Υπ(αιΘ) εργολάβος των Κολεγίων!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Υπ(αιΘ) εργολάβος των Κολεγίων!

Από τούς «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης»

Το Υπουργείο Παιδείας προμοτάρει το Αμερικάνικο Κολέγιο

μέσα στο Δημόσιο Λύκειο

Απίστευτο αλλά αληθινό! Αφού οι υπουργοί  παιδείας της τελευταίας δεκαετίας διεκπεραίωσαν ένα θλιβερό έργο ξεχαρβαλώματος, με τη σταδιακή «αναβάθμιση» των διάφορων κολεγίων και την ταυτόχρονη υποβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, αφού πρόσφατα με μια σκανδαλώδη διαδικασία νομοθέτησαν ισοδύναμα τα πτυχία τους με τα πτυχία των δημοσίων Πανεπιστημίων, τώρα δεν διστάζουν να τα διαφημίζουν μέσα στα δημόσια Λύκεια της χώρας.

Με Έγγραφό του το Υπουργείο Παιδείας εγκρίνει «στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας την πραγματοποίηση οργανωμένων επισκέψεων σε Λύκεια ανά την ελληνική επικράτεια για το σχολικό έτος 2014-2015»

Σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση του υπουργείου Παιδείας (Έγγραφο 199648/Δ7/9-12-2014) αποφασίζεται: Αφενός η παρουσίαση του συνολικού προγράμματος ακαδημαϊκών υποτροφιών που προσφέρει το Deree βάσει του βαθμού απολυτηρίου, αφετέρου η διοργάνωση παρουσιάσεων/workshops με ομιλίες από επαγγελματίες του χώρου για διάφορα αντικείμενα σπουδών (π.χ. Διοίκηση Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικά, Τουρισμός, Τέχνες, Ψυχολογία, κ.ά.),

Μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι «για την αποτελεσματικότερη διάχυση των δράσεών σας στη μαθητική κοινότητα, παρακαλούμε να προγραμματίζονται εγκαίρως οι επισκέψεις, σε συνεργασία με τα Λύκεια όλης της χώρας και τα κατά τόπους Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) του ΥΠΑΙΘ».

Οι επισκέψεις στα σχολεία θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους Διευθυντές Λυκείων και τους υπευθύνους ΣΕΠ των Κέντρων Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ).  Δηλαδή με όλη την επισημότητα με στόχο, προφανώς, την αλίευση μαθητών – πελατών για φοίτηση στο ιδιωτικό Κολέγιο.

Έτσι λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νόμου για την «Έρευνα την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία», όπου με τη συνήθη τεχνική των τροπολογιών, «τακτοποίησαν» και τις «εκκρεμότητες» που «όφειλαν» στους κάθε λογής επιχειρηματίες που πουλούν μεταλυκειακή κατάρτιση και φρόντισαν  να προσφέρουν «λεία» και σε κάθε επιχείρηση μεταλυκειακής εκπαίδευσης, έρχονται σήμερα και πλασάρουν τα ιδιωτικά Κολέγια μέσα στο Δημόσιο Λύκειο.

Την ίδια ώρα, βέβαια, που ανοίγουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σχολείων για τις επισκέψεις των εκπροσώπων της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης, των επιχειρηματιών της γνώσης, δεν διστάζουν να απαγορεύουν και να καλούν την αστυνομία κάθε φορά που οι  νεολαίες και τα συνδικάτα προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές.

Στόχοι της προσπάθειας του Υπουργείου Παιδείας για τη συστηματική «αναβάθμιση» των ιδιωτικών επιχειρήσεων μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης και  την  παράλληλη υποβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι:

-να υποβαθμιστεί, να απαξιωθεί και να συρρικνωθεί η δημόσια  και δωρεάν παροχή ανώτατης εκπαίδευσης, όπως και κάθε κοινωνική κατάκτηση.

-να υποβαθμιστούν και να απαξιωθούν οι πτυχιούχοι – μελλοντικοί εργαζόμενοι

-να διαλυθεί, έστω και μόνο σαν εικόνα, το πλεονέκτημα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απέναντι στα κάθε είδους ιδιωτικά κολέγια, ώστε να φαίνονται πλέον ισότιμα, όπως απαιτούν οι εγχώριοι και ξένοι  ιδιοκτήτες τους.

-να προετοιμαστεί το έδαφος για να περάσει σαν φυσική συνέπεια η «αναγνώριση της νέας πραγματικότητας» με την αναθεώρηση του άρθρου 16, που έχουν ήδη ετοιμάσει.

