Γραφή, ανάμνηση και πολιτική ταυτότητα στους πρώιμους ανώτερους πολιτισμούς

Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

Γραφή, ανάμνηση και πολιτική ταυτότητα στους πρώιμους ανώτερους πολιτισμούς

Μετάφραση, επιστημονική επιμέλεια: Διαμαντής Παναγιωτόπουλος.

Πρόλογος: Άγγελος Χανιώτης.

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2017

Η παρουσίαση θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Nouveau (πεζόδρομος Παντανάσσης 78 & Καραϊσκάκη) την Παρασκευή 29 Ιουνίου, στις 8 μ.μ.

Θα μιλήσουν:

Ηλίας Μαλεβίτης (Εκπαιδευτικός – Δρ Ιστορίας)

Θεόδωρος Ντρίνιας («Κοινοτικόν»)

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στο βιβλίο αυτό, ο Assmann (καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης) πραγματεύεται τα θέματα της αναφοράς στο παρελθόν (μνήμη), του πολιτικού φαντασιακού (ταυτότητα) και της δημιουργίας της παράδοσης (πολιτισμική συνέχεια), και ερευνά πώς αυτά συντελούν στη συγκρότηση αυτού που ονομάζει «συνεκτική δομή», μιας δομής δηλαδή που συνδέει τα μέλη μιας κοινωνίας, ενώνοντας αφενός το άτομο με τους συνανθρώπους του και αφετέρου το χθες με το σήμερα.

Ο Assmann διατρέχει κριτικά ένα μεγάλο φάσμα θεωρητικών προσεγγίσεων, χρησιμοποιεί άφθονο υλικό από την εθνολογία και την ανθρωπολογία και εξετάζει συγκριτικά τα παραδείγματα τριών πρώιμων ανώτερων πολιτισμών: του Αιγυπτιακού, του Εβραϊκού και του Ελληνικού.

Ως αποτέλεσμα, ο Assmann  διαφωτίζει το πώς παράγεται και μεταδίδεται η «πολιτισμική μνήμη«, εξηγεί την τεράστια σημασία της για τη διαμόρφωση της ταυτότητας και της αυτοσυνείδησης μιας κοινωνίας και εξετάζει πώς η μνήμη αυτή χρησιμοποιείται από μια κοινότητα όχι μόνο για να κατανοήσει το παρελθόν της αλλά και να δομήσει το παρόν της.

Για την Ελλάδα των πρώτων αυτών δεκαετιών του 21ου αιώνα, η οποία παραδέρνει σε μια πολύπλευρη και χωρίς ορατό διέξοδο κρίση (οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική, γεωπολιτική και δημογραφική) και η οποία απειλεί να της στερήσει τα απαραίτητα μεγέθη για την αναπαραγωγή της ως αυτόνομου ιστορικού υποκειμένου, η σημασία της «πολιτισμικής μνήμης» και των μηχανισμών της είναι προφανής. Όπως εξάλλου διαπιστώνει χαρακτηριστικά ο Assmann στο βιβλίο του:

[…] Η παρακμή των εθνών (με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή του βασιλείου των Ίνκας) δεν οφείλεται στη φυσική εξόντωσή τους αλλά είναι αποτέλεσμα της συλλογικής και πολιτισμικής λήθης. […]

ΠΗΓΗ:

από: To Κοινοτικόν  <koinotikon@gmail.com>
προς:
manitari.tou.bounou@gmail.com
ημερομηνία: 26 Ιουν 2018, 6:50 μ.μ.
θέμα: Κοινοτικόν_Βιβλιοπαρουσίαση_Πολιτισμική Μνήμη(Jan Assmann)

Up date, 30,06.2018:

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή (29.06.2018) βιβλιοπαρουσίαση στον πεζόδρομο της Παντανάσσης, έξω  από το βιβλιοπωλείο Nouveau. Δεξιά ο Ηλίας Μαλεβίτης, αριστερά ο Θόδωρος Ντίνιας. Διακρίνεται και μέρος των συμμετεχόντων. Σημείωση από τ ΜτΒ: το βιβλίο όντως αξίζει να διαβαστεί…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.