Λίγα σχόλια για την «Κυριακή στο χωριό – Κέρτεζη Καλαβρύτων: ΕΡΤ3 28 Ιαν. 2018»

Λίγα σχόλια για την «Κυριακή στο χωριό – Κέρτεζη Καλαβρύτων: ΕΡΤ3 28 Ιαν. 2018»

Η εξαίρετη reporter Μαγδαληνή Χατζοπούλου εισάγει στην εκπομπή από τους νοτιοανατολικούς πρόποδες στο Κοκκινάδι. Μπροστά μας το μεγαλύτερο μέρος της Κέρτεζης.

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα

ΙΙ. Εισαγωγικά

Είδα χθες την εκπομπή σε δημόσιο χώρο στην τοπική μου πατρίδα, την Κέρτεζη. Η αλήθεια είναι ότι είχα μια κάποια αγωνία για το τι θα δείξει μιάμιση ώρα εκπομπή, τι όχι και τι θα μοντάρει-κοπεί. Η τηλεόραση είναι δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί «να πας για μαλλί και να βγεις κουρεμένος».

Μετά από λίγες κουβέντες με κοντινούς μου ανθρώπους, που γνωρίζουν την Κέρτεζη ή ζουν μόνιμα εκεί, δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη. Προκαταβολικά θα πω ότι, κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν αρνητική, αλλά είχε σημαντικές ελλείψεις. Σήμερα θα κάνω λίγα σχόλια συνοπτικά και θα αναρτήσω και όλη την εκπομπή για όσες ή όσους δεν τα κατάφεραν να την δούν ή θέλουν να την δούν κι άλλη φορά από ενδιαφέρον.

ΙΙ. Ποικιλία – θετικά

Η αλήθεια είναι ότι η εκπομπή είχε μεγάλη ποικιλία και αυτό οφείλεται στην παραγωγή που έχει έμπειρο επιτελείο. Σ΄αυτό συνέβαλαν όμως και οι κερτεζίτισσες και κερτεζίτες που ήταν ενεργοί και παρόντες. Έτσι ένα μέρος αυτής της σχετικής επιτυχίας πιστώνεται στα θετικά του τοπικού συλλόγου.

Βλέποντας το μεσημέρι με κερτεζίτικη παρέα την εκπομπή στο καφε-εστιατόριο «Νάμα» στην πλατεία της Κέρτεζης

1) Οι χοροί αποτέλεσαν το κέντρο της εκπομπής. Η αλήθεια είναι ότι ο χορός στην Κέρτεζη έχει περάσει από πολλά κύματα, αλλά αποτελούσε πάντα συστατικό της στοιχείο. Τα χορευτικά είναι εδώ και μια εικοσιπενταετία μία μόδα, όχι πάντοτε «αθώα». Επομένως η άλλη αλήθεια είναι πως η «εικόνα» που βγήκε προς τα έξω είχε και μια τραβηγμένη διάσταση για τους «χορευταράδες της Κέρτεζης».

2) Αναδείχτηκε η φύση, τα βουνά και τα νερά της Κέρτεζης, έστω και χειμωνιάτικα.

3) Αναδείχτηκε σε ικανοποιητικό βαθμό η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή με μια ελάχιστη αναφορά στο παρελθόν.

4) Αναδείχτηκε η κερτεζίτικη οικιακή μαγειρική και ζαχαροπλαστική και μάλιστα σε μεγάλη ποικιλία.

5) Αρθρώθηκε μιά κουβέντα για κερτεζίτικο τουρισμό

6) Αναδείχτηκε η εκκλησιαστική ιδιοπροσωπία των κερτεζιτών και του μεγαλοχωριού μας με το πλήθος των ναών.

7) Στο ιστορικό κομμάτι η εμμονή έμεινε στον Δημ. Αναγνώστη Στριφτόμπολα.

8) Αναδείχτηκαν πλήρως ότι οι απαρχές και τα νερά του Βουραϊκού έχουν ως μάνα την Κέρτεζη και κυρίως το «Κεφαλόβρυσο» και την «Νερομάννα».

