Κοροναϊός: Εργατικό ατύχημα οι θάνατοι υγειονομικών από covid–19

Στην πλειοψηφία τους υπηρετούσαν σε δομές του ΕΣΥ (στη συντριπτρική τους πλειοψηφία σε νοσοκομεία) στη Βόρεια Ελλάδα και πρόκειται για ένα γιατρό, έξι νοσηλευτές-νοσηλεύτριες, δύο διοικητικούς υπαλλήλους νοσοκομείου και δύο ακόμα εργαζόμενους του παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

Σημειώνεται ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει πάνω από 5000 υγειονομικοί του ΕΣΥ ενώ αυτοί τη στιγμή νοσούν πάνω από 2000, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και περίπου 500 στη Αθήνα.

Απροστάτευτοι

Σε κάθε περίπτωση αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ένα ερώτημα που προκύπτει: Τι σημαίνει η νόσηση από covid σε συνθήκες πανδημίας για τους υγειονομικούς του ΕΣΥ που καλούνται να έρθουν σε επαφή με νοσούντες ασθενείς; Ατομική ευθύνη ή εργατικό ατύχημα;

Ακριβώς αυτό το ζήτημα θέτει με μήνυμά του προς τον πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος που ζητάει να αναγνωριστούν με νομοθετική παρέμβαση ως εργατικά ατυχήματα οι θάνατοι από κοροναϊό των υγειονομικών του ΕΣΥ. Μάλιστα αυτό το ζήτημα δεν έχει μόνο ηθική διάσταση αλλά έχει και πρακτικό αντίκρυσμα καθώς βάση του νομοθετικού κενού οι οικογένειες των θανόντων υγειονομικών παραμένουν απροστάτευτες και χωρίς κανένα εισόδημα για την περίπτωση που πχ θα πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες.

Η λογική της ατομικής ευθύνης

Απεναντίας αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι υγειονομικοί που νόσησαν λόγω covid να εγκαλούνται και να καλούνται να περάσουν από ΕΔΕ. Η περίπτωση του Αγίου Σάββα αν και η ΕΔΕ ανακλήθηκε τελικά κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, δεν είναι κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά κεντρική κατεύθυνση από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και δείχνει ακριβώς που οδηγεί η λογική της «ατομικής ευθύνης» αντί της λογικής -που ζητούν οι ίδιοι οι υγειονομικοί- του εργατικού ατυχήματος που θα έπρεπε να θεωρείται η νόσηση σε συνθήκες πανδημίας για το υγειονομικό προσωπικό.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι υγειονομικοί επιλέγονται από τα κράτη μαζί με τις ευπαθείς ομάδες για να εμβολιαστούν πρώτοι.

Αξίζει επιπρόσθετα να υπογραμμιστεί ότι ακόμα και σήμερα αυτή η κατηγορία των εργαζομένων στη δημόσια υγεία δεν εντάσσεται καν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, κάτι το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται δε, ότι ιδίως το πρώτο διάστημα της πανδημίας ήταν πάρα πολλές οι καταγγελίες και από την ΟΕΝΓΕ και από την ΠΟΕΔΗΝ για την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας και υποδομών που θα βοηθούσαν το υγειονομικό προσωπικό να τηρεί μέτρα ατομικής προστασίας στη μάχη με τον κοροναϊό. Βεβαίως παρά την όποια βελτίωση παρατηρήθηκε με το πέρασμα του χρόνου, ακόμα και σήμερα υπάρχουν κενά σε αυτό τον τομέα με ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης. 

Νομοθετικό κενό

Στο μήνυμά του προς τον πρωθυπουργό και τα κόμματα της Βουλής ο Μιχάλης Γιαννάκος ζητάει άμεσα νόμο για την αποκατάσταση των οικογενειών των νεκρών υγειονομικών και αναφέρει:

«Ο θλιβερός κατάλογος νεκρών και διασωληνωμένων συναδέλφων μεγαλώνει. Θρηνούμε μέχρι στιγμής 11 νεκρούς συναδέλφους. Φοβόμαστε ότι θα γίνουν ακόμη περισσότεροι. Όλοι έπεσαν στη πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου. Για εμάς είναι αθάνατοι, ήρωες πολέμου και μας οδηγούν.

Δεν θα αφήσουμε την Πολιτεία να αφήσει απροστάτευτες τις οικογένειες τους. Άμεσα με κοινή απόφαση κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφισθεί διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι οι πεσόντες συνάδελφοι χαρακτηρίζονται θύματα πολέμου. Ότι έχασαν τη μάχη για τη ζωή από εργατικό ατύχημα. Όπως τους αξίζει. Τώρα υπάρχει κενό νόμου και δεν χαρακτηρίζεται εργατικό ατύχημα ο θάνατος των συναδέλφων. Είμαστε απροστάτευτοι. Και ζωντανοί με ελλειπή μέτρα προστασίας και νεκροί σε αυτό το πόλεμο. Μόνο λόγια και χειροκροτήματα.

