Στην προϊστορία… Ωσηέ

Στην προϊστορία…Ωσηέ

 

Του παπα Ηλία Υφαντή

 

Έζησε πριν από 28 αιώνες. Και, όπως ο ίδιος λέει, η γυναίκα του τον απατούσε. Γι' αυτό και για ένα χρονικό διάστημα τη χώρισε. Αλλά κατόπιν τη συχώρεσε και την ξαναπήρε στο σπίτι του.

Ο λόγος για τον προφήτη Ωσηέ, που η μνήμη του γιορτάζεται στις 17 Οκτωβρίου.

Δεν  είναι βέβαιο ότι η  οικογενειακή του κατάσταση, ήταν όντως, όπως την περιγράφει. Γιατί  μπορεί η αναφορά του στη συζυγική απιστία να ήταν απλά  μια  παραστατική εικόνα της σχέσης των Εβραίων προς το Θεό. Είναι, άλλωστε χαρακτηριστικό ότι την ίδια γλώσσα, θα χρησιμοποιήσει αργότερα και ο Χριστός, όταν θα μιλήσει για τη "γενεά τη μοιχαλίδα και διεστραμμένη"…

Λευτέρωσε ο Θεός τους Εβραίους απ' την καταπίεση και  γενοκτονία, που τους επέβαλαν οι Αιγύπτιοι. Τους περιέθαλψε για σαράντα χρόνια στην έρημο. Κάνοντας τον ουρανό να βρέχει τροφή και τις πέτρες να αναβλύζουν νερό. Κι όταν το προαιώνιο όνειρό τους έγινε πραγματικότητα, εκείνοι τον πρόδωσαν. Και λάτρεψαν άλλους θεούς.

Κύριοι υπαίτιοι της πραγματικότητας αυτής; Η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία. Οι βασιλιάδες και το ιερατείο.  Οι οποίοι πάνω απ'' το θέλημα του Θεού και την αγάπη για το συνάνθρωπο έβαζαν την ξενόφερτη απάνθρωπη θρησκεία. Αυτήν ακριβώς που ήταν κατ' εικόνα και ομοίωση των συμφερόντων τους…

Ο Ωσηέ αποκαλεί τη θρησκευτικότητα αυτού του είδους «πορνεία» και «μοιχεία» . Και εκσφενδονίζει τους μύδρους του εναντίον του ιερατείου:

 "Το συνάφι του ιερατείου, λέει, μοιάζει με συμμορία ληστών. Καλλιεργούν την αδικία και γι' αυτό θερίζουν το μίσος. Γεύονται τους καρπούς του ψεύδους.  Και γι' αυτό δεν υπάρχει ούτε αγάπη ούτε γνώση του Θεού μέσα σε όλη τη χώρα…". 

Και απευθυνόμενος προς τους ιερωμένους της εποχής του, τους λέει: "Προς σένα ιερωμένε απευθύνω την κατηγορία μου. Θα σε εξολοθρεύσω! Γιατί ο λαός μου καταστράφηκε από την έλλειψη γνώσης. Επειδή συ απέρριψες τη γνώση μου, απορρίπτω κι εγώ εσένα από του να 'σαι λειτουργός μου. …".

Και βέβαια και ο λαός ακολουθεί το "χορό" των βασιλιάδων και του ιερατείου. "Ψευδορκίες και δολοφονίες…πολλαπλασιάζονται και αίματα επί αιμάτων συσσωρεύονται, λέει ο προφήτης. Κάνουν συμφωνίες και παίρνουν αποφάσεις με ψεύτικους όρκους. Και η δικαιοσύνη τους ανθεί σαν δηλητηριώδες φυτό".

Αυτά και άλλα πολλά έλεγε στους Εβραίους ο Ωσηέ "τω καιρώ εκείνω". Όμως…

Τι, άραγε, θα είχε να πει  σε μας σήμερα;

Γιατί και σήμερα δεν υπάρχει αληθινή θεογνωσία. Γιατί βέβαια η αληθινή θεογνωσία δεν είναι οι κοιλάρες, οι βιλάρες και οι πολυτελείς κουρσάρες κάποιων κληρικών. Ούτε η πολυτέλεια των ναών και των ιερατικών -και κυρίως των αρχιερατικών-  αμφίων….

Και βέβαια, όπου δεν υπάρχει θεογνωσία, ούτε και αγάπη μπορεί να υπάρξει. Κι όταν λέμε αγάπη δεν εννοούμε την όποια γλυκερότητα απέναντι στους συνανθρώπους μας. Ούτε τις όποιες ελεημοσύνες της πενταροδεκάρας. Ή την αγαπολογία κάποιων κληρικών οι οποίοι αριβάρουν με τις πολυτελείς κουρσάρες τους, στις φτωχογειτονιές και τις φτωχοπαράγκες, για να κάμουν αγιασμούς και ευχέλαια, κλπ. Και να εισπράξουν τα επαχθή ενίοτε και απεχθή, συνήθως, για τους πιστούς «τυχερά»τους!

Έχω να σου πω κάτι φοβερό, μου είπε κάποιος, αυτές τις μέρες: Παπάδες ζήτησαν και πήραν για μια κηδεία 150 (εκατόν πενήντα)  ευρώ!!! Και μάλιστα από ανθρώπους, που πέρα απ' το βαρύτατο πένθος (απώλεια νέου οικογενειάρχη), αντιμετωπίζουν και σοβαρά οικονομικά προβλήματα…

Που σημαίνει ότι ο προφήτης Ωσηέ έρχεται να πει σε μας τους σημερινούς χριστιανούς και προπάντων τους κληρικούς ότι βρισκόμαστε πολύ μακρύτερα απ' το Θεό απ' όσο οι σύγχρονοί του Εβραίοι. Και ότι ζούμε στην προϊστορία όχι μόνο της Καινής αλλά και αυτής ακόμη της Παλαιάς Διαθήκης…

Και ότι συνεπώς θα χρειαστούν πολλές ακόμη χιλιετηρίδες, για ν' αποκτήσουμε τη θεογνωσία και την αγάπη, που θέλει από μας το Ευαγγέλιο.

Έτσι ώστε να είμαστε και όχι απλά να λεγόμαστε χριστιανοί. Τυπικά και καταχρηστικά!  Όπως τώρα….

 

Παπα-Ηλίας, 16-10-20009

 

http://papailiasyfantis.blogspot.com

http://papailiasyfantis.wordpress.com

E-mail: papailiasyfantis@gmail.com

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.