Εκκωφαντική σιωπή και η καταδίκη του ρατσισμού και του «λευκού εθνικισμού» από την Ιεραρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής

Εκκωφαντική σιωπή και η καταδίκη του ρατσισμού και του «λευκού εθνικισμού» από την Ιεραρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής

Της Ίνγκα Λεονόβα* και της «The HOLY SYNOD of the ORTHODOX CHURCH IN AMERICA»**

Πριν από τρία χρόνια ξέσπασε ένα σκάνδαλο. Το Σάββατο του Λαζάρου, ένας υποστηρικτής της υπεροχής της λευκής φυλής[1], ονομαζόμενος Ματθαίος Χάϊμπακ (Matthew Heimbach) έγινε μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Λίγες μέρες αργότερα, τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, ο Χάϊμπακ και οι συνεργάτες του στο «Δίκτυο Παραδοσioκρατικής Νεολαίας»[2] (Μια ομάδα λευκών εξτρεμιστών που συνδέουν τους εαυτούς τους με την Ορθοδοξία) ξυλοκόπησαν έναν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια ενός συλλαλητηρίου μίσους, δέρνοντάς τον με έναν ορθόδοξο ξύλινο σταυρό.

Η ιστορία σάρωσε το διαδίκτυο. Υπήρξαν πολυάριθμα αιτήματα που σταλθήκαν στην Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Assembly of Canonical Orthodox Bishops of the United States of America) ζητώντας τους να αποκηρύξουν δημόσια την στάση τους ενάντια στη θεωρία της λευκής υπεροχής, και τον ισχυρισμό των ρατσιστών ότι η φυλετική ανωτερότητα συνιστά “οντολογικό” στοιχείο της Ορθοδοξίας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε στα ίδια τα γραπτά του Χάϊμπακ:

“Ως Ορθόδοξος Χριστιανός πιστεύω στον διαχωρισμό των φυλών σε εθνοκεντρικές Εκκλησίες. Γι’ αυτό ακόμη και μέσα στην Ορθοδοξία υπάρχουν, για παράδειγμα, Ελληνικές, Ρωσικές, Ρουμάνικες, Σέρβικες κλπ. Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η τοπική και φυλετική ταυτότητα είναι μια θεμελιώδης αρχή του χριστιανισμού, όσο απογοητευτικό κι αν είναι αυτό για τους αριστερούς. Πιστεύω ότι οι μαύροι Χριστιανοί πρέπει να είναι στις μαύρες Εκκλησίες τους, με μαύρους ιερείς, να γεννούν μαύρα παιδιά, να πηγαίνουν σε μαύρα χριστιανικά σχολεία, κλπ.”

Αντί αυτού, η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αντιοχείας αντιμετώπισε το θέμα αθόρυβα, αφορίζοντας τον Χάϊμπακ και του μέντορά του Ματτ Παροτ[3] (άλλον έναν χρισμένο Ορθόδοξο, και αρχηγό του πολιτικού κόμματος λευκών ρατσιστών «Παραδοσιοκρατικοί Εργαζόμενοι»[4]), και αναρτώντας μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της πρώην ενορίας τους. Μέχρι σήμερα κανένας επίσκοπος, ούτε από την αρχιεπισκοπή ούτε από την Συνέλευση, έχει εκδώσει δημόσια δήλωση περί του θέματος. Μέσα σ ένα χρόνο, ο Χάϊμπακ βρήκε πνευματική εστία με μια ομάδα δήθεν Ορθοδόξων στη Ρουμάνια, και σήμερα το δίκτυό του συνεχίζει ισχυρό και ευημερές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 11 Αυγούστου 2017, ένας όχλος κρατώντας πυρσούς και φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα προέλασε στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στο Σάρλοτσβιλ (Charlottsville), προτωστατωντας μια από τις μεγαλύτερες συγκέντρωσεις λευκών ρατσιστών στην ιστορία των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Την επόμενη μέρα, στις 12 Αυγούστου, το συλλαλητήριο αυτο οδήγησε σε συγκρούσεις με αντιδιαδηλωτές, και τελικά σε μια πράξη εγχώριας τρομοκρατίας όταν ένα αυτοκίνητο οδηγούμενο από τον λευκό ρατσιστή Τζέϊμς Φίλντς (James Fields) έπεσε πάνω σε ομάδα πεζών αντιδιαδηλωτών, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας άλλα δεκαεννέα άτομα.

