Ο «Καποδίστριας 2» θέλει να σαρώσει …

Ο «Καποδίστριας 2» θέλει να σαρώσει ό,τι απέμεινε από τον «Καποδίστρια 1»

 

Του Χριστόφορου Στεφανίδη*

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, προωθείται με γοργούς ρυθμούς η διαμόρφωση του «Καποδίστρια 2» και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Οπως γράφουν οι εφημερίδες, ο «Καποδίστριας 2» μειώνει τις περιφέρειες από 13 σε 6, τις νομαρχίες από 52 σε 16 και τους δήμους από 1.034 σε 400.

Για τη Χαλκιδική αυτό θα σημάνει ότι δεν θα έχουμε νομαρχία και θα υπαχθούμε στη Θεσσαλονίκη και ότι από τους σημερινούς 14 δήμους θα μείνουν μόνο 5 ή 6 και θα καταργηθούν οι υπόλοιποι 8 ή 9. Δηλαδή πιθανότατα θα μείνουν αυτοί που υπήρχαν πριν από τον «Καποδίστρια Ν° 1», ήτοι Πολυγύρου, Μουδανιών, Αρναίας, Ιερισσού, Κασσανδρείας και ίσως Καλλικράτειας και θα καταργηθούν Τρίγλιας, Παλλήνης, Τορώνης, Σιθωνίας, Ορμύλιας, Ανθεμούντα, Ζερβοχωρίων, Παναγίας.

 

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με τον «Καποδίστρια Ν° 2»;

 

Στο πρόγραμμα της Ν.Δ. διαβάζουμε "ο ρόλος του κράτους είναι επιτελικός, ρυθμιστικός και κατευθυντήριος. Επιδιώκουμε ένα κράτος λιγότερο δαπανηρό και ευέλικτο, θα το πετύχουμε με την εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος αποσυγκέντρωσης και αποκρατικοποίησης".

Και ο δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, γνώστης των σχεδίων της κυβέρνησης, ως στέλεχος της Ν.Δ. και ως υπουργός της κυβέρνησης πριν γίνει δήμαρχος, με υπόμνημα που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ ζητάει να δοθούν στους νέους δήμους που θα προκύψουν από τον «Καποδίστρια 2» οι εξής αρμοδιότητες:

 

– Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 

– Πρωτοβάθμια υγεία και προληπτική ιατρική. 

– Κοινωνική πρόνοια. 

– Τοπικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. 

–  Πυροσβεστική.

 

Σήμερα οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται ενιαία από το κράτος, αύριο θα διασπαστούν σε 400 κομμάτια και θα έχουμε σε κάθε δήμο ξεχωριστό καθεστώς. Οι δήμοι, άλλοι από οικονομική αδυναμία και άλλοι από ζήλο για «αναβάθμιση» αυτών των υπηρεσιών, θα απευθύνονται στους ιδιώτες επιχειρηματίες, που είναι πρόθυμοι και πανέτοιμοι να αναλάβουν «να σώσουν την κατάσταση», φυσικά με το αζημίωτο, χαρατσώνοντας τους δημότες, προωθώντας τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα και παριστάνοντας ταυτόχρονα τους ευεργέτες.

Αυτή την τύχη θα έχουν όλες οι νέες αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν από το κράτος στους νέους δήμους, όμως και οι παλιές αρμοδιότητες που έχουν τώρα οι δήμοι, όπως ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα κ.λπ., καθώς οι δήμοι θα μεγαλώσουν, ανοίγουν την όρεξη στο ιδιωτικό κεφάλαιο να τις αναλάβει εργολαβικά. Θα οδηγηθούμε λοιπόν με τον «Καποδίστρια 2» να έχουμε τις χειρότερες υπηρεσίες και να τις πληρώνουμε πανάκριβα.

 

Αυτό είναι το ένα, το μέγιστο κακό που μας περιμένει, μα δεν είναι το μόνο.

