ΕΠΑΛ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

ΕΠΑΛ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Του Τάσου Χατζηαναστασίου*

Είναι πλέον φανερό σε όσους υπηρετούμε την πολύπαθη επαγγελματική εκπαίδευση πως ανομολόγητος σκοπός της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση των ΕΠΑΛ σε σχολές στοιχειώδους τεχνικής κατάρτισης στερώντας από τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων τη γενική παιδεία και μόρφωση.

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση υπέστη από το προηγούμενο καλοκαίρι έναν επώδυνο ακρωτηριασμό με την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων με μεγάλη ζήτηση που κάλυπταν σημαντικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας (όπως της Υγείας-Πρόνοιας) και τροφοδοτούσαν δυναμικούς κλάδους της οικονομίας (όπως της αργυροχρυσοχοΐας, της κομμωτικής – αισθητικής και των καλλιτεχνικών εφαρμογών). Αυτές οι ειδικότητες προσφέρονται πλέον αποκλειστικά από την ιδιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, οι αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα περιόρισαν τη διδασκαλία των μαθημάτων γενικής παιδείας με πιο κραυγαλέα περίπτωση την ουσιαστική κατάργηση της Ιστορίας που πλέον διδάσκεται αποκλειστικά και μόνον στην Α΄ τάξη μόλις μία ώρα την εβδομάδα!

Η επινοητικότητα, ωστόσο, όσων διαμορφώνουν την κυβερνητική πολιτική στην επαγγελματική εκπαίδευση αποδεικνύεται αστείρευτη. Με βάση εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία πριν από λίγες μέρες, προϋπόθεση για τον προβιβασμό από την Α΄ στη Β΄ τάξη του ΕΠΑΛ είναι να έχει ο μαθητής βαθμό 10 σε κάθε μάθημα ξεχωριστά με δικαίωμα να επαναλάβει τη γραπτή εξέταση σε δύο μόνο μαθήματα. Αν έχει βαθμό χαμηλότερο του 10 σε περισσότερα από δύο μαθήματα, τότε απορρίπτεται και επαναλαμβάνει την τάξη! Επισημαίνουμε πως στο Γενικό Λύκειο, σε όλα τα μαθήματα (εκτός της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών) απαιτείται ελάχιστος τελικός μέσος όρος στη βαθμολογία 8 για τον προβιβασμό. Το Υπουργείο προφανώς θεωρεί τους μαθητές του ΕΠΑΛ υψηλότερου επιπέδου από αυτούς του Γενικού Λυκείου και γι’ αυτό ανεβάζει γι’ αυτούς τον πήχη.

Στην ίδια λογική κινείται και ο καθορισμός της εξεταστέας ύλης στα Αγγλικά της Α΄ τάξης του ΕΠΑΛ, που προϋποθέτει πως οι μαθητές της έχουν επίπεδο γλωσσομάθειας Β1/B2, δηλαδή περίπου αντίστοιχο του Lower! Αντίστοιχες απαιτήσεις αφορούν σε γενικές γραμμές και τα υπόλοιπα μαθήματα.

Με όλα αυτά είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα έχουμε αύξηση του ποσοστού απόρριψης στην Α΄ τάξη των ΕΠΑΛ. Τίθεται επομένως το ερώτημα: τι και ποιον εξυπηρετεί αυτή η ειδική μεταχείριση των παιδιών της επαγγελματικής εκπαίδευσης; Τι και ποιον εξυπηρετεί η περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης; Ρητορικό προφανώς το ερώτημα.

* Τάσος Χατζηαναστασίου, φιλόλογος στο ΕΠΑΛ Ναυπλίου

ΠΗΓΗ: Δευ, 12/05/2014,  http://www.alfavita.gr/arthron/…85#ixzz31XHzPt1u

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.