Πρόληψη των Εξαρτήσεων και Οικογένεια

Πρόληψη των Εξαρτήσεων και Οικογένεια

Του Αλέξανδρου Σταθακιού

 

Όλοι αναρωτιούνται γιατί τα παιδιά μας, στρέφονται όλο και περισσότερο στα ναρκωτικά και συνήθως είναι τα «καλύτερα παιδιά», τα πιο ευαίσθητα, όπως λένε οι δικοί τους.

Μπορεί να φταίει η περιέργεια και οι κακές συναναστροφές, η πολύ μεγάλη διαθεσιμότητα της ουσίας,  ο «μύθος» που έχει δημιουργηθεί για τα ναρκωτικά  και η «έλξη του απαγορευμένου».

Όλα αυτά μπορεί να παίξουν ρόλο  στο να δοκιμάσουν τα παιδιά τα ναρκωτικά και, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του ΕΚΤΕΠΝ, ένας πολύ μεγάλος αριθμός των νέων δοκιμάζει ναρκωτικά.

Ακόμα και γι’ αυτό το στάδιο του πειραματισμού υπάρχουν κοινωνικές και ψυχολογικές αιτίες. Τι έχει να μας πει ένας νέος που ψάχνει το περιθώριο;

Που προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να ταράξει τα νερά;

Μήπως δεν μπορεί να μας μιλήσει αλλιώς;

Δεν θα εξαρτηθούν όμως όλοι.

Κάποιοι έχουν παραπάνω λόγους για να εξαρτηθούν από τις ουσίες.

Να σχετιστούν με τις ουσίες έως ότου  η εξάρτηση τους από αυτές γίνει ένας τυραννικός καταναγκασμός που  κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει μόνος του.

Τις  αναζητούν γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να φεύγουν από την πραγματικότητα που ζουν.

Τους δίνουν την δυνατότητα  ανάμεσα στον εαυτό τους, που δεν τον αντέχουν, και τους άλλους, που επίσης δεν αντέχουν να βάλλουν  ένα τοίχο:  Ένα φοβερό τσοπανόσκυλο  που μας κρατά μακριά τους. Τις Ουσίες

Δεν μπορούν τα παιδιά αυτά να δημιουργήσουν αληθινές σχέσεις με τους Άλλους, το εγώ τους είναι ασταθές γεμάτο ρήγματα, έτοιμο να σωριαστεί και να ναρκωτικά έρχονται σαν υποστήριγμα.

Αυτός ο άνθρωπος σε πολύ πρώιμη ηλικία  ένοιωσε ότι δεν μπορεί να σχετιστεί και να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους. Ζώντας σε ένα περιβάλλον  υπερπροστατευτικό, ή άτεγκτο,  με δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων, βίωσε τις κοντινές σχέσεις, τις σχέσεις με τους σημαντικούς άλλους ως απειλή, γι αυτό βάζει τον τοίχο των ναρκωτικών, ή ως απόλυτη εξάρτηση έτσι ζητά το δεκανίκι για να συνεχίζει να είναι άβουλος.

Άλλη μία περίπτωση είναι να βίωσε έναν «υπόγειο», αλλά ωστόσο αδυσώπητο ανταγωνισμό μεταξύ των γονέων του, ή άλλων αγαπημένων του προσώπων, γεγονός που τον έκανε πολύ ευάλωτο, με τα «κομμάτια» του να είναι μέσα του σε μια διαρκή σύγκρουση, τόση όσο η χρήση και η φυγή μέσα από αυτή, να είναι μια λανθασμένη βέβαια προσπάθεια κατευνασμού.

Όταν δεν του δόθηκαν οι ευκαιρίες για να δοκιμάσει μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της οικογένειας δεξιότητες, ικανότητες, να του αναγνωριστεί ότι συχνά μπορεί να κάνει και λάθη, ότι μπορεί να υπάρξουν πράγματα στα οποία δεν θα τα καταφέρνει τέλεια, το «άγχος  αποχωρισμού του» από αυτή την οικογένεια, μπορεί να γίνει τόσο δυνατό ώστε να αποτελέσει μια επιπλέον αιτία στο πολυπαραγοντικό φαινόμενο της εξάρτησης. Χώρια, που όταν ο άνθρωπος μεγαλώνει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, που του λείπει η πρωτοβουλία και η ζωντάνια, όταν κάποια στιγμή αναγκαστικά θα φύγει από αυτό, θα το δει ως ευκαιρία για νέες, δυνατές «εμπειρίες».

Αν πάλι δεν θελήσει μέσα του να φύγει, ίσως δοκιμάσει με την χρήση να μετατρέψει τον εαυτό του σε ένα «μεγάλο παιδί».

