Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ….το παιγνίδι χάθηκε

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ από την 5η Οκτωβρίου …. τότε το παιγνίδι χάθηκε*

 

Συνέντευξη του Περικλή Κοροβέση**

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ από την 5η Οκτωβρίου δεν αρχίσει την πορεία του, με όλα τα αζιμούθια, για να συγκροτηθεί σε ένα ενιαίο πολιτικό οργανισμό τότε το παιγνίδι χάθηκε, τουλάχιστον με τους σημερινούς συντελεστές , και μετατίθεται στο μέλλον.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, θα  προσπαθήσω να κάνω μια σύντομη κωδικοποίηση για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μας.

 

* Ο σ. Περικλής Κοροβέσης απαντάει στα ερωτήματα  από το blog της πάσας  http://dosepasa.wordpress.com/2009/09/28/1/ 

Α. ΣΥΡΙΖΑ: ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

 

Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε κόμμα σταλινικού τύπου με λειτουργία δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Ούτε βέβαια κόμμα της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας που κυοφορεί μια ποικιλία μορφωμάτων από Μπλερ μέχρι ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μία ελεύθερη ένωση σκεπτόμενων αριστερών ( διότι όπως αποδείχτηκε πολλάκις κάποιοι αριστεροί δεν σκέπτονται καθόλου) άσχετα από την πολιτική τους καταγωγή. Αυτό το νέο πολιτικό σχήμα θα μπορούσε να εχει συνιστώσες, ιδεολογικά ρεύματα, φιλοσοφικές ή πολιτισμικές τάσεις κλπ που θα μπορούσαν να επεξεργάζονται τις δικές τους ιδέες και να τις προτείνουν σ΄ ένα ΣΥΡΙΖΑ μελών, που θα έχει τα δικά του όργανα, τις δικές του θεματικές επιτροπές, που θα λειτουργεί οριζόντια και όχι κάθετα. Σίγουρα θα υπάρχουν εντεταλμένοι εκπρόσωποι σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στη κοινοβουλευτική ομάδα, που όλοι τους όμως θα είναι ανακλητοί.

 

Β. ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

O ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με τη κοινωνία. Και πολύ περισσότερο δεν θα  πρέπει να πάρει τη θέση του  καθοδηγητή της κοινωνίας. Τα μέλη θα μετέχουν σε κάθε κοινωνικό κίνημα για να ενισχύσουν την αυτονομία του κινήματος. Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν καθοδηγούν  αλλά προτείνουν αυτό που είναι καλύτερο για την εξουσία της βάσης.

 

Γ. ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΉ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ

 

Η εξουσία θα ανήκει στους παραγωγούς του πλούτου. Αυτό που παράγουν οι άνθρωποι τους ανήκει καθώς επίσης οι ίδιοι  θα είναι αλληλέγγυοι με όλη τη κοινωνία , σε περίπτωση που κάποιος κλάδος ή περιοχή χρειαστεί την αρωγή τους.

Δ. ΤΙ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΟΥΜΕ

Το κράτος δεν μπορεί να εξαφανισθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά από εξουσία θα γίνει σιγά σιγά μια ταχυδρομική υπηρεσία που θα παρέχει υπηρεσίες αλλά δεν θα έχει εξουσία. 

 

Ε. ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ; 

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξουμε είναι η συνείδηση του κόσμου. Οι κυρίαρχες τάξεις επιβάλουν την ιδεολογία τους στις κυριαρχούμενες τάξεις, που με τη σειρά τους αναπαραγάγουν την εξουσία των κυρίαρχων. Μόνο σε ρωγμές π.χ. όπως έγινε στο Γαλλικό Μάη, στη Παρισινή Κομμούνα κ.α.  οι κυριαρχούμενες τάξεις μπορούν να εξεγερθούν, συχνά με τρόπο βίαιο, αλλά αν δεν υπάρχουν επαναστατικές ιδέες που θα πρέπει να είναι ήδη επεξεργασμένες για να γίνουν κυρίαρχες των εξεγερμένων, τότε, όταν περάσει η  μπόρα θα ξαναγυρίσουν στην κανονικότητα  ή στο συντηρητισμό ή ακόμα  στη δεξιά και στην άκρα δεξιά. Για να αλλάξει η συνείδηση των κυριαρχούμενων μαζών χρειάζεται μια μακρόχρονη παρέμβαση με ποικίλες μορφές και πολλαπλές και ακούραστες παρεμβάσεις(από καλλιτεχνική δουλειά μέχρι μαζικά κινήματα) .Και όλα αυτά να κεφαλαιοποιούνται για να αποτελέσουν τα κεκτημένα του κινήματος.

Οι μορφές πάλης θα είναι μη βίαιες αλλά συγκρουσιακές. Θα ενταχθούν στο κίνημα της κοινωνικής και πολιτικής ανυπακοής, ακριβώς   στις ίδιες μεθόδους που έχει το παγκόσμιο φόρουμ και χιλιάδες άλλα κινήματα στον κόσμο.

 

ΣΤ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ (AYΓΗ 28.8.09) ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝ Ή ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ. ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ;

 

Τα μέλη και οι οπαδοί ενός κόμματος δεν είναι αιχμάλωτοι πολέμου για να τους διατάξεις «εξαναγκαστική πολιτική συνείδηση» αλλά ελεύθεροι πολίτες  που επιλέγουν πολιτική έκφραση. Αυτή η σκέψη εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο «τον ανανεωτικό σταλινισμό» του ΣΥΝ, την ενίοτε αυταρχική του πολιτική σκέψη, τον ηγεμονισμό του και  πολλάκις την έλλειψη δημοκρατικής συνείδησης. Και όλα τούτα, μεταξύ άλλων, μετέφερε στο ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να τον μπλοκάρει και να τον καθηλώσει. Απάντηση σε όλα , είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες για τη δημιουργία ενός ΣΥΡΙΖΑ μελών.

 

** Σύντομο βιογραφικό για όσους δεν γνωρίζουν τον σ. Περικλή

 

Από μικρή ηλικία μετείχε ενεργά στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της Αριστεράς. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί χούντας. Αγωνίζεται για το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους μετανάστες και τον απόδημο ελληνισμό.

Το πρώτο του βιβλίο, Ανθρωποφύλακες (1969), μεταφράστηκε στα γαλλικά (Seuil, 1969), αγγλικά (Alison & Busby, 1970 και Panther,1970), σουηδικά (Rubén et Sjӧrgen, 1970), φιλανδικά (Weilin+Gӧӧs, 1970), νορβηγικά (Gyldendal 1973, με επίμετρο του James Becket), τουρκικά (Yӧntem, 1972 & Alan Yayincilik, 1989, με πρόλογο του Jean Paul Sartre) στα γερμανικά (εκδόσεις Zweitausendeins,1981 και Raith,1976) καθώς και στα πορτογαλικά (Publicaciōes Europa-America,1970).

Εκτός από πεζά, έχει γράψει θέατρο, παιδικά και τελευταία, ποίηση. Εκτός της συγγραφικής δραστηριότητας, αρθρογράφησε επί σειρά ετών στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία από τη στήλη του «Το ψευδοκράτος των Αθηνών», στην κυριακάτικη Εποχή από τη στήλη του «Αριστερή Ανακύκλωση», καθώς και στο περιοδικό Γαλέρα.

Συμμετέχει ως ανένταχτος στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι υποψήφιος βουλευτής του για δεύτερη θητεία στην Α Αθήνας.

 

Σημείωση admin: παρότι δεν ψηφίζω σύριζα, η ειλiκρινής αυτή συνέντευξη με άγγιξε και τη δημοσιεύω.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.