Οι μεγάλοι 100 Έλληνες της TV.

Σχετικά με τους εψηφισμένους Μεγαλύτερους 100 Έλληνες

από τηλοψίας ("ΣΚΆΙ")

 

Του φιλαλήθη/philalethe00

 

Για τις πηγές, μπορείτε να δήτε εδώ και εδώ.

 

Ποιο είναι το μέγιστο συμπέρασμα που προκύπτει από την εν λόγω ψηφοφορία και τους αναδεδειγμένους;

 

Ότι ο επαρχιώτικος μετακενωτικός κοραϊκός αρχαιόπληκτος ανελλήνιστος εθνικισμός έχει έρεισμα ακόμη ως κυρίαρχη ιδεολογία που ήταν, εκπεμπόταν από το 1833-1974, στο τέλος, βεβαίως, μεταμορφούμενος σε ένα προτεσταντικού τύπου … "ελληνοχριστιανισμό" που ακόμη και ο "συντηρητικός" λόγιος μοναχός π. Θεόκλητος Διονυσιάτης, συμφωνώντας σε ένα άρθρο του – των "Αθωνικών ανθεων"- ρητώς με τον Χριστιανοσοσιαλιστή Κωστή Μπαστιά, όπως έλεγε, απέρριπτε.
 
Ο Έρασμος, όπως θύμιζε κάπου και ο π. Μεταλληνός, που ήταν και αναγεννησιακός και ως εκ τούτου και αυτός μέρος αρχαιολατρικού κινήματος, θεωρούσε και αυτός π.χ. τον Μέγα Βασίλειο – χαρακτηριστικότατο παράδειγμα του μεγαλείου των κατά π. Ι. Ρωμανίδη Ελλήνων (-Καππαδοκών) Πατέρων – "μείζονα του Αριστοτέλους". Δηλαδή μεγαλύτερο του Αριστοτέλη, που είναι ίσως η πλέον κορυφαία αρχαία μορφή σε επίπεδο επιστημονικής προσφοράς. Ο Αριστοτέλης ήλθε στην έκτη θέσιν.
 
Τον Μέγα Βασίλειο, όμως, δεν τον βλέπουμε κάπου… Ίσως μας έχει δοθή η εντύπωσι, ότι ήταν και αυτός ένας Επίσκοπος συμβιβασμένος και της σειράς… Για αυτό θα έπρεπε να δούμε τι του είπε ο αλαζόνας Ύπαρχος Μόδεστος, όταν θέλησε να του αλλάξη (ακόμη και) την Ορθόδοξη Πίστη προς χάριν του Κράτους και της "κρατικής θρησκείας"… Και πρέπει να ξέρουμε, ότι ο εθνικός (και κατά τούτο αντιδραστικός) και αντιχριστιανός σχολάρχης ρητορικής Λιβάνιος, συγγραφέας και του έργου "Υπέρ των ελληνικών (ενν. παγανιστικών) ιερών", από τις μέγιστες μορφές του εθνικού κόσμου διαχρονικά κατά ευρεία παραδοχή, έλεγε, ότι ο Μέγας Βασίλειος, αφού παρά την παίδευση που πήρε στην σχολή του, έγινε Χριστιανός, ήταν μεγαλύτερος ρήτορας από τον αρχαίο Δημοσθένη

Το πρόβλημα, λοιπόν, το ανυπέρβλητο της κατεστημένης σκέψης είναι, ότι είναι αφόρητα δυτικόπληκτη. Η Ευρώπη είναι όντως η "καθολική μας μητρόπολη"(Κ. Μοσκώφ), το δε νεοελλαδικό κρατίδιο  είναι μία μικρή αποικία με την εξάρτηση να αναδεικνύεται όντως, όπως πίστευε και (πάλι) ο Μοσκώφ, ίσως στο μεγαλύτερο μας πρόβλημα, εν προκειμένω δε πολιτιστική και πνευματική. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν (θα ήταν) για τους αντιϊμπεριαλιστές μας, που βέβαια μ ό ν ο περί άλλα τυρβάζονται… (Και βέβαια άλλως θα αποκληθούν και αυτοί εθνολαϊκιστές πιθανότατα…)

 Ποιους θα έπρεπε να δούμε; Μεταξύ άλλων, τον Αγ. Μάξιμο τον Ομολογητή, τον Γρηγόριο τον Παλαμά, τον Γρηγόριο τον επώνυμο της Θεολογίας, τον Βασίλειο τον Μέγα, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τους Ανθέμιο και Ισίδωρο, από μουσικούς τους Ι. Κουκουζέλη και Ι. Δαμασκηνό(αν και τυπικά δαμασκ(ος)-ηνό…), τον Ι. Βατάτζη τον Ελεήμονα, τον Άγιο αυτοκράτορα που υπήρξε εξόχως δημοκρατικός και , λόγω της συντριπτικής αντιφεουδαρχικής πολιτικής του, ωσαύτως κοινωνικά δίκαιος(αμφότερα -ακόμη και- ειδικά κατά τον Γ. Κορδάτο(sic), όπως είδαμε αλλαχού)

Ποιος, όμως, να γνωρίζη την ικανότητα του "καλλικέλαδου", όπως θα έλεγε και ο Χονδρόπουλος, μουσικού Αγίου Ιωάννη Κουκουζέλη να κατανύσση ακόμη και την Θεοτόκο (!) με τους αγγελοφώνως "αδόμενους" ψαλμούς του, όπως το αναφέρει ο μέγας Φ. Κόντογλου κάπου (κάτι που μας θυμίζει τις σχετικές επιδόσεις του Ορφέα, αλλά πολλαπλασιασμένες) ;… Άλλωστε, μήτε καν το όνομα δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι… 🙂

 Όσον αφορά δε τους Ανθέμιο και Ισίδωρο, να θυμήσουμε απλώς, ότι κατά τον Στίβεν Ράνσιμαν, τον γνωστό κορυφαίο βυζαντινολόγο της Δύσεως(Αγγλίας), κανείς αρχαίος Έλληνας δεν θα μπορούσε να είχε φιλοτεχνήση την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης-  προφανώς ούτε οι Ικτίνος και Καλλικράτης ("αυτό απαιτούσε πολύ βαθιά τεχνική γνώση." λέει χαρακτηριστικά σε μία συνέντευξή του). Ενώ, βέβαια, κατά τον ίδιο, όποιος υποτιμά την λεγόμενη "βυζαντινή" τέχνη, στην οποία έχει ενδιατρίψη και προσωπικά, απλώς δεν γνωρίζει από τέχνη…!

 Ταύτα, λοιπόν, είναι ίσως κάποιοι…."ευσεβείς πόθοι"… Που πάντως τρέφουμε σε κάποια μορφή κάποια μέλλουσα στιγμή… την αγαθή ελπίδα, ότι θα πραγματωθούν…  Οψόμεθα: όλα από εμάς εξαρτώνται "εις το τέλος της αναλύσεως"………….!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.