Ο Ματθαίος Χάϊμπακ παρηλασε στο Σάρλοτσβιλ με την ομάδα «Παραδοεργαζομενοι» (TradWorkers), κυματίζοντας πανό στα οποία ήταν γραμμένο το σύνθημα “Ορθοδοξία ή Θάνατος.” Την επόμενη μέρα, 14 Αυγούστου, στάθηκε μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο του Σάρλοτσβιλ, το οποίο είχε μόλις απορρίψει το αίτημα απελευθέρωσης με εγγύηση του Φίλντς, και υποσχέθηκε ότι το Σάρλοτσβιλ ήταν “μόνο η αρχή” και ότι οι νεοναζιστές θα είναι από δω και πέρα “πιο δραστήριοι από πριν.” Το ίδιο Σαββατοκύριακο οι υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής οργάνωσαν πορεία στο Σιάτλ[5], ενώ έχουν ανακοινωθεί διαδηλώσεις στη Βοστώνη, στο Νάσιοναλ Μολ[6] της Ουάσιγκτον ΠΚ, και σε άλλα μέρη.

Στις εβδομάδες που προηγήθηκαν την διαδήλωση του «Ενώστε την Δεξιά» (“Unite the Right”), ακροδεξιοί Ορθόδοξοι – οι περισσότεροι από τους οποίους σχετίζονται με διάφορες κανονικές ενορίες στις νότιες πολιτείες – οργανώθηκαν χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποστηρίξουν ή να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση. Ομάδες παρακολούθησης επικοινωνήσαν με κληρικούς και επισκόπους, δίνοντας αναφορά περί της ανάπτυξης της ρατσιστικής και αντισημιτικής ρητορικής στα «συντηρητικά» Ορθόδοξα κοινωνικά μέσα, και τις σχέσεις μεταξύ των μελών αυτών των ομάδων και της οργάνωσης Χάϊμπακ/Πάροτ.

Ούτε μία δημόσια δήλωση δεν έχει εκδοθεί από τις Ορθόδοξες εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες στις ΗΠΑ. Ούτε σε σχέση με αυτά τα ανησυχητικά γεγονότα, ούτε σε σχέση με την ανάπτυξη του εθνικιστικού, ρατσιστικού, ισλαμοφοβικού και αντισημιτικού στοιχείου εντός της Αμερικανικής Ορθοδοξίας.

Γνωρίζουμε ότι η Αμερικανική Ορθόδοξη Επισκοπή είναι πλήρως ικανή να μιλήσει με ενιαία φωνή όταν δοθεί η αφορμή. Οι επίσκοποί μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διατυπώνουν τις πεποιθήσεις τους όταν πρόκειται για ζητήματα κοσμικού δικαίου και πολιτικών δικαιωμάτων, όπως άλλωστε έχουν κάνει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο μέχρι σήμερα, έχουν παραλείψει να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία που αναπτύσσεται ανάμεσα μας, στις ενορίες μας, απ’ οπου στη συνέχεια διαχέεται στο δημόσιο χώρο. Η μόνη περίπτωση στην ιστορία οπού ένας Αμερικανός Ορθόδοξος επίσκοπος συμμετείχε στον αγώνα κατά του ρατσισμού είναι η από κοινού πορεία του Αρχιεπισκόπου Ιάκωβου με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον νεότερο – γεγονός το οποίο συνέβη το 1965, και για τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος είχε επικριθεί. Αυτή είναι άραγε η μόνη μαρτυρία που μπορεί να προσφέρει η Εκκλησία μας στην Αμερική; Είμαστε η Εκκλησία η οποία, στην Αμερική, αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από μετανάστες, που έχουν βιώσει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό σε πολλές μορφές. Ωστόσο αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε την ανάπτυξη αυτού του καρκίνου στο μέσο μας, Αυτού του καρκίνο που διεκδικεί την εκκλησιαστική μας κληρονομιά ως καύσιμο, μπροστά στην εκκωφαντική σιωπή εκείνων των οποίων το καθήκον, όπως υπενθυμιζόμαστε σε κάθε Λειτουργία, είναι να ανακηρύσσουν τα λόγια της αλήθειας του Χριστού…

Παραπομπές

Ι) στο άρθρο της Ίνγκα Λεονόβα

* Translated by Katherine Chaffee.

