Ο λαός, ούτε καν… κομπάρσος!

Ο λαός, ούτε καν… κομπάρσος!

Του παπα-Ηλία Υφαντή

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» είπε, μεταξύ άλλων, σχετικά με την οικονομική κρίση περίπου τα εξής αξιοπρόσεκτα:

«Πρέπει την οικονομική κρίση να τη ιδούμε στην πραγματική της διάσταση και να σοβαρευτούμε. Ο λαός πρέπει να είναι υπεύθυνος, αφού έχει όλη τη δύναμη στα χέρια του. Και επομένως δεν πρέπει ν’ αγανακτεί, αφού του δίνεται η δυνατότητα ν’ αποφασίζει. Δεν μπορεί τη μια μέρα να ψηφίζει και την άλλη να λέει επαναστατώ. Πρέπει όλα να τα ιδούμε με τη σκέψη πώς ν’ απαλλαγούμε απ’ τη δύσκολη κατάσταση. Προσωπικά συνιστώ να μην μας πιάνει πανικός…».

Τα λόγια αυτά του Αρχιεπισκόπου είναι πολυσήμαντα. Και αξίζει νομίζω να τα σχολιάσουμε. Και πρώτα-πρώτα να εξετάσουμε γιατί ο λαός, ενώ, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, «έχει όλη τη δύναμη στα χέρια του» και «είναι υπεύθυνος» για την Πολιτεία, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για την Εκκλησία! Όπου τα πάντα αποφασίζονται άνωθεν. Τους επισκόπους και τον αρχιεπίσκοπο τους φορτώνει στο σβέρκο του λαού η ιεραρχία. Τους παπάδες ο δεσπότης. Τους επιτρόπους ο παπάς, πάντα με την έγκριση του δεσπότη. Και αν σε κάποιες περιπτώσεις, ο παπάς πέσει στη δυσμένεια της ρουφιανοκρατίας, επιβάλλει ο δεσπότης όποιους θέλουν οι ρουφιάνοι.

Κι όσο για το το «χριστεπώνυμον πλήρωμα», και «άλλα ηχηρά παρόμοια», που ξεφουρνίζουν οι δεσποτάδες, προκειμένου να εκμαιεύσουν την οποιαδήποτε προσφορά του,  ο λαός δεν είναι ούτε καν κομπάρσος. Ή μήπως δεν σας θυμίζει η περί του «υπεύθυνου και παντοδύναμου» λαού, γνώμη του Αρχιεπισκόπου κάποιο κινηματογραφικό έργο, στο οποίο ο πατέρας (Παντελής Ζερβός) θεωρεί το γιο του (Ντίνο Ηλιόπουλο) παλικάρι, προκειμένου να υπερασπιστεί την οικογενειακή τιμή, αλλά ανώριμο να έλθει «εις γάμου κοινωνίαν»!

Πρέπει, λέει εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος, «να σοβαρευτούμε και να ιδούμε την  οικονομική κρίση στην «πραγματική της διάσταση». Αλλά αυτό ακριβώς είναι που ο Αρχιεπίσκοπος και οι υπόλοιποι δεσποτάδες δεν μπορούν  να κάμουν. Δηλαδή να σοβαρευτούν.

Γιατί, για να καταλάβεις στην «πραγματική τους διάσταση» τα πράγματα πρέπει να τα ζεις και όχι απλά να θεωρητικολογείς. Δεδομένου ότι οι δεσποτάδες δεν έχουν οικογένεια και ασφαλώς, ακόμη και κάτω απ’  τις τωρινές δυσμενείς συνθήκες, είναι μάλλον μεταξύ των προνομιούχων. Που σημαίνει ότι δεν βλέπουν τα παιδιά τους πεινασμένα και εξαθλιωμένα, ώστε να καίγεται η καρδιά τους. Κι ούτε κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους και τα σπίτια τους, όπως συμβαίνει με ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων, που τους πιάνει πανικός και απελπισία. Με αποτέλεσμα κάποιες χιλιάδες να οδηγούνται στην αυτοκτονία.

