ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ – ΗΜΑ & 5G

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ – ΗΜΑ & 5G

Επιτροπή Πάτρας Η/Μ Ακτινοβολίας & Υγείας 

Με ευρεία συμμετοχή πολιτών και επιστημόνων πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα: «Επιστημονικά Δεδομένα για τις Επιπτώσεις στην Υγεία & το Περιβάλλον από την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία (ΗΜΑ). Η Σκοτεινή Πλευρά του 5G και της Έξυπνης (;) πόλης: Ζήτημα Εθνικών Διαστάσεων» το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στην Αγορά Αργύρη.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος κ. Β. Θωμόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Χ. Πατούχας και Θ. Κολιτσίδας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κκ Β. Χατζηλάμπρου, Β. Κατσακούλης και Κ. Χαμηλάκη, ο εκπρόσωπος της ΙΜ Πατρών Πρωτοπρεσβύτερος Ν. Σκιαδαρέσης, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ κ. Γ. Σφέτσος, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δ. Ελλάδας κ. Θ. Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γ. Ρώρος, εκπρόσωποι κινήσεων για τις επιπτώσεις της ΗΜΑ στην Αθήνα, εκπρόσωποι σωματείων, μέλη της Παν/κής κοινότητας, ιατροί, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και συλλόγων γονέων, Διευθυντές σχολείων, δάσκαλοι, καθηγητές ΜΕ και πλήθος κόσμου που παρενέβησαν με ερωτήσεις και τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια των τριών συνεδριών της ημερίδας.

Τα συμπεράσματα τα οποία εξήχθησαν από την επιστημονική μας ημερίδα, είναι τα εξής

  1. Η ανθρωπογενής ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των ασύρματων τεχνολογιών, έχει αποδειχθεί μέσω εκατοντάδων invivo και invitro αξιολογημένων και δημοσιευμένων μελετών ότι δημιουργεί τοξικό περιβάλλον ικανό να προκαλέσει διάφορες βλαπτικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, μεταξύ άλλων όπως:
  • Καρκινογένεση,
  • Υπογονιμότητα / Στειρότητα,
  • Νευρολογικές νόσους,
  • Αυτισμός,
  • Διαταραχές σε διάφορα συστήματα.
  1. Επάγει τη νοσολογική οντότητα του «ηλεκτροευαίσθητου» ανθρώπου, δηλαδή  του ανθρώπου που εμφανίζει συμπτώματα Ηλεκτρομαγνητικής Υπερευαισθησίας (“electromagnetic hypersensitivity” or EHS) όπως κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης  και  μνήμης, ζάλη, ναυτία, αίσθημα παλμών της καρδιάς, πεπτικές διαταραχές. Με τους ίδιους μηχανισμούς, επιδρά στα κύτταρα των εντόμων, των θηλαστικών και κάθε έμβιου όντος πέραν του ανθρώπου όπως πχ στις μέλισσες που η παρουσία τους είναι κομβική για την αναπαραγωγή των φυτών.
  2. Η γνώση αυτή είναι παλιά. Οι νέες ανεξάρτητες μελέτες ερευνητών, ιδίως της τελευταίας εικοσαετίας που έχει επεκταθεί η χρήση της κινητής τηλεφωνίας και ο πολλαπλασιασμός των κεραιοσυστημάτων, δεν αφήνουν περιθώρια για «ήσυχες συνειδήσεις». Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση της τρέχουσας τεχνολογίας της ΗΜΑ και της επέκτασής της στις υπερυψηλές συχνότητες του 5G και των εφαρμογών του (έξυπνοι μετρητές, ΙοΤ) θα σημάνει -ήδη σημαίνει- μεγάλους κινδύνους για την εξέλιξη και την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, σε συνάρτηση και με άλλες αιτίες ανθρωπογενούς παρέμβασης (ρύπανση, χημικοί μεταβολίτες, ραδιενέργεια, φαινόμενο του θερμοκηπίου)
  3. Η γνώση αυτή αποκρύπτεται, ιδίως στη χώρα μας. Καμμιά σοβαρή επιστημονική συζήτηση, καμμιά συγκριτική μελέτη, απαξίωση και διωγμός της άλλης -από την κρατούσα- άποψη και των επιστημόνων που την φέρουν. Για την Πολιτεία και τις εταιρίες «δεν υπάρχει καμμία αλληλοεπίδραση ΗΜΑ/έμβιων όντων». Έτσι μπορούν να κερδοφορούν απρόσκοπτα οι «3 αδελφές» εταιρίες στη χώρα μας «φυτεύοντας» με την ανοχή του κράτους κεραιοσυστήματα σε γειτονιές, σχολεία, νοσοκομεία.
  4. Η ανοικειοθελής-ακούσια έκθεση ιδίως των εγκύων και των παιδιών στη συνεχή ακτινοβόληση, σημαίνει έλλειμμα σεβασμού στην προσωπικότητα, έλλειμμα κοινωνικής υπευθυνότητας. Εν τέλει, έλλειμμα δημοκρατίας.
  5. Η τεχνολογία του 5G, παράλληλα με τη συνύπαρξη των 2, 3 και 4G, θα σημάνει μια απίστευτη έκθεση του συνόλου του πληθυσμού εκτός ορίων, ακόμα και των ορίων επικινδυνότητας που έχουν θεσπιστεί πριν από 21 χρόνια και δεν ανταποκρίνονται στη σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα. Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα επιστημονικά νερά με τη δημιουργία ενός νέφους ΗΜΑ που δε θα αφήνει κανέναν απρόσβλητο. Η πιλοτική υπερέκθεση στην ανθρωπογενή ΗΜΑ του πληθυσμού της Πάτρας αλλά και του Ζωγράφου, της Καλαμάτας και των Τρικάλων, σημαίνει ένα τεράστιο πείραμα με ανθρώπινα πειραματόζωα, που τέτοιας έκταση έχει να συμβεί από την εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου.. Καμμιά δήθεν οικονομική ανάπτυξη που -δεν- θα έλθει σαν «αντισταθμιστικό όφελος» όπως περιγράφεται και στη φόρμα της σχετικής σύμβασης, δε δικαιολογεί αυτή την παράνομη και ανήθικη πράξη.

