Περί της δημιουργίας του Αδάμ

Περί της δημιουργίας του Αδάμ

 Ανάλυση Θεόπνευστης ερμηνείας του Αγίου Σεραφείμ τού Σαρώφ*

Του Ν. Μ.

Καταυγασμένος από το Άκτιστο Φως τού Θεού, (Δηλαδή ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΩΣ), ο άγιος Σεραφείμ τού Σαρώφ, ερμηνεύει ορθά τη Γένεση περί τής Δημιουργίας τού Αδάμ.

«Έχουμε γίνει τόσο απρόσεκτοι στο έργο της σωτηρίας μας, ώστε να παρανοούμε και πολλά άλλα λόγια από τις Αγίες Γραφές…». Έτσι ξεκινάει τα λόγια αυτά που θα αναλύσουμε ο άγιος Σεραφείμ τού Σαρώφ, δείχνοντας ότι όσα θα ερμηνεύσει τη συνέχεια, έχουν ΣΩΤΗΡΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ. Μα το σημαντικότερο είναι ότι την ακόλουθη ερμηνεία που έδωσε, την έδωσε καταυγασμένος από το Άκτιστο Φως τού Θεού, δηλαδή ευρισκόμενος σε κατάσταση Θέωσης, κάτι που σημαίνει ότι η ερμηνεία του, δεν είναι απλά πατερική, αλλά και ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΗ! Και ως εκ τούτου, αποτελεί Δόγμα τής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πρόκειται για μια ερμηνεία που κάνει και η συντριπτική πλειονότητα τών αγίων πατέρων!

1. Το απόσπασμα τών λόγων τού αγίου που θα αναλύσουμε

Τα ακόλουθα λόγια τού αγίου Σεραφείμ τού Σαρώφ, είναι από τη διδασκαλία του για το Άγιο Πνεύμα, προς τον μαθητή του Μοτοφίλωφ, ενώ ο ίδιος έλαμπε καταυγαζόμενος από το Άγιο Πνεύμα, κάτι που σημαίνει ότι τα λόγια αυτά δεν ήταν μια απλή ερμηνεία, αλλά Θεόπνευστα! Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να δούμε προσεκτικά τι ακριβώς τού είπε, μια και πρόκειται για θεία αποκάλυψη.

Η μετάφραση είναι πιο λεπτομερής από διάφορες ελληνικές και είναι απευθείας από το ρωσικό http://www.pravmir.ru.

«Έχουμε γίνει τόσο απρόσεκτοι στο έργο της σωτηρίας μας, ώστε να παρανοούμε και πολλά άλλα λόγια από τις Αγίες Γραφές, και όλα αυτά επειδή δεν αναζητούμε τη Χάρη του Θεού και, με την περηφάνεια που έχουμε στο νου μας, δεν την αφήνουμε να κατοικήσει στις ψυχές μας. Για αυτό το λόγο μένουμε χωρίς αληθινή φώτιση από τον Κύριο, την οποίαν Αυτός στέλνει στις καρδιές εκείνων που πεινούν και διψούν ολόψυχα για τη δικαιοσύνη του Κυρίου.

Πολλοί ερμηνεύουν, ότι όταν η Βίβλος λέει: Ο Θεός ενεφύσησε την πνοή της ζωής στο πρόσωπο του πρώτου Αδάμ και ότι τον δημιούργησε από το χώμα της γης, ότι αυτό σημαίνει ότι μέχρι τη στιγμή εκείνη ο Αδάμ δεν είχε ψυχή και ανθρώπινο πνεύμα, και ότι τάχα ήταν μόνο σάρκα, πλασμένη από το χώμα της γης.

Η ερμηνεία αυτή δεν είναι σωστή, διότι ο Κύριος και Θεός δημιούργησε τον Αδάμ από το χώμα της γης με τη σύνθεση που ο Άγιος Παύλος περιγράφει: Ολόκληρον ημών το πνεύμα και η ψυχή και το σώμα αμέμπτως εν τη παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού τηρηθείη (Α΄ Θεσσαλ. 5: 23).

