ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΩΝ, ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ & ΦΕΝΑΚΙΣΜΩΝ

ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΩΝ, ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΕΝΑΚΙΣΜΩΝ

 

Του Βασίλη Μακρή

 

Κατά την πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup που έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 27 Νοεμβρίου 2012, αποφασίστηκε να χορηγηθούν 43,7 δισ. ευρώ σε 4 δόσεις στην Ελληνική κυβέρνηση. Αμέσως μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προέβη σε διθυραμβικές δηλώσεις έμπλεες γραικυλίζουσας αλαζονείας. Κοντά σ' αυτόν συναγωνίστηκαν και συναγωνίζονται σε ασκήσεις παρόμοιου φενακισμού οι δημοσιογράφοι των φιλομνημονιακών και διαπλεκομένων Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης.

Ας ανατρέξουμε όμως στην πεζή πραγματικότητα και την αδυσώπητη στυγνότητα της πρόσφατης απόφασης/συμφωνίας του Eurogroup της 27/11/2012. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται από ολοσχερή απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε αναπτυξιακή προοπτική, εισάγει τις ετεροχρονισμένες / καθυστερημένες δόσεις, κατοχυρώνει και de jure την τήρηση και τροφοδοσία δεσμευμένου Ειδικού Λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αποπληρωμή του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ δεν διασφαλίζει την αποφυγή του κινδύνου νέου «κουρέματος των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Ελλήνων μικροομολογιούχων. Οι λεκτικές ασάφειες, οι εκτεχνικευμένες αοριστίες, οι προαπαιτούμενες παγίδες, οι «γκρίζες» ζώνες  «δένουν χειροπόδαρα» την ούτως ή άλλως εθελόδουλη ελληνική κυβέρνηση.   

 

(Α) ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

 

Η Ελληνική κυβέρνηση θα αγοράσει στο 35% της αρχικής τους αξίας ομόλογα συνολικού ύψους 62,4 δισ. ευρώ από ιδιώτες ομολογιούχους. Βάσει της απόφασης του Eurogroup το Ελληνικό Δημόσιο εξαγγέλλει την προσφορά του που διαμορφώνεται στα 35 cents ανά ένα ευρώ ονομαστικής αξίας. Οι 17 υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup μαζί με την E.K.T.  και το Δ.Ν.Τ. αποφάσισαν ότι η τιμή της επαναγοράς αυτών των ομολόγων να μην υπερβαίνει αυτήν του κλεισίματος των αγορών της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου 2012. Εδώ όμως η απόφαση αυτή είναι τελείως διάτρητη για τους κατωτέρω λόγους:

1. Ενώ για την επαναγορά αυτή απαιτούνται περίπου 22 δισ. ευρώ (0,35 χ 62,4 δισ. =21,84 δισ. ευρώ), δεν ορίζεται από πουθενά πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Θα συναφθεί νέα δανειακή σύμβαση; Και εάν ναι, τότε υπό ποιους όρους; Σημειώνεται ότι στόχος είναι η εξοικονόμηση 41 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο.

2. Γίνεται δημόσια εξαγγελία επαναγοράς ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο σε συνθήκες πλήρως ελεύθερης αγοράς και η πρόθεση αυτή γνωστοποιείται εκ των προτέρων στους  κατόχους των ομολόγων αυτών που ήδη έχουν σταθμίσει τις κερδοφόρες τοποθετήσεις τους. Το ερώτημα είναι «η πρακτική αυτή δεν οδηγεί στην αύξηση της τιμής των ομολόγων αυτών»  και επομένως στην δραστική μείωση του ποσού που προσδοκούσαν και στόχευαν να εισπράξουν οι υπεύθυνοι του Ελληνικού Δημοσίου;

3. Ποιος είναι τόσο ολιγόφρων και αμβλύνους από τους ιδιώτες ομολογιούχους, ώστε να πουλήσει (ομόλογα) στις τιμές κλεισίματος της 23/11/2012, αφού υπάρχει η (έως σίγουρη) δυνατότητα των γνωστών κερδοσκοπικών hedge funds να προσφέρουν ελκυστικότερη προσφορά από αυτήν του Ελληνικού Δημοσίου;

4. Ποιος εγγυάται πλέον ότι οι νέοι κάτοχοι (κερδοσκοπικά hedge funds) των ομολόγων αυτών δεν θα ενάγουν το Ελληνικό Δημόσιο ενώπιον  αμερικανικών ή αγγλικών δικαστηρίων, απαιτώντας την αποπληρωμή τους στην αρχική τους ονομαστική αξία διότι σε αντίστοιχη αδυναμία του Ελληνικού Δημοσίου θα προβούν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων;

