ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ, 08-01-2012, ΜΤΘ, Δ΄, 12-17

Του (+) π. Νικολάου Φαναριώτη*

                         «Και τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου,  Φως ανέτειλεν αυτοίς». 

Μτθ., Δ΄, 16.**

Μιλάει για μια χώρα που την πλακώνει η σκιά του θανάτου από τη μια μεριά και από την άλλη για ένα φως Μέγα, που ανέτειλε επάνω από αυτήν, Ησαϊας, ΜΒ΄, 7. Χώρα θανάτου είναι μια χώρα που προσεβλήθη από θανατερή επιδημία (πνεύμα Εϊτζ), για την οποία δεν υπάρχει φάρμακο, ούτε εμβόλιο. Η χώρα αυτή είναι ολόκληρη η πρώην Χριστιανική ανθρωπότης, και όχι μόνο, και ο θανάσιμος ιός είναι η ειδωλολατρία. Και Φως μέγα είναι ο Χριστός. Με την δημόσια ανάδειξη του Χριστού, φωτίστηκε ο κόσμος.

Τα αποτελέσματα: «εις τα ίδια ήλθε, και οι ίδιοι αυτόν ου παρέλαβαν, όσοι δε έλαβαν αυτόν, έδωκε αυτοίς εξουσίαν, τέκνα Θεού γενέσθαι, τοις πιστεύουσιν εις το όνομα αυτού», Ιω., Α΄, 11-12.

Δεν εξαφανίστηκε η ειδωλολατρία, ο παγανισμός, αλλά ήλθε η κρίσις: «Αυτή δε έστιν η κρίσις, ότι το φως ελήλυθεν εις τον κόσμον, και ηγάπησαν οι άνθρωποι μάλλον το σκότος η το φως ην γαρ πονηρά αυτών τα έργα», Ιω., Γ΄, 19.

                                           Η ειδωλολατρία  υπάρχει… 2000 χρόνια.

Και η ειδωλολατρία ΥΠΑΡΧΕΙ, και όχι μόνον υπάρχει, αλλά και προοδεύει, και όχι μόνον υπάρχει, αλλά και εκσυγχρονίζεται, με επιστήμη και τεχνολογία και έρευνα. Και όποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει σήμερα ειδωλολατρία, «κοιμάται με τα τσαρούχια», ακόμα και αν τα τσαρούχια του είναι ηλεκτρονικά.

Γιατί βάση της ειδωλολατρίας είναι η εξής: προτιμώ το δημιούργημα περισσότερο από τον Δημιουργό. Είτε είναι φίδι, σκύλος, ταύρος, είτε είναι επιστήμη, τεχνολογία, μόδα, σεξ, δεισιδαιμονία, μαγεία, κόμμα, ναρκωτικό…

Πάνω σ’ αυτή τη βάση, την μόνη ορθή, αν ρίξουμε μια ματιά στον κόσμο σήμερα, την ειδωλολατρία θα την βρούμε παντού, ακόμα και σε μας τους λεγομένους χριστιανούς.

  1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ειδωλολατρία. Το Κεφάλαιο, είτε ιδιωτικό (Καπιταλισμός) είτε κρατικό (Γραφειοκρατία). Όποιος προτιμά (λατρεύει) το κεφάλαιο, πιο πολύ από τον Θεό είναι Ειδωλολάτρης.
  2. ΗΘΙΚΗ ειδωλολατρία (Μακιαβελισμός, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, δίκαιο του ισχυρότερου, Ιησουίτες…).
  3.  ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ Ειδωλολατρία (Σκορτσέζε, μόδα, πορνοβίντεο, ναρκωτικά…)
  4. ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ειδωλολατρία (Φασιστική, κομματική, αναρχική, Δημοκρατική)
  5. ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΗ ειδωλολατρία (γιόγκα, γκουρού, μαχαρίσι, γνωστικοί, διαλογισμός).
  6. ΔΙΑΦΟΡΑ. Ο αθλητισμός με τα στημένα ρεκόρ και τα ντόπινγκ, τα σπορ, τα ράλι, το τζόγο, τους μάγους, τους αστρολόγους, κλπ, κλπ.

