Πρώτες παρατηρήσεις για το 14ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Πρώτες παρατηρήσεις για το 14ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

 

Των Παν. Μπούρδαλα – Βασ. Δημόπουλου*

Το 14ο συνέδριο της ΟΛΜΕ με δυο λόγια επιβεβαίωσε τις όποιες δυνατότητες είχε εκ των προτέρων, όμως με μια σειρά αντιφάσεων. Αν εξαιρέσουμε τις Αγων. Παρεμβάσεις – Συσπειρώσεις που προσπάθησαν να υπερβούν τον εαυτό τους, ώστε να δώσουν ένα περιεχόμενο υπέρ του συνδικαλιστικών και εκπαιδευτικών αναγκών, τα δεσμά των πολιτικών – κομματικών χώρων καθόριζαν τη στάση  όλων των παρατάξεων:

Α) Η ΔΑΚΕ, πιστή στο κυβερνητικό συνδικαλισμό, δεν ήθελε το συνέδριο να έχει κάποια σχετική   ουσία και γι' αυτό πετούσε συνεχώς την «μπάλα στην εξέδρα». Το βράδυ των αποφάσεων έβαλε την  πρόταση σε ψηφοφορία «εκπαιδευτικό μισθολόγιο» (ναι αυτές τις δυο λέξεις) χωρίς αναφορά σε περιεχόμενο και στο προετοιμαζόμενο μισθολόγιο των δύο ταχυτήτων και μετά έψαχνε αφορμή για να αποχωρήσει, πράγμα που έκανε.  

Β) Η ΠΑΣΚ χειροκρότησε την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ (Α. Διαμαντοπούλου) πολλές φορές, ακόμη και όταν άνοιξε ευθαρσώς τη γραμμή της περιφερειοποίησης των σχολείων και  διαχείρισης του προσωπικού καθώς και της θεσμικής αξιολόγησης. Παράλληλα οι ομιλητές της ήταν υποτονικοί και άνοιξαν μόνο «μικρά» ζητήματα. Κάποιοι σύνεδροι μάλιστα  στήριζαν τη θεσμική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Η στάση αυτή επιβεβαίωσε την εκτίμησή μας ότι ήταν αδύνατο να  υπάρξει πλειοψηφική πολιτική απόφαση του συνεδρίου.  

Γ) Οι Συνεργαζόμενες Εκπ. Κινήσεις φάνηκαν σε γενικές γραμμές υποτονικές, χωρίς ιδιαίτερη στόχευση, πλην δυο-τριών εξαιρέσεων, που αφορούσαν τη σαπίλα στις υπηρεσιακές μεταβολές και κάποια προβλήματα της καθημερινότητας στα σχολεία.

Δ) Η ΔΕΕ-ΠΑΜΕ για άλλη μία φορά είχε λόγο καταγγελτικό προς όλες τις πλευρές, χωρίς καμιά προσπάθεια σύνθεσης σε κανένα ζήτημα. Γι' αυτό και καταψήφισε όλες τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Έδωσε βαρύτητα μόνο σε θεωρητικές – ιδεολογικές ερμηνείες της κρίσης. Ενδεικτική ήταν η στάση της  για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των ωρομισθίων,  που με ένα συμπληρωματικό ψήφισμα, ορθό μεν, αλλά όπως διεφάνη από ενδεικτική ψηφοφορία, η σκοπιμότητά της ήταν να καταψηφιστεί από μέρος των ΠΑΣΚ-Συν. Ε. Κ., με μοναδικό στόχο να εμφανίσει τις εσωτερικές αντιθέσεις σ' αυτές, ενώ η καταψήφιση του υπονόμευε την πολύ θετική ήδη ψηφισμένη απόφαση.

Στ) Οι Αγ. Παρεμβάσεις- Συσπειρώσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε να παρθούν επικαιροποιημένες αποφάσεις, χωρίς όμως να υπονομευτούν οι θετικοί άξονες του 13ου συνεδρίου. Αναφερόμαστε τόσο   στην επιβεβαίωση των αιτημάτων του προηγούμενου συνεδρίου (σχολείο, αξιολόγηση-χειραγώγηση, κατάργηση ωρομισθίας,  ασφαλιστικό και μισθολογικό ζήτημα, κλπ), όσο και στην εναντίωση στα επαγγελματικά ταμεία και στο μισθολόγιο των δύο ταχυτήτων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Δυστυχώς όμως το βέτο των εκπροσώπων των Συν. Εκπ. Κινήσεων, όσο και της ΠΑΣΚ, δεν επέτρεψαν η απόφαση για κλαδική συλλογική σύμβαση (παράλληλα με τη γενική της ΑΔΕΔΥ) να περιέχει το επιθετικό αίτημα για ενσωμάτωση των δύο εκπαιδευτικών επιδομάτων (περ. 450 Ε) στο βασικό μισθό, που  θα επιδιώξει να αφαιρέσει από τους νεοπροσλαμβανόμενους η κυβέρνηση.

Όσον αφορά τους εκπροσώπους της Εκπ. Παρέμβασης Αχαΐας έκαναν εμφανή την παρουσία τους στο συνέδριο και με τους ομιλίες τους και με τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της όλης τακτικής και πολιτικής των Παρεμβάσεων.   Δηλαδή η στάση τους ήταν ακριβώς σύμφωνη με τις δημόσιες προεκλογικές δεσμεύσεις της Εκπ. Παρέμβασης.

Τέλος η αγωνιστική πρόταση των Παρεμβάσεων για ετοιμότητα μέσω συνελεύσεων το Φθινόπωρο δυστυχώς παραπέμφθηκε στο νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ, του οποίου βεβαίως οι συσχετισμοί παραμένουν ως έχουν, με μερικά νέα πρόσωπα στη σύνθεσή του.

 

Συνάδελφοι, -σσες

καλή ξεκούραση και με πολλαπλή ετοιμότητα το Σεπτέμβρη. Οι καιροί «ου μενετοί»…

Εκπαιδευτική Παρέμβαση

Αχαΐας – Μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων Δ. Ε.

 

* Για την Εκπ. Παρέμβαση Αχαΐας, οι σύνεδροι στο 14ο συνέδριο, Π. Μπούρδαλας και Β. Δημόπουλος.

http://eparemvasiax.wordpress.com/  Πάτρα, 29-06-2009

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.