Αρχείο κατηγορίας Κεντρική και Λατινική Αμερική

Juan Guaidó: Για «πρόεδρος», ένας πράκτορας-δολοφόνος της CIA και η αιματοβαμμένη διαδρομή του

Juan Guaidó: Για «πρόεδρος», ένας πράκτορας-δολοφόνος της CIA και η αιματοβαμμένη διαδρομή του

Του Ανδρέα Ζαφείρη

Πριν από τις 22 Ιανουαρίου, ελάχιστοι πολίτες της Βενεζουέλας είχαν ακούσει το όνομα Juan Guaidó. Η ιστορία του άγνωστου «πολιτικού» ξεκίνησε δεκατέσσερα χρόνια πριν, όταν μια ομάδα από δεξιούς φοιτητές της αντιπολίτευσης επιλέχθηκαν για «εκπαίδευση», από ένα «πρόγραμμα» αποκατάστασης της «Δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα.

Στις 5 Οκτωβρίου 2005, με τη δημοτικότητα του Τσάβες στο αποκορύφωμά της, οι πέντε φοιτητές έφτασαν στο Βελιγράδι, στη Σερβία, για να ξεκινήσουν την εκπαίδευση τους.

Συνέχεια

ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΛΗ ΤΟΥ ΑΛΙΕΝΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΛΗ ΤΟΥ ΑΛΙΕΝΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Του Απόστολου Παπαδημητρίου

Ο Σαλβατόρ Αλιέντε υπήρξε ο Χιλιανός ηγέτης, ο οποίος, μετά την άνοδο στην εξουσία με γνήσιες εκλογές (1970), επιχείρησε να βοηθήσει με κάθε τρόπο τον λαό του να εξέλθει από το τέλμα της φτώχιας, στο οποίο τον είχαν καθηλωμένο οι προασκήσαντες την εξουσία, υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ και υπηρετούντες το αδηφάγο κεφάλαιο. Ο Αλιέντε πέρα από τα μέτρα για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φτωχών προέβη σε καθοριστική για την οικονομία της χώρας ενέργεια: Εθνικοποίησε τα μεγάλα ορυχεία χαλκού, τα οποία είχαν παραχωρηθεί σε αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες εξασφάλιζαν τεράστια κέρδη σε βάρος των συμφερόντων της Χιλής.

Συνέχεια