Ποιός τελικά χρέωσε την χώρα; ο Τσίπρας ή οι Παπανδρέου-Βενιζέλος-Παπαδήμος-Σαμαράς;

Ποιός τελικά χρέωσε την χώρα; ο Τσίπρας ή οι Παπανδρέου-Βενιζέλος-Παπαδήμος-Σαμαράς;

Της Κατερίνας Πάντα*

Αναλυτικά όλα τα επίσημα δάνεια των 289 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από το 2010 μέχρι και τον Αύγουστο του 2018 οπότε και έληξε το τρίτο μνημόνιο.

  1. Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου από τον Μάιο του 2010 έως και τον Νοέμβριο του 2011, συνάφθηκαν δάνεια ύψους 65.049,54 εκ. ευρώ.
  2. Επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 την οποία στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, η χώρα έλαβε δάνεια ύψους 83.621,62 εκ. ευρώ.
  3. Επί υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Πικραμένο συνάφθηκε ένα δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο όμως ήταν μια καθυστερημένη δόση από την προηγούμενη κυβέρνηση.
  4. Επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και αντιπρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2015 συνάφθηκαν δάνεια ύψους85.160,9 εκ. ευρώ, που είναι και τα περισσότερα.
  5. Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο του 2015, έως και τον Αύγουστο του 2018, που τερματίστηκε το μνημόνιο, συνάφθηκαν δάνεια ύψους 61.902,4 εκ. ευρώ.

(Να υπολογίσουμε ότι η τελευταία δόση των 15 δις συν 1,9 δις από την προηγούμενη, δεν δαπανήθηκαν αλλά αποτελούν μέρος του “μαξιλαριού” εγγύησης περαιτέρω δανεισμού” & προς το παρόν απλά αποτελούν λογιστική εγγραφή στο χρέος).

ΔΕΝ έχουμε το δικαίωμα να αυξήσουμε το χρέος. Απεναντίας στην ουσία το χρέος μειώνεται, διότι μετα και τη συμφωνία της τελευταίας αναδιάρθρωσης οι τόκοι πληρώνονται από τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα που είμαστε υποχρεωμένοι να βγάζουμε.

Θα δανειζόμαστε στο εξής με εγγύηση το μαξιλάρι, ΜΟΝΟ για να ανακυκλώνουμε υφιστάμενο ληξιπρόθεσμο χρέος (κεφάλαιο) & όχι για καταναλωτικές εσωτερικές

Τα υπόλοιπα που αναπαράγονται σκοπίμως περί αύξησης του χρέους, είναι αστειότητες & εκ του πονηρού με μισές αλήθειες για στρεβλές εντυπώσεις.

Βγάλτε τα συμπεράσματα σας από τους κάτωθι πίνακες, ποιοί χρέωσαν τη χώρα περισσότερο, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα & ποιός τελικά αναδιάρθρωσε το χρέος χρονικά και με μικρότερα επιτόκια με απώτερο στόχο τη συνολική μείωσή του.

Ο πίνακας απο τόν έγκυρο ιστότοπο sofokleousin.gr

Μειώνοντας το ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, ενώ οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα περιοριστούν κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

*   Η Κατερίνα Πάντα είναι Οικονομολόγος.

ΠΗΓΗ: 20.02.2019, https://new-economy.gr/2019/02/20/xreos-panta-2/

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.