Επισήμανση 14 σημείων του τελικού πορίσματος Λιάκου για την εκπαίδευση

Επισήμανση 14 σημείων του τελικού πορίσματος Λιάκου για την εκπαίδευση 

Της Έφης Ψωίνου*

Τα 14 σημεία όχι του Ουίλσον, αλλά του τελικού πορίσματος Λιάκου, που πρέπει ιδιαιτέρως να επισημανθούν:

1) Η ΟΛΜΕ όταν αιτείται 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση αναφέρεται στο εξατάξιο δημοτικό, στο τριτάξιο γυμνάσιο και στο τριτάξιο λύκειο. Το πόρισμα Λιάκου στη σελίδα 4 ως 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση χαρακτηρίζει/προτείνει το εξής σχήμα: διετές νηπιαγωγείο, εξατάξιο δημοτικό, τετραετές γυμνάσιο. Μόνο αυτό. Σφυρά λήξη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 16 αφήνοντας το λύκειο-το οποίο το οραματίζεται εντελώς διαφορετικά- εκτός.

2) «Εγκαταλείπεται η σπειροειδής προσέγγιση στα αντικείμενα μάθησης» (σελ. 5). Γιατί; Είναι αντιπαιδαγωγική; Δεν διευκρινίζεται. Ή κρίνεται από τους δημιουργικούς λογιστές της εκπαίδευσης ότι είναι πεταμένα λεφτά;

3) Στη σελ. 7 υπάρχει απόσπασμα δημοσιεύματος στην ΑΥΓΗ! Δεν σχολιάζω περαιτέρω.

4) «…τα ΑΕΙ θα αποκτήσουν το προφίλ των υποψηφίων που ταιριάζει στα τμήματα τους» (σελ. 26). Με άλλα λόγια, στην ιατρική, τη νομική, το ΕΜΠ χωράνε μόνο οι αστοί και ουδείς άλλος. Αυτό λέει.

5) Όλη η ουσία του πορίσματος Λιάκου βρίσκεται σε δυο-τρείς φράσεις. Η κυριότερη από αυτές είναι στη σελ. 27 «να αναμορφώσουμε… μειώνοντας». Έτσι προκύπτουν στη λογική των περικοπών και οι «συναρμογές» γνωστικών αντικειμένων. Στην ίδια σελίδα ο 15χρονος μαθητής θεωρείται μικρός, αλλά ο 16χρονος μεγάλος!

6) «Το ποιο βιβλίο θα διδαχθεί και το ακριβές αναλυτικό πρόγραμμα θα καθορίζεται τοπικά από τους εκπαιδευτικούς» (σελ. 28), οι οποίοι θα παράγουν κι εκπαιδευτικό υλικό. Όπως κάνουν στα δημόσια ΙΕΚ. (Πάμε για κατάργηση βιβλίων, σχολικών εγχειριδίων; Μάλλον.) Αυτό σε συνδυασμό με την εξέταση από τράπεζα θεμάτων σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο σημαίνει εφαρμογή κι άλλου κόφτη στην εκπαίδευση. Αυτό ούτε καταργεί, ούτε περιορίζει τα φροντιστήρια, που θα ακολουθήσουν στα προγράμματα τα τοπικά σχολεία, αλλά θα φροντιστηριοποιήσει τα ίδια τα σχολεία στην προσπάθεια καλύτερης παρακολούθησης, από κοντά της τράπεζας θεμάτων, πέρα από όλη τη φύση του νέου διετούς λυκείου, που γίνεται εξ ολοκλήρου φροντιστηριακή με μαθήματα κατεύθυνσης ουσιαστικά και μάλιστα σε ανώτερο επίπεδο για καλύτερη προοπτική στη συνέχεια.

7) «όλο το σώμα γνώσεων που πρέπει να προσπελάσουν οι μαθητές» (σελ. 29). Γνώση-πακέτο. Φοβάμαι ότι τελικά οι μαθητές θα το… προσπεράσουν…. Αχ, αυτή η γλώσσα του πορίσματος με σκοτώνει… «μ΄ενα κορμί ό,τι κάνω σε ένα φλαμέγκο επάνω», που λέει και η Χ. Αλεξίου.

8) Τα όσο γίνεται περισσότερα παιδιά στα τμήματα είναι «παιδαγωγικά σωστό» (σελ. 30). Το λογιστικά ορθό έγινε παιδαγωγικά ορθό. Έχουν κάνει το άσπρο μαύρο. Αλλά δεν βαριέσαι και το μαύρο χρώμα είναι.΄Η μήπως όχι; Ή μήπως δεν είναι χρώμα το λευκό;

9) «Επιτέλους υποδομές σύγχρονης τηλεεκπαίδευσης» (σελ. 30). Κι έλεγα τι μας λείπει, τι μας λείπει στην εικονική πραγματικότητα της εκπαίδευσης; Και δεν μπορούσα να το βρω…το βρήκε ο Λιάκος. Ευτυχώς. Βρε μπας και με κλέβει; Από την εποχή Αρβανιτόπουλου φωνάζω ότι έρχεται ο εκπαιδευτικός Digea. Μη νομίζετε ότι η Digea θα κλείσει. Θα αναβαθμιστεί βρε.

