ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

 

Του Απόστολου Παπαδημητρίου

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ολυμπιακοί αγώνες που διοργανώνονται από την πάλαι ποτέ Μεγάλη Βρετανία. Το Μεγάλη είναι πρόθεμα που εισήχθη κατά την περίοδο της κοσμοκρατορίας της ως αποικιακής δύναμης. Είναι όμως ένα σημαντικό στοιχείο της ιστορίας της, το οποίο οι διοργανωτές παρέλειψαν να προβάλουν κατά την τελετή ενάρξεως των αγώνων.

Παρέλειψαν να μας δείξουν κάποιο δουλεμπορικό σκάφος, το οποίο θα απέπλεε από κάποιο αφρικανικό αγκυροβόλιο γεμάτο σκλάβους στο αμπάρι του, οι οποίοι ή μάλλον όσοι κατάφερναν, δηλαδή μικρός σχετικά αριθμός, θα ανέβαιναν στο κατάστρωμα μόνον όταν το σκάφος προσάραζε σε αγκυροβόλιο επί αμερικανικού εδάφους, προκειμένου να πωληθούν ως σκλάβοι σε ιδιοκτήτες μεγάλων φυτειών, τις οποίες ανέπτυξαν οι άποικοι εξοντώνοντας τους γηγενείς Ινδιάνους! Παρέλειψαν ακόμη να δείξουν τη βία κατά αόπλων Ινδών, οπαδών του Γκάντι, οι οποίοι διεκδικούσαν ειρηνικότατα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους, την οποία είχαν μετατρέψει σε αποικία οι Βρετανοί σε συνεργασία με κάποιους εντόπιους προδότες!

Εκείνα που έδειξαν ήσαν αποκαλυπτικά της πολιτιστικής τους φτώχιας: Δύο κινηματογραφικοί ήρωες, ο ένας «απαράμιλλος» μυστικός πράκτορας και ο άλλος «κωμικός». Ο μεν πρώτος είναι ο προπαγανδιστής της μοναδικής ικανότητας των Βρετανών για ηρωικά κατορθώματα στο αγριότερο άντρο των «εχθρών» της διεθνούς ειρήνης ή στη δυσκολότερη κρεββατοκάμαρα. Ο δεύτερος ο αποκαλυπτικός παρουσιαστής της συμπάθειας των Βρετανών προς τη βρωμιά και την αηδία! Η υπέργηρη βασίλισσα, η και αρχηγός της αγγλικανικής εκκλησίας (τι άραγε να σημαίνει αυτό;) ολοκλήρωνε την πολιτιστική προβολή. Για να μη ξεχνούμε είναι αυτή που υπέγραφε τις θανατικές καταδίκες των αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. θεωρουμένων ως τρομοκρατών και ανέμενε την ενηλικίωση στη φυλακή του Ευαγόρα, για να υπογράψει και τη δική του!

Προέβαλαν με περισσή καύχηση, και πολύ ορθά, το δημόσιο σύστημα υγείας τους. Δεν μας είπαν όμως ποιό θα έπρεπε να είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα των υπηκόων της αυτής μεγαλειότητος, αν διανέμονταν τα υπερκέρδη από την υπερεκμετάλλευση των αποικιών στο παρελθόν αλλά και σήμερα.

Προσπαθώ να φέρω στη μνήμη μου την αντίστοιχη τελετή των ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα. Ήμουν αντίθετος προς την ανάληψη τους από τη χώρα μας και δεν απέβαλα όψιμα την εθνική υπερηφάνεια, δηλαδή μετά την κατανόηση από τους πολλούς των ολεθρίων συνεπειών από τη σπατάλη για την προετοιμασία τους. Με συνείχε τότε ο φόβος μήπως οι οργανωτές εκδηλώσουν το απύθμενο σύμπλεγμα κατωτερότητας που διακρίνει πολλούς Νεοέλληνες έναντι των Δυτικών, των «Ευρωπαίων»! Ευτυχώς οι οργανωτές της τελετής είχαν φανεί Έλληνες χωρίς συμπλέγματα ούτε ανωτερότητας ούτε κατωτερότητας. Έδειξαν πόσο υπερέχει το Γένος μας σε προσφορά πολιτισμού, τον οποίο έθεσε στη διάθεση των λαών του πλανήτη μας.