(Β)    ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

 

 Η απόφαση του Eurogroup στοχεύει να φτάσει η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 124 % του Α.Ε.Π. το 2020. Για  να πραγματοποιηθεί όμως ο στόχος αυτός θα πρέπει διαρκώς να αυξάνεται το Α.Ε.Π. διαρκώς μέχρι και το 2020 και αντίστοιχα να μειώνεται το ελληνικό δημόσιο χρέος. Σημειώνεται εδώ ότι η «διαχειρισιμότητα» του δημοσίου χρέους εκφράζεται ως ο αριθμητικός λόγος 

(ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ / ΑΕΠ) Χ 100.

Για να είναι επομένως διαχερίσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πρέπει να μειώνεται διαρκώς σε απόλυτες τιμές ο αριθμητής και να αυξάνεται διαρκώς ο παρονομαστής. Έτσι βάσει των υπολογισμών θα πρέπει να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 40 δισ. ευρώ και κατά την ίδια χρονική περίοδο το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 50 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά κατά το χρονικό διάστημα 2013-2020. Ας σημειωθεί εδώ ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος με τους ρυθμούς που «τρέχει» πρόκειται να αγγίξει σύντομα το 190 % περίπου του ΑΕΠ. Αυτός όμως ο στόχος είναι ολοσχερώς αδύνατον να επιτευχθεί αφού οι κρατούντες του Ελληνικού Δημοσίου με την υφεσιογόνο οικονομική πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζουν ελέω τρόικας, μειώνουν δραστικά και δραματικά μισθούς, συντάξεις   και οδηγούν σε απαξίωση τον κόσμο της εργασίας, και σε αποθάρρυνση της οποιασδήποτε υγιούς επιχειρηματικότητας.

 

(Γ)  ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ

 

Οι 17 υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup στο πλαίσιο της επιτευχθείσης απόφασης συμφώνησαν σαφώς ότι εάν σχηματισθούν πρωτογενή πλεονάσματα (κατά την διαχειριστική χρήση εκάστου προϋπολογισμού), αυτά θα διοχετεύονται στα βαλάντια των δανειστών. Για ανάπτυξη ούτε συζήτηση! Τότε και μόνον τότε όταν το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεράσει το 4,5 % του ΑΕΠ , θα καταστεί δυνατόν να χρηματοδοτηθεί η κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική και μάλιστα και αυτό υπό προϋποθέσεις: μόνον το 70 % του πρωτογενούς πλεονάσματος θα οδεύει για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς στόχους. Η ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ. !!!

 

(Δ) ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤτΕ.

 

Και de jure ισχύει η απόφαση του Eurogroup για τήρηση και τροφοδοσία του Ειδικού Λογαριασμού στην ιδιωτικών και άδηλων συμφερόντων ΤτΕ. Σε αυτόν τον λογαριασμό το Ελληνικό Δημόσιο θα καταθέτει υποχρεωτικώς και εξαναγκαστικώς όλα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, όλα τα χρήματα των…μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως έως 4,5 % το Ελληνικό Δημόσιο θα καταθέτει στον Ειδικό Λογαριασμό της ΤτΕ το 100 % των χρημάτων. Για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4,5 % του ΑΕΠ το Ελληνικό Δημόσιο θα καταθέτει το 30 % των χρημάτων. Το υπόλοιπο 70 % θα επιτρέπεται να πηγαίνει για την κοινωνία και την ανάπτυξη !!! Η ΟΛΟΣΧΕΡΗΣ ΠΟΔΗΓΕΤΗΣΗ

(Ε) ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΟΡΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

Σε όλο το κείμενο της απόφασης / συμφωνίας του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε κανέναν όρο ανάπτυξης. Τόσο κραυγαλέα είναι αυτή η απουσία, ώστε και στην ηλεκτρονική έκδοση του "Guardian" τονίζεται ότι είναι όλως ανησυχητική  η μη αναφορά στο θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας: την ανάπτυξη. Παραθέτουμε και τον αντίστοιχο σύνδεσμο:

http://www.guardian.co.uk/business/economics-blog/2012/nov/27/greek-bailout-deal-should-work-for-now. Τίτλος δημοσιεύματος: "Greek bailout deal is a classic fudge – but should work for now"

 

(Στ) ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

 

