου Χρήστου Σκαμβούγερα».

φ/β, 29.10.2021.

8) Πάροδος Παντανάσσης – ροζ χρώμα

Μάλιστα σήμερα, «αγαθή τη τύχη», ξεκινάμε από τα δυτικά του εν λόγω ναού για να κλείσουμε τις προτάσεις ονοματοδοσίας των παρόδων βόρεια του κεντρικού δρόμου. Η ανοικτή αυτή πάροδος με διεύθυνση βορρά – νότου συνδέει την κεντρική «Πλατεία Παντανάσσης» με την εδώ και μέρες προτεινόμενη ως «Οδό Δημάρχου Χρήστου Σκαμβούγερα», βόρεια του Ναού.

Ο εν λόγω ναός με αυτή την πάροδο έχει την δυνατότητα να περικλείεται με κυκλικές λιτανείες στη περιφορά του Επιταφίου και της εικόνας της Παναγίας στις 8 Σεπτεμβρίου που πανηγυρίζει η κεντρική κόγχη. Παράλληλα εξυπηρετούνται και οι κάτοικοι της περιοχής. Προτείνω την ονομασία «Πάροδος Παντανάσσης». Συνεχίζουμε με λίγες ακόμα παρόδους προς τα ανατολικά και βόρεια του κεντρικού δρόμου.

φ/β, 30.11.2021.

9) Πάροδος Ελληνικού Σχολείου – πράσινο χρώμα

Συνεχίζουμε τις ονοματοδοσίες στη βορειοδυτική Κέρτεζη οδεύοντας προς τα βορειοδυτικά επί της «οδού Ιεροδιδάσκαλου Δοσίθεου Τσιβίλη», ξεκινώντας από την «πλατεία Μοναστηριάς».

Εκεί κοντά και βόρεια – βορειοδυτικά στην εν λόγω πλατεία αναφέρεται από προφορική παράδοση, που έχει καταγράψει ο Ανδρέας Χρυσ. Βορύλλας, ότι λειτούργησε το ελληνικό σχολείο Κέρτεζης σίγουρα μετά τα Ορλωφικά. Μιλάμε για 40 χρόνια πριν το 1821.

Εκεί φοίτησαν και οι δάσκαλοι και φιλικοί κατά σειρά Δοσίθεος Τσιβίλης και Δημήτριος-Αναγνώστης Στριφτόμπολας. Πιθανόν το σχολείο να υπήρχε και πριν τα Ορλωφικά. Την εποχή εκείνη η παράδοση διασώζει το όνομα Κουτσοδάσκαλος…

Εννοείται ότι χρηματοδοτείτο από τους κατοίκους και ως προς το δάσκαλο και ως προς την επί πλέον φορολογία λόγω άδειας προς την τουρκική διοίκηση.

Σε λιγότερα από 40 μέτρα από την λόγω πλατεία και προς τα βόρεια – βορειοδυτικά υπάρχει μικρή πάροδος που φτάνει μέχρι το πρώην σπίτι του Βούλγαρη/»Μαγαλιού».

Στις φωτογραφίες βλέπουμε προς τα μέσα και κατόπιν προς την «οδό ιεροδιδάσκαλου Δοσίθεου Τσιβίλη». Προτείνουμε την ονομασία «Πάροδος Ελληνικού Σχολείου».

f/b, Τρίτη, 08.02.2022.

10) Οδός Πύργου Δημάρχου Οικονομογιώργη – γαλάζιο χρώμα

Πριν 50 χρόνια περίπου το διορισμένο Κ. Σ. Κέρτεζης (περίοδος χούντας συνταγματαρχών) επί προεδρίας Θεοφάνη Βορύλλα αποφάσισε την ονοματοδοσία κάποιων δρόμων της Κωμόπολης. Αρκετές απ’ αυτές επιτυχώς. Κάποιες όμως ήταν ανιστόρητες.

Στη δική μας προσπάθεια ονοματοδοσιών, όπως έχετε καταλάβει φτάνοντας προς το τέλος, συνδέουμε τις προτάσεις μας με τοπική ιστορία. Σήμερα το ίδιο θα κάνουμε σε μια ανεπιτυχή ονομασία.

Προχωρώντας σιγά σιγά προς τα βορειοδυτικά την «οδό ιεροδιδάσκαλου Δοσίθεου Τσιβίλη» και μετά την «πάροδο ελληνικού σχολείου» συναντάμε κάθετα ένα βασικό δρόμο που οδηγεί στα βόρεια, δίπλα στο μικρό χείμαρρο του «Παναγούρου». Ξεκινά από την οικία Σωτηρίου Ρέλλα. Μάλιστα ακριβώς απέναντι υπήρχε παλαιά ξυλογέφυρο που οδηγούσε στην «οδό κερτεζιτών μεταναστών».