Παράλληλα, επιβάλλουν την εμπορευματοποίηση στη δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να εδραιωθεί σταδιακά το καθεστώς γενικευμένης «αγοράς μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης», στην οποία θα συμμετέχουν, «ισότιμα» πλέον, δημόσια ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μια εξέλιξη που θα μετατρέψει τις σπουδές σε ένα άκρως ταξικό προνόμιο.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αποκαλύψουμε το γενικότερο σχεδιασμό της κυρίαρχης πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και των διαχειριστών του: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως προβληματική δημόσια επιχείρηση που πρέπει να ‘εξυγιανθεί’, όπως άλλες δημόσιες επιχειρήσεις! Όπως φαίνεται, ακολουθεί το πρότυπο ‘εξυγίανσης’ της αγοράς τηλεπικοινωνιών, αερομεταφορών, ενέργειας, υγείας: προηγείται η απαξίωση του δημόσιου φορέα και η τεχνητή δημιουργία έτοιμης ‘πελατείας’ για τους ιδιώτες που θα ενσκήψουν.

Επιδέξια και αθόρυβα με τη βοήθεια του τακτοποιημένου λόγου μιας  νέας (;) μεταρρυθμιστικής σταυροφορίας, όπου σκόπιμα έχει υποκατασταθεί η αναζήτηση των αιτιών από την διαπίστωση των αποτελεσμάτων, όλος ο προβληματισμός μοιάζει με την θεωρία του πεπρωμένου στη θρησκευτική σκέψη όπου οι άνθρωποι αναφωνούν «είναι θέλημα θεού» για να εξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν μια ορισμένη εξέλιξη των πραγμάτων: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι η λύση!

Αν, όμως, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι η απάντηση, ποια, ακριβώς, είναι η ερώτηση; Μήπως θα πάψουν να πληρώνουν δίδακτρα οι 55.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί Έλληνες φοιτητές  που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με ετήσιο συνολικό κόστος 1 δις ευρώ; Μήπως μέσω του ανταγωνισμού θα βελτιωθούν οι σπουδές στα δημόσια πανεπιστήμια; Να το πούμε καθαρά και ας μην αμφιβάλλει κανείς: Η Κυβέρνηση, ως παλιός ευαγγελιστής της αγοράς, έχει μια κεντρική κατεύθυνση για τον εαυτό της και μια πολύ συγκεκριμένη «οδηγία» για τα Πανεπιστήμια. Η κατεύθυνση δεν είναι άλλη από τη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων. Η «οδηγία» προς τους Πανεπιστημιακούς συνοψίζεται στο εξής:  «βγάλτε το ψωμί σας μόνοι σας». Τι σημαίνει αυτό; Σπρώχνει τα Πανεπιστήμια να πουλάνε «σύντομα και βολικά» πακέτα κατάρτισης σε ιδιώτες, να συνδέσουν την έρευνά τους αποκλειστικά με τα στενά συμφέροντα των επιχειρήσεων, να αλλάξουν τα προγράμματα σπουδών τους έτσι ώστε να ταυτίζονται άμεσα με τις ανάγκες της αγοράς (το τμήμα αρχαιολογίας ή ιστορίας να γίνει τμήμα ξεναγών για την τουριστική βιομηχανία κλπ), να διαγράψουν όσους φοιτητές δεν είναι ανταγωνιστικοί, καθυστερούν τις σπουδές τους κλπ ή να τους μετατρέψουν σε πελάτες επιβάλλοντας σιγά – σιγά δίδακτρα.

Ακριβώς σ΄ αυτό το στόχο έρχεται να απαντήσει η νομιμοποίηση των ιδιωτικών Κολλεγίων (στην ουσία η νομιμοποίηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, παραρτημάτων -φθηνών σε περιεχόμενο και υποδομές και ακριών σε δίδακτρα- ξένων πανεπιστημίων) καθώς γίνεται το μέσο για την «ορθολογικοποίηση του αριθμού των εισακτέων» (μείωση των προσφερόμενων θέσεων) στα δημόσια ΑΕΙ και τη μετακύλιση του κόστους σπουδών στις οικογένειες των υποψηφίων φοιτητών. Έτσι με το σκιάχτρο της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων ωθούνται τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να μειώσουν τα χρόνια σπουδών, να επιβάλουν δίδακτρα, να κόψουν τα δωρεάν συγγράμματα, να ξεφορτωθούν ένα μέρος των φοιτητών στρέφοντάς το στην αγκαλιά του ιδιωτικού.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Aριστοτέλους και Aβέρωφ 23, Αθήνα, 10433, τηλέφωνο: 2108227992,  antitetradia.gr,  agelikifatourou@gmail.com

Αθήνα, 13-12-2014

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.