Εννοείται ότι σε ένα τέτοιο οικογενειακό σύστημα  τα διάφορα τραυματικά μεν αλλά πιθανά στη ζωή βιώματα, δηλαδή απώλειες, χωρισμοί, θάνατοι, κλπ, αποκτούν άλλη δυναμική.

Κάποια στιγμή έρχεται η γνωστή κρίση της εφηβείας…Κανένας άνθρωπος δεν υπάρχει που να μην πέρασε την κρίση της εφηβείας και να μην την ξεπέρασε.

Ο έφηβος  όμως με την ψυχολογική κατάσταση που περιγράψαμε,  αισθάνεται να βαθαίνει το εσωτερικό του κενό και προσπαθεί σ’ αυτή τη στιγμή που μεγαλώνει ο πόνος του, η ανία, το άγχος του να ναρκώσει το ψυχικό του όργανο με ουσίες.

Όμως πέρα από την «διαταραχή» εντός του πολύ στενού του κοινωνικού πλαισίου, της οικογένειάς του αντιμετωπίζει και την δυσλειτουργικότητα του ευρύτερου κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του.

 Μεγαλώνει μέσα σε μια πραγματικότητα που δεν  εμπνέει το άτομο να συναντήσει τους άλλους στη βάση κοινών αξιών, πεποιθήσεων, σκοπών.

Ακούει διαρκώς, κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, ότι ζούμε το τέλος των ιδεολογιών, των κοινωνικών αναφορών ζούμε σε μια εποχή ατομοκεντρισμού, σε μια εποχή που οι αξίες καταρρέουν η μια μετά την άλλη .

Ο νέος   αισθάνεται  έτσι κι αλλιώς μεγάλη μοναξιά  μέσα σ’ αυτή την ατομο-κεντρική κοινωνία, μακριά από όλους, χωρίς τη δυνατότητα να έχει κοινωνικά στηρίγματα, να έχει πρότυπα. Φανταστείτε τώρα τη μοναξιά του να επιδεινώνουν και άλλοι πιο προσωπικοί παράγοντες.

Οι γονείς του που έτσι κι αλλιώς αισθάνεται την ανάγκη να γκρεμίσει από το βάθρο τους του φαίνονται πολύ μικροί, δεν μπορεί να ταυτιστεί μαζί τους.  Δεν έχουν κάτι δυναμικό, κάτι δημιουργικό να του δώσουν.

Συνήθως στην Ελλάδα στερούνται ακόμα και την επικοινωνία με φίλους, γιατί δεν έχουν χρόνο. Πρέπει να δουλεύουν από το πρωί ως τα μεσάνυχτα για να του προσφέρουν ανέσεις και φροντιστήρια..

Εκείνο, όμως  που δεν παίρνει είναι αυτή τη σχέση που έχει μεγάλη ανάγκη, την συναισθηματική συναλλαγή.

Και τι να βάλει στη θέση των γονέων. Τους σταρ που κέρδισαν σχεδόν αυτόματα και χωρίς πολύ κόπο δόξα και χρήμα;

Μάλλον αυτός δεν θα το πετύχει και βαθιά μέσα του το ξέρει και μεγαλώνει ο πόνος του..

Να αναφέρουμε και το εκπαιδευτικό σύστημα, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας. Οι περισσότεροι νέοι ήδη από το γυμνάσιο εργάζονται πάνω από 12 ώρες. Και αυτός από μόνος του είναι ένας παράγοντας σημαντικός για την κατάχρηση ουσιών.

Ποιος θα γίνει ο Ενήλικας Υποστηρικτής αυτού του νέου;

Ο Καθηγητής;

Ο Γυμναστής;

Ο υπεύθυνος της πολιτιστικής ομάδας;

Ένα άτομο της κοινότητας που μπορεί να τον πλησιάσει;

Βέβαια συχνά συναντούμε και περιπτώσεις, όπου αρκετοί νέοι στράφηκαν στα ναρκωτικά, επειδή στο περιβάλλον τους κυριαρχούσε η βία, επειδή ουσιαστικά έλειπε και θρηνούσαν τον έναν ή και τους δυο γονείς τους, επειδή υπήρχε ελλειμματικός ή και μηδαμινός γονεϊκός έλεγχος.

Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις.

Ίσως εδώ  να είναι προφανής η συσχέτιση, όμως δεν εξηγούν  την πλειονότητα των περιπτώσεων εξάρτησης.

