Το κτήμα που βλέπει στην Θάλασσα – Πολιτικό μυθιστόρημα

Το πολιτικό μυθιστόρημα του Τάσου Χατζηαναστασίου*

«Το κτήμα που βλέπει στην Θάλασσα»

Από τα «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ»  των Αργολικών

Υπάρχει άραγε τρόπος να αντισταθούμε στην κρίση; Μπορεί μέσω της συνεργασίας να υπάρξει διέξοδος; Tην απάντηση επιχειρεί να δώσει στο νέο του μυθιστόρημα ο φιλόλογος Τάσος Χατζηαναστασίου, που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Ναύπλιο.

Μπορεί το βιβλίο του να είναι αποτέλεσμα μυθοπλασίας, ωστόσο οι ήρωές του έχουν δημιουργηθεί από χαρακτηριστικά των μαθητών του στο ΕΠΑΛ, του ίδιου αλλά και άλλων συναδέλφων και συμπολιτών του. «Περιέχονται στο βιβλίο και ιστορίες πραγματικές, που ήθελα να ακουστούν. Όπως ο Θέμης από την Πρόνοια» λέει.

Το «Κτήμα που βλέπει στη θάλασσα», («Εναλλακτικές Εκδόσεις») παρουσιάστηκε στο Τριανόν του Ναυπλίου και ήταν η αφορμή να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ήταν αναμενόμενο άλλωστε κάτι τέτοιο, λόγω των ομιλητών (Γιώργος Καραμπελιάς, Πέτρος Λυγίζος, Γιώργος Κόνδης) καθώς και του ακροατηρίου που έθεσε τους προβληματισμούς του στη συζήτηση που ακολούθησε.

Στο μυθιστόρημα του Χατζηαναστασίου, οι 27 απόφοιτοι ενός τεχνικού σχολείου αποφασίζουν με την παρότρυνση και τη βοήθεια του «εθνικόφρονα αναρχοκομμουνιστή» δασκάλου τους να στήσουν σε συνεταιριστική βάση μία αγροτουριστική μονάδα στο εγκαταλειμμένο κτήμα της οικογένειας ενός συμμαθητή τους. Αυτό βρίσκεται σ’ έναν λόφο πάνω από μία από τις ωραιότερες παραλίες της Αργολίδας. Η προσπάθειά τους εκτός από τις αναμενόμενες πρακτικές δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει τις νοοτροπίες και συμπεριφορές που οδήγησαν τη χώρα στην παρούσα κρίση…

Οι ομιλητές επεσήμαναν πως πρόκειται για ένα καθαρά πολιτικό μυθιστόρημα. Μέσα απ’ αυτό προτείνεται το συνεταιριστικό μοντέλο οικονομίας ως εφικτό. Ικανό να φέρει κερδοφορία. Oι ιδέες της συνευθύνης, της αλληλεγγύης, της αρμονικής συνύπαρξης με τον άλλο, τον μετανάστη και ο,τιδήποτε διαφορετικό, είναι έντονα στο βιβλίο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ζητήματα οικολογίας. Κι όλα αυτά, ο Τάσος Χατζηαναστασίου επιχειρεί να τα προσεγγίσει με πατριωτικό πνεύμα, βασισμένο στην ελληνική Ιστορία και την ορθόδοξη παράδοση του κοινοτισμού.

Φυσικά, ως εκπαιδευτικός δίνει έμφαση στις σχέσεις δασκάλου – μαθητή και υποψιαζόμαστε πως ο Ευαγόρου, ο Κύπριος καθηγητής – πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος είναι φτιαγμένος με χαρακτηριστικά του συγγραφέα ή έστω, χαρακτηριστικά που θα ήθελε ο ίδιος για τον εαυτό του.

* Ο Τάσος Χατζηαναστασίου

Ο Τάσος Χατζηαναστασίου από το 2009 ζει και εργάζεται ως φιλόλογος στο Ναύπλιο. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1965. Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το 1998 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Ένοπλες ομάδες αντίστασης κατά της βουλγαρικής Κατοχής της Ανατ. Μακεδονίας και της Δυτ. Θράκης, 1941-1944», το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε το 2003 με τίτλο: «Αντάρτες και Καπετάνιοι, Η εθνική αντίσταση κατά της βουλγαρικής κατοχής της Ανατ. Μακεδονίας και της Θράκης, 1942-1944» ενώ, ειδικά για τα γεγονότα της Δράμας, έχει συγγράψει μαζί με τον Δ. Πασχαλίδη, τη μονογραφία: «Τα γεγονότα της Δράμας Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941, εξέγερση ή προβοκάτσια;» που το 2004 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Άλλα έργα του: Το Ηφαίστειο του Αίμου, τα Βαλκάνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο (1992), Το άλλο σχολείο, πρόταση για μια παιδεία χωρίς αποκλεισμούς από την εμπειρία διδασκαλίας στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (2001), Το σύμπλεγμα της ήττας, Κύπρος και Μεταπολίτευση (2004) και Το σχολείο είναι γυρισμένο ανάποδα. Η γλωσσική διδασκαλία στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και τα κείμενα των μαθητών της (2011). Επίσης, έχει μεταφράσει από τα ισπανικά την ομιλία του Τσε Γκεβάρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1964 με τίτλο: «Πατρίδα ή θάνατος» καθώς και το«Μανιφέστο της Καρθαγένης» του Σιμόν Μπολίβαρ.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, του Παλέρμου και της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου 2013, http://argolika.gr/index.php/2013-10-18-08-26-52/2013-10-18-08-28-40/2013-10-18-08-30-14/1087-to-politiko-mithistorima-tou-hatzianastasiou

2 σχόλια στο “Το κτήμα που βλέπει στην Θάλασσα – Πολιτικό μυθιστόρημα

  1. Ελένη Παπαδάκη

    Γεια σου Τάσο. Να ξέρεις ότι έχεις κοινό στα Χανιά, προερχόμενο ακόμα και από το χώρο του ΠΑΜΕ!!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.