Τι μας κρύβουν Λοβέρδος και Κουτρουμάνης

Τι μας κρύβουν, αδέξια, οι κ.  Λοβέρδος και Κουτρουμάνης

 

Του Κώστα Νικολάου*

 

Σε κύμα εξόδου από τις εργασίες τους οδηγούνται οι εργαζόμενοι καθώς δεν ξέρουν τι θα ξημερώσει. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του υπουργού και υφυπουργού ότι «όσοι έχουν τεκμηριώσει δικαίωμα σύνταξης δεν κινδυνεύουν» δεν πείθουν κανέναν. Άλλωστε ο υπουργός Εργασίας έχει διαψευσθεί τόσες φορές που το όνομά του εξελίχθηκε σε σλόγκαν. Προσοχή. Όταν δεσμεύεται ο κ. Λοβέρδος φυλαχτείτε!

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Πρώτο:
Δεν λένε όλοι την αλήθεια λέγοντας ότι όσοι έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα όρια ηλικίας και ημέρες ασφάλισης δεν κινδυνεύουν. Στο άλλο χέρι ο υπουργός, σύμφωνα και με το μνημόνιο της τρόικας, έχει το άλλο σπαθί έτοιμο να κόψει την αποζημίωση απόλυσης την οποία δικαιούνται όσοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης.

Συνεπώς, όσοι έχουν συμπληρώσει και παραμένουν στην εργασία τους κινδυνεύουν να χάσουν από την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης η οποία σε αρκετές επιχειρήσεις, ή με διμερείς συμβάσεις, φτάνει τους 35 μισθούς προσαυξημένους κατά 16,6%!

Δεύτερο:
Στο σχέδιο νόμου ανεντίμως αποκρύπτουν το μέλλον για τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (35έτία, 37ετία, γυναίκες). Σύμφωνα με το μνημόνιο της τρόικας, το οποίο έγινε νόμος του κράτους, τα όρια ηλικίας για πλήρη σύνταξη εξισώνονται στο 65ο έτος και με μειωμένη στο 60ο έτος! Επίσης τα ειδικά αυτά όρια, για τους ασφαλισμένους μετά το 1992 έχουν ήδη καταργηθεί! Συνεπώς, μετά την ψήφισή του, αναμένονται υπουργικές αποφάσεις υλοποίησης του μνημονίου, που θα καταργούν όλα τα ειδικά όρια ηλικίας και θα συνταξιοδοτούνται όλοι άνδρες – γυναίκες στο 65ο έτος με πλήρη σύνταξη ή με μειωμένη στο 60ο έτος με μείωση κατά 6% για κάθε χρόνο που φεύγει κάποιος νωρίτερα.

Τρίτο:
Μειώνονται δραματικά όλες οι συντάξεις καθώς από 1/1/2018 θα δίνεται βασική σύνταξη 360 ευρώ και «αναλογική σύνταξη» η οποία δεν θα υπολογίζονται με βάση την καλύτερη τελευταία 5ετία αλλά με βάση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών. Ούτε με βάση το 2% για κάθε χρόνο ασφάλισης που ισχύει σήμερα αλλά με βάση ενός πολύ χαμηλότερου ποσοστού που θα είναι ανάλογα με το μισθό και ξεκινάει από 0,7% για χαμηλούς μισθούς έως 1.27% για μισθούς άνω των 4.000 € για κάθε χρόνο ασφάλισης. Η διάταξη αυτή θα εφαρμόζεται σταδιακά από 1/1/2013 όπου οι ημέρες ασφάλισης έως την 31/12/2012 θα υπολογίζονται με το ισχύον σύστημα και υπόλοιπες μετά το 2013 θα υπολογίζονται με το νέο.

Τέταρτο:
Δημεύονται περιουσιακά στοιχεία συνταξιούχων καθώς παρακρατείται η 13η και η 14η σύνταξη. Οι συντάξεις των εργαζομένων δεν είναι φιλανθρωπία ούτε προνοιακό επίδομα. Είναι χρήματα των εργαζομένων, αντιστοιχούν σε ασφαλιστικές εισφορές μιας ολόκληρης ζωής, είναι η μοναδική περιουσία τους.