Είναι τέλος ο Χρυσούς μόσχος, το φοβερό τρέξιμο του Μαμωνά. Α! Εδώ τίποτε δεν μπορεί να το σταματήσει, ούτε τα δάκρυα από τις αυτοκτονίες, ούτε τα δυστυχήματα, ούτε οι αναποδιές… Κανείς δεν ακούει τίποτα και κανείς δεν βλέπει τίποτα…

Όλα αυτά συμπυκνώνονται στην εκκοσμίκευση: Υπακοή στην κοσμική ζωή παρακοή στον Χριστό. Πάντοτε. Εάν υπάρχει κάτι στη ζωή που το υπακούω, παρακούοντας συγχρόνως τον Χριστόν, αυτό είναι ο κόσμος. Ο Κόσμος είναι  έτσι  μεγαλοφυώς δομημένος, ΩΣΤΕ:

ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΙΚΗ ΖΩΗ ΠΑΡΑΚΟΗ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΠΑΝΤΟΤΕ: Είναι σύνολα ξένα μεταξύ τους.

Όλες οι ειδωλολατρίες που είπαμε (και άλλες αναρίθμητες) είναι ΜΙΑ, η λατρεία του εγώ. Η Θεοποίησις του ανθρώπου παρακούοντας τον Θεόν. Η ίδια παλαιά θρησκεία της  ανθρωπότητος  που  κατάφερε  να χωρίσει τον  άνθρωπο από τον Θεόν: «και έσεσθε ως θεοί, γινώσκοντες καλόν και πονηρόν».  Γένεσις, Γ΄, 5.

Ε! λοιπόν τώρα μπορούμε να δούμε, αν δεν είμαστε τυφλοί, μέσα σε ποιο πυκνό και αδιείσδυτο ΔΑΣΟΣ ΘΕΩΝ ζει, κινείται και διασκεδάζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Η τόσο μακρινή λατρεία των ειδώλων (δηλ. η χώρα και η σκιά του θανάτου), ξαναζεί με σφρίγος καταπληκτικό. Πολλοί (νομίζουν) ότι ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ  θα αναγκαστεί  να συμβιβαστεί και να υποχωρήσει, γιατί παρεξηγούν την Μακροθυμία Του, αλλά η απόφασή Του είναι Μία και αμετάβλητη, όπως αναφέρεται στην Αγία Γραφή και τελικά θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, έστω και αν τελικά χρειαστεί να καταστρέψει το Σύμπαν, που ο Ίδιος δημιούργησε. Ας την ακούσουμε όσο  είναι  ακόμα  καιρός:

«Άκουε Ισραήλ. Εγώ ειμί Κύριος ο Θεός σου, ουκ έσονται σοι θεοί έτεροι πλην εμού. Ου ποιήσεις σε αυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα, όσα εν τω ουρανώ άνω, και όσα εν τη γη κάτω, και όσα εν τοις ύδασι υποκάτω της γης. Ου προσκυνήσεις αυτοίς ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς». Έξοδος, Κ΄, 4-5. Δηλαδή: Εγώ είμαι Κύριος ο Θεός σου. Δεν θα υπάρχουν για σένα άλλοι θεοί εκτός από εμένα. Δεν θα κατασκευάσεις ποτέ για τον  εαυτό σου είδωλο, ούτε εικόνα από όσα εις τον ουρανόν άνω, όσα  εις την γη κάτω, και όσα εις τα ύδατα κάτω από την γη. Δεν θα προσκυνήσεις αυτά, ούτε θα τα λατρεύσεις αυτά.

