ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Αυτόν τον απολογισμό ποιός θα τον κάνει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:

Αυτόν τον απολογισμό ποιός θα τον κάνει;

Του Νίκου Μπέκη*

Επειδή είθισται και πολιτικά και ηθικά – δεοντολογικά, να υπάρχει κάποιος απολογισμός στη λήξη της θητείας είτε συλλογικών οργάνων είτε αιρετών προσώπων…

Επειδή λήγει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο ίδιος, παρότι εξόχως πολιτικό πρόσωπο, με μακρά θητεία στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, δε φαίνεται να κάνει κάτι τέτοιο…

 Επειδή ούτε όσοι, κόμματα και βουλευτές, τον εξέλεξαν δεν δείχνουν διατεθειμένοι να το κάνουν…

Επειδή κανένας πολιτικός, δημοσιολόγος, δημοσιογράφος δεν το έκανε ή, τουλάχιστον, δεν έπεσε στην αντίληψή μου…

Επειδή κατά τη διάρκεια της θητείας του ο πολιτικός χρόνος υπήρξε ασύλληπτα πυκνός και η χώρα και ο λαός έζησε και ζει απίστευτες, επί τα χείρω, ανατροπές… Θα πω εγώ δυο-τρία λόγια που σκέφτομαι: Ο κ. Κάρολος Παπούλιας λοιπόν διετέλεσε Πρόεδρος Δημοκρατίας απ’ την αρχή και σ’ όλη τη μέχρι τώρα περίοδο της σκληρής νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής. Γνώρισε, και μάλιστα εκ των έσω, όλη την κατεδάφιση, λιθάρι το λιθάρι, του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων που κατέκτησε με σκληρούς αγώνες και θυσίες, ακόμα και με αίμα, ο ελληνικός λαός.

Υπέγραψε όλους τους νόμους, ακόμα και κάποιους που ο ίδιος, ως βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ σ’ όλη τη δεκαετία του 80, είχε ψηφίσει και υλοποιούσαν θεσμικά την κατεδάφιση αυτή. Παρόλο που, πολλοί απ’ αυτούς, ήταν και είναι προδήλως αντισυνταγματικοί. Υπέγραψε επίσης εκατοντάδες Προεδρικά Διατάγματα, ιδιαίτερα των τελευταίων κυβερνήσεων, στην ίδια κατεύθυνση. Παρόλο που, πολλά απ’ αυτά, ήταν επίσης προδήλως αντισυνταγματικά. Δεν απέπεμψε τίποτα, παρόλο που είχε, απ’ το Σύνταγμα, αυτό το δικαίωμα! Μόνο κάτι γενικόλογες κουβέντες περί δυσκολιών και θυσιών του λαού ψέλλισε κατά καιρούς.

Όταν, πριν από δύο χρόνια περίπου στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αποδοκιμάστηκε (γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο) από κάποιους πολίτες, δήλωσε ότι αυτός μετείχε στην Εθνική Αντίσταση… Δεν ξέρω πόσο αυτό αληθεύει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν το αμφισβητώ. Φαίνεται όμως ότι η αντιστασιακή του διάθεση, ορμή, φλόγα, έσβησε τότε. Για τώρα, δεν είχε μείνει τίποτα, ούτε ίχνος!

* Ο Νίκος  Μπέκης είναι εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Βέροιας.

ΠΗΓΗ: ΣΆΒΒΑΤΟ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2014,  http://www.veriotis.gr/2014/12/blog-post_659.html

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.