Πάρα πολλές περιπτώσεις που συχνά είναι φαινομενικά ανεξήγητες. Εμείς μέσα από τις καταγραφές των θεραπευτών που ακούσαμε και διαβάσαμε, παραθέσαμε ένα σχήμα μέσα από το οποίο μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί -ας πούμε τα παιδιά της διπλανής πόρτας- στρέφονται στα ναρκωτικά. Όχι για να φοβίσουμε, αλλά για να προλάβουμε κατανοώντας τις αιτίες τις κοινωνικές

Βέβαια η χρήση αυτών των στοιχείων πρέπει να γίνεται με σύνεση, γιατί μια ολόκληρη σειρά μοναδικών παραγόντων οδήγησαν το κάθε εξαρτημένο πρόσωπο, σε αυτή την νοσηρή κατάσταση και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν φτάνει μια αιτία για να εξαρτηθεί κανείς. Δεν θέλουμε εδώ να δημιουργήσουμε στερεότυπα, αλλά να έρθουμε πιο κοντά στην κρυμμένη πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων.

Για μας οι διάφορες τυπολογίες «επικίνδυνων» προς εξάρτηση προσωπικοτήτων, έχουν πολύ μικρή αξία.

Στόχος μας είναι όλη η κοινότητα

Στόχοι μας είναι χώροι συμβίωσης, κοινωνικοποίησης και νοηματοδότησης της ζωής:

Οικογένεια , Σχολείο, Εργασία, ΜΜΕ, Γειτονιά κλπ.

Για τα στελέχη πρόληψης  η κατάχρηση ουσιών και η εξάρτηση (όπως και πολλές άλλες ψυχολογικές «διαταραχές») αντιμετωπίζονται ως σύμπτωμα πολλών επιβαρυντικών παραγόντων (ψυχολογικών, κοινωνικών & βιολογικών), μοναδικά αλληλοπλεκομένων για το κάθε πρόσωπο.

Το δίλημμα αν τα αίτια είναι πρώτα ατομική η κοινωνικά, δεν μπορεί να είναι αληθινό, αφού άτομο και κοινωνία βρίσκονται πάντα σε μια διαλεκτική σχέση και η προσωπική ιστορία ενός είναι συνάρτηση της ιστορίας και πολλών άλλων. Αυτοί οι άλλοι δεν είναι η κοινωνία, δεν «κουβαλάν» στη σχέση με κάποιο τρόπο την κοινωνία;

Αλλά εδώ οι σημαντική  άλλοι , για αυτή την ομιλία είναι η οικογένεια:

Λοιπόν τι μπορεί να κάνει μια οικογένεια, ποια «ασπίδα» μπορεί να δώσει στα νεαρά βλαστάρια της, ως προστασία απέναντι σε αυτό το σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο;

Αυτή η ασπίδα μπορεί να χτιστεί σταδιακά και σε γενικές γραμμές συνίσταται στο εξής:

 Να έχουν μια θετική, αλλά και ρεαλιστική ταυτόχρονα, εικόνα του εαυτού τους και των ικανοτήτων τους.

 Πράγμα που σημαίνει:

  • Ότι μπορούν να δεχτούν δημιουργικά την κριτική των άλλων, να αντέχουν την επιθετικότητα των άλλων, τις ματαιώσεις και τα λάθη τους.

Επίσης για μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και ισότιμα στην κοινωνική ζωή με το παράδειγμα τους κυρίως οι γονείς να τους δώσουν αξίες και την αίσθηση ότι ο άνθρωπος είναι δημιουργός του κοινωνικού περιβάλλοντός του και όχι παθητικός αποδέκτης του.

Οι νέοι χρειάζονται παράδειγμα και νόημα, όχι συμβουλές

Αντίθετα πρέπει οι γονείς να δημιουργούν συνθήκες όπου θα δοκιμάζονται και θα αναπτύσσονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον οι κοινωνικές  και επικοινωνιακές δεξιότητες των νέων.

Οι γονείς να νοιάζονται μήπως τα παιδιά τους μπροστά στην αβέβαιη ζωή που έρχεται (για το τέλος της μισθωτής εργασίας μιλάει ο Τζέρεμυ Ρίφκιν) βιώνουν  υπερβολικό άγχος, αλλά επίσης

Να καλλιεργούν την καλή εγρήγορση. Η μειωμένη αντοχή στις «ματαιώσεις» είναι ένας εξίσου σοβαρός παράγοντας που σχετίζεται με τις ψυχολογικές διαταραχές σαν την εξάρτηση.

Όλο αυτό  το εγχείρημα της Πρόληψης σήμερα βρίσκεται υπό την απειλή της παρακμής, όχι βέβαια των εγγενών δυσκολιών, οι οποίες υπάρχουν, αλλά δεν είναι αξεπέραστες,  αλλά εξαιτίας μιας αντίληψης που λέει ότι η Πρόληψη στον ευρύ πληθυσμό πρέπει να δώσει την θέση της σε άλλες υγειονομικές τακτικές.

7/11/07, Α. Σταθακιός

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.