Με γνώμονα την Αρχή της Προφύλαξης και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Προστασία της Προσωπικότητας:

  1. Ζητούμε από το Δήμο Πατρέων να ακούσει την ανησυχία χιλιάδων πολιτών και επιστημόνων για την υλοποίηση οποιασδήποτε εγκατάστασης της τεχνολογίας 5G στα όριά του και να μην προχωρήσει σε αυτό.
  2. Ζητούμε από την ΔΕΗ να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για την τοποθέτηση ασύρματων «έξυπνων» μετρητών, κάτι έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Γερμανία και το Ισραήλ διότι ενέχει κινδύνους για την υγεία.
  3. Ζητούμε να δραστηριοποιηθούν και να προχωρήσουν οι υπεύθυνες αρχές (και οι τοπικές) σε μια ενδελεχή ενημέρωση του πολίτη όσον αφορά στην ασφαλή χρήση της ασύρματης επικοινωνίας και την προστασία του στα θέματα υγείας που έχουν πιστοποιηθεί.
  4. Ζητούμε να δοθεί έμφαση στην προστασία της νέας γενιάς που κινδυνεύσει να εθιστεί σε μια αλόγιαστη χρήση των ηλεκτρονικών προϊόντων με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την κοινωνική υπόσταση.
  5. Θα απαιτήσουμε, απευθυνόμενοι και στο Υπουργείο Υγείας, την 6η ΥΠΕ και την Περιφέρεια ΔΕ μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, να απομακρυνθούν οι κεραίες από σχολεία, γήπεδα, πυκνοκατοικημένες γειτονιές, νοσοκομεία. Προς το Υπ. Παιδείας: να απαγορευτούν τα wifi και η χρήση κινητών στα σχολεία. Διαφάνεια, κοινωνικός έλεγχος σε όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων. Να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια αδειοδότησης κεραιών και τα όρια εκπομπών, με το σκεπτικό της προφύλαξης και της προστασίας της δημόσιας υγείας.
  6. Διερευνούμε, σε συνεργασία με νομικούς, επιστήμονες και εκπροσώπους διεθνών κινημάτων, την προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες της χώρας μας από την αυθαιρεσία των εταιριών που καλύπτονται από την ελλιπή και μεροληπτική για αυτές νομοθεσία της Ελληνικής Πολιτείας. Η Αρχή της προφύλαξης είναι για μας ένα ισχυρό νομικό όπλο.
  7. Τέλος, τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση στον ευρύτερο πληθυσμό και στη δημόσια υγεία, είναι ιδιαίτερα μελετημένα σε χώρες που διαθέτουν ιατρικά αρχεία. Δυστυχώς στη χώρα μας, λόγω της απουσίας ιατρικών αρχείων παραμένουν άγνωστα. Δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν. Σκόπιμη και αναγκαία είναι η τεκμηριωμένη πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Δεσμευόμαστε στην διάχυση της αποκτηθείσας γνώσης προς τους πολίτες μέσω ενημερωτικών παρεμβάσεων, ΜΜΕ, μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σύντομα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο οι ομιλίες της ημερίδας.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την Ημερίδα

Πάτρα, 5/2/2019

* Επιτροπή Πολιτών Πάτρας για την Προστασία της Υγείας από την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία.  Email: prostasia.aktinovolias@gmail.com. Facebook: / groups/aktinovolia.sos/

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.