[1] Λευκός ρατσιστής

[2] Traditionalist Youth Network

[3] Matt Parrott

[4] Traditionalist Workers Party

[5] Η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Ουάσιγκτον.

[6] National Mall. Η ιστορική πλατεία στο κέντρο της Ουάσιγκτον. Ένα πάρκο ενάμισι χιλιομέτρου που στη μια άκρη καταλήγει στο Καπιτώλιο και στην άλλη στο Μνημείο του Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ: 18-08-2017, https://publicorthodoxy.org/2017/08/18/3340/

ΙΙ) Στην ανακοίνωση της Ιεραρχίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής

Μετάφραση μέρους της ανακοίνωσης από την «Χριστιανική Δημοκρατία»:

«Μετά τα πρόσφατα γεγονότα (Σάββατο 12/08/2017) στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου διαδήλωση «λευκών εθνικιστών» κατέληξε μετά από συμπλοκή με αντιδιαδηλωτές σε ένταση και κάποιας μορφής αστυνομική βία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταδικάζει λόγους και ενέργειες που σχετίζονται με το μίσος, τη βία, τον ρατσισμό, την υπεροχή της λευκής φυλής, τον εθνικισμό και τον νεοναζισμό.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 16/08 διαλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

1) «Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική ενώνει τη φωνή της με τους ανθρώπους της πίστης και καλής θέλησης κατά μήκος των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Μεξικό, ώστε αδιαμφισβήτητα, χωρίς επιφυλάξεις ή αμφισημίες, να απορρίψει λόγια και πράξεις που διαπράττουν, υποστηρίζουν ή ενθαρρύνουν το μίσος, τη βία, τον ρατσισμό, τη φυλετική ανωτερότητα των λευκών, τον λευκό εθνικισμό ή τον νεοναζισμό. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πιστεύουμε ότι κάθε ανθρώπινο ον είναι παιδί του Θεού, δημιουργημένο κατά την εικόνα και ομοίωσή Του, και επομένως είμαστε αδελφοί και αδελφές ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας ή δόγματος.»

2) «Αδελφοί και αδελφές, ο άγιος Ιουστίνος ο Μάρτυρας, γράφοντας σε μια εποχή που οι Χριστιανοί διώκονταν κατά τον δεύτερο αιώνα, είπε: «Ως τώρα, μισούσαμε και καταστρέφαμε ο ένας τον άλλον και αρνούμασταν να σχετιστούμε με ανθρώπους άλλης φυλής ή χώρας. Τώρα, λόγω του Χριστού, ζούμε μαζί και προσευχόμαστε για τους εχθρούς μας».
Είθε αυτό το ίδιο πνεύμα να γίνει και δικό μας σήμερα

Το σύνολο της ανακοίνωσης μπορεί να διαβαστεί στον ακόλουθο Σύνδεσμοhttps://oca.org/…/s…/2017-0816-charlottesville-statement.pdf

ΠΗΓΗ: https://philalethe00.wordpress.com/2017/08/20/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%8D/#more-4859

* Η Inga Leonova είναι εκπαιδευτικός σχεδιασμού με πάνω από 20 χρόνια διδακτικής εμπειρίας, από το σχεδιαστικό στούντιο και τη διδακτορική διατριβή που συμβουλεύει τις τεχνικές σχεδίασης και παρουσίασης, την αρχιτεκτονική ιστορία και τη θεολογία του ιερού χώρου. Εκτός από τη διδασκαλία ενός μαθήματος σχετικά με το Μονοθεϊσμό και τον Πολιτισμό στο BAC, αυτή τη στιγμή συμβουλεύει τους φοιτητές της διδακτορικής διατριβής στο New England School of Art and Design. Οι προηγούμενες δεσμεύσεις της στο BAC περιλάμβαναν τη διδασκαλία της διπλωματικής και της στούντιο.

Η εμπειρία της Inga ως σχεδιαστής καλύπτει ένα ευρύ φάσμα έργων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες θεσμικές αγορές και σχεδιασμό φιλοξενίας. Επιτηρεί την εφαρμογή αρχών αειφόρου σχεδιασμού και ολοκληρωμένης διαδικασίας παράδοσης έργων σε όλο το φάσμα των πρακτικών γραφείου. Το έργο της επικεντρώνεται στην διασύνδεση των θεραπευτικών περιβαλλόντων για την υγειονομική περίθαλψη και την οικολογική σκέψη. Συνεργάστηκε με τη Λευκή Βίβλο «Το κόστος του LEED» που δημοσίευσε το 2009 η BuildingGreen, Inc., διάφορα άρθρα σχετικά με την ανθρώπινη διαχείριση του περιβάλλοντος και την αλληλεπίδραση με τον δομημένο χώρο, καθώς και άρθρα σχετικά με τη θεολογία και τον ιερό χώρο.