Στο δρόμο λοιπόν το σημερινό, ανεβαίνοντας βόρεια, συναντάμε στο μέσον του ένα παλιό τριώροφο σπίτι. Είναι ο πασίγνωστος Πύργος των τουρκικών οικογενειών, που στις 22 Μαρτίου 1821 απαλλοτριώθηκε από το πρωτοπαλίκαρο του Κερτεζίτη οπλαρχηγού Αναγνώστη – Δημητρίου Στριφτόμπολα Γεώργιο Οικονόμου ή Οικονομογιώργη. Μέχρι τις ημέρες μας το τουρκικής αρχιτεκτονικής τριώροφο σπίτι κατοικείται από τους εν λόγω απογόνους – Οικονόμου. Ο εν λόγω ήταν μικρός μετά τον ηρωικό θάνατο του οπλαρχηγού στο Λεβίδι στις 14.04.1821. Έτσι τον συντονιστικό λόγο είχε ο πατέρας του Παπά Δήμος, ενώ αυτός ήταν εκτελεστικός σε δύσκολες αποστολές. Μια απ’ αυτές ήταν η νίκη του στα στενά του Λίθου επί Ιμπραήμ. Όταν μεγάλωσε αρκετά εξελέγη Δήμαρχος Καλλιφωνίας το 1870! Επί της δημαρχίας του φυτεύτηκαν τα κυπαρίσσια στο Κοιμητήριο της Κέρτεζης.

Στις σημερινές φωτογραφίες (Νοέμβριος 2021) ανερχόμαστε το δρόμο και κατόπιν τον κατερχόμαστε. Βεβαίως κατόπιν ο δρόμος παίρνει μια πλάγια στροφή βορειοδυτική στην περιοχή των Μαρκαίων. Αυτόν θα τον δούμε σε άλλη ανάρτηση. Ίσως γι’ αυτό είχε δοθεί τότε η ονομασία «Οδός Μάρκου Μπότσαρη» που δείχνει η ξεθωριασμένη σήμανση στην οικία του Σωτ. Ρέλλα. Εμείς όμως προτείνουμε αλλαγή με βάση την τοπική ιστορία και να ονομαστεί «Οδός πύργου Δημάρχου Οικονομογιώργη».

f/b, Τετάρτη, 09.02.2022.

11) Πάροδος κερτεζιτών Παπαδόπουλων – καρβουνί χρώμα

Με τη σημερινή ανάρτηση κλείνουμε τις απόπειρες ονοματοδοσίας με την 3ης πάροδο στην «Οδό Πύργου Δημάρχου Οικονομογιώργη», στη βορειοδυτική Κέρτεζη. Αυτή βρίσκεται στα ανατολικά της, όπως ανερχόμαστε. Οδηγεί σε μία μικρή ομάδα σύγχρονων οικιών απογόνων του Γιάννη Παπαδοπούλου.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι ο Γιάννης είχε αδελφή τη Γεωργία που υπανδρεύτηκε το γείτονα μας στα Μπουρδαλέϊκα Θόδωρο Καρατζά, τον αδελφό Πολύδωρα που πήγε Πάτρα, τον Γεώργιο που πήγε στον Πειραιά, πατέρα του πασίγνωστου ηθοποιού και παρουσιαστή της τηλεόρασης Σπύρου Παπαδόπουλου… Βεβαίως με το επώνυμο Παπαδόπουλος είναι γεμάτη η Πελοπόννησος, αλλά έχουμε κι’ εμείς.

Στην 1η από τις δύο φωτογραφίες εισερχόμαστε νοερά προς τις οικίες που βρίσκονται σε βάθος περί τα 59 μέτρα και με την 2η αντικρίζουμε το Πύργο του Οικονομογιώργη και διπλανά νέα σπίτια κάποιων ακόμα απογόνων του. Προτείνω, λοιπόν, την ονομασία «Πάροδος κερτεζιτών Παπαδόπουλων».

f/b, Τρίτη, 15.02.2022.

12) Οδός Μαρκέων – λαδί χρώμα

Μπορεί να πλησιάζουμε προς την άνοιξη, οι φωτογραφίες όμως είναι του περσινού Νοέμβρη, σε μια μέρα… ανοιξιάτικη. Μιλάμε για τη βορειοδυτική Κέρτεζη, όπου σε λίγο καιρό θα ολοκληρώσουμε αυτό το επίπονο μεν, αλλά όμορφο περιδιάβασμα των δρόμων της σύγχρονης Κέρτεζης.

