Η Τέχνη ως υπαρξιακή ενόραση και το έργο της Μάνιας Ευσταθίου

Η Τέχνη ως υπαρξιακή ενόραση και το έργο της Μάνιας Ευσταθίου

Του Νικήτα Χιωτίνη*

Η Τέχνη, μετά την απαξίωση κάθε προσπάθειας αναζήτησης νοήματος πέραν του απτού, ορατού και αισθητού Κόσμου, έχασε το πεδίο αναφοράς της. Αυτό το αδιέξοδο ήρθαν να καλύψουν αφ’ ενός οι νέες κοσμικές αναπαραστάσεις, ως απόρροια των οντολογικών προτάσεων της Νέας Φυσικής, που οδήγησαν σε ανάλογες παραστάσεις-ερμηνείες της πραγματικότητας,  αφ’ ετέρου  προσπάθειες περαιτέρω διείσδυσης στην Ύπαρξη, ως προτάσεις μιας νέας μετα-Φυσικής, δηλαδή υπέρβασης των νεωτερικών βεβαιοτήτων. Έτσι γράφτηκε η Ιστορία της Τέχνης του ΧΧου αιώνα.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες συμμετείχαν και συμμετέχουν καθοριστικά στην εξέλιξη της Τέχνης και της Σκέψης.  Τα έργα της Μάνιας Ευσταθίου εγγράφονται προνομιακά σε αυτήν, ως αντανακλάσεις  της ψυχής και  αποκάλυψης στοιχείων του βαθύτερου Είναι του ανθρώπου.  Άλλωστε πρόκειται για το κατ’ εξοχήν πεδίο της ελληνικής παρακαταθήκης.

Η Μάνια Ευσταθίου, ως γιατρός, αφουγκράστηκε την Ύπαρξη, στις εντατικές και στις ακτινοθεραπείες. Διαπίστωσε την εμβέλεια του ανθρώπου, το δράμα της ζωής και την τραγικότητά της.  Αυτά αποτυπώνει και αποκαλύπτει, με τρόπο σεμνό και γι’ αυτό   αριστοκρατικό, αλλά και εν πολλοίς μοναχικό. Μέχρι να σμίξει με την Αθηνά, όταν αυτή θελήσει να επιστρέψει στη πόλη της.

Ζωγραφική και ψηφιακό κολλάζ, εκτυπωμένα σε plexiglas, είναι οι τεχνικές της Μάνιας Ευσταθίου. Εκθέτονται αυτόν τον καιρό στη γκαλερί «Τεχνοχώρος», κάπω από την Ακρόπολη.  Με ενορατική σκέψη και ευαισθησία. Με αφιέρωση ζωής σε αυτή τη μοναχική πορεία, πορεία και προσπάθεια συνδιαλλαγής της με την Αλήθεια –ή μια κάποια Αλήθεια, στην αέναη πλάνη και περιπλάνηση του ανθρώπου, όπως θα έλεγε ο Αξελός.

Το έργο της Μάνιας Ευσταθίου   εγγράφεται  στην ιστορία της νεοελληνικής Τέχνης. Αξίζει να του δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Αλλά ας μη ξεχνάμε και τον «Τεχνοχώρο», μια γκαλερί που  μας θυμίζει τα παλιά τα χρόνια, όταν οι γκαλερίστες ήσαν πρωτίστως και ενσυνειδήτως, παράγοντες  ανάδειξης και διάχυσης των τεχνών. Με γνώση και όραμα.

ΠΗΓΗ:

από: ΧΙΩΤΙΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ <nchiotin@teiath.gr>
προς: manitari.tou.bounou@gmail.com
ημερομηνία: 8 Οκτωβρίου 2017

* Ο Νικήτας Χιωτίνης είναι Δρ αρχιτεκτονικής / msc φιλοσοφίας, Καθηγητής ΤΕΙ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.