Οι ‘’παράλογες’’ πανελλαδικές…

Οι ‘’παράλογες’’ πανελλαδικές…

Του Νίκου Μπέκη

Επειδή η Επιτροπή Πανελλαδικών Εξετάσεων συνέχισε και φέτος το ίδιο βιολί, με θέματα πολύ πάνω απ’ τις φυσιολογικές ικανότητες-γνώσεις της συντριπτικότατης πλειοψηφίας των μαθητών μας και επειδή το γεγονός αυτό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια από γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά, κυρίως, απογοήτευσε πολλούς μαθητές, να επαναλάβω-υπενθυμίσω περιληπτικά τα εξής:

1. Οι εξετάσεις αυτές είναι, απ’ τη φύση τους, παράλογες.

2. Δεν γίνονται για να ελέγξουν, πιστοποιήσουν, επιβραβεύσουν ή όχι, τις γνώσεις που απέκτησαν οι μαθητές μας στο σχολείο, αλλά να κατανείμουν, χωρίς εντάσεις, τους υποψήφιους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ καλύπτοντας, κατά το δυνατόν, τον παραλογισμό που προανέφερα. Σκεφτείτε το εξής απλό: Πόσο ψηλά θα πήγαιναν οι βάσεις εισαγωγής, αν, αντί των πανεπιστημιακών, έβαζαν τα θέματα μαχόμενοι εκπαιδευτικοί των Λυκείων, αυστηρά σύμφωνα με τα βιβλία ύλης;

3. Απαξιώνουν τη Δημόσια Εκπαίδευση παρουσιάζοντάς την ανίκανη να προετοιμάσει επαρκώς τους μαθητές (ενώ όλοι ξέρουν ότι δεν είναι μόνο αυτός ο αποκλειστικός της ρόλος) και τρέφουν τα κάθε είδους φροντιστήρια περιορίζοντας δραστικά την όποια κοινωνική κινητικότητα, βάζοντας ταξικούς φραγμούς στους μαθητές, που δεν ξεκινούν, έτσι κι αλλιώς, απ’ την ίδια αφετηρία.

4. Καλλιεργούν την αποστήθιση (εξ αντικειμένου, για να υπάρχουν, ντεμέκ, ίδια, αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης των γραπτών), σε βάρος της κριτικής σκέψης και της μόρφωσης.

5. Δίνουν τη δυνατότητα σε έκφραση κάθε είδους συμπλέγματος ανωτερότητας και επίδειξης «επιστημοσύνης» σε κάποια μέλη της Επιτροπής που βάζει τα θέματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους, δεν αξίζουν ούτε ο ψόγος στα παιδιά, ούτε οι στεναχώριες, οι ενοχές και το αυτομαστίγωμα γονιών και μαθητών, ούτε, πολύ περισσότερο, δάκρυα γι’ αυτές τις εξετάσεις!

Βέροια, 28-05-2015

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.