Μεταμόρφωση της αρνητικότητας σε κάτι θετικό και δημιουργικό

Μεταμόρφωση της αρνητικότητας σε κάτι θετικό και δημιουργικό

Της Άννας Σολωμού*

Η Συνθήκη των Πρεσπών ενδεχομένως να αποτελέσει είτε μια ιστορικοκοινωνική πραγματικότητα, όπου μας παρέχει την ευκαιρία, μέσα σε συνθήκες διαλόγου, να συγκατασκευάσουμε την ταυτότητα του εγχειρήματος προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος σε κοινωνικό επίπεδο των δύο πλευρών, είτε ως ένας ακόμη «άταφος νεκρός» μεταξύ στρατοπέδων που διεκδικούν τη σωρό ως τρόπαιο, ενισχύοντας την επιθετική τακτική που προκαλεί ο φόβος και ο διχασμός.

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μόνο θετικές απαντήσεις ή λύσεις στα προβλήματα που μεταμορφώνονται σε ανοιχτά ερωτήματα. Η αρνητικότητα διέπει όλα τα όντα και τα πράγματα και εμφανίζεται εκεί που δεν την περιμένουμε. Το ερώτημα είναι: Πώς μπορούμε να σταθούμε και να κινηθούμε φιλικά ως προς αυτήν την αρνητικότητα, αναλαμβάνοντάς την, αφομοιώνοντάς την και μεταμορφώνοντάς την;

Κατ’ αρχήν κάθε πρόβλημα είναι ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Ας σκεφτούμε λοιπόν ένα πρόβλημα. Ποιο είναι το ανεκπλήρωτο όνειρο πίσω απ’ αυτό;

Μπορούμε αντί να μιλήσουμε για το πρόβλημα να μιλάμε για τη λύση; Οι λέξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η γλώσσα δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, φτιάχνει την πραγματικότητα. Οι λέξεις φτιάχνουν τον κόσμο, τα συναισθήματα. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε αξίες δημιουργούν έναν άλλον κόσμο.

Έχουμε ατομική και συλλογική ευθύνη ως προς την αρνητικότητα που φέρουμε ως άνθρωποι αλλά και ως προς τις διαδικασίες αφομοίωσης και μεταμόρφωσης αυτής της αρνητικότητας σε κάτι θετικό και δημιουργικό.

Σε μια εποχή όπου σε διεθνές επίπεδο έχουν ρευστοποιηθεί τα ενιαία και συλλογικά υποδείγματα οργάνωσης του βίου, ενώ οι διαδρομές του βίου καθίστανται ολοένα και πιο ασυνεχείς κι ενδεχομενικές, εκτιμώ πως το «ομού σκέπτεσθαι» παράγει ελπιδοφόρες αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

* Η Άννα Σολωμού είναι ψυχολόγος.

ΠΗΓΗ: 11/02/2019, πατρινή εφημ. Πελοπόννησος, http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=507250&srv=28&fbclid=IwAR3Um6UieiZxIEtqJnj3fQEtJ9_aSPPerYAh94L2a9iSIY4GQUwJx0tviL4

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.