Και τα τρία αυτά μέρη της φύσης μας δημιουργήθηκαν από το χώμα της γης· αλλά ο Αδάμ δεν πλάστηκε νεκρός αλλά ως μία ενεργή ζωντανή ύπαρξη, όμοια με όλα τα άλλα έμψυχα ζωντανά πλάσματα του Θεού που ζουν στη γη.

Αυτό που έχει βασική σημασία εδώ είναι ότι: Αν ο Θεός δεν είχε εμφυσήσει κατόπιν μέσα στο πρόσωπό του την πνοή της ζωής, δηλαδή την Χάρη του Κυρίου και Θεού Αγίου Πνεύματος που εκπορεύεται από τον Πατέρα και αναπαύεται στον Υιό και στέλλεται στον κόσμο για το χατήρι του Υιού, τότε ο Αδάμ θα έμενε χωρίς να έχει μέσα του το Άγιο Πνεύμα που ανυψώνει τον άνθρωπο σε Θεοειδή αξιοπρέπεια.

Όσο τέλειος και να είχε δημιουργηθεί, και ανώτερος από όλα τα άλλα τα πλάσματα του Θεού, ως το στεφάνι της δημιουργίας στη γη, θα παρέμενε ίδιος ακριβώς με όλα τα άλλα δημιουργήματα, που, αν και έχουν σώμα, ψυχή και πνεύμα, το καθένα κατά το γένος του, δεν έχουν ωστόσο μέσα τους το Άγιο Πνεύμα.

Αλλά όταν ο Κύριος και Θεός ενεφύσησε στό πρόσωπο του Αδάμ την πνοήν της ζωής, τότε, σύμφωνα με τα λόγια του Μωϋσέως, «εγένετο ο Αδάμ εις ψυχήν ζώσαν», δηλαδή, έγινε πλήρως και με κάθε τρόπο όμοιος με το Θεό, και αθάνατος σαν Αυτόν εις τους αιώνας των αιώνων».

2.   Ανάλυση τών Θεοπνεύστων λόγων τού αγίου Σεραφείμ

Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα τα παραπάνω Θεόπνευστα λόγια τού αγίου Σεραφείμ, μία-μία φράση, καθώς θα τα σχολιάζουμε.

Μέσα σε τετράγωνες αγκύλες [ … ] βάζουμε δικές μας προσθήκες για να φανεί το νόημα στα ελληνικά σε σχέση και με προηγούμενα που έχει πει σε αυτή τη συζήτηση ο Άγιος:

Άγιος Σεραφείμ τού Σαρώφ:

«Έχουμε γίνει τόσο απρόσεκτοι στο έργο της σωτηρίας μας, ώστε να παρανοούμε και πολλά άλλα λόγια από τις Αγίες Γραφές [εκτός των όσων προανέφερα]και όλα αυτά [είναι αποτέλεσμα του ότι] δεν αναζητούμε τη Χάρη του Θεού και, με την περηφάνεια που έχουμε στο νου μας, δεν την αφήνουμε να κατοικήσει στις ψυχές μας. Για αυτό το λόγο μένουμε χωρίς αληθινή φώτιση από τον Κύριο, την οποίαν Αυτός στέλνει [μόνο] στις καρδιές εκείνων που πεινούν και διψούν ολόψυχα για τη δικαιοσύνη του Κυρίου.»

Σχολιασμός:

Αυτό ο άγιος το γράφει ως πρόλογο για όσα θα ακολουθήσουν, επειδή είναι προφανώς ενήμερος για διάφορες ΛΑΘΟΣ ερμηνείες που δίνονται στα παρακάτω λόγια του από διάφορους Χριστιανούς και μη, τα οποία δηλώνει εδώ, ως βασικά ζητήματα για τη σωτηρία! Πρόκειται δηλαδή για διδασκαλία σωτηριολογική, που χωρίς αυτή, το Ευαγγέλιο στερείται βασικών σωτηριολογικών παραμέτρων του.

