Ο εφιάλτης των σκουπιδιών στην πόλη του Πύργου

Ο εφιάλτης των σκουπιδιών στην πόλη του Πύργουe

Του Βασίλη Βασιλειάδη*

Ζούμε εδώ και σχεδόν τρία χρόνια τον εφιάλτη των σκουπιδιών στην πόλη του Πύργου με τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία να είναι ορατός. Εκατοντάδες ανεξέλεγκτες χωματερές βρίσκονται στους δρόμους του Πύργου και στα χωριά αποτελώντας ωρολογιακή βόμβα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Φέτος, μετά τα Χριστούγεννα με τα σκουπίδια να πνίγουν την πόλη, οι μαθητές ξεσηκώθηκαν και  με καταλήψεις και πορείες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους. Το πρόβλημα όμως παραμένει και δεν μπορούμε να είμαστε απαθείς. Ο δήμαρχος (ο νυν και ο πρώην) μαζεύει τα σκουπίδια για λίγες μέρες και το πρόβλημα πολύ σύντομα επανέρχεται δριμύτερο. Οι κάδοι έχουν εξαφανιστεί από την πόλη και οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Γνωρίζουμε ότι βασική αιτία για το ζήτημα αποτελεί η νεοφιλελεύθερη λογική, που επιβλήθηκε και στη διαχείριση των σκουπιδιών με μνημονιακά νομοθετήματα και η οποία εξυπηρετεί ουσιαστικά την παραίτηση του κράτους από βασικές υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες. Αυτή είναι η λογική της Τρόικας και της Ε.Ε., που διαλύουν κάθε μορφή κοινωνικού κράτους στη χώρα μας, εδώ και κάποια χρόνια. Είναι μια λογική που έχει ως απώτερο σκοπό να λειτουργήσουν με ιδιωτικά κριτήρια όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να είναι εμπορεύσιμες και να αποφέρουν κέρδη. Φτάσαμε σε σημείο να αυξήσουμε την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα να τρέχει πρόγραμμα δημιουργίας εργοστασίου που να απαιτεί στο ελάχιστο 60.000 τόνους σκουπιδιών. Η μία ενέργεια να αναιρεί την άλλη, σχέδιο κανένα, παρά μόνο υπεράσπιση μεγάλων συμφερόντων σε βάρος του περιβάλλοντος.

Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί στο παρελθόν με κάθε μέσο που μπορούσε. Με μπροστάρηδες τους συλλόγους γονέων και αρωγούς τους φορείς και τα άλλα σωματεία της πόλης είχαν πραγματοποιηθεί πέρυσι μεγάλα συλλαλητήρια, τα οποία ο δήμαρχος αντιμετώπισε με ειρωνεία και απαξίωση, μιλώντας για  ογκώδεις διαδηλώσεις …μαθητών. Την ίδια ειρωνεία αντιμετώπισαν και εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων, όπως ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, που τόλμησε να αμφισβητήσει τον «έχω τη λύση στο τσεπάκι μου» δήμαρχο. Ενώ λίγο νωρίτερα στις λίμνες, συλλαμβάνονταν διαδηλωτές και κάτοικοι που υπερασπίζονταν το δικαίωμα σε ένα καθαρό περιβάλλον.

 Έγιναν και δικαστικές κινήσεις οι οποίες όμως δεν είχαν αποτέλεσμα. Τελευταία, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, η εισαγγελία διέταξε να ερευνηθεί κατά πόσο τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας συνδέονται με τους όγκους των σκουπιδιών. Υπήρξαν εποχές που όταν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων απεργούσαν για τα δίκαια αιτήματά τους, βρίσκονταν πάντα πρόθυμοι δικαστές να κηρύξουν τις απεργίες παράνομες. Τώρα βέβαια που η ευθύνη βαραίνει το κατεστημένο και οι μηνύσεις πέφτουν βροχή,  οι δικαστικοί  κρατάνε ομπρέλα. Τρία χρόνια τώρα καλύπτουν τους υπαίτιους, ενώ εμείς πνιγόμαστε στα σκουπίδια.

Η υπομονή του κόσμου έχει υπάρξει παροιμιώδης, αλλά όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Δεν θα ζούμε εσαεί με τους σωρούς των σκουπιδιών γύρω μας. Οι μαθητές έδειξαν το δρόμο. Με την αγωνιστικότητα και το φιλότιμό τους έθεσαν όλους τους μεγαλύτερους προ των ευθυνών τους. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα παρθούν νέες πρωτοβουλίες από την ΕΛΜΕ Ηλείας στην κατεύθυνση συνεννόησης με τα μαθητικά συμβούλια, τους συλλόγους γονέων, τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τους λοιπούς φορείς της πόλης που δεν αντέχουν την παρούσα κατάσταση.

  •  Να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από το δήμο. Να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να ζητηθεί άμεσα από την κυβέρνηση για λόγους δημόσιας υγείας να μαζευτούν σε μία εβδομάδα τα σκουπίδια απ’ όλο το δήμο, με τη βοήθεια μηχανημάτων και φορτηγών από τους γύρω νομούς, την περιφέρεια και τους δήμους.
  •  Τη λογική που λέει ότι επειδή κάνατε κακή διαχείριση τη δεκαετία του 90, πρέπει τώρα να πεθάνετε δεν τη καταλαβαίνουμε. Έχουμε το δικαίωμα να ζούμε αξιοπρεπώς σε μια καθαρή πόλη.
  •  Θα απαιτήσουμε άμεσα διεξαγωγή δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τα σκουπίδια (εννοούμε τα υλικά που είναι πεταμένα στους δρόμους)
  •  Να απαιτηθεί άμεση κατάθεση του χρονοδιαγράμματος επίλυσης του προβλήματος (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα). Η οριστική λύση να σχεδιαστεί με βάση τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές (πρόληψη, λιγότερα απορρίμματα, ανακύκλωση, ενεργειακή αξιοποίηση, κα.) και όχι με βάση τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιωτών, οι οποίοι καραδοκούν να καρπωθούν εκατομμύρια από το πρόβλημα.
  •  Να απευθυνθούμε στον εισαγγελέα εφετών Πάτρας, στον εισαγγελέα διαφθοράς και στον Άρειο Πάγο για την απαράδεκτη στάση των εισαγγελικών αρχών στον Πύργο

 Βασίλης Βασιλειάδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας

ΠΗΓΗ: Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος 2016, https://eproini.gr/index.php/2014-07-24-16-13-29/item/44146-o-efialtis-ton-skoupidion-stin-poli-tou-pyrgou

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.