Οι δήθεν μετά και το δεύτερο γύρο

Οι δήθεν: Η κυβέρνηση, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και ο εθνάρχης Άνθιμος

 

Του Manitaritoubounou


 

Πάμε γι’ άλλα οριστικά. Όχι βέβαια γιατί ανατράπηκαν και άλλαξαν χέρια (που τύποις και στο φαίνεσθαι άλλαξαν) οι μεγάλες πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Γιάννενα, κλπ. Και αν παρέμειναν  στα ίδια, αυτό έχει πολύ μικρή σημασία. Στις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές είχαμε τη μεγαλύτερη αποχή στη μεταπολίτευση, χώρια τα άκυρα-λευκά. Πώς συνέβη αυτή και πως άλλαξαν χέρια κάποιοι  και γιατί;

Ταυτόχρονα η τεράστια αποχή φαίνεται να παγιώνεται. Έτσι η αποχή στις περιφέρειες πέρασε το 63,2 % (την προηγούμενη 39%), ενώ τα άκυρα – λευκά έφτασαν επί των ψηφισάντων κοντά στο 11,7%. Δηλαδή η ενεργητική αποχή πέρασε 68%!!! Παρόμοια στους δήμους (με μικρότερη πολιτική σημασία, όπου σε κάποιους οι αντίπαλοι πήραν και λιγότερους ψήφους από την προηγούμενη Κυριακή)[i]  είχαμε αντίστοιχα αποχή 51,75% (την προηγούμενη 39%) και άκυρα-λευκά 7,65%, δηλαδή σύνολο πάνω από 55%.

Επομένως το πολιτικό-κοινοβουλευτικό σύστημα έχει να παίξει με το 40%[ii] των πολιτών, στο οποίο όμως μετέχουν και όλα τα κοινοβουλευτικά και μη κόμματα. Τι μένει για τις μειοψηφικές και κατά Μίκη δυνάμεις εξουσίας; Κάτω από το 30% να μοιραστεί. Και φυσικά για τον GAP και το Pasok πολύ κάτω από το 20%. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του συστήματος,  που οδηγεί σε εκλογές όχι πολύ αργά από τώρα. Και οι αιρετοί είναι εκλεγμένοι επί της ουσίας όλοι με ποσοστά γύρω στο 15%. Δηλαδή είναι δήθεν, άλλο αν διαθέτουν τυπικά το 60% των συμβούλων. Αυτό θα μεταφέρει και όλη την κρίση του πολιτικού συστήματος και στους καλλικράτιους ημι-κρατικούς θεσμούς. Μάλλον θετικό θα είναι, παρά αρνητικό; ‘Ίδωμεν…

Αλήθεια τι τελικά συνέβη; Η απάντηση είναι πολλαπλή, γιατί και οι παίχτες είναι πολλοί.

Α) Ο λαός αποδοκίμασε με «αρνητικό» τρόπο το πολιτικό σύστημα, το μνημόνιο, τον καλλικράτη και πολλά «κομματόσκυλα». Με τα άκυρα–λευκά και την μικρή αύξηση της επιρροής του ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις περιφέρειες και τους δήμους, αλλά και με τη στήριξη πολλών προσπαθειών από τα κάτω έδειξε ότι είναι παρών για περισσότερα πράγματα μεγαλύτερο μέρος. Το υπόλοιπο είναι θυμωμένο, αλλά δείχνει ότι ακόμα ψάχνει πιο ατομικές λύσεις ή κάτι περιμένει; Σε περιόδους κρίσης αυτό είναι ανοικτό προς πολλές κατευθύνσεις. Είναι δηλαδή «κβαντομηχανικό» φαινόμενο κατά τη σύγχρονη φυσική.

Β) Ο GAP και το Pasok γλύτωσε την κατάρρευση, αλλά όχι την μεγάλη αποδοκιμασία, αλλά ούτε την οργή και την υπονόμευση[iii]. Ο Σαμαράς είναι μεθοδευμένα μακρυά του και πιθανά έχει σχέδιο και υπομονή για την όποια ηγετική ΝΔ έχει στα «χέρια» του.  Επομένως το Pasok θέλει να μεταμφιεστεί σε ΠΑΣΟΚ και αποφασισμένο να παίξει αυτό το ρόλο, αλλά πια όχι μόνο του. Το πείραμα στην Περιφέρεια Αττικής και Πελοποννήσου δεν απέτυχε, ούτε οι συμβολικές του κινήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα.