Πέμπτο:
Το καλύτερο και αναλογικότερο σύστημα που επικαλούνται, και για το οποίο έκαναν τόσο ντόρο, βρίσκεται στον αέρα. Εκτός από την δραματική μείωση σε όλα τα επίπεδα των συντάξεων το νέο σύστημα έχει μεγάλες αντιθέσεις και καμία συνοχή, καμία συνάρτηση ασφαλιστικών εισφορών και σύνταξης, καμία σχέση με αυτά που έλεγαν τόσους μήνες, δηλαδή ό,τι πληρώνεις θα πάρεις.

Με τον νέο τρόπο θα συμβαίνει το αντίθετο. Άλλοι εργαζόμενοι θα καταβάλουν περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές και θα λαμβάνουν χαμηλότερη σύνταξη, άλλοι θα καταβάλουν χαμηλότερες και θα έχουν μεγαλύτερες συντάξεις.

Έκτο:
Αντιφάσκουν όταν μιλούν για κίνητρα παραμονής δίνοντας μάλιστα μεγαλύτερα ποσοστά μετά την 37ετία, καθώς οι μεγαλύτερες συντάξεις έχουν και μεγαλύτερες περικοπές αφού οι συντάξεις μετά τα 1.400 ευρώ και έως 1.700 ευρώ μειώνονται κατά 3%, από 1.700 ευρώ έως 2.300 ευρώ κατά 5%, έως 2.900 ευρώ κατά 7% και από 2.900 ευρώ και άνω κατά 9%.

Έβδομο:
Είναι μύθος ότι τα χρήματα από τις περικοπές των μεγάλων συντάξεων θα πάνε για ενίσχυση των χαμηλών. Από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, προκύπτει ότι όλες οι συντάξεις ακόμα και μικρές μειώνονται δραματικά και δεν τυγχάνουν ειδικής προσαύξησης.

Όγδοο:
Αυτοδιαψεύδονται όταν λένε ότι δια νόμου θα απαγορευτούν όλες οι ρουσφετολογικές, χαριστικές και εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις. Το πάρτι που γίνεται σε βάρος των ταμείων δεν το έκαναν αυτά, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Επιπλέον όταν γίνεται λόγος για τους στρατιωτικούς και τα σώματα ασφαλείας που συνταξιοδοτούνται σε μικρές ηλικίες και ξαναεργάζονται, δηλώνουν αναρμόδιοι λες και αυτό είναι θέμα ευθύνης άλλης κυβέρνησης.

Ένατο:
Παγώνουν οι συντάξεις έως το 2014 και μαζί με αυτές παγώνουν τόσο οι ασφαλιστικές κλάσεις που καθορίζουν το ύψος των συντάξεων για τα επόμενα χρόνια, όσο κα τα ποσοστά που καθορίζουν την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών της τελευταίας 5ετίας.

Όπως είναι γνωστό οι ασφαλιστικές κλάσεις που καθορίζουν τις συντάξεις, καθώς και τα ποσοστά που αναπροσαρμόζουν τις αποδοχές τις κρίσιμης 5ετίας, εξαρτώνται από τις αυξήσεις των συνταξιούχων και όχι από τις αυξήσεις των εργαζομένων.

Δέκατο:
Δεν αντιμετωπίζουν την αδήλωτη – ανασφάλιστη εργασία καθώς για το θέμα αυτό επαναλαμβάνουν όσα περιλαμβάνονταν σε προηγούμενους νόμους. Η αδήλωτη εργασία, η εισφοροδιαφυγή, η φοροδιαφυγή δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα, αλλά ούτε καν αδίκημα. Ο εργαζόμενος που καταγγέλλει ή αποκαλύπτει την αδήλωτη εργασία, δεν προστατεύεται από το νόμο όπως θα έπρεπε, αλλά απολύεται.

Τέλος:
Αυτά «τα μέτρα τα οποία είναι χιλιόμετρα» δεν θα περάσουν. Οι εργαζόμενοι, επέλεξαν τους δρόμους και όχι την αυτοκτονία. Το δρόμο του αγώνα και όχι το δρόμο του ψυχιατρείου που τους προτείνουν οι κ. Λοβέρδος – Κουτρουμάνης.

* Ο Κώστας Νικολάου είναι συνδικαλιστής, μέλος της Δ.Ε. του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ.

ΠΗΓΗ: Η ΕΠΟΧΗ, Κυριακή, 16 Μαΐου 2010 13:38,  http://www.epohi.gr/portal/politiki/5013-2010-05-16-13-39-45

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.