Ο κεντρικός ρόλος της ενέργειας στη διεθνή πολιτική και Ελλάδα

Ο κεντρικός ρόλος της ενέργειας στη διεθνή πολιτική και Ελλάδα

Σχόλιο του Παναγιώτη Ήφαιστου

Hfaistos-Panagiotis_small

«Ζούμε σε ένα κόσμο με κέντρο την ενέργεια όπου ο έλεγχος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των τρόπων μεταφοράς τους συναρτάται με γεωπολιτική ισχύ για κάποιους και οικονομική τρωτότητα για κάποιους άλλους»

Η ενέργεια είναι το κινούν αίτιο της οικονομικής ζωής των ανθρώπων από καταβολής κόσμου. Βασικά, η πρώτη μεγάλη πολιτικοοικονομική επανάσταση έλαβε χώρα έλαβε χώρα κατά την διάρκεια εκείνης της θολής και πολύ απομακρυσμένης ιστορικής «στιγμής» όταν οι άνθρωποι έμαθαν να ανάβουν φωτιές. Με ιστορικούς όρους αυτό σήμαινε αλματώδη πρόοδο και ισχύ για σε όσους το πέτυχαν και το αντίστροφο για όσους δεν κατείχαν αυτή την «τεχνολογία» (βασικά με το να τρίβουν ξύλο με πέτρα ή να δημιουργούν σπινθήρες με πέτρες).

Στην σύγχρονη εποχή οι αλματώδεις πρόοδοι στα πεδία της βιομηχανίας και των εν συναρτημένων πολιτικοοικονομικών δομών, καθώς επίσης και φαινομένων όπως η αστικοποίηση, κατέστησε την ενέργεια το αίμα της κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης, της προόδου, της ευημερίας και της ασφάλειας.

Αυτά δεν μπορούσαν να αφήσουν την διεθνή πολιτική ανεπηρέαστη. Ακριβολογούμε εάν πούμε ότι στις μεγάλες στρατηγικές επιλογές των δύο τελευταίων αιώνων και στους υπερπόντιους στρατηγικούς ανταγωνισμούς, η ενέργεια αποτελούσε αξονικής σημασίας παράγοντα. Η περιφέρεια στην οποία ανήκει η Ελλάδα, επιπλέον, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί την σημαντικότερη ενεργειακή περιοχή της οποίας οι στρατηγικές τεκτονικές πλάκες σείονται ακατάπαυστα. Τι επιβαλλόταν για την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες;

Πρώτον, να κατέχει επαρκή αποτρεπτική ισχύ – στρατιωτική, διπλωματική, οικονομική, κοινωνική συνοχή, έσχατοι στρατηγικοί προσανατολισμοί που αποτελούν άξονες συναίνεσης – να αποκρούει τις (πολλές) απειλές από αναθεωρητικά κράτη.

Δεύτερον, να θέτει κόκκινες γραμμές στα ζητήματα κρατικής κυριαρχίας όπως αυτή ορίζεται από την διεθνή νομιμότητα. Εδώ ασφαλώς εμπίπτουν ζητήματα όπως τα 12 μίλια, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Η διασφάλιση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η διεθνής νομιμότητα αποτελεί κύρια εισροή οικονομικών πόρων για ευημερία και ασφάλεια και ταυτόχρονα το κύριο μέσο της Ελλάδας να συμμετέχει ενεργά και γόνιμα στα στρατηγικά γινόμενα της περιφέρειάς μας.

Δυστυχώς, υπό την επήρεια παραγόντων που αφορούν γνωστά περίεργα «ιδρύματα» των οποίων το ΥΠΕΞ κατάντησε ένα αξιοθρήνητο παράρτημα, η ακινησία της Ελλάδας στα στρατηγικά πεδία οδήγησε σε υποβάθμιση των ζητημάτων ασφαλείας, έθρεψε αναθεωρητισμούς, προκάλεσε την πτώση και πτώχευση του νεοελληνικού κράτους, έφερε το κυπριακό κράτος στα πρόθυρα δικής μας συναίνεσης ένταξής του στον τουρκικό χώρο επικυριαρχίας και κατέστησε τους Έλληνες τους μεγάλους απόντες των καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων στην περιφέρειά μας. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι Έλληνες ζημιώνονται. Καθίστανται, επιπλέον, παράγων αστάθειας. Όταν ένα κομβικό κράτος όπως το Ελληνικό είναι απών δημιουργείται στρατηγικό κενό και ανακατανομές ισχύος και συμφερόντων. Θρέφεται η αστάθεια. Κινδυνεύει, επίσης, η επιβίωση του παρηκμασμένου αυτού κράτους.

Όπως εύστοχα γράφεται στην ανάλυση που ακολουθεί «we live in an energy-centric world where control over oil and gas resources (and their means of delivery) translates into geopolitical clout for some and economic vulnerability for others.» (ζούμε σε ένα κόσμο με κέντρο την ενέργεια όπου ο έλεγχος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των τρόπων μεταφοράς τους συναρτάται με γεωπολιτική ισχύ και επιρροή για κάποιους και οικονομική τρωτότητα για κάποιους άλλους»

The One Underlying Factor That Explains All of Today’s Wars

Convulsions of violent conflict from Iraq to Nigeria to Ukraine are all being fueled by the same thing—fuel.

Michael T. Klare

July 8, 2014

ISIS fighters stand guard at a checkpoint in Mosul. (Reuters/Stringer)

This article originally appeared at TomDispatch.com. To stay on top of important articles like these, sign up to receive the latest updates from TomDispatch.com.

 Η συνέχεια εδώ: 9-7-2014,  http://piotita.gr/2014/07/09/%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9/

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.