9) Αναδείχτηκαν αρκετά καλά τα σήματα κατατεθέντα της Κέρτεζης: Φασόλια και καρύδια.

10) Αναδείχτηκαν οι νέες καλλιέργειες των κηπευτικών.

11) Έστω και ελλειπτικά και σε λάθος εποχή, πέτυχε η μικρή αναπαράσταση του αλωνίσματος δημητριακών σε Αλώνι της ομώνυμης περιοχής. Έστω και με μόνο δύο άλογα και με ελάχιστα λόγια…)

ΙΙΙ. Ελλειπή ή αρνητικά στοιχεία.

1) Δυστυχώς απουσιάζαμε και οι τρεις ζώντες συγγραφείς του χωριού. Τόσο η συνάδελφος Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου με τα δύο ιστορικά της βιβλία, όσο και ο γέροντας Ανδρέας Χρυσ. Βορύλλας με περισσότερα. Όσον με αφορά ήταν αδύνατη η προσωπική μου συμμετοχή (καλέστηκα ενώ είχα ήδη κλείσει στην Αθήνα συγκεκριμένη σημαντική επαγγελματική συμμετοχή). Βέβαια έχω να πω ότι η εκπομπή και κάποιοι ομιλητές πήραν αρκετά από τα άρθρα μου.

2) Απουσίαζαν εκπρόσωποι των Συλλόγων των «εν Αθήναις Κερτεζιτών» και των «εν Πάτραις κερτεζιτών». Άγνωστο το γιατί. Ομοίως νυν και παλαιοί κερτεζίτες δημοτικοί σύμβουλοι.

3) Η συμμετοχή των κερτεζιτών επιστημόνων ήταν και μικρή και λίγα συνεισέφεραν.

4) Υπήρξε ελάχιστη αναφορά σε επαγγέλματα του πρόσφατου παρελθόντος που έδειχναν ότι η Κέρτεζη ήταν πρωτεύουσα του πάλαι ποτέ Δήμου Καλλιφωνίας και κέντρο της γύρω περιοχής!

5) Αρκετή ήταν η μουρμούρα, παρά το γεγονός ότι ήταν αληθινή για την απουσία του κράτους στην ανάπτυξη της περιοχής σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο και για το Δήμο έμμεσα (Σκιάχτρο του παρατημένου κοινοτικού και μετά δημοτικού ξενοδοχείου…). Το ίδιο και για την βυζαντινή εφορία (προβληματικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κοιμητήριο (πιθανά και του 11ου αι.)

7) Δεν αναφέρθηκε η μεγάλη αγορά της Κέρτεζης με τα δεκάδες μαγαζιά της που ακόμα μπορεί να θρέψει και να διασκεδάσει κερτεζίτες και μη, Χειμώνα και καλοκαίρι (καφενεία, καφεμπάρ, φαγάδικα, μίνι μάρκετ, κλπ).

8) Επικίνδυνη μου ακούστηκε η αναφορά του (καλεσμένου μάλλον αντιδημάρχου) για την φύση της Κέρτεζης ως αγροτοκτηνοτροφική, που έμμεσα σάλπιζε μήνυμα ότι οι καλαβρυτινοί πρέπει να ελέγχουν την τουριστική πλευρά σχεδόν στο ακέραιο.

9) Απροετοίμαστος ο πρόεδρος της κοινότητας για ζητήματα που παλεύουμε έστω και μέσα στον «Καλλικράτη».

10) Δεν αναδείχτηκε, αλλά ούτε ακούστηκε κάτι για το φράγγικο Κάστρο στην Ντεσμένα, το προχριστιανικό Οχυρό στη Ράχη Ρουμάνη ανατολικά της Παναγιάς, μα ούτε για τον Πύργο του Φραντζή ή «Λιάρου», ενώ πέρασαν από μπροστά του…

11) Δεν έγινε καμμιά αναφορά στα παραδοσιακά γεφύρια, μα ούτε στον παλαιότερο νερόμυλο («Λιάρου» – Λαφογιάννη).