Φυσικά δεν πιστεύω να τολμήσει κανένας, που ξέρει τι τον περιμένει, να τα βάλει με τον Θεό.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, αλλά και τα φάρμακα κατά του ιού της Ειδωλολατρίας είναι έτοιμα από το Πνεύμα το Άγιο. Και θεωρητικά και πρακτικά.

ΑΜΗΝ

* Εκοιμήθη με διαύγεια πνεύματος Σάββατο βράδυ –12/09/2015-, παραμονή της Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Ας έχουμε την ευλογία του μακαριστού όντως ορθοδόξου ιερέα της Πάτρας… για 40+ έτη στο Ιερό Μετόχι του Οσίου Λουκά, κοντά στην Ομόνοια της Πάτρας…

** Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 10 Ιανουαρίου 2016 (Κυριακ μετ τ Φτα) – ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ Δ´ 12-17

«12 Ἀκούσας δὲ ὅτι Ἰωάννης παρεδόθη ἀνεχώρησεν εἰς τὴν Γαλιλαίαν.

13 Kαὶ καταλιπὼν τὴν Ναζαρὲτ ἐλθὼν κατῴκησεν εἰς Καπερναοὺμ τὴν παραθαλασσίαν ἐν ὁρίοις Ζαβουλὼν καὶ Νεφθαλείμ·

14 Ίνα πληρωθῇ τὸ ῥηθὲν διὰ Ἠσαΐου τοῦ προφήτου λέγοντος·

15 Γῆ Ζαβουλὼν καὶ γῆ Νεφθαλείμ, ὁδὸν θαλάσσης, πέραν τοῦ Ἰορδάνου, Γαλιλαία τῶν ἐθνῶν, ὁ λαὸς ὁ καθήμενος ἐν σκότει φῶς εἶδεν μέγα, καὶ τοῖς καθημένοις ἐν χώρᾳ καὶ σκιᾷ θανάτου φῶς ἀνέτειλεν αὐτοῖς.

16 Ἀπὸ τότε ἤρξατο ὁ Ἰησοῦς κηρύσσειν καὶ λέγειν·

17Μετανοεῖτε· ἤγγικεν γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν.

Ερμηνευτική απόδοση Ι. Θ. Κολιτσάρα

«12 Όταν δε ο Ιησούς ήκουσεν ότι ο Ιωάννης συνελήφθη κατά διαταγήν του Ηρώδου Αντίπα και ερρίφθη στην φυλακήν, ανεχώρησεν από την Ιουδαίαν δια την Γαλιλαίαν.

13 Και αφού εγκατέλειψε την Ναζαρέτ, ήλθεν και εγκατεστάθη εις την Καπερναούμ, η οποία ήτο κτισμένη εις την παραλίαν της Γεννησαρέτ, εις τα όρια των φυλών Ζαβουλών και Νεφθαλείμ.

14 Και εξεπληρώθη έτσι αυτό, που είχε προείπει ο προφήτης Ησαΐας λέγων·

15 “Η περιοχή της φυλής Ζαβουλών και η περιοχή της φυλής Νεφθαλείμ, που εκτείνεται πλησίον της θαλάσσης της Γεννησαρέτ και προς ανατολάς του Ιορδάνου, η Γαλιλαία η γεμάτη από εθνικούς, ο λαός που κάθεται στο σκοτάδι της θρησκευτικής αγνοίας και πλάνης, είδε πνευματικόν φως μέγα, τον Χριστόν, και εις αυτούς που κάθονται δούλοι ψυχικώς εις την χώραν, που την σκαπάζει καταθλιπτικόν το πυκνότατον σκοτάδι της αμαρτίας και του θανάτου, ανέτειλε και έλαμψε φως από τον ουρανόν”.

16 Από τότε πλέον ήρχισεν ο Ιησούς να κηρύττη δημοσία και να λέγη·

17 “μετανοείτε, διότι έχει πλησιάσει πλέον η βασιλεία των ουρανών, η πνευματική και αγία ζωή της λυτρώσεως και της μακαριότητος”».

ΠΗΓΗ: http://saint.gr/

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.