Φήμες

Φήμες

Της Ανδριανής Στράνη

Ήταν μια κανονική Μαγιάτικη μέρα, όπως όλες οι άλλες. Τα σύγνεφα στον ανοιξιάτικο ουρανό πάνω από το σχολείο μαζεύονταν από καιρό… σιγά, σιγά… κι όταν ξέσπασε η μπόρα αποφασίστηκε να παιχτεί το «σχολικό συμβούλιο». Ήταν ένα ωραίο θεατρικό – παρωδία γραμμένο και σκηνοθετημένο από το ίδιο το σχολείο. Παίχτηκε βιαστικά, αφού ήταν η κατάλληλη εποχή για το μάζεμα και  το ξέπλυμα των χαλιών. Εποχή δύσκολη για θέατρο, αφού τα σκουπίδια φανερώνονται στο γυμνό πάτωμα και χρειάζεται μεθοδική δουλειά να τρίψεις, να γυαλίσεις και να εξαφανίσεις τους ρύπους.

Εξάλλου, οι ιεροεξεταστές κάθε κοινωνίας με ζωηρό πάντοτε ενδιαφέρον για τη σωτηρία τους, στοχεύουν στο να βγαίνουν λάδι, ειδικά όταν νοιώθουν να πλησιάζει η ώρα της κρίσης. Τα πράγματα ήταν σοβαρά και έπρεπε να δείξουν στο λαό πως έχουν τον έλεγχο και αναγκάζονται να δικάσουν τους αιρετικούς που εισάγουν καινά δαιμόνια και επεμβαίνουν στη διοίκηση της ιεραρχίας.

Ένας-ένας πήραν τις θέσεις τους. Έβαλαν τα ματογυάλια χαμηλά, τους γραμματείς λίγο πιο χαμηλά κοντά τους κι άρχισαν τους επαίνους του εαυτού τους. Πως είναι καλοί άνθρωποι. Κάνουν αγαθοεργίες (ταΐζουν παιδάκια κ.λπ.) και συνεργάζονται άριστα με όλους (όσους δηλαδή αδιαφορούν για τα κοινά και προτιμούν τα πανηγύρια). Ο λόγος τους χείμαρρος. Έπεσε τρελλή διαφήμιση. Ο ένας έκοβε ο άλλος έραβε και άλλοι δυο παρακολουθούσαν από την ίδια θέση. Τους νεοφερμένους κατηγορούμενους τους είχαν απέναντι προς εξέταση για να τους μάθουν γράμματα αφού αυτοί οι ιεροεξεταστές ήταν δάσκαλοι και κυρίως γιατί έπαιζαν στο δικό τους γήπεδο. Πίστευαν ότι το σχολείο ήταν δικό τους.

Στο θεατρικό προβλεπόταν και αντίδραση από το κοινό αφού το έργο  παίχτηκε στην αίθουσα του διαδραστικού πίνακα. Ακούστηκαν πολλά, προσπάθησαν να μειώσουν τους κατηγορούμενους έτσι ώστε να έρθει ομαλά η καταδίκη. Πολλά και τα προβλήματα του σχολείου, τα λόγια ορισμένων ήταν αποκαλυπτικά, εχθρικά και με διάθεση κουκουλώματος της αλήθειας (παλιά μου τέχνη κόσκινο). Μέχρι και η γραμματέας έσταζε ξύδι. Ψεύδη, ανακριτικές καρέκλες, bullying, κουτσομπολιά και στοχοποιήσεις, αποκαλύφθηκαν στο εξωτερικά όμορφο περιβάλλον ενός πραγματικά νοσηρού σχολικού κλίματος. Ο χρόνος κυλούσε απειλητικά και ολοένα απομακρυνόταν σκόπιμα η συζήτηση από τις πραγματικές αιτίες αντιπαράθεσης.

Ώσπου μια μητέρα ρώτησε  κάνοντας παρέμβαση, αν είναι αλήθεια πως στο σχολείο κυκλοφορούν ναρκωτικά γιατί ακούστηκαν δουλειές με φούντες. Ο Διευθυντής έβηξε και με σοβαρό ύφος απάντησε έτσι ώστε να είναι πιστευτός στο ρόλο του: «Φήμες».

Έτσι ήρθε η νύχτα και τελείωσε το έργο. Ήρθε και το πρωί.

Δεν πρόκαμαν να τελειώσουν το καθάρισμα, θα συνέχιζαν άλλη μέρα. Την επόμενη  όλα ξαναγύρισαν στους ρυθμούς τους. Ο ντήλερ αγουροξυπνημένος έχασε το πρώτο διάλειμμα έξω απ’ τα κάγκελα, ελπίζοντας μέσα στο εφτάωρο να ξεπουλήσει.. Στο μεταξύ πλησίαζε και η θεματική εβδομάδα. Ποιο έργο θα προβάλλετε κυρία από τα εγκεκριμένα, ρώτησε ο μαθητής Τ της Β’ τάξης. «Φήμες» παιδί μου, «Φήμες».

Ανδριανή Στράνη

ΠΗΓΗ: Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017, http://www.alfavita.gr/apopsin/fimes

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.