Την περίοδο της ελληνικής επανάστασης έφταναν στην Κέρτεζη κυρίως άνδρες – είχαμε και μια εξαίρεση- από την κεντρική Πελοπόννησο που προσέφερε ασφάλεια και εργασία. Επίσης είχαμε είτε από την Αιτωλοακαρνανία, είτε από την Ήπειρο συνήθως κυνηγημένων από τους Τουρκαλαβανούς.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που ήλθαν από την Ήπειρο ήταν ένας, μπορεί και δύο αδέλφια όμως. Η αφετηρία τους ήταν το πασίγνωστο και ηρωικό Σούλι. Είχαν το όνομα Μάρκος. Οι Κερτεζίτες όλους αυτούς που ήταν συνήθως κτηνοτρόφοι, τους έδιναν οικιστική γη στη βορειοδυτική Κέρτεζη, ώστε να είναι και κοντά στις Δυτικές απολήξεις του Ερύμανθου.

Ένα παρακλάδι μετέτρεψε το όνομα Μάρκος σε επώνυμο ενώ το άλλο κάποια στιγμή το μετέτρεψε σε Μάρκου. Απόγονοι του δεύτερου παρακλαδιού είναι οι Καλαβρυτινοί Κώστας Μάρκου, βουλευτής του ΣΎΡΙΖΑ Αχαΐας και ο αδελφός του Γεώργιος Μάρκου, δικηγόρος Πατρών, που προλόγισε και το ιστορικό μας βιβλίο. Ο πατέρας τους όμως Βασίλειος Κωνστ. Μάρκου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Κέρτεζη, αλλά κατόπιν έγινε δικηγόρος Καλαβρύτων, όπου και έζησε. Πάντως η ρίζα του προγόνου τους ήταν αρχικά εδώ στο δρόμο που δείχνουμε σήμερα, ανεξάρτητα αν ο προπάππος τους απέκτησε το ωραίο σπίτι κοντά στην κεντρική πλατεία. Όσοι έμειναν με το επώνυμο Μάρκος έμειναν πάνω και κάτω από το δρόμο που δείχνουμε σήμερα.

Την περίοδο της εφτάχρονη χούντας των συνταγματαρχών το διορισμένο Κ. Σ. της Κωμόπολης, τόσο αυτό το δρόμο, όσο και τη νότια συνέχεια του, που ονομάσαμε «Οδός Πύργου Δημάρχου Οικονομογιώργη» της έδωσαν την ονομασία «Οδός Μάρκου Μπότσαρη», με την οποία έχω πει ότι διαφωνούμε.

Προτείνω όμως το σημερινό κομμάτι από το σπίτι του «Σκουρλή» στη στροφή και όλη η βορειοδυτική διαδρομή μέχρι τα «Κοκορέϊκα» σπίτια, δλδ μέχρι και το Επάνω Δρόμο που έχουμε ονομάσει εδώ και καιρό «Οδός Αη Τρύφωνα» να ονομαστεί «Οδός Μαρκέων».

f/b, Τετάρτη, 16.02.2022.

13) Οδός Αγίου Μόδεστου – μαύρο χρώμα

Μία ακόμη μικρή οδός σήμερα, ως πάροδος μόνο για διαβάτες. Παλαιότερα περνούσαν και τα φορτωμένα υποστατικά ζώα. Ενώνει την «Οδό Μαρκέων» με τον Επάνω Δρόμο που έχουμε ονομάσει «Οδός Άη Τρύφωνα» στο ύψος μιας μικρής πλαγιάς που ονομάζεται με αγιωνύμιο. Λέγεται Άγιος Μόδεστος. Πιθανά πολύ παλαιά να υπήρχαν σκήτες, αφού δεν έχουν βρεθεί ίχνη εξωκλησιού.

Στις σημερινές φωτογραφίες ανερχόμαστε από την «Οδό Μαρκέων» και μπροστά από ομώνυμα σπίτια. Δεν γνωρίζω αν η Κοινότητα της Κέρτεζης την θεωρεί δημόσια. Αφού αντικρίσουμε την πλαγιά του Αγίου Μόδεστου, κατερχόμαστε. Εάν επιθυμούν οι Μαρκέοι και το Κ. Σ. ονοματοδοσία, τότε προτείνω την ονομασία «Οδός Αγίου Μόδεστου».

f/b, Παρασκευή, 18.02.2022.

*  Ο Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρτεζη. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός ως φυσικός, πτ. θεολογίας, συγγραφέας και ειδικός ερευνητής της Κέρτεζης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.