Λευκά ή Καφέ Αυγά; Τι πρέπει να Επιλέγετε;

Λευκά ή Καφέ Αυγά; Τι πρέπει να Επιλέγετε;

Του Σπύρου Σούλη*

Yπάρχει άραγε διαφορά ανάμεσα στα λευκά και καφέ αυγά; Τι παραπάνω έχουν τα αυγά που προέρχονται από πουλερικά ελευθέρας βοσκής; Οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις και ξεκαθαρίζουν το τοπίο.

Η απόχρωση του αυγού καθορίζεται από τα γονίδια της κότας που το γεννά. Για παράδειγμα οι κότες που έχουν πιο ανοιχτόχρωμα φτερά -κυρίως λευκά- γεννούν λευκά αυγά ενώ αυτές που έχουν σκούρα -κυρίως καφέ φτερά- γεννούν καφέ.

Όσον αφορά τη διατροφική αξία των λευκών και των καφέ αυγών οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία αξιοσημείωτη διαφορά. Η διατροφική τους αξία δεν επηρεάζεται από το χρώμα του εκάστοτε αυγού.

Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες, ενώ ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.

Το κέλυφος των αυγών και το πάχος τους δεν εξαρτάται από το χρώμα τους -αν δηλαδή είναι λευκό ή καφέ- αλλά από την ηλικία της κότας που το γεννά. Σύμφωνα με έρευνες οι νεότερες κότες γεννούν αυγά με σκληρό κέλυφος σε αντίθεση με τις γηραιότερες που το κέλυφος είναι πιο λεπτό.

Το χρώμα του αβγού δεν αποτελεί δείκτη ποιότητάς του όσον αφορά τη γεύση ή τη θρεπτική του αξία.

Εκεί που σίγουρα υπάρχει διαφορά είναι μεταξύ των αυγών που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής και αυτών που προέρχονται από ορνιθοτροφεία. Η τροφή των πουλερικών επηρεάζει άμεσα την ποιότητα, το χρώμα του κρόκου και τη γεύση του αυγού. Οι κότες ελευθέρας βοσκής έχουν συνήθως καφέ χρώμα και οι κρόκοι των αυγών τους είναι πιο μεγάλοι και πιο έντονοι χρωματικά ενώ η γεύση τους είναι πιο πλούσια.

Συμπληρωματικά

α) 6 Πανέξυπνα Κόλπα για να Αξιοποιήσετε τα Αυγά στο Έπακρο

β) Το Κόλπο των 5 Δευτερολέπτων που θα σας Βοηθήσει να Ξεφλουδίζετε Πανεύκολα τα Αυγά σας!

* advertising@spirossoulis.com

ΠΗΓΗ: http://spirossoulis.com/plus-living-leuka-i-kafe-ayga-ti-prepei-na-epilegete/

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.