Η παιδεία του μνημονίου

 

Η παιδεία του μνημονίου

 

Του Τάσου Χατζηαναστασίου*

  

 

Τη φετινή σχολική χρονιά θα δούμε στην πράξη τις συνέπειες από την εφαρμογή του μνημονίου στο χώρο της Παιδείας. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο της πρώην εθνικής μας Παιδείας επιμένει πως οι αλλαγές που γίνονται έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευση και του ρόλου των εκπαιδευτικών. 

Το κρισιμότερο ζήτημα της περιόδου είναι το εάν οι εκπαιδευτικοί που έχουν απομείνει στα σχολεία, αφού σε ειδικότητες όπως οι φιλόλογοι και μαθηματικοί έχει κάνει αίτηση συνταξιοδότησης το 10% περίπου ενώ φέτος διορίστηκαν οι μισοί από πέρσι, επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό. Σύμφωνα με το Υπουργείο, δεν θα υπάρξουν κενά αφού φέτος έγιναν λιγότερες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο Υπουργείο, σε Γραφεία και άλλους φορείς. Λογικό επιχείρημα μόνο που κι όλοι οι αποσπασμένοι να επιστρέψουν στο σχολείο πάλι δεν καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν. Έπειτα, επειδή με τον περιορισμό των αποσπάσεων πολλά τμήματα του Υπουργείου, αλλά και τα περισσότερα γραφεία εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν, δόθηκε η δυνατότητα και για δεύτερη φάση αποσπάσεων, γεγονός που ακυρώνει τον ισχυρισμό του Υπουργείου πως υπάρχει αυστηρός προγραμματισμός. Πολύ προβεβλημένο επίσης είναι το επιχείρημα που αφορά την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν 25 μαθητές ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια και 30 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συν ένα 10%. Στην πράξη δηλαδή θα έχουμε αύξηση των μαθητών ανά τμήμα αφού πολλά σχολεία λειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια με πιο ολιγομελή τμήματα. Έτσι, με ένα μέτρο που μας οδηγεί πολλά χρόνια πίσω, επιχειρείται να γίνει «οικονομία» στους καθηγητές! Άλλο μέτρο εξοικονόμησης καθηγητών είναι η… μείωση των αποδοχών των αποσπασμένων στις ελληνικές κοινότητες και τα σχολεία του εξωτερικού, οπότε αρκετοί από αυτούς επιστρέφουν.

Το αποτέλεσμα βέβαια είναι η εγκατάλειψη της εκπαίδευσης των ομογενών και ξενιτεμένων Ελλήνων στη μοίρα της. Υπάρχει βεβαίως και το επιχείρημα της «ορθολογικής διαχείρισης του προσωπικού», καθώς σύμφωνα με το Υπουργείο οι καθηγητές αλλού λείπουν και αλλού περισσεύουν. Αυτό βεβαίως σημαίνει την παραδοχή ότι μέχρι πέρσι η διαχείριση του προσωπικού ήταν… ανορθολογική! Τα μέχρι τώρα στοιχεία πάντως δεν δείχνουν ότι η νοοτροπία και οι ικανότητες των υπηρεσιών του Υπουργείου έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Για παράδειγμα, σε ένα οργανικό κενό χημικού στην Α΄ Αργολίδας διορίστηκαν φέτος τέσσερις ενώ στη Β΄ Αργολίδας δεν καλύφθηκαν οργανικά κενά άλλων ειδικοτήτων!

Ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο ότι φέτος δόθηκαν εκπαιδευτικές άδειες με το σταγονόμετρο. Έτσι, κάνοντας και εδώ «οικονομία» στο προσωπικό το Υπουργείο, φανερώνει πόσο υποκριτική είναι η ρητορική του περί αναβάθμισης του ρόλου των εκπαιδευτικών. Έσχατο επιχείρημα του Υπουργείου, η δέσμευση για την κάλυψη των κενών με αναπληρωτές των οποίων μάλιστα έχει προαγγελθεί ο αριθμός!  Έτσι, από τη μια παραδέχεται ότι πράγματι θα υπάρξουν χιλιάδες κενά και από την άλλη φαίνεται πως στο Υπουργείο είναι πια σε θέση να προβλέψουν με ακρίβεια τις άδειες τοκετού ή τις αναρρωτικές για… πολλαπλά κατάγματα, που θα ζητήσουν οι εν ενεργεία διδάσκοντες στη διάρκεια της χρονιάς. Για να σοβαρευτούμε, αυτό που συμβαίνει ότι αντί να καλύπτονται τα οργανικά και λειτουργικά κενά από μόνιμους εκπαιδευτικούς, αυτά καλύπτονται από φτηνούς συμβασιούχους.

Έτσι, φέτος τα σχολεία θα ανοίξουν με λιγότερους, κακοπληρωμένους, απαξιωμένους και, το χειρότερο, απαισιόδοξους και ανήσυχους για το μέλλον, εκπαιδευτικούς, από τους οποίους πολλές χιλιάδες θα απασχοληθούν ως συμβασιούχοι· με μαθητές στοιβαγμένους σε λιγότερες αίθουσες, ορισμένοι από τους οποίους θα πρέπει να μεταφέρονται από μακριά αφού αρκετά σχολεία θα κλείσουν. Επιπλέον, τα δημόσια «φροντιστήρια» της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης είτε καταργούνται είτε συρρικνώνονται δραματικά. Οι ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, και οι ελληνικές σπουδές γενικότερα, οδηγούνται σε μαρασμό.

Ουσιαστικά, το Υπουργείο όχι μόνο εφαρμόζει και μάλιστα με υπερβάλλοντα ζήλο τις πρόνοιες του μνημονίου που σε ό,τι αφορά την παιδεία προβλέπουν περικοπές δαπανών, αλλά και τη δική της πολιτική που στοχεύει στη συνειδητή υποβάθμισή της.

 

1-9-2010

 

* Ο Τάσος Χατζηαναστασίου  είναι Γενικός Γραμματέας ΕΛΜΕ Αργολίδας

 

ΠΗΓΗ: http://rikseis.wordpress.com/2010/09/01/h-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85/

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.