Υγεία και Πολιτισμός Ι

Υγεία και Πολιτισμός

 

Του Γρηγόρη Σολωμού* 

 

Από τη σημερινή ειδησεογραφία του τοπικού Τύπου ξεχωρίζω, από πλευράς σημασίας και σοβαρότητας, μόνο δύο. Το πρόβλημα του Πανεπιστημιακού μας Νοσοκομείου και το δημιουργούμενο και συντηρούμενο, από μία μερίδα καθ' όλα αξιόλογων συμπολιτών μας, θέμα του καταυλισμού των διερχόμενων από την πόλη μας μεταναστών.

Θα καταθέσω κάποιες σύντομες απόψεις μου για συζήτηση πριν γιγαντώσουν τα προαναφερόμενα προβλήματα και απειλήσουν την τοπική κοινωνία μας.

1. Π.Π.Ν. Ρίου: Ούτε «το ΕΣΥ έχει γεράσει», κ. Διοικητά του μόλις εικοσάχρονου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου μας, όπως διατείνεσθε μαζί με τον καθ' όλα Σεβαστό επί της Υγείας Υπουργό μας ούτε «το Νοσοκομείο μας ξεπέρασε τα όριά του». Και δεν γέρασε το ΕΣΥ γιατί δεν αναπτύχθηκε και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ έτσι όπως σχεδιάσθηκε, ψηφίστηκε και ξεκίνησε με χίλιες κόντρες και δυσκολίες -όλοι τις θυμόμαστε- πριν από 25 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ποτέ δεν προγραμματίστηκαν και δεν λειτούργησαν τα αστικά κέντρα Υγείας και ποτέ δεν αναπτύχθηκε ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας στον τόπο μας, ποτέ δεν λειτούργησε ο θεσμός του Γιατρού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και παντελώς ξεχάσαμε τη βασική και θεμελιακή αρχή του ΕΣΥ για μια δωρεάν υγεία του λαού.
Μόνο η ανάπτυξη δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας σ' όλα τα αστικά κέντρα θα αναχαιτίσει την πίεση που ασκείται στα Κρατικά μας Νοσοκομεία.

Στο ΙΚΑ, που συντηρεί και διατηρεί ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας, μ' όλα τα μειονεκτήματά του και τις ελλείψεις του, έχουμε τους καλύτερους συντελεστές αξιολόγησης απ' όλα τα υπόλοιπα ταμεία. Ποσοστό προσφευγόντων στη δευτεροβάθμια περίθαλψη (Νοσοκομεία) 11,8% των δικαιούχων περίθαλψης όταν τα άλλα ταμεία έχουν 18-22% και αναλογία ημερών Νοσηλείας μικρότερη της μονάδας 0,95 ανά δικαιούχο, όταν ο ίδιος δείκτης στα υπόλοιπα ταμεία ξεπερνά το 1,20.

Σύντομα, λοιπόν, αστικά κέντρα Υγείας για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, κ. Αβραμόπουλε, αν θέλετε να ανασάνουν και να λειτουργήσουν ομαλά και αποτελεσματικά τα Νοσοκομεία μας.

Για την καθυστέρηση της ανάπτυξης του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας έχουν ευθύνες και τα δύο μεγάλα κόμματα και συνεχίζουν να ευθύνονται, όσο αφήνουν την Υγεία στη διαχείριση επτά Υπουργείων και δεν σκέφτηκαν ποτέ σοβαρά τη δημιουργία του ενιαίου φορέα Υγείας και φυσικά υπό την εποπτεία του Υπ. Υγείας.

Βέβαια, ευθύνες υπάρχουν και στους Διοικούντες το Π.Π.Ν. Ρίου, που άφησαν το κόστος νοσηλείας του να ξεπεράσει τα 800 ευρώ την ημέρα για κάθε άρρωστο.

Και θα πρέπει να καθίσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο τραπέζι και να αφήσουν τον αποκλεισμό των διοδίων, για να δώσουν απάντηση, γιατί το κόστος νοσηλείας έφθασε σ' αυτά τα αστρονομικά ύψη, πέρα από κάθε υπολογισμό, που απειλεί την Εθνική μας οικονομία. Πού θέλετε επιτέλους, Κύριοι, να φθάσετε τις δαπάνες; Στα χίλια ευρώ την ημέρα για κάθε άρρωστο;

Αν στα ποσά αυτά προσθέσουμε και την κατά 45% συμμετοχή του ασθενούς στις δαπάνες νοσηλείας του, πολύ φοβάμαι μήπως, σε μια τέτοια περίπτωση αμφισβητηθεί, η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητα του κοινωνικού χαρακτήρα της περίθαλψης. Επομένως, ο Αννίβας, φίλοι μου, δεν βρίσκεται ante portas, αλλά in portas.

Για την ιστορία καταθέτω ότι κανένα ιδιωτικό Νοσηλευτήριο δεν έχει αυτή τη δαπάνη. Και μην επιχειρήσει κανείς να δικαιολογήσει την ξέφρενη αυτή σπατάλη με τον Πανεπιστημιακό χαρακτήρα του Νοσοκομείου του Ρίου, γιατί ο «Αγ. Ανδρέας» έχει μεγαλύτερο κόστος. Και


2. Επειδή βλέπω ότι συνεχίζεται αμείωτη η πίεση για τη δημιουργία οργανωμένων καταυλισμών
προς κάθε τοπική αρχή (Δήμο, Νομαρχία) και εξουσία (Κυβέρνηση) και επειδή συζητείται πολύ τις τελευταίες ημέρες και ο θεσμός του δημοψηφίσματος, που οπωσδήποτε εκφράζει την άμεση δημοκρατία, θα συνιστούσα, μ' όλο το Σεβασμό μου προς τους Δημάρχους και Νομάρχη, να οργανώσουν στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή δημοψήφισμα με το ερώτημα αν και ο λαός, που θα υποστεί τις συνέπειες – οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές – της ανάπτυξης του καταυλισμού στην πόλη μας, συμφωνεί με την πρόταση, που και χθες ακόμη κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και τότε θα ιδούμε ποιος θα «βγάλει τον σκασμό».

 

ΠΗΓΗ: Ημ/νία έκδοσης: 29 Μαρτίου 2008,  http://www.imeranews.gr/detail.php?id=44788

 

* Ο Γρηγόρης Σολωμός είναι γιατρός στην Πάτρα, πρ. Υφυπουργός Υγείας

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.