Ολοκλήρωση εργασιών Συνεδρίου Ψαλτικής

Ολοκλήρωση εργασιών Συνεδρίου Ψαλτικής

Από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Τομέας ψαλτικής και Μουσικολογίας

Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 3ης Ιουλίου οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Διεπιστημονικού Μουσικολογικού Συνεδρίου με τίτλο «Η Ψαλτική Τέχνη ως αυτόνομη επιστήμη», που διοργανώθηκε από τον Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο διευθυντής του Τομέα Κωνσταντίνος Χ. Καραγκούνης παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις που αναπτύχθηκαν σε αυτό. Πέρα από τις προσεγγίσεις που αφορούσαν στη διαθεματικότητα και την αυτοδυναμία της μελέτης της Ψαλτικής (Κωνσταντίνος Χ. Καραγκούνης, Αγαμέμνων Τέντες, Βασιλική Γούση, Ιορδάνης Μπάνεβ), εντοπίστηκαν οι μουσικολογικές αναλυτικές προσεγγίσεις πάνω στη διαστηματική θεωρία και τη θεωρία της οκτωηχίας (Γιώργος Κωνσταντίνου, Αντριάν Σιρμπού) τη σημειογραφία (Γρηγόρης Στάθης, Χάρης Συμεωνίδης) και τη ρυθμολογία (Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Δημήτρης Λέκκας) αλλά και οι ιστορικές μουσικολογικές προσεγγίσεις (Σβετλάνα Κουγιουμτζίεβα, Μαρία Αλεξάντρου, Χαρίλαος Καραγκούνης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου). Συζητήθηκαν θέματα συγκριτικής μουσικολογίας (Μανταλίνα Χοτοράν, Μπασίρ Οστά, Αχιλλέας Τίγκας).

Καταγράφηκαν οι θεολογικές προσεγγίσεις (Διονύσης Μπιλάλης Ανατολικιώτης, Μανώλης Γιαννόπουλος, π. Αλεξάντρελ Μπαρνέα, Κωνσταντίνος Βαγενάς, Ομάδα Μουσικής Παλαιογραφίας του Α.Π.Θ. υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Αλεξάντρου), οι προσεγγίσεις της ψυχολογίας στην ψαλτική (Σπυριδούλα Κωσταρά, Αριάδνη Τσαλούχου) αλλά και οι προσεγγίσεις της νευρολογίας και της νευροφυσιολογίας (Σταύρος Μπαλογιάννης, Δημοσθένης Σπανουδάκης).

Παρουσιάστηκε μια σειρά ερμηνευτικών θεμάτων (π. Νεκτάριος Πάρης, Ανδρέας Πετράκης, Κωνσταντίνος Σαΐτης) όπως και μια σειρά προσεγγίσεων από την πλευρά της εθνομουσικολογίας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας (Γιάννης Πλεμμένος, Ντουσάνκα Γιελενκόβιτς Βίντοβιτς, Γκόρντανα Μπλαγκόγιεβιτς, Μαρίνα Μάρκοβιτς και Μπλάνκα Μπογκούνοβιτς, Αλεξάντρα Μπούντου), ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών μέσων για την ψαλτική και τις μεταβολές που αυτά συνεπάγονται (Μιλτιάδης Παππάς, Κωνσταντίνος Σιάχος, Κωστής Δρυγιανάκης).

Συζητήθηκαν εκτενώς θέματα διδακτικής της ψαλτικής (Θωμάς Αποστολόπουλος, Μιχάλης Στρουμπάκης, Ανδρέας Γιακουμάκης, Αντώνης Μποτονάκης, Αντώνης Κωνσταντινίδης και Θανάσης Στογιαννίδης), θέματα ιεραποστολής (π. Γρηγόριος Έντουαρντς), θέματα φωνολογίας και φωνοϊατρικής (Δημοσθένης Φιστουρής, Γιάννης Σαμψάκης) αλλά και θέματα ηχητικού σχεδιασμού και ηχητικής επεξεργασίας (Σπύρος Σκόρτσης και η ομάδα του καθηγητή Γιώργου Κουρουπέτρογλου), ενώ μια προσέγγιση της ακουστικής οικολογίας στην ψαλτική παρουσίασε η Ιρίνα Τσουντίνοβα.

Θέματα ιστορικών προσεγγίσεων στην ψαλτική μέσα από άλλες πηγές παρουσίασαν η Ιβάνα Πέρκοβιτς και ο π. Μάριους Τεπελέα, ενώ θέματα διατήρησης και συντήρησης του αρχειακού υλικού παρουσίασε ο Χρήστος Καρύδης. Κλείνοντας, ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης τόνισε ότι στόχος του Τομέα είναι να γίνει το Συνέδριο αυτό ετήσιο, με μια ανάλογα ανοιχτή θεματική.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Βόλου.

Παρευρέθηκαν σε αυτό 56 επιστήμονες από 8 χώρες, ενώ 3 ομιλίες πραγματοποιήθηκαν με ζωντανή σύνδεση μέσω διαδικτύου.

Ο Τομέας Ψαλτικής ευχαριστεί όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εργάστηκε εθελοντικά και αμισθί.

Για να δείτε τα βίντεο από τις συνεδρίες ολόκληρου του Συνεδρίου, επισκεφτείτε το κανάλι της Ι. Μητροπόλεως στο youtube, πατώντας http://www.youtube.com/user/IMDimitriados.

Copyright © *Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου*, All rights reserved.
*www.acadimia.gr* Our mailing address is:

*info@acadimia.prg|*unsubscribe from this list    update subscription preferences

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.