Το αποκούμπι του στους εκσυγχρονιστές και ευρωλιγούρηδες της ΔΗΑΡ, της Ντόρας, των Πράσινων και μέρους του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ έπιασε. Τι και αν σ’ αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις είχε μόνο το Σγουρό δικό του; Σε λίγο καιρό θα έχει Ντόρα, Πράσινους και ΔΗΑΡ στο γήπεδό του. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο ΛΑΟΣ (που έκανε το μοιραίο λάθος να ψηφίσει το μνημόνιο) και σε ένα μέρος του ΣΥΝ που του αρέσει η … συνδιαχείριση. Αυτοί όλοι έδειξαν χθες βράδυ πως έχουν τσιμπήσει το δόλωμα για τα καλά και αποκλείεται να ξεφύγουν από το αγκίστρι.

Γ) Ο Σαμαράς έχει έπαιξε και .. κέρδισε, αλλά όχι άμεσα. Ανέβασε τα ποσοστά της ΝΔ και συσπείρωσε όλη τη λαϊκή δεξιά. Ταυτόχρονα άφησε το ΛΑΟΣ να φθαρεί μέσω Τατούλη και Κακλαμάνη και … Σγουρού. Έτσι έχει καθαρίσει από τα … δεξιά του για πολύ καιρό.

Από την άλλη σπρώχνει τη Ντόρα να κάνει κόμμα και γι’ αυτό δεν χτύπησε το Δήμο της Αθήνας με άλλο πρόσωπο (π.χ. Αρούλη) και τις δυό περιφέρειες που θα είχε το ΛΑΟΣ μαζί του. Δεν ήθελε ούτε τις εκλογές τώρα. Την ίδια στιγμή χαίρεται και αυτός που η φθορά θα μετακυλιστεί σε Ντόρα και κεντροαριστερά (ΔΗΑΡ, Πράσινοι και λίγο ΣΥΝ), οπότε ετοιμάζεται για την … Ούγγρικη συνταγή. Αβέβαιο όμως αν του βγει και πότε.

Δ) Το ΚΚΕ πανηγυρίζει για όλα τα προηγούμενα και την άυξηση των ποσοστών του. Έχει όμως ένα τριπλό πονοκέφαλο: Η καταγραφή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι μεγάλες δυνατότητες για δημιουργίας Μετώπου που μπορεί να του αφαιρέσει ένα μεγάλο μέρος της ηγεμονίας του και τη συνοχή στο εσωτερικό του και τις παρυφές του. Από την άλλη η κρίση βαθαίνει, αλλά χωρίς οραματική πρόταση για το τώρα δεν κάνεις πολιτική. Η συλλογή «καυσίμων» για το πολύ μακρινό μέλλον τα σαπίζει. Και τότε θα είναι πολύ αργά….


Ε) ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης: Αυτός ήταν ο «χρήσιμος βλάκας» που παρέδωσε τον διευρυμένο  Δήμο Θεσσαλονίκης στους αντι-ταλιμπάν. Και ενώ είχαν προβλήματα με  τη δική τους συσπείρωση (ειδικά οι του Μηταφίδη – ΣΥΝ και οι μισοί Πράσινοι) έπεσε στην παγίδα Μπουτάρη και πέτυχε με ένα σμπάρο (δεν πρόκειται να γίνει δήμαρχος Θεσσαλονίκης) δυο τρυγόνια. Έσπρωξε νωρίτερα και χωρίς ενοχές και τους  διστακτικούς ψηφοφόρους τους στην αγκαλιά του και ταυτόχρονα μπέρδεψε τους μισούς ψηφοφόρους του Παπαθεμελή και του ΛΑΟΣ.


 Καληνύχτα δήθεν Εθνάρχη. Κλάψε και μετανόησε διπλά τώρα: Πρωτον γιατί είχες ξεφτιλήσει την πίστη μας με τα κομματικά κηρύγματά σου και δεύτερον γιατί είσαι αυτός που έβγαλε το χυλό Μπουτάρη Δήμαρχο (έστω και δήθεν) και πανηγυρίζει ο ΓΑΠ, το ΔΝΤ και οι… Τούρκικη νεοθωμανική ηγεσία.

