Άκυρες οι «αποφάσεις – νούμερα» του 20ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ

Άκυρες οι «αποφάσεις – νούμερα» του 20ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ

Ο ομιλητής Χρήστος Κουρνιώτης, σύνεδρος από την ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων με το ψηφοδέλτιο των Παρεμβάσεων

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

    Απλά μαθήματα συνδικαλισμού και δημοκρατίας

  1. Δεν είναι οι κομματικοί μηχανισμοί των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ πάνω από το Συνέδριο της ΟΛΜΕ που είναι το ανώτερο όργανο της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών.
  2. Δεν είναι το προεδρείο του Συνεδρίου το ανώτερο όργανο από το Συνέδριο των καθηγητών.
  3. Το ανώτερο όργανο της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών είναι το Συνέδριο
  4. Κάθε σύνεδρος έχει το δικαίωμα να τοποθετηθεί και να ψηφίζει στη λήψη των αποφάσεων. «Ποτέ δεν υποβάλλεται θέμα σε ψηφοφορία, αν δεν εξαντληθεί ο κατάλογος των ομιλητών γι’ αυτό το θέμα. Αν ληφθεί τέτοια απόφαση είναι άκυρη.» (Καταστατικό ΟΛΜΕ άρθρο 41, παρ. 8)
  5. Κανένας σύνεδρος δεν είναι νούμερο (αριθμός) για να ψηφίσει νούμερα (αποφάσεις)

Οι «αποφάσεις» του 20ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ είναι αποτέλεσμα του καλά και από καιρό οργανωμένου πραξικοπήματος των κομματικών μηχανισμών των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ που κατέλυσαν κάθε έννοια δημοκρατίας, παραβίασαν το καταστατικό της ΟΛΜΕ και κατάργησαν ψηφισμένες θέσεις του κλάδου παραβιάζοντας τη βούλησή του και προώθησαν τις πιο αντιδραστικές θέσεις – επεξεργασμένες είναι αλήθεια – του Υπουργείου Παιδείας από την εποχή της Α. Διμαντοπούλου μέχρι της Ν. Κεραμέως.

Πρώτα από όλα παραβίασαν το καταστατικό και συγκεκριμένα την παράγραφο 8 του άρθρου 41 που αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά: «Ποτέ δεν υποβάλλεται θέµα σε ψηφοφορία, αν δεν εξαντληθεί ο κατάλογος των οµιλητών γι’ αυτό το θέµα. Αν ληφθεί τέτοια απόφαση είναι άκυρη.»

Το προεδρείο κατά πλειοψηφία (3 -2) επέβαλε μια απαράδεκτη διαδικασία ψηφοφορίας. Οι προτάσεις αριθμήθηκαν και τέθηκαν για ψηφοφορία στο Συνέδριο χωρίς καμιά συζήτηση. Μετέτρεψαν τους συνέδρους – μέλη τους σε νούμερα που ψηφίζουν νούμερα! Δεν ψηφίζονταν προτάσεις, αλλά αριθμοί (το ψήφισμα 1, η απόφαση 2 κλπ).

Με αυτή τη διαδικαστική πρόταση διαφωνήσαμε τα δύο μέλη του προεδρείου (Εκπρόσωποι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και ΑΣΕ/ΠΑΜΕ). Παρά την επιμονή μας δεν τέθηκε σε ψηφοφορία στο σώμα η διαδικαστική μας πρόταση. Το προεδρείο επέβαλε πραξικοπηματικά τη δική του διαδικαστική πρόταση. Με αυτό τον τρόπο οιλοκλήρωσαν ένα πραξικόπημα που στιγματίζει την 98χρονη ιστορία της ΟΛΜΕ και πέρασαν την περιβόητη 58 απόφαση – ένα πολυσέλιδο κοινό πλαίσιο υπέρ της αξιολόγησης Κεραμέως και άλλων αντιεκπαιδευτικών μέτρων, παραβιάζοντας κατάφωρα το δικαίωμα κάθε συνέδρου στη συζήτηση.

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει μεταλλαχτεί σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση από ποτέ άλλοτε. Άλλοτε είχαμε μια κυβερνητική παράταξη που στήριζε την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Σήμερα έχουμε τρείς! Για αυτό και πέρασαν τη γραμμή της υφυπουργού παιδείας Ζ. Μακρή, όπως την είχε προαναγγείλει από τον Μάρτη του 2022, όταν δήλωνε: ”Θα τα βρούμε με τους συνδικαλιστές για τον τρόπο εφαρμογής της αξιολόγησης».

Με την ανοχή και την ενοχή της πλειοψηφίας του προεδρείου δόθηκε η δυνατότητα σε απογόνους  δοσιλόγων, ΕΚΟΦιτών και χουντικών να βροντοφωνάζουν «Έξω οι φασίστες από την ΟΛΜΕ» προς τους συνέδρους των παρατάξεων της Αριστεράς που αποχωρούσαν για να μη νομιμοποιήσουν το πραξικόπημα. Ντράπηκε και η ντροπή!

Πλῆθος Σαδδουκαίων

Ῥωμαίων ὑπαλλήλων

μάντεις καὶ ἀστρονόμοι

(κάποιος Βαλβίλος ἐξ Ἐφέσου)

περιστοιχίζουν τὸν Αὐτοκράτορα.

Τοὺς ὕπατους ἐγὼ ἀνάδειξα στὶς συνελεύσεις

κι αὐτοὶ κληρονομήσανε τὰ δικαιώματα

φορέσαν πορφυροῦν ἀτίθασον ἔνδυμα

σανδάλια μεταξωτὰ ἢ πανοπλία-

ἐξακοντίζουν τὰ βέλη τους ἐναντίον μου-

ἡ θέλησή μου ποὺ καταπατήθηκε

τόσους αἰῶνες.

Μ. Κατσαρός, Κατά Σαδδουκαίων

Ο λόγος πέφτει τώρα στον κλάδο, στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Γενικές Συνελεύσεις. Στις σημερινές σκληρές πολιτικές συνθήκες, του πολέμου, της ακρίβειας και της φτώχειας, του χτυπήματος των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, η ανασυγκρότηση των σωματείων σε ταξική και αγωνιστική κατεύθυνση είναι αναγκαία όσο ποτέ, σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της ηττοπάθειας, της συνθηκολόγησης και της υποταγής.

Να προετοιμαστεί ο κλάδος για παρατεταμένο και πολύμορφο αγώνα με βασικούς άξονες την ανατροπή της αξιολόγησης, της τράπεζας θεμάτων, της ΕΒΕ, του ν. Χατζηδάκη, τη διεκδίκηση για αύξηση στους μισθούς. Με προκήρυξη απεργίας/αποχής, απεργία, διαδηλώσεις, με συγκρότηση επιτροπών αγώνα και απεργιακών ταμείων.

* Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι Εκπρόσωπος των Αγωνιστικών ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ στο προεδρείο του 20ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.