Οι εκλιπόντες έχουν οικογένειες

Οι εκλιπόντες έχουν οικογένειες. Η Ευαγγελία, η Νικολέτα, η Ελένη, η Μυρσίνη, η Άννα, ο Μιχάλης,ο Ιωάννης, ο Νικόλαος, η Σοφία ο Γιώργος, η Ευθυμία όλοι νέοι άνθρωποι, μαχητές της πρώτης γραμμής έχουν παιδιά, συζύγους, εγγόνια, γονείς.Έστω τώρα να τους σκεφθεί η πολιτεία. Δεν ακούσαμε ούτε συλλυπητήρια έως σήμερα. Ψήφιση νόμου τουλάχιστον να απαλύνουμε το πόνο των οικογενειών. Να δικαιούνται αποζημίωση, σύνταξη και άλλα δικαιώματα ( διορισμό μέλους της οικογένειας στο δημόσιο, κοινωνικές παροχές κ.α.)

Όμως πέραν των νεκρών έχουμε και συναδέλφους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Παρότι είχαμε διασωληνωμένους συναδέλφους που κερδίζουν ή έχασαν τη μάχη για τη ζωή, δυστυχώς άλλοι νοσούντες συνάδελφοι πήραν τη θέση τους. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν τον πολυήμερο αγώνα για τη ζωή.

Οι διασωληνωμένοι

Σήμερα διασωληνωμένοι συνάδελφοι που βρίσκονται στις ΜΕΘ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ: Νοσηλεύτρια 54 ετών στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ: Φυσικοθεραπεύτρια 52 ετών στη ΜΕΘ του ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ Νοσοκομείου
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γιατρός 62 ετών στη ΜΕΘ του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ.
ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: Γιατρός άνδρας 62 ετών στη ΜΕΘ του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ και Γιατρός γυναίκα 50 ετών στη ΜΕΘ του ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΙΛΚΙΣ: Νοσηλεύτρια 57 ετών στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ : Νοσηλεύτρια 46 ετών στη ΜΕΘ του ΝΟΣ. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ.
3η ΥΠΕ: Διοικητικό στέλεχος στη ΜΕΘ του ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ: Νοσηλευτής 46 ετών στη ΜΕΘτου ΝΟΣΟΚ. ΚΑΒΑΛΑΣ.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Νοσηλευτης 47 ετών στη ΜΕΘ του ΝΟΣΟΚ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΕΝ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ: Νοσηλεύτρια 56 ετών στη ΜΕΘ του ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ.

Ευχόμαστε περαστικά και να γυρίσουν όλοι σύντομα δυνατοί κοντά μας. Κάντε και εσείς κάτι. Έχετε υποχρέωση» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Οι χώροι δουλειάς εστίες μετάδοσης

Αξίζει να επισημανθεί ακόμη ότι οι χώροι εργασίας θεωρούνται από τους ειδικούς ως κατεξοχήν εστίες διασποράς και μετάδοσης του ιού και μάλιστα ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι τα περισσότερα περιστατικά νόσησης ακόμα και των «επωνύμων» σχετίζονται με τη δουλειά τους και όχι σε απροσεξία κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Άλλωστε το γεγονός ότι σήμερα με εξαίρεση συγκεκριμένους κλάδους όπως η εστίαση και η διασκέδαση και ένα μέρος του εμπορίου που δεν λειτουργεί, όλη η υπόλοιπη οικονομική-παραγωγική δραστηριότητα συνεχίζεται με μειωμένο το ποσοστό της τηλεργασίας που εξηγεί και γιατί εν μέσω «lockdown» που έχει ξεπεράσει τον ένα μήνα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και ο αριθμός των νεκρών.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιοι οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και καλούνται να σώσουν με τη δουλειά τους ασθενείς από τον φονικό ιό ερχόμενοι σε επαφή μαζί του, ζητούν το κατ’ αυτούς αυτονόητο. Να αναγνωριστεί η νόσηση ως εργατικό ατύχημα και ο κλάδος της δημόσιας υγείας να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

ΠΗΓΗ: 12 Δεκεμβρίου 2020, Κοροναϊός : Εργατικό ατύχημα οι θάνατοι υγειονομικών από covid – Νομοθετική ρύθμιση ζητάει η ΠΟΕΔΗΝ | in.gr.

* Ο Θεοδωρής Λαπαναΐτης είναι δημοσιογράφος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.