Πάτρα: Το «Καρναβάλι των μικρών» ένα κακέκτυπο

Το «Καρναβάλι των μικρών» ένα κακέκτυπο του «Καρναβαλιού των Μεγάλων» (Στην Πάτρα)

 

Του Αλέξη Γκλαβά


 Γιατί καταργήσαμε τις ποδιές στα σχολεία; Γιατί τα παιδάκια – λέει – καταπιέζονταν από την ομοιομορφία της στολής και δεν μπορούσαν να βγάλουν την προσωπικότητά τους και να λειτουργήσουν – ξαναλέει – ως αυτόνομες και ανεξάρτητες οντότητες. Εάν δεχθούμε αυτή την άποψη για σωστή, τότε γιατί επιβάλλαμε τα group στο «Καρναβάλι των Μικρών»; 

Γιατί καταργήσαμε την αυτόνομη και ανεξάρτητη παρουσία των παιδιών και τα κάναμε αρνάκια στο κοπάδι; Μέλη μιας αγέλης, με έντονα καλλιεργούμενη την ψυχολογία του κοπαδιού (προσοχή! όχι της ομάδας και της συν-εργασίας) και η οποία συμπεριφέρεται σαν ένα κακέκτυπο των τεράστιων μπουλουκιών του «Καρναβαλιού των Μεγάλων»; Πως και πόσο θα μπορέσουν να βγάλουν την προσωπικότητά τους και την ανεξάρτητή τους οντότητα συναγελαζόμενα και χοροπηδώντας μαζί με καμιά εκατοστή άλλα; Και τι προσέθετε το θέαμα που αντικρίσαμε την προπερασμένη Κυριακή στο Καρναβάλι και στην «αγωγή» των πιτσιρικάδων; Και τι σημαίνει άραγε αυτό το «κουφό» που εν πλήρη σοβαρότητι ακούστηκε; «Να αποκτήσουν τα παιδιά Καρναβαλική συνείδηση»; What is Carnavaliki syneidisi?

Αποτελεί π.χ. «Καρναβαλική συνείδηση» η πλήρης αδιαφορία για το τι, γιατί και πως, μέχρι την παρέλαση της προτελευταίας και τελευταίας Κυριακής; Αποτελεί «Καρναβαλική συνείδηση» η παράδοση άνευ όρων και δη επί πληρωμή της διαχείρισης της προσωπικότητας στον «αρχηγό» ή τον «υπεύθυνο» του group; Αποτελεί «Καρναβαλική συνείδηση» η μη συμμετοχή σε οτιδήποτε – πλην των πάρτι του group – σ’ όλη τη διάρκεια του Καρναβαλιού; Αποτελεί «Καρναβαλική συνείδηση» η μη κατάθεση οποιασδήποτε άποψης, παρά μόνον ενός υπολογίσιμου αριθμού ευρώ; Αποτελούν «Καρναβαλική συνείδηση» τα εκατοντάδες αλαλάζοντα ομοιόμορφα (μη) ντυμένα μέλη; Η μήπως αποτελούν «Καρναβαλική συνείδηση» τα πάνω από 130 περιστατικά οξείας μέθης της περσινής τελευταίας Κυριακής του Καρναβαλιού που ανέφερε ο κ. Μπαράκος στην σχετική με το αλκοόλ ημερίδα;

Τι προσπαθούμε λοιπόν να κάνουμε με τούτο το www.clonechildren.patras.gr που έχουμε εφαρμόσει και στα πιτσιρίκια; Να τα ομογενοποιήσουμε καθιστώντας τα άβουλα πλάσματα στο έλεος του χαβαλέ, της κακώς εννοούμενης διασκέδασης και του αυριανού εκμεταλλευτή τους groupιέρη; Και η διαφωνία του υπογράφοντος δεν είναι ούτε στην Καρναβαλοπαραμυθούπολη, ούτε στα παιχνίδια, ούτε στη μεταμφίεση. Στην φασίζουσα παντοδυναμία των group είναι. Στην επιβολή της άποψης ότι για να διασκεδάσεις, για να καταλάβεις τι είναι Καρναβάλι, οφείλεις να συντρίψεις την όποια προσωπικότητά σου, να απεκδυθείς ακόμα και την παλιά παρεΐστικη συν-μετοχή και να αποτελέσεις έναν απλό αριθμό στα γούστα του οποιουδήποτε «αρχηγού». Και με το να επιβάλλεις αυτή την άποψη στα παιδιά, δημιουργείς τους υποταγμένους πολίτες-κοπάδια του αύριο. Οι οποίοι, εξ απαλών ονύχων ήδη, θα έχουν συνηθίσει να υποτάσσονται στον «αρχηγό», να αποφεύγουν να σκέπτονται και να δρουν σαν προσωπικότητες, αλλά να αποτελούν μέλη μιας ομοιόμορφης μάζας η οποία «καρναβαλίζεται» θεοποιώντας τον χαβαλέ και χωρίς να διακρίνει οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού.

Έτσι, ή κάπως έτσι, δημιουργούνται οι αυριανοί πολίτες. Οι πολίτες που – όπως είχε πει κάποτε κάποιος έφηβος «βουλευτής» στη Βουλή των Ελλήνων – το όνειρό τους είναι να πετύχουν στη Νομική. Οι πολίτες που ποτέ δεν θα μάθουν να σκέπτονται και να αντιδρούν αλλά μόνον να καταθέτουν τον οβολό τους στον σκεπτόμενο και αποφασίζοντα, οι πολίτες που θα έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως ότι αποτελούν έναν απλό αριθμό, ένα απλό – ανενεργό και άβουλο – μέλος και όχι μια ανεξάρτητη και πολύπλοκη οντότητα με υποχρεώσεις και δικαιώματα.

Αλλά ξέχασα. Στην πόλη του Καρναβαλιού ΔΕΝ πρέπει να κάνεις ερωτήσεις. ΔΕΝ πρέπει να έχεις διαφορετική οπτική από την οπτική της μάζας, ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείς την φαιά ουσία -όση τουλάχιστον διαθέτεις- παρά μόνον για να εκφωνείς διθυράμβους και Ωσαννά!

Αλέξης Γκλαβάς, 2002

Υ.Γ. Είναι σαφές ότι, όλα τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με μερικά, γνωστά και μη εξαιρετέα, λίγα και διαρκώς μειούμενα group, που και συλλογικά δρουν και «Καρναβαλική συνείδηση» (ότι και να σημαίνει αυτό) έχουν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.