Μάλιστα ξεκαθαρίζει, ότι αυτές τις βασικές σωτηριολογικές αλήθειες τής Ορθοδόξου πίστεως, δεν τις κατανοούν, όσοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα ζητήματα αυτά αμελώς και χωρίς βαθειά αγάπη για το έργο τής σωτηρίας, και ότι οι παρερμηνείες που δίνονται στο θέμα αυτό, είναι αποτέλεσμα υπερηφάνειας, που απομακρύνει τον φωτισμό τού Αγίου Πνεύματος, καθώς ορισμένοι εμμένουν στις δικές τους προκαταλήψεις και δεν ταπεινώνονται στη διδασκαλία τού Θεού.

Άγιος Σεραφείμ τού Σαρώφ:

«Πολλοί ερμηνεύουν, ότι όταν η Βίβλος λέει [ότι] ο Θεός ενεφύσησε την πνοή της ζωής στο πρόσωπο του πρώτου Αδάμ και ότι τον δημιούργησε από το χώμα της γης [Γεν. β’ 7], ότι αυτό σημαίνει ότι μέχρι τη στιγμή εκείνη ο Αδάμ δεν είχε ψυχή και ανθρώπινο πνεύμα, και ότι τάχα ήταν μόνο σάρκα, πλασμένη από το χώμα της γης. Η ερμηνεία αυτή δεν είναι σωστή, διότι ο Κύριος και Θεός δημιούργησε τον Αδάμ από το χώμα της γης με τη σύνθεση που ο Άγιος[απόστολος] Παύλος περιγράφει: Ολόκληρον ημών το πνεύμα και η ψυχή και το σώμα αμέμπτως εν τη παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού τηρηθείη (Α΄ Θεσσαλ. 5: 23)» [= δηλαδή ως ψυχοσωματική σύνθεση, ψυχή τε και σώματι, μαζί με το ανώτερο μέρος τής ψυχής, το πνεύμα].

Σχολιασμός:

Εδώ προχωράει ο άγιος Σεραφείμ να αποκαλύψει το θέμα στο οποίο κάνουν λάθος όσοι υπερήφανα προσπαθούν να συστήσουν δική τους δικαιοσύνη σωτηρίας, μη αποδεχόμενοι τη δικαιοσύνη τού Θεού, με την ορθή κατανόηση τού ευαγγελίου τής σωτηρίας.

Το κεντρικό θέμα τής ερμηνείας του, είναι η λάθος ερμηνεία τού εδαφίου Γένεσις 2/β:7, που λέει για τον Αδάμ: «και έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον, χουν από της γης, και ενεφύσησεν εις το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής, και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν».

Το εδάφιο αυτό, οι περισσότεροι απρόσεκτοι ερμηνευτές, το ερμηνεύουν, ότι δήθεν πρώτα ο Θεός έπλασε ένα άψυχο σώμα φτιαγμένο από λάσπη, και μετά φύσηξε σε αυτό ζωή, και έτσι πλάσθηκε ο Αδάμ. Ότι δήθεν μέχρι τη στιγμή που ο Θεός φύσηξε στο άψυχο αυτό σώμα, ο Αδάμ ήταν ένα νεκρό σώμα, χωρίς ψυχή και ανθρώπινο πνεύμα, και μετά ζωοποιήθηκε με το εμφύσημα. Όμως, αυτή η ερμηνεία, μάς λέει θεοπνεύστως ο άγιος Σεραφείμ τού Σαρώφ, ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ, και είναι αποτέλεσμα υπερηφάνειας ή αμέλειας!

Και συνεχίζει να μάς εξηγήσει, ότι η σωστή ερμηνεία, είναι ότι από την πρώτη στιγμή τής δημιουργίας του, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ο Αδάμ δημιουργήθηκε με σώμα, ψυχή και πνεύμα, και ήταν ήδη ζωντανός ΠΡΙΝ ο Θεός τού εμφυσήσει την Πνοή τής ζωής.