10) Τα περί έντασης εργασίας και αποτελεσματικότητας στην ίδια σελίδα δεν τα σχολιάζω. Είναι προφανές ότι οι συντάκτες τους έτσι εργάζονται γι΄αυτό και δεν προλάβαιναν να πατήσουν και το space τις περισσότερες φορές στο κείμενο του πορίσματος! Είναι επίσης προφανές ότι δεν έχουν διαβάσει ποτέ τις απόψεις των Gantt και Mayo και άλλων για τα ζητήματα της εργασίας και της αποτελεσματικότητας.

11) Στη σελίδα 32 λέει ξεκάθαρα ότι τα μαθήματα των μετακινούμενων(!) μαθητών σε άλλο σχολείο -κι αυτό το της μετακίνησης παιδαγωγικά ορθότατο το βρίσκει! – μπορούν να γίνονται μέχρι τις 4:00 μ.μ..

Νάτη και η νέα αύξηση ωραρίου, την οποία δεν θεωρεί παραβίαση του εργασιακού ωραρίου ούτε από τους ίδιους τους καθηγητές, αφού χρόνια τώρα δέχονται να κάνουν τα πολιτιστικά τους προγράμματα μετά τις 2:30 παρακαλώ για συμπλήρωση ωραρίου, λέει, που σ΄αυτή την κατηγορία είναι οι λιγότεροι βέβαια, αλλά δεν το λέει. Τους περισσότερους, τους εθελοντές, που τα κάνουν πέραν του συμπληρωμένου ωραρίου τους μετά τις 2:00 και, ούτε που τους αναφέρει.

Καλά κορόϊδα είμαστε, συνάδελφοι. Βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας. Αρκετοί ζηλωτές μου τρέχετε να κάνετε προγράμματα ακόμη και τις Κυριακές. Φάτε την τώρα κι εσείς και όλοι μας. Σιωπή.

12) Για «τη θέσπιση κινήτρων», «την κάμψη των αντιστάσεων», «τη στρατολόγηση» (σελ. 33) νέου δυναμικού, άπειρων, πρόθυμων και υπάκουων, εκπαιδευτικών-φαντάρων μια ρήση χουντική μου έρχεται στο μυαλό. Μ’ αυτή δένει τέλεια αυτή η εκφορά λόγου του πορίσματος Λιάκου και καθόλου δεν με ξενίζει αυτό. «‘Ο,τι δεν λύνεται, κόβεται». Αλλά αυτό θα απαντήσουμε κι εμείς στην πράξη σ΄ όλους αυτούς, που απεργάζονται το τέλος της εκπαίδευσης για όλους και τη δημιουργία ενός ελιτιστικού, άκρως ταξικού σχολείου.

13) «Διαχείριση των 150 ειδικοτήτων» (σελ. 34) σε συνδυασμό και με άλλα απαξιωτικά που αναφέρονται στις σελίδες 18 και 28 σημαίνει απολύσεις…απελευθερωμένες μάλιστα λόγω της «μεταρρύθμισης», της «αναμόρφωσης», της «αναδιάρθρωσης», της «αναδιοργάνωσης» της εκπαίδευσης και ας διαμαρτύρονται κι ας φωνάζουν κάποιοι. Αυτό εννοεί.

Αυτοί είναι εύκολα διαχειρίσιμοι. Τους κολλάς το ταμπελάκι «συντεχνία» και καθάρισες. Αυτή είναι η κυβερνητική άποψη. Γνωστή επίσης είναι και η πρωθυπουργική έκφραση: «το καραβάνι προχωρά και τα σκυλιά αλυχτάνε». Πιάνεις πνεύμα, έτσι;

14) «Επιμόρφωση ομοτέχνων» εντός σχολικής μονάδας (σελ. 34). Πρόκειται για μια νέα αλληλοδιδακτική. Τι; Χαζός ήταν ο Καποδίστριας; Άλλωστε ως γνωστόν «πενία τέχνας κατεργάζεται». Αμέ, αμέ.

* Η Έφη Ψωΐνου είναι εκπαιδευτικός Δ. Ε.

09-10-2016

Σημείωση από τΜτΒ: Ευχαριστούμε για το δικαίωμα δημοσίευσης του άρθρου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.