12) Δεν έγινε αναφορά στο μοναστήρι που έχει καταστραφεί στην «Αγιά Σωτήρω», ενώ αναφέρθηκε ο… «μπακαλιάρος».

13) Δεν έγινε καμμία αναφορά στο πιό πολύπλοκο αρδευτικό σύστημα στα ορεινά σε όλη την  Ελλάδα….

14) Η «γιορτή του τσοπάνη» εξωραΐστηκε, ενώ έχει μια σειρά προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν. Να προσθέσω ότι δεν ειπώθηκε ούτε σ’ αυτή, αλλά ούτε σε άλλη φάση η «γιορτή της φασολάδας»!

ΙV. Επίλογος

Τα σχόλια ελπίζω να ιδωθούν με θετικό μάτι. Γι αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές. Μέσα από τα καλά και τα στραβά ή ακόμα και από τις προσωπικές φιλοδοξίες μπορούμε να πάμε μπροστά.

Να μη ιδωθούν ως «αντιπολίτευση» η μιζέρια. Όλοι έχουμε και αδυναμίες και προτερήματα. Εξάλλου όλοι γνωρίζετε ότι σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει από τις αθηναϊκές «Εκδόσεις Αρμός» το 1ο βιβλίο μου για την Κέρτεζη με τίτλο: «Τα νερά των βουνών και η Κέρτεζη» με 260 σελίδες και 310 φωτογραφίες.

Γι αυτό αναρτώ πάλι την χθεσινή εκπομπή:

«Κυριακή στο Χωριό – Κέρτεζη Καλαβρύτων – 28Ιαν2018

Κάπου βόρεια της Πελοποννήσου, στα 220 χλμ από την Αθήνα, ανάμεσα σε έλατα, πλατάνια και αγριοκαστανιές ταξιδεύουμε σήμερα. Σε μέρη γραφικά, σε ένα χωριό που η φύση τιμάει ιδιαίτερα και το στολίζει με χρώματα και ήχους, την Κέρτεζη Καλαβρύτων, με τα όμορφα σπίτια, τις προσεγμένες αυλές και τους τυχερούς οικοδεσπότες τους.

Ένα ορεινό χωριό της Αχαΐας, που με τα χρόνια αναπτύχθηκε στους ανατολικότερους πρόποδες του ορεινού όγκου του όρους Ερύμανθου. Από ψηλά μοιάζει σαν να είναι ένα με τη γη που το φιλοξενεί. Σαν να αφομοιώθηκε στις ιδιοτροπίες των ορεινών εδαφών του, αλλά και του πράσινου που το περιτριγυρίζει.

[Πατείστε τον σύνδεσμο ΕΔΩ:]

http://webtv.ert.gr/promo/28ian2018-kyriaki-sto-chorio-kertezi-kalavryton/

Παραγωγή: ERT3
Σκηνοθεσία:
Σταύρος Παρχαρίδης

Δημοσιογραφική Έρευνα – Ρεπορτάζ: Μαγδαληνή Χατζοπούλου

Εκτέλεση Παραγωγής: ALFA PRODUCTIONS

Παρουσίαση: Θάλεια Καμπουροπούλου»

Πάτρα, 29-01-2018

2 σχόλια στο “Λίγα σχόλια για την «Κυριακή στο χωριό – Κέρτεζη Καλαβρύτων: ΕΡΤ3 28 Ιαν. 2018»

  1. Θάλεια Καμπουροπούλιυ

    Κε Μπουρδαλα σας ευχαριστώ θερμά για τον χαρακτηρισμό εξαίρετη παρουσιάατρια της εκπομπής Κυριακή στο χωριό που αφορά τα γυρίσματα στην Κέρτεζη αλλά η φωτογραφία παραπάνω δεν ελιναι η δικιά.μου.Καλό είναι όταν αναφέρεστε στο όνομα μου να μπαίνει στην αναφορά του ονόματος μου και η φωτογραφία μου κ όχι όποιου άλλου ατόμου.Θα επιθυμούσα λοιπόν τη διόρθωση στη σελίδα σας.Σας ευχαριστώ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.