Μάλιστα χρησιμοποιεί και τα λόγια τού αποστόλου Παύλου στην προς Θεσσαλονικείς επιστολή, που εξηγούν ότι ο άνθρωπος είναι ολόκληρος, όταν έχει σώμα, ψυχή, και πνεύμα. Και αυτό το κάνει, επειδή η διατύπωση τού εδαφίου τής Γενέσεως, είναι σαφής, όταν λέει: «και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν», αποκαλώντας τον Αδάμ «άνθρωπο», ΠΡΙΝ τού δοθεί το εμφύσημα. Επειδή χωρίς ψυχή και πνεύμα, ΔΕΝ θα ήταν άνθρωπος! Αφού λοιπόν αποκαλείται «άνθρωπος» πριν  το εμφύσημα, δεν θα μπορούσε να είναι ένα νεκρό σώμα χωρίς ψυχή και πνεύμα! Άρα, το εμφύσημα ήταν κάτι διαφορετικό, από τη βιολογική ζωοποίησή του!

Για όποιον θέλει να εμβαθύνει στο θέμα αυτό, στο οποίο συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία τών αγίων Πατέρων, έχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν αρκετά άρθρα, όπως τα εξής:

Όταν ο άγιος Σεραφείμ, αναφέρει τη λέξη: «πνεύμα», είναι σαφής, ότι αναφέρεται στο «ανθρώπινο πνεύμα», άρα ΔΕΝ μιλάει εδώ (ακόμα) για το Άγιο Πνεύμα, το οποίο αναφέρει αργότερα. Και ακόμα, με την αναφορά του στα λόγια τού αποστόλου Παύλου, σαφώς μιλάει για «ημών το πνεύμα», δηλαδή για «το πνεύμα το δικό μας», τών ανθρώπων, και όχι το Άγιο Πνεύμα τού Θεού.

Και στο σημείο αυτό, ο αναγνώστης, δεν θα πρέπει να μπερδευτεί, και να νομίσει ότι ο άγιος Σεραφείμ, δήθεν διδάσκει το «τρισύνθετο» τού ανθρώπου, που ισχυρίζεται ότι άλλο είναι το ανθρώπινο «πνεύμα«, και άλλο είναι η «ψυχή«. Επειδή το ανθρώπινο «πνεύμα», δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την «ψυχή», αλλά είναι το ανώτερο μέρος τής ψυχής στον άνθρωπο, ο οποίος μόνος μεταξύ τών ζώων τής γης, έχει «πνεύμα» στην ψυχή του, αφού τα άλογα κτήνη έχουν ψυχή μόνο κατ’ ενέργειαν, ενώ ο άνθρωπος έχει ψυχή κατ’ ουσίαν, άρα η ψυχή του έχει «πνεύμα».

Για όποιον θέλει να εμβαθύνει στις έννοιες αυτές, και στην Ορθόδοξη διδασκαλία τών αγίων Πατέρων περί σώματος, ψυχής και πνεύματος τής ψυχής, μπορεί να δει τα τρία ακόλουθα άρθρα μας:

Σημαντική στα λόγια τού αγίου Σεραφείμ, είναι επίσης η φράση: «ότι τάχα ήταν μόνο σάρκα, πλασμένη από το χώμα της γης. Η ερμηνεία αυτή δεν είναι σωστή, διότι ο Κύριος και Θεός δημιούργησε τον Αδάμ από το χώμα της γης με τη σύνθεση που ο Άγιος Παύλος περιγράφει: Ολόκληρον ημών το πνεύμα και η ψυχή και το σώμα». Είναι λάθος λοιπόν η άποψη ορισμένων, ότι από το χώμα τής γης, πλάσθηκε ΜΟΝΟ το σώμα τού ανθρώπου. Γιατί από το χώμα τής γης πλάσθηκε ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ τού ανθρώπου! Κάτι που ο άγιος αναλύει περισσότερο στη συνέχεια εν Πνεύματι Αγίω!

