Οι νεροκολοκύθες του Παναγιώτη Χαλούλου

Οι νεροκολοκύθες του Παναγιώτη Χαλούλου

Της Παναγιώτας Π. Λάμπρη*

Ως παιδί θυμάμαι κρεβατίνες, όπου έθαλλαν κληματαριές, αλλά και δέντρα σε αυλές σπιτιών, να κοσμούνται με νεροκολοκύθες διαφόρων μεγεθών, αφού άλλοτε στρουμπουλές, με ίσιο ή περίτεχνα στρεβλό λαιμό, κι άλλοτε κυλινδρικές και μακριές σαν παχουλά φίδια έδιναν τον τόνο της αισθητικής των ενοίκων. Κάποιες εξ αυτών έμεναν στη θέση τους μέχρι που έπεφταν τα φύλλα των κληματαριών και των δέντρων, αλλάζοντας χρώμα και γενόμενες χαριτωμένα αθύρματα των ανέμων, ενώ άλλες συλλέγονταν και μεταβάλλονταν σε χρηστικά αντικείμενα, όπως φλασκιά για τη μεταφορά νερού, ποικίλα σκεύη φαγητού, ανθοδοχεία, …

Η νεροκολοκύθα, άλλωστε, αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς της καθημερινής ζωής και της καλλιτεχνικής έκφρασης πολλών κοινωνιών σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει, εκτός από οικιακά σκεύη, μουσικά όργανα, καπέλα, μάσκες, κουδουνίστρες, φωλιές, φωτιστικά, …, καθώς και να ευφρανθεί με την επινοητικότητα των δημιουργών τους.

Στους εμπνευσμένους δημιουργούς μεταμορφωτές νεροκολοκυθών εντάσσεται και ο εγνωσμένης αξίας εικαστικός Παναγιώτης Χαλούλος, του οποίου η καινούργια καλλιτεχνική κατάθεση με θέμα «Οι πολλαπλές μεταμορφώσεις της νεροκολοκύθας» αναμένει στο στέκι της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, Σαχτούρη 64, κάθε φιλότεχνο, και όχι μόνο. Βέβαια, όσοι παρακολουθούν την καλλιτεχνική του πορεία, γνωρίζουν πως στον ίδιο χώρο εξέθεσε πριν δύο χρόνια μια σειρά δημιουργιών από νεροκολοκύθες, των οποίων τα θέματα ήταν εμπνευσμένα από το φυσικό περιβάλλον, το στεριανό, το εναέριο και το θαλάσσιο.

Αυτή τη φορά ο ζωγράφος Παναγιώτης Χαλούλος ανανέωσε τη θεματική του, που έχει ως αφετηρία το φυσικό περιβάλλον, πρόσθεσε καινούργια θέματα και, φυσικά, αξιοποίησε εμπνευσμένα το βασικό του υλικό, το οποίο κυριολεκτικά μεταμόρφωσε, κάνοντας χρήση νέων τεχνικών, όπως της πυρογραφίας, και ενσωματώνοντας με περισσή μαεστρία υλικά, όπως τον χαρτοπολτό, τα φτερά, το φυσικό σφουγγάρι.

Έτσι, όποιος επισκεφτεί το στέκι της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας από το Σάββατο 28 Απριλίου μέχρι την Παρασκευή 11 Μαΐου, πλην Σαββάτου και Κυριακής (λόγω των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά η έκθεση δεν θα λειτουργήσει και τη Δευτέρα 30 Απριλίου και την Τρίτη 1 Μαΐου) και κατά τις ώρες 7:00 – 9:00 μ.μ., εκτός που θα γνωρίσει και θα τιμήσει τον καλλιτέχνη Παναγιώτη Χαλούλο, θα απολαύσει τις μεταμορφωμένες νεροκολοκύθες του, των οποίων η θεματική αφορά σε ζώα (γάτες, καμηλοπαρδάλεις κ.λπ.), σε πουλιά (τσαλαπετεινούς, πάπιες, φλαμίνγκο, κύκνους, παγόνια κ.λπ.), σε πινόκιο, σε κούκλες, σε αρχαία αγγεία, σε κοχύλια, σε φωτιστικά, σε… και, χωρίς άλλο, θα περάσει ένα ενδιαφέρον απόγευμα.

ΠΗΓΗ: 29-04-2018, αναρτήθηκε: https://www.facebook.com/pchaloul. Το είδα: http://users.sch.gr/panlampri/arthr82.html

* Η Παναγιώτα Π. Λάμπρη είναι φιλόλογος, συγγραφέας. Περισσότερα εδώ: http://users.sch.gr/panlampri/index.html

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.