ΠΗΓΗ: http://the-bac.edu/experience-the-bac/people/inga-leonova

** https://oca.org/

2 σχόλια στο “Εκκωφαντική σιωπή και η καταδίκη του ρατσισμού και του «λευκού εθνικισμού» από την Ιεραρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής

  1. Στυλιανός Δρακουλέλης

    Όσον αφορά σε αυτή καθαυτή την δημοσίευση, η μετάφρασή της στα ελληνικά είναι κραυγαλέο δείγμα «αυτόματης μετάφρασης» από κάποιον μηχανικό ιστοσελιδικό μεταφραστή. Δεν αναφέρεται το ξενόγλωσσο κείμενο και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την ουσία και το ακριβές περιεχόμενο του αρχικού κειμένου.
    Τώρα δεν μπορώ να καταλάβω σε ποια «ορθόδοξη» εκκλησία της Αμερικής αναφέρεται, μιας και μέσα στο κείμενο εμφανίζονται Αντιόχειες, Ρουμανίες και άλλα συμπαραμαρτούντα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μία και αδιαίρετη: Οικουμενικό Πατριαρχείο με τις αρχιεπισκοπές του και τις μητροπόλεις του, αναγνωρισμένα πατριαρχεία (Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ρωσίας, Σερβίας) και οι επισκοπές τους, αυτοκέφαλες Εκκλησίες όπως η Ελλαδική, Κυπριακή κλπ και τέλος. Ποια είναι αυτή η «Αμερικανική Ορθόδοξη Επισκοπή»; Και ποιος είναι αυτός ο Χάιμπακ; Οι απόψεις του είναι επιεικώς ηλίθιες για να μην πω μαλακισμένες (αν επιτρέπεται η λέξη…). Άλλος ένας βλαμμένος λοιπόν, μέσα στα τόσα εκατομμύρια Αμερικανούς βλαμμένους. Φαίνεται πως η χώρα αυτή την βλακεία την έχει πλέον έμφυτη και αυτό το παρατηρεί κανείς πλέον καθημερινά εκεί…
    Όχι τίποτε άλλο, αλλά στην εποχή της «πολιτικής ορθότητας» θα με πούνε και ρατσιστή με αυτά που γράφω…

    1. Το Μανιτάρι του Βουνού Συντάκτης άρθρου

      @ Στέλιο

      λόγω έλλειψης χρόνου να απαντήσω αυτές τις μέρες επί των θεμάτων που ανάρτησες,

      θα δανειστώ ένα άρθρο ενός φίλου:

      » Γεγονότα του Charlottesville
      Το προπερασμένο Σάββατο, 12/08/2017, στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είχε διοργανωθεί διαδήλωση διάφορων ομάδων που προωθούν τον εθνοκεντρισμό, τον λευκό εθνικισμό, τον νεοναζισμό κ.λπ. Η διαδήλωση αυτή είχε ως αφορμή την αποκαθήλωση (μετακίνηση) αγάλματος του Ρόμπερτ Λη από πάρκο της πόλης, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο σημαντικότερος ίσως Στρατηγός του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου με τη μεριά των Νοτίων, που υποστήριξε πρακτικά εκείνη την εποχή τη συνέχιση της δουλείας των μαύρων, καθώς και την σύμφυτη προς αυτή υπεροχή της λευκής φυλής. Ταυτόχρονα, διοργανώθηκαν αντιδιαδηλώσεις από μεμονωμένα πρόσωπα και οργανωμένες ομάδες, όπως η λεγόμενη «αντί-φα».

      Οι αντιμαχόμενες διαδηλώσεις κατέληξαν σε αντεγκλήσεις μεταξύ τους, ενώ ένα όχημα που ανήκε σε ακροδεξιούς ιδεολόγους τραυμάτισε θανάσιμα έναν αντιδιαδηλωτή. Χαρακτηριστικά είναι τα συνθήματα που ακούγονταν από τμήματα των διαδηλωτών: «Αίμα και χώμα», «οι λευκές ζωές έχουν σημασία», «δεν θα μας αντικαταστήσετε», εκ των οποίων τα δύο μοιάζουν πολύ και είναι στην πραγματικότητα παραλλαγές παλαιών ναζιστικών συνθημάτων.

