Πως φτιάχνουμε χυμό ροδάδα από φρέσκα ρόδια

Συλλέγεται καλύτερα πριν τις βροχές και αποθηκεύεται σε ξηρό μέρος, όπου και ωριμάζουν 100%. Τρώγονται με προσεκτικό ξεφλούδισμα οι εσωτερικοί χυμώδεις σπόροι.

Τα ρόδια μετά από ξεφλούδισμα τρώγονται (σπόροι) με κουταλάκι του γλυκού. Σπόρους από φυλαγμένα ρόδια σε ξηρό  μέρος του σπιτιού μας ή της αποθήκης μας χρησιμεύουν για το στολισμό των κολύβων!

Μπορεί να φτιαχτεί με στύψιμο και αναψυκτικό «ροδάδα». Ο χυμός του αποτελεί τα 3/4 του βάρους του! Με ειδικό τρόπο όμως μπορεί να φτιαχτεί και αναψυκτικό χυμός «Ροδάδα» στο σπίτι μας! Θα σας παρουσιάσουμε σήμερα τον τρόπο παρασκευής της από δικά μας ρόδια, από ροδιά που καλλιεργούμε στην αυλή μας.

Τα ρόδια έχουν υψηλή διατροφική αξία. Έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Τα ρόδια είναι αντιοξειδωτικά και είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό τόσο σε διαβητικούς (οξειδωτική τάση στην διαβητική «αιμοδιαπίδυση»), όσο και για αντικαρκινική προφύλαξη, ειδικά για την προστασία του… προστάτη!

Καλλιέργεια

Το φυτό Ροδιά μπορεί να μεταφυτευτεί με τη μέθοδο των παραφυάδων (κωλορίζια). Με τη μέθοδο αυτή έχω φυτέψει στην αυλή μας από πολύ καλό είδος Ροδιά με διπλή παραφυάδα που προέρχεται από το χωριό Ροδιά της Χαλανδρίτσα.

«…Η ροδιά είναι φυτό του γένους πουνική (Punica) της οικογένειας πουνικίδες (Punicaceae). Ανήκει στην τάξη μυρτώδη (Myrtales). Το γένος πουνική περιλαμβάνει δύο είδη, με σημαντικότερη την Πουνική τη ροιά ή Ροιά η κοινή (Punica granatum). Αυτή είναι γνωστή με τα κοινά ονόματα ροδιά, ροϊδιά, ρογδιά και ρωβιά (στην Κύπρο). Καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της, από τους οποίους παρασκευάζονται δροσιστικά ποτά και σιρόπια (γρεναδίνη), όπως επίσης και για καλλωπιστικούς σκοπούς (νάνες και διπλανθείς ποικιλίες κυρίως)…». (Βικιπέδια).

Χρειάζεται οργανωμένο και με σταθερό ρυθμό ποτίσματος το καλοκαίρι, ώστε να μη σκάνε με ακανόνιστα ποτίσματα οι καρποί με τα πρωτοβρόχια. Θέλει ειδικό κλάδεμα το χειμώνα, τόσο για το σχήμα, όσο και για τη δημιουργία καρποφόρων κλαδιών. Η λίπανση οφείλει να είναι βιολογική με υλικά που περιέχουν κάλιο (βλέπε στάχτη άγριων δέντρων), άζωτο (από φύλλα δέντρων ή χλόης), κλπ. Για το ράντισμα (λόγω π.χ. μελίγκρας) το καλύτερο υγρό είναι το διάλυμα από χαλκό (αλογόπετρα).

Παρασκευή ροδάδας

1) Χρειαζόμαστε για ένα ποτήρι νερού χυμό:

– 4-5 φρέσκια ρόδια,

– στίφτη χειρός,

– σουρωτήρι,

– χωνί,

– ποτήρι(α) ή γυάλινα μπουκάλια για αποθήκευση στο ψυγείο.

2) Τρόπος παρασκευής:

– Κόβουμε τα ρόδια στη μέση (καλύτερα στον ισημερινό τους, δηλαδή κάθετα στους πόλους-κόμπους)

– Στύβουμε τα μισά κομμένα ρόδια προσεκτικά στο στίφτη και κάθε τόσο συμπιέζουμε τα απομεινάρια (έχουν πολύ χυμό ακόμα) με τα ακροδάκτυλά μας, πριν πετάξουμε τα άσπρα κουκούτσια εκ νέου για λίπασμα στις ίδιες τις ροδιές μας ή σε άλλα φυτά.

– Αδειάζουμε με σουρωτήρι κάθε τόσο το χυμό στο ποτήρι, αν τον πιούμε αμέσως ή στο γυάλινο μπουκάλι, αν θέλουμε να κατασταλάξει (θέλει μία ημέρα). Μπορούμε να το βάλουμε στην ψύξη του ψυγείου αν τον θέλουμε το χυμό ως αναψυκτικό (δεν χρειάζεται καθόλου ζάχαρη).

Σημείωση: Με χρήση κονιάκ μπορεί να παρασκευαστεί και λικέρ.

Προσοχή: Το μπουκάλι θέλει αεροστεγές κλείσιμο για να μείνει αρκετό καιρό και να μην εκτίθεται στον ήλιο.

Καλή μας πόση!!!

Οβρυά, 10.10.2019

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.