Άγιος Σεραφείμ τού Σαρώφ:

«Και τα τρία αυτά μέρη της φύσης μας δημιουργήθηκαν από το χώμα της γης· αλλά ο Αδάμ δεν πλάστηκε νεκρός αλλά ως μία ενεργή ζωντανή ύπαρξη, όμοια με όλα τα άλλα έμψυχα ζωντανά πλάσματα του Θεού που ζουν στη γη».

Σχολιασμός:

Σαφέστατος ο άγιος Σεραφείμ ότι και η ψυχή και το πνεύμα τού ανθρώπου πλάθεται από το χώμα μαζί με το σώμα! Και δεν αναφέρεται μόνο στον Αδάμ, εδώ, αλλά σε κάθε άνθρωπο, αφού μιλάει για την κοινή φύση όλων τών ανθρώπων, την οποία εκπροσωπεί στη Γένεση ο Αδάμ.

Και αυτό ο άγιος το λέει σε αντίθεση προς διάφορες απόψεις, που ισχυρίζονται ότι δήθεν σε αντίθεση με το σώμα που πλάθεται από τη γη, η ψυχή και το πνεύμα δίνονται ξεχωριστά από τον Θεό.

Όποιος αυτό το βρίσκει παράξενο, το πώς είναι δυνατόν να είναι πλασμένο από το χώμα, εκτός από το υλικό, ΚΑΙ το πνευματικό μέρος τού ανθρώπου, ας διαβάσει το σχετικό μας άρθρο: «Το εμφύσημα στο πρόσωπο τού Αδάμ», ιδιαίτερα στο 3ο κεφάλαιο.

Επίσης χαρακτηριστικός είναι ο παραλληλισμός τής βιολογικής ύπαρξης τού Αδάμ, με όλα τα άλλα ζωντανά πλάσματα τής γης, με τη φράση: «όμοια με όλα τα άλλα έμψυχα ζωντανά πλάσματα του Θεού που ζουν στη γη», ξεκαθαρίζοντάς μας Θεοπνεύστως, ότι στο βιολογικό μέρος μας, είμαστε όμοιοι με όλα τα ζωντανά έμψυχα πλάσματα τού Θεού, όσο και αν αυτό σκανδαλίζει ορισμένους υπερηφάνως.

Όμως ο άγιος συνεχίζει για να πει πολύ περισσότερα επ’ αυτού:

Άγιος Σεραφείμ τού Σαρώφ:

«Αυτό που έχει βασική σημασία εδώ είναι ότι: Αν ο Θεός δεν είχε εμφυσήσει κατόπιν [της δημιουργίας του Αδάμ] μέσα στο πρόσωπό του [τού Αδάμ] την πνοήν της ζωής, δηλαδή την Χάρη του Κυρίου και Θεού Αγίου Πνεύματος που εκπορεύεται από τον Πατέρα και αναπαύεται στον Υιό και στέλλεται στον κόσμο για το χατήρι του Υιού, τότε ο Αδάμ θα έμενε χωρίς να έχει μέσα του το Άγιο Πνεύμα που ανυψώνει τον άνθρωπο σε Θεοειδή αξιοπρέπεια.»

Σχολιασμός:

Τονίζει Θεοπνεύστως ο άγιος, ότι «Αυτό που έχει βασική σημασία εδώ είναι ότι»: το εμφύσημα τού Θεού στο πρόσωπο τού Αδάμ ήταν το Άγιο Πνεύμα, και όχι απλά η βιολογική ζωή τού ανθρώπου, ή δήθεν η ψυχή του, όπως νομίζουν ορισμένοι. Και με τα λόγια αυτά, δείχνει ότι αυτή η Χριστιανική διδασκαλία «έχει βασική σημασία», είναι σημαντικό Χριστιανικό δόγμα, κεντρική Χριστιανική διδασκαλία!