Ενθυμούμαι πολύ καλύτερα τα πικρόχολα σχόλια πλήθους Βρετανών σχολιαστών για την αναμενόμενη παταγώδη αποτυχία των αγώνων. Ενθυμούμαι ακόμη την τρομοκράτηση με το ενδεχόμενο να καταστεί η χώρα μας στόχος τρομοκρατών κατά τη διάρκεια των αγώνων. «Ευτυχώς» αγοράσαμε τα πανάκριβα μηχανήματα αστυνόμευσης και οι κακοί «τρομοκράτες» μας άφησαν ήσυχους! Πώς να μην εξοργισθώ από τις διθυραμβικές κριτικές σχολιαστών της τηλεόρασης μας για το φαντασμαγορικό θέαμα που προσέφερε στους λαούς του πλανήτη η τελετή έναρξης των αγώνων του Λονδίνου; Άραγε είχαν ενθουσιαστεί στον ίδιο βαθμό με την αντίστοιχη δική μας τελετή. Πολύ αμφιβάλλω. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να ενθουσιάζεται στον ίδιο βαθμό με τόσο διαφορετικές πολιτιστικές εκφάνσεις (αν δεχθούμε ότι υπάρχουν καλά και κακά πολιτιστικά στοιχεία). Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός προσώπων, τα οποία επηρεάζουν, ως εκ της ασχολίας τους, την κοινή γνώμη άκρως και επικίνδυνα δουλωμένων στη Δύση και την κουλτούρα της, για να μη χρησιμοποιήσω τον όρο πολιτισμός. Ό,τι και να προξενήσουν οι δυτικοί σε βάρος των λαών του πλανήτη πολέμους, λεηλασίες, άγρια εκμετάλλευση, καταπίεση και αδικία είναι καλώς καμωμένα. Αυτοί είναι οι καλλιεργημένοι, οι πολιτισμένοι! Εμείς είμαστε οι καθυστερημένοι, που πρέπει να κάνουμε σημαντικές προσπάθειες για να τους φθάσουμε! Και επειδή ο λόγος σήμερα συγκεκριμένα για τους Βρετανούς σημειώνω δύο γνωρίσματά τους. Το ήθος τους αποκαλύπτουν, όσοι από αυτούς επιλέγουν ως τόπο διακοπών τη χώρα μας και ιδιαίτερα την Κρήτη. Η χυδαιότητα και η εξαλλοσύνη προκαλούν καθημερινά τους φιλοξενούντες ή μάλλον όσους από αυτούς δεν αποδέχονται ότι πρέπει να υπομένουμε τα πάντα από εκείνους που μας αφήνουν το χρήμα τους. Η καλπάζουσα ροπή προς την ομοφυλοφιλία καθιστά τον μυστικό πράκτορα μάλλον εκπρόσωπο άλλου λαού. Όσο για τις νέες γυναίκες πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σημαντικός αριθμός από αυτές, περί το 40%, αναζητά κάθε βράδυ ερωτική περιπέτεια με άλλον σύντροφο.

Βέβαια στη χώρα αυτή της ηθικής παρακμής αρκετοί ανακαλύπτουν την ορθόδοξη πίστη, ώστε οι γηγενείς ορθόδοξοι να ξεπερνούν πλέον τους προερχομένους από ορθόδοξες χώρες εγκατεστημένους στη Βρετανία. Το τονίζουμε αυτό, για να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν κάποια γονίδια που επιβάλλουν την όποια συμπεριφορά σε έναν λαό. Είναι αυτή αποκλειστικά θέμα παιδείας. Και ασφαλώς υπάρχουν Βρετανοί που θλίβονται για την κατάντια της χώρας τους, όπως και Έλληνες που δεν αντιλαμβάνονται την δική μας πλέον κατάντια. Καθώς αποβάλλαμε την πατροπαράδοτη παιδεία διατρέχουμε τον κίνδυνο να εκδηλώσουμε ανάλογη συμπεριφορά στο εγγύς μέλλον.

Το άρθρο φέρει τον τίτλο ολυμπιακοί αγώνες. Να μην γράψω κάτι και για αυτούς πέρα από τα της τελετής ενάρξεώς τους; Σαν τι άραγε; Για τις βιομηχανίες παραγωγής υπεραθλητών, προκειμένου να αποκτήσουν γόητρο οι χώρες, που διαθέτουν τα μέσα; Να προβάλω τις ΗΠΑ, που έχουν θέσει στην υπηρεσία των αθλητών τους ακόμη και τη νανοτεχνολογία, ενώ παράλληλα έχουν την ισχύ, ώστε σπάνια αθλητές της να υπόκεινται στη διαδικασία εντοπισμού χρήσης απαγορευμένων ουσιών ή έχουν αναγάγει σε «επιστήμη» τη μη ανίχνευσή τους; Να προβάλω την Κίνα, που διενεργεί σύγχρονο παιδομάζωμα απομονώνοντας τους επίδοξους πρωταθλητές σε γυμναστικά κέντρα – στρατόπεδα απαγορεύοντας την επαφή με τους γονείς τους; Να παρατηρήσω την κάμψη των δικών μας επιδόσεων, καθώς πλέον δεν έχουμε χρήμα να σπαταλούμε;

Ας αφήσουμε τους ολυμπιακούς για τους άλλους, για μας είναι οι αγώνες. Είναι σύνθημα αναρχικού γραμμένο σε κάποιον τοίχο. Διαφοροποιώ το νόημά του. Συγκινούμαι, όταν βλέπω αθλητές ή φιλάθλους από φτωχή χώρα του πλανήτη να ανεμίζουν τη σημαία της χώρας τους μετά από σπάνια επιτυχία. Χωρίς να θεωρώ τη νίκη αυτή οπωσδήποτε «καθαρή», χαίρομαι την προσπάθεια να ορθώσουν το εθνικό τους ανάστημα, το καταπιεσμένο από τους ισχυρούς της γης. Είναι καιρός και για μας να αναλάβουμε έναν νέο αγώνα, τον αγώνα που διαχρονικά δεν εγκατέλειπαν ποτέ οι προγονοί μας: «Αμύνεσθαι περί πάτρης»! Ας μη περιμένουμε να ακούσουμε τον εθνικό μας ύμνο στους επόμενους ολυμπιακούς αγώνες ή να δούμε τη σημαία μας να επαίρεται σε κάποιο στάδιο. Ας τις προβάλλουμε να κυματίζουν στον εξώστη σε κάθε εθνική μας γιορτή και ας τραγουδούμε τον εθνικό μας ύμνο, που θεωρήθηκε περιττός και εξοβελίστηκε από τα αναγνωστικά μας, με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Παράλληλα ας μη λησμονούμε ότι ο ξένος ήταν ιερό πρόσωπο για τους προγόνους μας.

 

                                                                        «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», 6-8-2012

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.