Κρίση και μπίζνες

Κρίση και μπίζνες

Του Χρήστου Τσαντή*

Tsanths-Xrhstos_attacktv

Στο περιθώριο των συναντήσεων, στο πλαίσιο του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, διοργανώθηκαν δύο μεγάλα επιχειρηματικά φόρουμ, το ένα στη Σμύρνη το Νοέμβριο και το άλλο στην Αθήνα τον Δεκέμβριο. Την ίδια περίοδο γινόταν στις Βρυξέλες το 6ο Συμβούλιο ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια.

Στο φόρουμ της Σμύρνης πήραν μέρος εκπρόσωποι 182 Τουρκικών και 76 Ελληνικών επιχειρήσεων, μαζί με εκπροσώπους φορέων, υπουργείων, τοπικών παραγόντων και άλλων επιχειρηματιών. Οι δραστηριότητες αυτές έγιναν στο φόντο των συνεχιζόμενων στρατιωτικών προκλήσεων και των απειλών σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Πρόσφατα μάλιστα Τουρκικά αεροπλάνα είχαν παρεμποδίσει ακόμη και το ελικόπτερο που μετέφερε τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας. Όπως θα διαπιστώσουμε στη συνέχεια όμως, όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου γεωπολιτικού παζλ μέσα στο οποίο επενδύουν και επιδιώκουν οικονομικά οφέλη πολύ ισχυρά συμφέροντα. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ορισμένα μόνο στοιχεία από την ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστα Σκρέκα.

• Από το 2010 έως το 2012 ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών από 2,2 δις έφτασε στα 4,3 δις ευρώ.

• Η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή η 1η χώρα όπου κατευθύνεται ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών. Στην Ελλάδα, τα Τουρκικά προϊόντα κατέλαβαν τη 14η θέση στο σύνολο της αγοράς, ενώ μεγάλες Ελληνικές και Τουρκικές επιχειρήσεις συνεργάζονται σε μια σειρά από επενδυτικά πρότζεκτ, κυρίως στο χώρο των κατασκευών, στη Μέση Ανατολή.

• Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται πάνω από 500 Ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ οι Ελληνικές επενδύσεις αγγίζουν τα 6,6 δις δολάρια.
«Χρυσές δουλειές» λοιπόν για πολλούς επιχειρηματικούς ομίλους εν μέσω κρίσης ή τρώγοντας ανοίγει η όρεξη;

Πρώτη φορά στα χρονικά, πριν από συναντήσεις υψηλού επιπέδου, η Τουρκία είχε δεσμεύσει περιοχές του Βορείου Αιγαίου, ανάμεσα σε Λήμνο και Θράκη, ακόμα και στο Καστελόριζο, για στρατιωτικές της ασκήσεις! Η προκλητικότητά της στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική ζώνη εντείνεται και την ίδια στιγμή θέτει ανοιχτά στο τραπέζι πρόταση συνεκμετάλλευσης των Κυπριακών φυσικών πόρων, ως πρόβα τζενεράλε για την εφαρμογή ενός αντίστοιχου προτύπου στο Αιγαίο. Με μοχλό την στρατιωτική πίεση πιέζει για «αμοιβαία συμφέρουσα λύση»!

Και οι δύο πολιτικές ηγεσίες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συμφώνησαν ότι το Κυπριακό αποτελεί κλειδί για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τα δημοσιεύματα του τύπου επαναφέραν στο λεξιλόγιο έννοιες όπως οι «μητέρες πατρίδες» ξεχνώντας πως μιλούν χωρίς τον ξενοδόχο, χωρίς δηλαδή τη θέση ενός ανεξάρτητου κράτους, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν τη συμφωνία του σημερινού πρόεδρου της Κύπρου, ο οποίος δεν φημίζεται για τις αντιστασιακές του διαθέσεις του στα σχέδια που έχουν χαράξει οι ευρωατλαντικοί και άλλοι γεωπολιτικές παίχτες της παρτίδας για την ευρύτερη περιοχή. Το αγκάθι όμως παραμένει η στάση του Κυπριακού λαού και του ελληνικού λαού.

Το 6ο Συμβούλιο Ενέργειας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξήχθη υπό την προεδρία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι καθώς και τριών σημαντικών αξιωματούχων από την Κομισιόν. Στο κοινό τους ανακοινωθέν υπογραμμίζουν τα εξής με νόημα:

«Το συμβούλιο αναγνώρισε τις αυξανόμενες δυνατότητες των νέων πηγών αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, στη Βόρειο Αφρική, και την Ανατολική Μεσόγειο για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής, όπως έδειξαν οι πρόσφατες Ευρώ-Μεσογειακές διασκέψεις της Μάλτας και της Ρώμης.Το συμβούλιο διακηρύσσει την ετοιμότητά του να διευκολύνει την ανάπτυξη αυτών των πηγών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου«

Στην ίδια γραμμή ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος δήλωσε «ότι το τελευταίο διάστημα η Αθήνα διαδραματίζει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στη συνομιλίες. Πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό γρήγορα. Αυτό είναι το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας και δεν πρέπει να το χάσουμε», ενώ ο Νταβούτογλου δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν μπορεί να αποκλεισθεί η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, από την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία είναι ο πιο οικονομικός δρόμος μεταφοράς του Φυσικού αερίου της Κύπρου.

Ήδη διακινούνται σενάρια ότι είναι στα σκαριά η συγκρότηση ενός ταμείου από το οποίο οι. δύο «κοινότητες» θα καρπώνονται ποσά από την εκμετάλλευση του Κυπριακού φυσικού αερίου. Αυτή η λογική όμως, που απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα έχει υιοθετηθεί από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, στο όνομα της εξεύρεσης λύσης με την Τουρκική ηγεσία. Το ίδιο μοντέλο θα επιχειρηθεί να μεταφερθεί και στο Αιγαίο, αφού. οι μπίζνες είναι πάνω απ’ όλα!

Το βασικό «αγκάθι» βέβαια παραμένει η στάση του κυπριακού λαού, του τουρκικού και του ελληνικού λαού, στο φως των πρόσφατων εξελίξεων. Και τελικά, αυτή είναι που μπορεί να καθορίσει σ’ ένα μεγάλο βαθμό και την πορεία των πραγμάτων.

* Ο Χρήστος Τσαντής είναι συγγραφέας

ΠΗΓΗ: Ημ.δημοσίευσης: 13/12/2014, http://www.attacktv.gr/news/Pages/view.aspx?nID=33547

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.