Προχωράει μάλιστα για να διατυπώσει Θεοπνεύστως τη διαφορά ημών τών Χριστιανών από την Παπική αίρεση, ξεκαθαρίζοντας και αυτός επίσης, ότι το Άγιο Πνεύμα «εκπορεύεται από τον Πατέρα και αναπαύεται στον Υιό», και δεν εκπορεύεται δήθεν «και εκ τού Υιού».

Το τελευταίο μέρος τών παραπάνω λόγων τού αγίου, ξεκαθαρίζει τι είναι αυτό «που ανυψώνει τον άνθρωπο σε Θεοειδή αξιοπρέπεια» πάνω από «όλα τα άλλα έμψυχα ζωντανά πλάσματα του Θεού που ζουν στη γη», για τα οποία μίλησε προηγουμένως. Και αυτό ΔΕΝ είναι ούτε η ψυχή, ούτε το πνεύμα το ανθρώπινο, αλλά ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, που δόθηκε στον Αδάμ με το εμφύσημα τού Θεού!

Με δύο λόγια, ο άγιος λέει εδώ σαφέστατα, ότι παρά το ότι ο άνθρωπος έχει πνεύμα, (κάτι που γνωρίζουμε ότι τα ζώα δεν έχουν), ως ψυχοσωματική ενότητα, ο άνθρωπος δεν διαφέρει σε τίποτα από τα άλλα ζωντανά πλάσματα τής γης κατά το βιολογικό του μέρος, που είναι φτιαγμένο από χώμα, όπως τών ζώων. Και ότι αυτό που τελικά έχει πραγματική αξία, και ανύψωσε ουσιαστικά τον άνθρωπο από τα άλλα ζωντανά πλάσματα τής γης, ήταν όταν ο Αδάμ έλαβε το Άγιο Πνεύμα!

Και στη συνέχεια αυτό το τονίζει ακόμα περισσότερο:

Άγιος Σεραφείμ τού Σαρώφ:

«Όσο τέλειος και αν είχε δημιουργηθεί, και [όσο] ανώτερος από όλα τα άλλα τα πλάσματα του Θεού, ως το στεφάνι της δημιουργίας στη γη, [σε αντίθετη περίπτωση που δεν λάμβανε την προαναφερθείσα Πνοή της Ζωής, ήτοι της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος] θα παρέμενε ίδιος ακριβώς με όλα τα άλλα δημιουργήματα που, αν και έχουν σώμα, ψυχή και πνεύμα, το καθένα κατά το γένος του, δεν έχουν ωστόσο μέσα τους το Άγιο Πνεύμα.»

Σχολιασμός:

Το Άγιο Πνεύμα λοιπόν που δόθηκε με το εμφύσημα τού Θεού στον Αδάμ, κατά τα Θεόπνευστα λόγια τού αγίου, ήταν το αληθινά σημαντικό που συνέβη σ’ αυτόν, που τον ξεχώρισε «από όλα τα άλλα τα πλάσματα του Θεού».

Στο σημείο αυτό όμως, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο στα λόγια τού Αγίου Σεραφείμ. Προσέξτε τη διατύπωση:

«θα παρέμενε ίδιος ακριβώς με όλα τα άλλα δημιουργήματα που, αν και έχουν σώμα, ψυχή και πνεύμα, το καθένα κατά το γένος του, δεν έχουν ωστόσο μέσα τους το Άγιο Πνεύμα».

Το ενδιαφέρον εδώ, είναι ότι μιλάει για «άλλα δημιουργήματα» εκτός τού Αδάμ, που δεν έχουν Άγιο Πνεύμα, αλλά έχουν «έχουν σώμα, ψυχή και πνεύμα»! Εδώ λοιπόν, ΔΕΝ μπορεί να μιλάει απλώς για άλογα κτήνη, τα οποία έχουν «σώμα» και «ψυχή» μεν, αλλά δεν έχουν «πνεύμα»! Πνεύμα έχει ΜΟΝΟ ο άνθρωπος, μεταξύ τών πλασμάτων της γης!