Όπως είναι γνωστό οι 17 υπ. ΟΙΚ. Αποφάσισαν την κατάτμηση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ σε 4 δόσεις. Μία κρίσιμη στις 13/12/2012 ύψους 34,4 δισ. ευρώ και τρεις συνολικού ύψους 9,3 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν το πρώτο τρίμηνο του 2013. Για να γίνει όμως αυτή η εκταμίευση των δόσεων θα πρέπει κάθε φορά να πραγματοποιείται η πιστοποίηση της τήρησης των προαπαιτούμενων και προϋποθέσεων που έχουν διαταχθεί από την τρόικα εξωτερικού. Εάν ο έλεγχος και η πιστοποίηση επαληθεύσουν και την παραμικρή απόκλιση  από τα υποσχεθέντα, τότε θα λαμβάνονται επιπρόσθετα ισοδύναμα μέτρα. ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΕΧΘΗ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 

Η υποτέλεια της Ελληνικής τρικομματικής κυβέρνησης στους ξένους δανειστές και ιδίως στο κυρίαρχο γερμανικό μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγείται σε μια νέα ποιοτική φάση οδυνηρής όξυνσης. Οι «έσω» κρατούντες με την πλήρη εθελοδουλεία τους στην Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία τους  στα προτάγματα του κερδοσκοπικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, οδηγούν την αγαπημένη μας πατρίδα τόσο de facto όσο και de jure στην απώλεια της κυριαρχικής της αυτοτέλειας. Ο εργαζόμενος λαός οδηγείται στην απόλυτη εξαθλίωση, η εναπομείνασα οικονομία εξαχνούται στην πλήρη ανυπαρξία, η ανεργία καλπάζει με αυξητική δραματικότητα, ο κοινωνικός ιστός της χώρας αποσαθρώνεται, το αγαθό της Δημόσιας Υγείας καθίσταται είδος προς εξαφάνιση, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας κινδυνεύουν να απωλέσουν την επιχειρησιακή τους δεξιότητα, αφού τους αποστερείται η διάθεση των ζωτικών κονδυλίων για την λειτουργική τους υπόσταση, η Παιδεία έχει προ πολλού εισέλθει σε αποτρόπαια αντιπνευματικά ερέβη, ο ανθός της ελληνικής μορφωμένης νεολαίας οδηγείται στην οδυνηρή μετανάστευση με ολέθριες συνέπειες για την χώρα μας, αφού πλέον αρχίζει και σημειώνεται μεγάλη απώλεια τεχνογνωσίας και εξασθένηση του επιστημονικού δυναμικού της πατρίδας μας.

Λόγω της νεοφιλελεύθερης επιθετικής εισβολής, η πατρίδα μας οδηγείται σε ένα καινοφανές μοντέλο κοινωνικής ερημοποίησης στο πλαίσιο του οποίου κάθε έννοια ακόμη και εκκοσμικευμένου ανθρωπισμού χάνει πλέον και την παραμικρή υπόστασή της. Έχει όμως δυστυχώς υποσκαφθεί θανάσιμα η εσωτερική πνευματική θωράκιση του ελληνικού λαού τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Και αυτή η εξ αντικειμένου πνευματική υπονόμευση εκτρέφει την έλλειψη αγωνιστικότητας και διαβρώνει το αντιστασιακό ήθος όλων μας. Ο Ελληνικός λαός καθημαγμένος πλέον δεν ελπίζει ούτε και στους επερχόμενους εξουσιαστές του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί και το σχήμα αυτό κινείται εντός των ορίων της αλλοτριωτικής συστημικής δυναμικής. Ήδη και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «αποφυγή μονομερών ενεργειών» και «αποδοχή-αναγνώριση του δημόσιου χρέους»

http://anti-ntp.net/2012/11/%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B1-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9/ (Δηλώσεις Γ. Μπαλάφα στο MEGA στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA»). Περιττό να αναφερθούμε και στις δηλώσεις για «νερό στο κρασί» του φιλόδοξου και επερχόμενου «τσάρου» επί των Οικονομικών Γ. Δραγασάκη.

Απέναντι σε αυτό το διαμορφούμενο πολιτικό τοπίου ζόφου, μόνη μας ελπίδα είναι η πνευματική νηφαλιότητα, η αποφασιστική εγρήγορση, η συλλογική απείθεια και η γενικευμένη ανυπακοή στην απειλούσα προσωπική μας εκμηδένιση ΑΠ' ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ.

 

Βασίλης Π. Μακρής, 29-11-2012

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.