Αποψιλώνουν ΤΕΙ και ανθρωπιστικές επιστήμες

Αρνητικό ρεκόρ εισακτέων: Αποψιλώνουν τα ΤΕΙ και τις ανθρωπιστικές επιστήμες

 

Της Π. Στεφανάκου

 

Αρνητικό ρεκόρ σημειώνει ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πέφτοντας κάτω από τις 70.000. Παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι η μείωση των θέσεων θα είναι ελάχιστη, ο υπουργός Παιδείας έβαλε το μαχαίρι βαθιά, ανακοινώνοντας χθες ότι ο αριθμός των εισακτέων δεν θα ξεπερνά τις 69.288 (μείωση κατά 8,94%). Με την κίνηση αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σηματοδοτεί τη στροφή στο κλειστό πανεπιστήμιο.

Στο πανεπιστήμιο που θα απευθύνεται σε λίγους και θα αποκλείει όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος της εντατικής και πολυετούς προετοιμασίας που απαιτεί η θεματολογία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Κάτω από τις 70.000 οι θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ιστορικό χαμηλό πιάνουν τα τεχνολογικά ιδρύματα, που βλέπουν μείωση κατά 28%. Το πεδίο ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών χάνει 2.430 θέσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, η μείωση στα ΤΕΙ πιάνει ιστορικό χαμηλό. Οι θέσεις ορίζονται στις 22.794 έναντι 31.713 πέρυσι, με ποσοστιαία μεταβολή κατά 28,1%! Αν την πρώτη χρονιά εφαρμογής της «Αθηνάς», όπου ο υπουργός Παιδείας έβαλε τα δυνατά του για να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και να μην αποκαλυφθούν τα σχέδια αποψίλωσης των ΤΕΙ, έγινε τέτοιο μαχαίρωμα, μπορεί να καταλάβει κανείς τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Ο χώρος της τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης πλήττεται βάναυσα, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για τη στόχευση αυτής της πολιτικής. Είναι γνωστό ότι η αποψίλωση των ΤΕΙ ωφελεί ιδιαιτέρως τα κολέγια τα οποία δραστηριοποιούνται σε πολλούς από τους τομείς των τεχνολογικών ιδρυμάτων και φιλοδοξούν να γίνουν ο κύριος πόλος παροχής τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, ο φετινός αριθμός εισακτέων σηματοδοτεί και τη στροφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο λεγόμενο πανεπιστήμιο της αγοράς, όπου οι ανθρωπιστικές σπουδές θεωρούνται παρακατιανές και εκτοπίζονται. Από τα στοιχεία είναι προφανής η πολιτική συρρίκνωσης του τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών. Συγκεκριμένα, το μόνο επιστημονικό πεδίο που θίγεται στα πανεπιστήμια, βλέποντας μείωση των διαθέσιμων θέσεων, είναι αυτό των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών. Οι θέσεις στο πεδίο αυτό μειώνονται κατά 1.430 (γενική σειρά), με ποσοστιαία μείωση κατά 8,27% σε σχέση με πέρυσι. Σε απόλυτους αριθμούς η μείωση έχει ως εξής: από 17.285 πέρυσι, πέφτουν στις 15.855 φέτος. Στα ΤΕΙ, οι θέσεις στις ανθρωπιστικές σπουδές κόβονται σχεδόν στο μισό: από 2.355 πέρυσι σε 1.335 φέτος (μείωση κατά 43,31%). Αθροιστικά, οι ανθρωπιστικές επιστήμες χάνουν 2.430 θέσεις. Η μείωση θα είναι μεγαλύτερη αν συμπεριληφθεί και το κόψιμο θέσεων του πεδίου αυτού που καταλαμβάνουν οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.).

Να σημειωθεί ότι στα ΤΕΙ το ανθρωπιστικό πεδίο είναι αυτό που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, γεγονός που δείχνει και την επιχείρηση αλλαγής του προσανατολισμού των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Ακολουθούν το πεδίο επιστημών οικονομίας και διοίκησης, με περικοπές της τάξης του 37,5%, το πεδίο τεχνολογικών επιστημών, με μείωση κατά 29,28%, το πεδίο επιστημών υγείας, με μείωση της τάξης του 11,77%, ενώ σταθερό μένει το πεδίο θετικών επιστημών, με μείωση κατά 0,31%. Συνολικά, οι θέσεις που χάνονται είναι 8.705 (7.475 από τη γενική σειρά και 1.230 από την ειδική σειρά). Τα δύο πρώτα πεδία που πετσοκόβονται είναι και αυτά που κυρίως δραστηριοποιούνται οι κολεγιάρχες.

Το ηλεκτροσόκ στα ΤΕΙ δεν πέρασε στα ΑΕΙ, με εξαίρεση το πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών. Μάλιστα, εδώ υπάρχει και αύξηση των θέσεων σε ποσοστό 4,10%. Το πεδίο που επωφελείται περισσότερο είναι των θετικών επιστημών (αύξηση κατά 16,65%), των τεχνολογικών επιστημών (κατά 15,77%) και ακολουθούν οι επιστήμες υγείας (κατά 9,65%) και οι επιστήμες οικονομίας και διοίκησης (κατά 7,82%). Στα πεδία αυτά, οι θέσεις της γενικής σειράς αυξάνονται κατά 2.630 (κατά 1.180 στο πεδίο θετικών επιστημών, 205 στο πεδίο επιστημών υγείας, 820 στο πεδίο τεχνολογικών επιστημών και 425 στο πεδίο των επιστημών οικονομίας και διοίκησης). Το γεγονός της αύξησης που καταγράφεται φέτος είναι παροδικό και γίνεται προκειμένου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ισοφαρίσει τη δραματική περικοπή των θέσεων στα ΤΕΙ. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των θέσεων στα συγκεκριμένα πεδία θα ήταν μικρότερη αν δεν είχε προηγηθεί σκληρή κόντρα μεταξύ του υπουργού και του υφυπουργού Παιδείας, με τον δεύτερο να τάσσεται υπέρ της τήρησης των δεσμεύσεων που είχαν ληφθεί κατά την ανακοίνωση του σχεδίου της «Αθηνάς». Τότε, ο Κ. Αρβανιτόπουλος μιλούσε για μείωση κατά 2.000 θέσεις…

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ, 12/6/2013.  Το είδα:12-6-2013,  http://www.alfavita.gr/arthra/…CF%82#ixzz2W4rtP53L

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.