Άρα μιλάει ΚΑΙ για ανθρώπους!

Προσέξτε τη διατύπωση: «…αν και έχουν σώμα, ψυχή και πνεύμα, το καθένα κατά το γένος του…». Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε «όλα τα άλλα δημιουργήματα», συμπεριλαμβάνει, όχι μόνο τα άλογα κτήνη, αλλά και τα λογικά ζώα, τους ανθρώπους, «το καθένα κατά το γένος του». Επειδή μεταξύ τών γενών «όλων τών δημιουργημάτων», το γένος τών ανθρώπων, ΕΧΕΙ πνεύμα!

Ο άγιος δηλαδή, ομαδοποιεί τα πλάσματα τού Θεού σε δύο ομάδες: α) Από τη μία μεριά, τον Αδάμ που έλαβε το Άγιο Πνεύμα, και αποτελεί μία ξεχωριστή ανώτερη κατηγορία, και β) από την άλλη μεριά, τα άλογα ζώα, μαζί με τα λογικά ζώα, τους ανθρώπους, που δεν έχουν λάβει Άγιο Πνεύμα!

Ο άγιος Σεραφείμ, δεν βάζει στην ίδια κατηγορία όλους τους ανθρώπους. Δεν ξεχωρίζει τα άλογα ζώα από τους ανθρώπους, επειδή οι άνθρωποι έχουν και πνεύμα ανθρώπινο, που τα ζώα δεν έχουν. Τα βάζει μαζί! Και ξεχωρίζει από κτήνη και ανθρώπους μαζί, που δεν έχουν το Άγιο Πνεύμα, τον Αδάμ (που και αυτός είναι άνθρωπος), στον οποίο δόθηκε το Άγιο Πνεύμα!

Όσο και αν μοιάζει ο Αδάμ με τους άλλους ανθρώπους που δεν έλαβαν το Άγιο Πνεύμα, δεν συγκαταλέγεται στην ίδια ομάδα μαζί τους! Αντιθέτως, ο Αδάμ με το εμφύσημα τού Θεού που έλαβε, ξεκινάει μια άλλη ομάδα, διαφορετική, ξεχωριστή από «κτήνη και ανθρώπους» (μαζί), που δεν έλαβαν το Άγιο Πνεύμα.

Με αυτή τη διατύπωση, ο άγιος δείχνει ότι ο άνθρωπος που έλαβε το Άγιο Πνεύμα, έχει ανέλθει σε ένα άλλο, ανώτερο επίπεδο, που έχει μεγαλύτερη αξία και διαφορά, από την αξία και διαφορά τών ανθρώπων εκείνων που ΔΕΝ έλαβαν το Άγιο Πνεύμα, τους οποίους απλώς θεωρεί «έξυπνα ζώα», ομαδοποιώντας τους μαζί με αυτά!

Στο σημείο αυτό λοιπόν, ο άγιος Σεραφείμ ξεχωρίζει τους «κατ’ εικόνα» τού Θεού πλασθέντες ανθρώπους, τής 6ης Δημιουργικής ημέρας, από τους ΑΓΙΟΥΣ τής 7ης ημέρας Κατάπαυσης, που πλάσθηκαν «καθ’ ομοίωσιν» Θεού, λαμβάνοντας το Άγιο Πνεύμα. Όμως για το θέμα αυτό, έχουμε γράψει πολλά στο άρθρο μας: Σε ποια Δημιουργική ημέρα πλάσθηκε ο άνθρωπος και σε ποια ημέρα βρισκόμαστε σήμερα;

Και ο άγιος τελειώνει το απόσπασμα αυτό που σχολιάζουμε, με τα εξής λόγια:

Άγιος Σεραφείμ τού Σαρώφ:

«Αλλά όταν ο Κύριος και Θεός ενεφύσησε στό πρόσωπο του Αδάμ την πνοή της ζωής, τότε, σύμφωνα με τα λόγια του Μωϋσέως, ‘’εγένετο ο Αδάμ εις ψυχήν ζώσαν’’ [Γεν. β’ 7], δηλαδή, έγινε.»