Πόσο επίκαιρα ήταν τα δυό άρθρα στην Αποικία μας…

Ι) ΑΝΘΙΜΟΣ – ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ  I της Στεφανίας Λυγερού (29-10-2010) και

ΙΙ) Μπουτάρης – Άνθιμος ΙΙ του Ευγένιου Αρανίτση (31-10-2010)…

 

Συμπέρασμα: Όλο το πολιτικό σκηνικό είναι σε «ασταθή ισορροπία», η κρίση βαθαίνει στη χώρα, την ΕΕ και παγκόσμια. Που θα πάμε όμως; Όσοι είμαστε πέρα από την παθητική αποχή και τους προηγούμενους μηχανισμούς έχουμε μια τεράστια ευκαιρία και μια τεράστια ευθύνη. Το πολιτισμικό μας υπόβαθρο φτάνει για να μας κινήσει; Η απάντηση δείχνει όχι, αλλά εδώ φαίνεται τόσο η δυναμική της «μετάνοιας», αλλά και με τι ξυλοκέρατα ταΐζαμε εκκλησία και κοινωνία τα παιδιά μας, τη νεολαία. Τώρα όλα αυτά θα βγουν στο φως της μέρας. Και μέσα από τις αντιθέσεις θα περάσουμε τα επόμενα χρόνια χωρίς να … πλήξουμε…

 

Πάτρα, 15-11-2010



[i] Π.χ. στο Αγρίνιο: Εδώ δεν έγινε ανατροπή, αλλά είχαμε το φαινόμενο να πάρουν λιγότερους ψήφους και οι δύο υποψήφιοι. Περίπου 8000 ο Π. Μοσχολιός (ΠΑΣΟΚ κλπ) και  Δ. Σταμάτης (ΝΔ κλπ). Τι συμβαίνει άραγε; Δικαιολογείται μόνο από το κόστος μετακίνησης;. Νομίζω όχι.

 

[ii] Περιφερειακές, ώρα 12.44:

Α Κυριακή Ενσωμάτωση100,00 % Γραμμένοι 9.819.026 Ψήφισαν 5.988.678

Συμμετοχή 60,99 Ακυρα / Λευκά 9,10 %

B Κυριακή Ενσωμάτωση 99,90 % Γραμμένο ι8.981.848 Ψήφισαν 4.199.807

Συμμετοχή 46,76 Ακυρα / Λευκά11,67 %

 

Δημοτικές ώρα 12.44:

Α Κυριακή Ενσωμάτωση 100,00 % Γραμμένοι 9.836.711 Ψήφισαν 6.003.315 Συμμετοχή 61,03 Ακυρα / Λευκά 5,49 %

B Κυριακή Ενσωμάτωση 100,00 % Γραμμένοι 7.828.183 Ψήφισαν 3.856.052 Συμμετοχή 49,26 Ακυρα / Λευκά 7,65 %

 

[iii] Στην Πάτρα ο Δ.  Κατσικόπουλος (ειδικό χρίσμα ΠΑΣΟΚ), αν και δεν έχασε απ’ αυτό, πήρε μόνο τις 28.091 ψήφους από τις 30.900 του πρώτου γύρου. Αυτό δείχνει το λόγο του πολιτικού εκβιασμού του ΓΑΠ την προηγούμενη Κυριακή. Ο «νικητής» Δ. Δημαράς χρησιμοποιήθηκε ως ο πολιορκητικός κριός κατά του ΠΑΣΟΚ, αφού προερχόταν απ΄αυτό, με στήριξη του όλου ΣΥΝ, της ΔΗΑΡ, διακριτική στήριξη του ΛΑΟΣ, μέρους διαφωνούντων από το ΠΑΣΣΟΚ και τη ΝΔ., με πρόγραμμα «αχταρμάς». Ό,τι καλύτερο δηλαδή για να γίνει μύλος . Όμως και εδώ η αποχή έφτασε ψηλά. Ακούμπησε το 56,5% και τα άκυρα-λευκά 10,2%, δηλαδή άρνηση συμμετοχής του 61,5%.

 «…Καταληκτικά, συγκρίνοντας διαχρονικά τις περιπτώσεις στις οποίες το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε εντός… έδρας, στελέχη του Κινήματος υποστήριζαν πως ό,τι ακριβώς συνέβη με τον Γρ. Σολωμό και με τον Ανδρ. Καράβολα συντελέστηκε και με τον Δημ. Κατσικόπουλο. Πρόσθεταν δε πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αλλιώς παρά μόνο οργανωμένα μια τέτοια μαζική φυγή ψηφοφόρων κι έφταναν να μιλούν για τη δράση… πέμπτης φάλαγγας. Το ερώτημα που μένει ν' απαντηθεί είναι ποιοι την οργάνωσαν και τι επιδιώκουν…».

ΠΗΓΗ: http://www.attacktv.gr/…=15692

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.