Γεγονός που σημαίνει ότι, για «να σοβαρευτούν» οι δεσποτάδες και να ιδούν τα πράγματα στην «πραγματική τους διάσταση», θα έπρεπε να ήταν έγγαμοι και μάλιστα πολύτεκνοι. Διαφορετικά μιλούν εκτός πραγματικότητας και συνεπώς δεν δικαιούνται να δίνουν μαθήματα  σοβαρότητας…

Λέει ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος ότι «Ο λαός δεν πρέπει ν’ αγανακτεί, δεδομένου ότι του δίνεται η δυνατότητα ν’ αποφασίζει. Και δεν μπορεί τη μια μέρα να ψηφίζει και την άλλη να λέει επαναστατώ. Δεδομένου ότι είναι υπεύθυνος, αφού έχει όλη τη δύναμη στα χέρια του»!

 Αλήθεια από πού προκύπτει ότι στο χώρο της πολιτικής «ο λαός έχει όλη τη δύναμη στα χέρια του»; Μήπως, επειδή από καιρού εις καιρόν «ψηφίζει»; Όταν υφίσταται καταιγισμό παραπλάνησης και κατατρομοκράτησης, τόσο απ’ τους πολιτικούς, όσο κι απ’ τα ΜΜΕ (=μέσα μαζικής εξαπάτησης)! Και ποιος εγγυάται ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δίνουν την αληθινή εικόνα του τι ψηφίζει ο λαός; Όταν σε πάμπολλες περιπτώσεις ισχύει η σατιρική μαντινάδα του σκιτσογράφου Χριστοδούλου, που σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων της Χούντας, έγραφε στη «Βραδυνή»: «Ποτέ δεν εματάγινε τέτοιο κουτί ρημάδι, να ρίχνεις ΟΧΙ το πρωί να βγαίνει ΝΑΙ το βράδυ»! Γιατί και τώρα μπορεί άλλα να ψηφίζει ο λαός κι άλλα να βγάζουν οι κάλπες.

Πράγμα πουφαίνεται να έχει μυριστεί και το μισό περίπου των ψηφοφόρων, που δεν πάνε καθόλου να ψηφίσουν. Αφού καταλαβαίνουν ότι ζούμε σε μια περίοδο ανάλογη μ’ εκείνη της ρωμαϊκής παρακμής. Οπότε ο Καλιγούλας ανακήρυσσε αρχιερέα το άλογό του και ο Νέρωνας θεό τον πίθηκό του. Αφού και τώρα πίσω απ’ τις εκλογικές σκηνοθεσίες μπορεί να υπάρχουν κάποιοι Νέρωνες και Καλιγούλες, οι οποίοι μας φορτώνουν στο σβέρκο όποιους εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και προωθούν τα εγκληματικά τους σχέδια.

 Γιατί κάπως έτσι μπορεί να μας προέκυψε και η τωρινή άχρωμη, άοσμη και άγευστη Βουλή, η οποία ουσιαστικά δεν έχει αντιπολίτευση. Προκειμένου να περνούν «αβρόχοις ποσί» τα δολοφονικά μέτρα, που υποχρεώνουν το λαό στη ματαιοπονία να ρίχνει το αίμα της καρδιάς του στο πιθάρι Δαναΐδων  των τοκογλύφων. Και φαίνεται ότι κάτι ήξερε η κ. Μέρκελ όταν προεκλογικά ρωτήθηκε για την κρίση στην Ελλάδα και είπε ότι «τώρα πάμε για λύση»! Αλλά και κάποιοι «ημέτεροι», που επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά στις υπεραισιόδοξες προβλέψεις τους…

Ασφαλώς ο λαός είναι, κατά τεκμήριο, περισσότερο υπεύθυνος απ’ αυτούς, που τον κυβερνούν. Και κάτω απ’ τις τωρινές συνθήκες, έχει κάθε δικαίωμα και ν’ αγανακτεί αλλά και να επαναστατεί. Και μάλιστα εν ονόματι του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος. Και ασφαλώς οι καλοβολεμένοι δεσποτάδες δεν έχουν το δικαίωμα ούτε καν να μιλούν….

Που σημαίνει ότι, για ν’ απαλλαγούμε απ’ τη δύσκολη κατάσταση χρειάζεται δικαιοσύνη. Και όχι η άβυσσος που χωρίζει τους αφεντάδες απ’ τον  είλωτα λαό, που λήσταρχοι τραπεζίτες και τοκογλύφοι του πίνουν το αίμα. Και που δεν είναι ούτε καν κομπάρσος στην άθλια τραγωδία που παίζεται σε βάρος του!…

παπα-Ηλίας, 30-11-2015, https://papailiasyfantis.wordpress.com/2015/11/30/%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%83%CE%BF%CF%82/

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.