Η ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ

Η ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ

 

Του Απόστολου Παπαδημητρίου

 

 

Ευρεία δημοσιότητα δόθηκε στη λαμπρή πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας δράσης του νομού Πιερίας, τα μέλη της οποίας έσπευσαν να ταχθούν αλληλέγγυοι προς τους ευρισκόμενους σε απόγνωση καλλιεργητές πατάτας του Νευροκοπίου. Δεν περιορίστηκαν σε ευχολόγια ή σε εκκλήσεις προς την Πολιτεία για την επίλυση του προβλήματος των παραγωγών. Ανέλαβαν οι ίδιοι να συμβάλουν κατά το δυνατόν στην επίλυση αυτή μεσολαβώντας, ώστε να διατεθεί ποσότητα πατάτας στην αγορά της περιοχής τους.

Κατάφεραν για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά να παρακάμψουν τους μεσάζοντες, οι οποίοι στραγγαλίζουν τον παραγωγό, ώστε να προμηθευτούν τα αγροτικά προϊόντα σε τιμές, αν είναι δυνατόν, ακόμη και κάτω από το κόστος, και στη συνέχεια εκμεταλλεύονται τον καταναλωτή, ο οποίος προμηθεύεται αυτά σε πολύ υψηλές τιμές υπό το αδιάφορο βλέμμα της Πολιτείας, η οποία απλώς «προεδρεύει»στην «ελεύθερη» αγορά, η οποία «αυτορυθμίζεται»!

Οι λαμπροί εθελοντές της Κατερίνης έκαναν δύο απλές κινήσεις. Αναζήτησαν κατ’ αρχήν παραγωγό κάτοχο άδειας πλανόδιου πωλητή, ώστε η ενέργεια να καλύπτεται πλήρως από νομιμότητα. Συμφώνησαν την τιμή της συσκευασίας (σάκοι των 10 κιλών στην τιμή των 2,5 €. Στην τιμή περιλαμβάνεται και η δαπάνη της μεταφοράς του προϊόντος). Τονίζουμε ότι στα πολυκαταστήματα η τιμή δυνατόν να εκτιναχθεί ως και τα 7 €, δηλαδή ως και 300% υψηλότερα! Η εθελοντική ομάδα δεσμεύτηκε να βρει ικανό αριθμό καταναλωτών, ώστε να απορροφηθούν τουλάχιστον 20 τόνοι. Για τον σκοπό αυτό προγραμμάτισαν διαδικτυακή εφαρμογή, μέσω της οποίας έγινε έκκληση προς τα 1.000 μέλη τους (αριθμό άκρως εντυπωσιακό!), αλλά και προς όλους τους δημότες της Κατερίνης να παραγγείλουν την ποσότητα που επιθυμούν. Τα μέλη και οι πολίτες έσπευσαν να ανταποκριθούν στην έκκληση και το παρελθόν Σάββατο διετέθη η πατάτα. Μεταξύ των λεχθέντων από αγοραστές προς τους δημοσιογράφους που έσπευσαν να καλύψουν το άκρως ενθαρρυντικό αυτό συμβάν κράτησα το ακόλουθο: «Ασφαλώς και ωφελούμαι από την τιμή διάθεσης της πατάτας, το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι δίνω ελπίδα στον παραγωγό». Στα δελτία ειδήσεων ακούσαμε ότι κάποιοι επιχειρηματίες έσπευσαν να μειώσουν ευθύς αμέσως την τιμή της πωλούμενης στα πολυκαταστήματα πατάτας. Βέβαια αυτό είναι υπέρ του καταναλωτού, ο παραγωγός όμως δεν ωφελείται. Γι’ αυτό και οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να απορροφηθούν πρίν από την άνοιξη όλες οι αδιάθετες ποσότητες αγροτικών προϊόντων.

