Μετανάστες: αδιέξοδα ιμπεριαλισμού

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τραγικά αδιέξοδα για τα θύματα του ιμπεριαλισμού

 

Τα 42 εκατομμύρια έφτασαν στα τέλη του 2008 οι ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους εξαιτίας των πολέμων, των συρράξεων και των διωγμών. Εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο συνολικό αριθμό περιλαμβάνονται 16 εκατ. πρόσφυγες και αιτούν τες άσυλο, καθώς και 26 εκατ. εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους. Το 2009 έχουν σημειωθεί ήδη νέοι εκτοπισμοί, ιδιαίτερα στο Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και τη Σομαλία. Ταυτόχρονα οι πρόσφυγες που ζουν μετέωροι εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια, χωρίς να διαφαίνονται άμεσες λύσεις γι' αυτούς, φτάνουν τα 5,7 εκατομμύρια.

 "Έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για αίτηση ασύλου. Περίπου ένας στους 100 παίρνει το προσφυγικό καθεστώς"

Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων σήμερα, και τα τραγικά στοιχεία συμπληρώνουν τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται το άσυλο, η φιλοξενία, η προστασία των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους. Η συνολική αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων εκφράζεται και με πρόσφατα μέτρα – «καταπέλτη» για τα θύματα του ιμπεριαλισμού. Στόχος, να παρεμποδίσουν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα οι ίδιες πολιτικές, οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που τα δημιουργούν, να τα φέρουν στα μέτρα των καπιταλιστικών κερδών. Γι' αυτό το άσυλο χορηγείται με το σταγονόμετρο, γι' αυτό τους φυλακίζουν, γι' αυτό προετοιμάζονται νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης.

Περίπου 1 στους 100 παίρνει άσυλο!

Στην Ελλάδα από τις 29.573 αιτήσεις και προσφυγές ασύλου που εξετάστηκαν το 2008, το προσφυγικό καθεστώς αναγνωρίστηκε σε μόλις 14 περιπτώσεις κατά την πρωτοβάθμια διαδικασία και σε 344 κατά τη δευτεροβάθμια εξέταση, ενώ το ανθρωπιστικό καθεστώς (σ.σ. ανανεώνεται κάθε χρόνο) σε μόλις 21 άτομα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι το πρόσφατο προτεινόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καταργεί την εξέταση του αιτήματος ασύλου σε Β'βάθμια διαδικασία, παρά το γεγονός ότι στο Β' βαθμό χορηγείται και ο ελάχιστος αυτός αριθμός προσφυγικού ή ανθρωπιστι κού καθεστώτος.

 "Εκτοπισμένα παιδιά στο Πακιστάν, στην ουρά για το συσσίτιο…"

Σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών και λιμενικών αρχών, 25.577 Αφγανοί συνελήφθησαν το 2008 στην Ελλάδα. Μόνο σε 6 Αφγανούς χορηγήθηκε το προσφυγικό καθεστώς. Οι ΣομαλοίΙρακινοί που συνελήφθησαν το 2008 έφτασαν τους 15.940 και μόλις οι 353 πήραν προσφυγικό ή ανθρωπιστικό καθεστώς. Οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι το 2008 ανήλθαν στους 4.593. Σε κανέναν Παλαιστίνιο δε χορηγήθηκε ούτε προσφυγικό ούτε ανθρωπιστικό καθεστώς. συλληφθέντες το 2008 έφτασαν τους 6.713, ενώ μόλις σε 5 από αυτούς χορηγήθηκε το προσφυγικό ή το ανθρωπιστικό καθεστώς. Οι

 

Νέο πακέτο μέτρων κατά του ασύλου από την ΕΕ

 

Το Μάη ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο νέο πακέτο μέτρων κατά των προσφύγων και του ασύλου, με τις πλάτες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Το πακέτο αυτό εντάσσεται στη συνολική αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο και περιλαμβάνει:

Την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης του Ασύλου, ενός διοικητικού μηχανισμού, που θα αποτελείται από διάφορους εμπειρογνώμονες με στόχο την υποστήριξη – κύρια σε γραφειοκρατικά ζητήματα – κρατών, τα οποία δέχονται ισχυρές «μεταναστευτικές πιέσεις». Η Υπηρεσία δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών αίτησης και χορήγησης ασύλου, αλλά στη βελτίωση της συνεργασίας των κρατών – μελών για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τους πρόσφυγες. Επιπλέον, η Υπηρεσία θα έχει στενή σχέση με τη FRONTEX.

Οι αιτούντες άσυλο δε θα κρατούνται σε φυλακές, αλλά σε ειδικά κέντρα κράτη σης. Αυτό στην πράξη σημαίνει δημιουργία …στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπου και θα πηγαίνουν όσους κάνουν αίτηση ασύλου.

Ο Κανονισμός «Δουβλίνο 2» γίνεται πιο «αποτελεσματικός». Ωστόσο, η αντιπροσφυγική του ουσία παραμένει: Απαγορεύονται οι πολλαπλές αιτήσεις ασύλου ενός ατόμου σε διαφορετικά κράτη – μέλη.

 Προκειμένου να ελέγχει τις διαδικασίες του «Δουβλίνου 2», η ΕΕ, βελτιώνει τη λειτουργία του συστήματος Eurodac, μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων, για την ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ώστε να εξασφαλίζεται, ότι κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δε θα κάνει αίτηση ασύλου σε πάνω από ένα κράτος – μέλος.

Την προστασία και στήριξη των προσφύγων απαιτεί με ανακοίνωσή της, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα απαιτεί: Καμία απέλαση, σύλληψη και απαγόρευση εισόδου, δημιουργία δομών υποδοχής στα σημεία εισόδου, πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, δημιουργία Κέντρων Στέγασης για τους αιτούντες άσυλο, τροποποίηση του Κανονισμού «Δουβλίνο 2» και κατάργηση της FRONTEX.

 

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Σάββατο 20 Ιούνη 2009, Σελίδα 8,

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5141963&publDate=2009-06-20%2000:00:00.0

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.