Σχολιασμός:

Συγκεκριμενοποιεί εδώ ο άγιος Σεραφείμ, για ποιο λόγο ξεχωρίζει τον Αδάμ που έλαβε το Άγιο Πνεύμα, από «όλα τα άλλα δημιουργήματα που, αν και έχουν σώμα, ψυχή και πνεύμα, το καθένα κατά το γένος του, δεν έχουν ωστόσο μέσα τους το Άγιο Πνεύμα». Ο λόγος είναι ότι ο Αδάμ λαμβάνοντας το Άγιο Πνεύμα, ξεφεύγει από το «κατ’ εικόνα» τών άλλων ανθρώπων που δεν έχουν το Άγιο Πνεύμα, και γίνεται επίσης και «καθ’ ομοίωσιν» Θεού.

Αυτή είναι μία ομοιότητα που διαχωρίζει τον εν Πνεύματι Αγίω άνθρωπο από τους συνανθρώπους του, και τον φέρνει από την ανθρώπινη σφαίρα τής 6ης δημιουργικής ημέρας, στην 7η ημέρα Κατάπαυσης τού Θεού! Τον φέρνει πιο κοντά στον Θεό, παρά στους κατά σάρκα ομοίους του! Γι’ αυτό και πριν τον ομαδοποίησε χώρια! Ας θυμηθούμε ότι ο άγιος πιο πάνω είχε πει για τον «καθ’ ομοίωσιν» άγιο άνθρωπο: «έχει μέσα του το Άγιο Πνεύμα που ανυψώνει τον άνθρωπο σε Θεοειδή αξιοπρέπεια». Τον ανυψώνει! Τον κάνει «τέκνο Θεού», διαφορετικό και υψηλότερο από κάθε βιολογικό πλάσμα της  γης.

Ο «καθ’ ομοίωσιν» άνθρωπος, γίνεται κατά τα λόγια τού αγίου θεός κατά χάριν, «πλήρως και με κάθε τρόπο όμοιος με το Θεό και αθάνατος σαν Αυτόν εις τους αιώνας των αιώνων»

Έχοντας υπ’ όψιν λοιπόν τα ανωτέρω Θεόπνευστα λόγια τού αγίου Σεραφείμ τού Σαρώφ, πόσο περισσότερο πρέπει να εκτιμήσουμε, εμείς οι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, το Πνεύμα το Άγιο που λάβαμε με το άγιο βάπτισμα, στη θέση τού παλαιού εμφυσήματος του Αδάμ! Και πόσο οφείλουμε να αγωνισθούμε με τη βοήθεια Αυτού τού Αγίου Πνεύματος που μάς δόθηκε, να το ενεργοποιήσουμε με τον κατά Χριστόν αγώνα μας, και γινόμενοι όμοιοι με τον Θεό, να εισέλθουμε ενεργά στην 7η ημέρα Κατάπαυσης τού Θεού, στην Ουράνια και Αιώνια Βασιλεία τών αγίων, που ο Θεός ετοίμασε για τα υιοθετημένα τέκνα Του, προ καταβολής κόσμου!

Ν. Μ.

ΠΗΓΗ: 19-11-2018, http://www.oodegr.com/oode/genesis/prwtoplastoi/sarwf_adam_1.htm?fbclid=IwAR2wxcYTVPbYqYVBw5JbAd_y5SviC4zYg2ysiO71neTLP8XNECQ0JUY3NGQ

* Ο νεοφανείς ρώσος άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ Εορτάζει 2 Ιανουαρίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.