      Μετά τα γεγονότα, πραγματοποιήθηκαν διάφορες τοποθετήσεις. Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν αυτές της Ιεραρχίας της (Αυτοκέφαλης) Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, καθώς και αυτή με τίτλο: «η Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής: απάντηση στην Ρατσιστική Βία στο Σάρλοτσβιλ, Βιρτζίνια», όχι απλώς επειδή εκδόθηκαν από τοπικές ορθόδοξες εκκλησιαστικές αρχές, αλλά και λόγω του πολύ αξιόλογου και ορθοτομούντος περιεχομένου τους, στις οποίες γίνονται αναφορές στα γραπτά του αγίου Ιουστίνου, στα Ευαγγέλια, στην Ορθόδοξη Παράδοση ευρύτερα, στην Πανορθόδοξη Σύνοδο του 1872 που καταδίκασε τον Εθνοφυλετισμό.

      Αξίζει να παραθέσουμε στα παρακάτω ορισμένα εκτενή αποσπάσματα από αυτές τις ανακοινώσεις, ειδικότερα από τη δεύτερη:

      «Η Συνέλευση των Κανονικών Ορθόδοξων Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενώνει τη φωνή της με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης στην καταδίκη της γεμάτης μίσος βίας και στη θρηνολόγηση της απώλειας μιας ζωής που προέκυψε από ντροπιαστικές προσπάθειες να προωθηθούν η φυλετική μισαλλοδοξία και η ιδεολογία της υπεροχής της λευκής φυλής στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια.

      Η Ορθόδοξη Εκκλησία εμφατικά δηλώνει ότι δεν προωθεί, προστατεύει ή εγκρίνει τη συμμετοχή σε τέτοιες αξιοκατάκριτες ενέργειες μίσους, ρατσισμού και διακρίσεων και προκηρύσσει ότι τέτοια πιστεύματα και συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση σε οποιαδήποτε κοινότητα βασισμένη στον σεβασμό στο νόμο και την πίστη σε ένα αγαπώντα Θεό».

      Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:

      «Η ουσία του Χριστιανικού Ευαγγελίου και το πνεύμα της Ορθόδοξης Παράδοσης είναι ολοκληρωτικά και προφανώς ασύμβατα με ιδεολογίες που κηρύττουν την υπεροχή οποιασδήποτε φυλής έναντι άλλης. Ο Θεός μας δε δείχνει ούτε μεροληψία ούτε ευνοιοκρατία (Δευτερονόμιο 10:17, Ρωμ. 2:11). Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός κατέσπασε τον διαιρετικό τοίχο που διαχώριζε τον Θεό από τους ανθρώπους και τους ανθρώπους μεταξύ τους (Εφ. 2:14). (…)

      Περαιτέρω, το 1872, Ιεράρχες από όλο τον κόσμο συνήλθαν στην Κωνσταντινούπολη και αποκήρυξαν όλες τις μορφές της ξενοφοβίας και του σωβινισμού (φυλετισμού). Συμφώνησαν ότι η προώθηση της φυλετικής ή εθνικής υπεροχής ή εθνικής μεροληψίας ή διαφωνίας μέσα στην Εκκλησία του Χριστού επικρίνεται ως αντίθετη στα ιερά διδάγματα του Χριστιανικού Ευαγγελίου και στους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας. Επίσημα καταδικάζεται ως αίρεση, που είναι η εμφατικότερη κατηγορία ψευδούς διδασκαλίας.

      Τέλος, τέτοιες ενέργειες όπως αυτές που είδαμε τις πρόσφατες μέρες από θιασώτες της υπεροχής της λευκής φυλής, νεοναζιστές, και ποικίλους ρατσιστές και φασίστες, προδίδουν τις πυρηνικές (κεντρικές) ανθρώπινες αξίες της αγάπης και της αλληλεγγύης».

      Ας ευχηθούμε τέτοιες και τόσο εμπνευσμένες και ορθοτομούσες ανακοινώσεις να δούμε και από τις τοπικές εκκλησιαστικές αρχές.»

      ΠΗΓΗ: 5-9-2017, https://philalethe00.wordpress.com/2017/09/05/%CE%B3%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-charlottesville/#more-4869

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.