 

 Με τον πρώτο «Καποδίστρια» καταργήθηκε το δικαίωμα των ανθρώπων που ζουν σε έναν τόπο, σε ένα χωριό, να έχουν αυτοί αποφασιστικό λόγο για το τι θα γίνει στον τόπο τους, καταργήθηκε δηλαδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και αν επιμένουν να ονομάζουν τους «καποδιστριακούς δήμους»«Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Με τον δεύτερο «Καποδίστρια» που έρχεται, οι δημοτικές αρχές θα απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο από το λαό. Το νέο δήμαρχο θα τον βλέπουμε μόνο από την τηλεόραση. Στις εκλογές που θα γίνουν στους νέους δήμους, με 15-20 πρώην κοινότητες ο καθένας, θα μπορούν να κάνουν συνδυασμούς μόνο τα κόμματα και μάλιστα μόνο τα μεγάλα κόμματα και οι δημοτικές αρχές που θα αναδειχθούν, ενώ θα είναι τελείως ξέμακρες από το λαϊκό έλεγχο, θα είναι απόλυτα εξαρτημένες από τα μεγάλα κόμματα, που και τα δύο, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., προωθούν μαζί τον «Καποδίστρια Ν° 2» και ανοίγουν το δρόμο για να μπει το κεφάλαιο να διαχειριστεί τις παλιές και τις νέες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γράφουν οι εφημερίδες ότι η κυβέρνηση, μόλις ολοκληρώσει το σχέδιο «Καπόδίστριας 2», θα ανοίξει «μακράς διαρκείας συζήτηση» πάνω σ' αυτό. Οπως όμως όλοι γνωρίζουμε, οι συζητήσεις αυτές γίνονται στα «θεσμικά όργανα», και στην περίπτωση αυτή η συζήτηση θα γίνει στη Βουλή, στην ΕΝΑΕ και τις νομαρχίες, στην ΚΕΔΚΕ και στους δήμους και ίσως και στα τοπικά συμβούλια. Η Βουλή κυριαρχείται από τα κόμματα που είναι υπέρ του «Καποδίστρια». Στην ΕΝΑΕ και στις νομαρχίες, στην ΚΕΔΚΕ και στους δήμους θα υπάρχουν αντιρρήσεις κατά κανόνα μόνο από αυτούς που καταργούνται, καθώς όμως τα όργανα αυτά ελέγχονται σχεδόν στην ολότητά τους από τα ίδια κόμματα δεν θα υπάρχουν ξεσπαθώματα. Για τα τοπικά συμβούλια που εκπροσωπούν τις κοινότητες που κατήργησε ο πρώτος «Καποδίστριας» δεν έχει και πολλή σημασία που θα αλλάξουν αφεντικό και αντί να υπάγονται στον Α θα υπαχθούν στο Β δήμο.

Αν, δηλαδή, δεν απαντήσουμε στο ερώτημα τι σόι παιδεία και τι σόι υγεία και γενικά τι σόι υπηρεσίες θα έχουμε όταν σε καθέναν από τους 400 δήμους θα έχουμε ξεχωριστό καθεστώς γι' αυτές τις υπηρεσίες και όταν αμέσως μετά, με γέφυρα τους νέους δήμους, οι αρμοδιότητες αυτές θα περάσουν στον έλεγχο των ιδιωτικών επιχειρήσεων; Αν μείνουμε μόνο στο τοπικό, γεωγραφικό ζήτημα, στο ποιος καταργείται και ποιος μένει και γιγαντώνεται, τότε οι αντιδράσεις θα είναι μικρές και υποτονικές και κάποιες τουφεκιές θα ριχτούν μόνο για την τιμή των όπλων. Πρέπει η αντίδραση στον «Καποδίστρια» και στις τραγικές για τον κοσμάκη επιπτώσεις του να γίνει υπόθεση όλου του λαού, που πρέπει να απαιτήσει δημοψήφισμα με το οποίο θα κριθεί συνολικά και ο «Καποδίστριας 1» και ο «Καποδίστριας 2».

Αυτό εξάλλου υποσχέθηκε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση, μα τώρα ως κυβέρνηση κάνει το ανάποδο.

Μόνο σ' αυτή τη βάση,

1) να αποκρουστεί ο «Καποδίστριας» σαν μεθόδευση να ξεφορτωθεί το κράτος την ευθύνη για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την πυρόσβεση κ.λπ., να τη φορτώσει στους δήμους που με τη σειρά τους θα την παραδώσουν στο κεφάλαιο για εκμετάλλευση, και

2) να αποκρουστεί συνολικά ο «Καποδίστριας Ν° 1» και «Καποδίστριας Ν° 2». Μπορούν να αναπτυχθούν δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις ικανές να πετάξουν τον «Καποδίστρια» στα άχρηστα και αζήτητα.

 

* Ο Χριστόφορος Στεφανίδης είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας και πρώην κοινοτάρχης Ορμύλιας. Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Χαλκιδική σήμερα» στις 27/10/2007.

 

ΠΗΓΗ: http://www.kkeml.gr/enviroment/590_kapodistrias.htm

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.