Η καλή αρχή έγινε, απομένουν όμως πολλά ακόμη βήματα. Κατ’ αρχήν η ομάδα αυτή πρέπει να κληθεί να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα προβλήματα διαδικασίας που αντιμετώπισε. Ακολούθως οι παραγωγοί πρέπει να κινηθούν γνωρίζοντας ότι ο λαός, που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, είναι ολοπρόθυμος να σπεύσει να προμηθευτεί φθηνά προϊόντα. Όπως η εθελοντική ομάδα της Πιερίας κατάφερε να κινητοποιήσει τόσους πολίτες, πρέπει και οι παραγωγοί να κινητοποιηθούν, ώστε να αναβιώσουν οι συνεταιρισμοί, έστω και άτυπα. Εκπρόσωποί τους να κατέλθουν στα αστικά κέντρα, συνοδευόμενοι από συντοπίτες τους που κατοικούν σ’ αυτά, και να δώσουν συνεντεύξεις προς τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία, στην επαρχία τουλάχιστον, ολοπρόθυμα θα γνωστοποιήσουν το πρόβλημα που τους απασχολεί. Σε κάθε πόλη υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι αλλά και έχοντες ανάγκη πολίτες. Το «πείραμα» της Πιερίας, που αποτελεί σταθμό για τα ελληνικά αγοραστικά δεδομένα είναι δυνατό και πρέπει να επαναληφθεί σε όλα τα αστικά κέντρα. Πρέπει να θέσουμε τέρμα στην αισχροκέρδεια των απλήστων για κέρδη, κατά το πρότυπο των δανειστών μας. Αυτοί, σύμφωνα με καταγγελίες παραγωγών, αγοράζουν μικρές ποσότητες εγχωρίων προϊόντων και εισάγουν πολλαπλάσιες αγορασμένες σε χαμηλότερη τιμή, τις οποίες πωλούν ως ελληνικές. Αν αυτό συμβαίνει, πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας, πριν οι αγρότες εγκαταλείψουν τη γη και συντελέσουν με την κίνησή τους αυτή σε μελλοντική πείνα μας.

Εισήλθαμε στην περίοδο της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Επιρρεπείς προς τη διασκέδαση δεν κατανοήσαμε, όσο θα έπρεπε, την κρισιμότητα των καιρών. Οι δανειστές μας και οι εντεταλμένοι για την εφαρμογή της πολιτικής τους, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, διαχέουν απειλές για ενδεχόμενη πτώχευση της χώρας, σε περίπτωση που δεν αποδεχθούμε και εκτελέσουμε τις εντολές. Δεν μας λένε ότι η Ελλάδα είναι πλούσια σε γεωργικά προϊόντα χώρα και μπορεί να διαθρέψει τον πληθυσμό της σε περίοδο κρίσης. Το μείζον πρόβλημα της εγχώρια αγοράς είναι η έλλειψη ρευστότητας. Αν ήταν δυνατή η ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, οι εκδηλώσεις της κρίσης θα είχαν μειωθεί σημαντικά. Αλλά οι άπληστοι κεφαλαιοκράτες καταδικάζουν, μέσω των «επαϊότων», τις πρωτόγονες μεθόδους συναλλαγής. Αλλά μέσω αυτής της μεθόδου ανταλλαγής και μάλιστα με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων ήταν δυνατή επί δεκαετίες η διάθεση πολλών αγροτικών προϊόντων μας στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με αντάλλαγμα βιομηχανικά προϊόντα, οπωσδήποτε όχι πρώτης ποιότητας. Αλλά αυτή ήταν η μόνη αγορά που αποδεχόταν πληρωμή σε είδος. Οι δυτικοί «φίλοι»μας ήθελαν για τα προϊόντα τους συνάλλαγμα και ελάχιστα απορροφούσαν και απορροφούν ακόμη από τα δικά μας. Γι’ αυτό και είχαν «ανακαλύψει» τις χωματερές απόρριψης, ενέργεια που συνιστά ύβριν με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου.

Νηστεία λοιπόν. Ας αποφασίσουμε να την τηρήσουμε εφέτος, αν όχι από προσήλωση προς τις εντολές της Εκκλησίας, τουλάχιστον από φροντίδα για την υγεία και το βαλάντιό μας. Εισάγουμε πολύ μεγάλες ποσότητες κτηνοτροφικών προϊόντων. Καταστήκαμε έντονα κρεωφάγοι, ενώ οι δυτικοί, που στο υπαρξιακό τους κενό αναζητούν διεξόδους προς τον μυστικισμό της Ανατολής, επανακάμπτουν προς την χορτοφαγεία. Και αν δεν θέλουμε να υποστούμε τη «συμφορά» της εκκλησιαστικής νηστείας, τουλάχιστον ας περιορίσουμε τη χρήση του κρέατος και ας καταναλώνουμε αποκλειστικά εγχώρια τυροκομικά προϊόντα. Ας περιφρονήσουμε τις εκμαυλιστικές διαφημίσεις των ξένων τυριών. Διαθέτουμε τα καλύτερα απ’ αυτά. Πρόσφατα τιμήθηκε επιχειρηματίας του είδους από τα Γρεβενά για το μέγεθος των εξαγωγών του προς χώρες της Ευρώπης. Θα εξακολουθούμε να αγνοούμε τους γραμμωτούς κωδικούς που αναγράφονται στα πωλούμενα προϊόντα. Αυτοί που αρχίζουν από 520 αντιστοιχούν σε προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας. Το ξέρουμε; Αν τώρα το μαθαίνουμε, θα ελέγχουμε στο εξής ένα προϊόν, πριν το θέσουμε στο καλάθι μας.

Καιρός να μεταβούμε από το «εγώ», που μας ρήμαξε, στο «εμείς».

                                                                                                                                          

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΗΣ», 28-02-2012

    

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.